Prioriteiten stellen....
(Zou ik toch gewoon de Zwarte Cross kiezen en als de caravan dan gaat, jammer dan..).
De prio's heb ik toen ook gesteld.
Maakte me ook niet zoon zorgen dat mn caravan weg zou gaan, die had ik extra vast gezet terwijl de rest me voor gek verklaarde. (achteraf gaven ze me toch gelijk dat ik hen had gewaarschuwd)
Maakte me meer zorgen om de (party)tenten van de buurtjes die niet waren vast gezet en voor een caravan uit de jaren 70 zijn niet zo makkelijk meer reserve onderdelen voor te vinden.
Maargoed back on track: ik denk dat het wel redelijk goed zit met wat sneeuwkansen.
regenthet.in (voormalig meteoalmelo.nl) die voorspeld dat er vanaf maandagmiddag kans op natte sneeuw is dat over gaat in gewone sneeuw tot dinsdagochtend.
Het mag dan wel meer een regio weer site zijn maar persoonlijk vind ik dat die site er tot nu toe steeds aardig in de buurt zat.
Zo! Dat gaat intressant worden als de scenario van de oper echt doorgaat! Warm en kou gaan dan boven ons grond gebied ten strijde! (jammer dat de zachte lucht hierbij wint) Natuurlijk wil ik liever sneeuw, maar zulke situaties kunnen ook heel leuk worden... | Gewijzigd: 17 januari 2014, 10:02 uur, door C.A.D.
hoorde net waar nog nooit hagel is gevallen ,menskes daar geschrokken van glas
de wereld veranderd op seizoenen ,straks hier sneeuw in augustus
zie net dat debbieke al mooie verslag heeft neergezet | Gewijzigd: 17 januari 2014, 10:30 uur, door Debbieke
GFS geeft wederom tot in de droevig onijndige treurnis een westelijke stroming weer. Continüe aanvoer van een warme atlantische stroom. Dit gaat gepaard met grijs weer en temperaturen boven normaal.
De volgende put ellende met regen staat alweer op de kaarten en verplaatst zich (als we de kaarten moeten geloven) vanaf Canada, richting IJsland om -zoals een smerig L betaamd- plaats te nemen ergens ni de buurt van de Britse Eilanden.
Ellende is nog in ontwikkeling (rood omcirkeld)
Binnen twaalf uur uitgediept en reeds halverwege de Atlantic.
Vechten tegen de bierkaai... Er ontwikkeld WEL een H boven Scandinavië!
Laag op de welbekende positie, Hoog is maar nauwelijks in kracht toegenomen.
naar alle waarschijnlijkheid (zoals ik het zie dan) zal de meeste neerslag in de vorm van sneeuw ergens in het zuiden van Scandinavië en Denenmarken vallen.
Nu hebben we het wel over een periode ruim buiten de acceptabele verwachting. Het zou dus zo maar kunnen zijn dat de clash wat zuidelijker plaats vind, waardoor het in onze regionen wit zou kunnen worden. Echte vorst, zoals ook de pluimen laten zien, staat er simpelweg gewoon niet op.
| Gewijzigd: 17 januari 2014, 10:59 uur, door Ossekop
Eigenlijk zitten we nog maar net over de helft van de winter. En de maand februari komt er nog aan, dat is voor mij altijd al de beste wintermaand geweest.
Bron: www.weerplaza.nl
Sluipt de winter het land in?
Geplaatst op 17 januari 2014 - 11:35 door Michiel Severin
Al meerdere keren hebben we aandacht besteed aan de kans op een winterinval. Vaak was de conclusie dat de winter ver weg was, een enkele keer dreigde hij wel Nederland te bereiken. En nu?
Waar is het nu winter?
In vergelijking met alle eerdere beschouwingen is er één grote wijziging opgetreden. Waar er eerst in Europa amper winterweer te vinden was, en de kou dus ook niet naar Nederland kon trekken, is de winter nu wel te vinden in diverse landen.
De complexe situatue voor dinsdag. Koude lucht wil onze kant op (blauwe pijlen), maar zachte lucht ook (rode pijlen). Nederland bevindt zich op de grens van beide luchtsoorten. Regen, of sneeuw? Zacht of winter?
De complexe situatue voor dinsdag. Koude lucht wil onze kant op (blauwe pijlen), maar zachte lucht ook (rode pijlen). Nederland bevindt zich op de grens van beide luchtsoorten. Regen, of sneeuw? Zacht of winter?
Op dit moment, vrijdag 10 uur, sneeuwt het in het zuiden van Noorwegen, zuiden van Zweden, het noordoosten van Denemarken en in het noorden en oosten van Polen. In Warschau is het -2 graden, Oslo -5 graden en Stockholm -8 graden. Kopenhagen meldt +1 graad, Berlijn een graad of 6. Er ligt dus een scherpe wintergrens over het zuiden van Scandinavië en Polen.
Alpen ook winter
Overigens valt er op dit moment ook sneeuw in de Alpen. Daar gaat tussen nu en zondagavond een dik pak sneeuw vallen. In de Franse Alpen hebben we het dan over 10 tot 40cm, in het Italiaanse Aosta en Zuid-Tirol 30 tot 80cm. Ook in het zuiden van Zwitserland en het uiterste zuiden van Oostenrijk vallen tientallen centimeters. De sneeuwval gaat aan de zuidzijde van de Alpen samen met een krachtige wind, veel liften zullen op de hogere pistes dus dicht zijn.
Aan de noordflanken van de Alpen valt hooguit een paar centimeter vandaag. Morgen en zondag zorgt de krachtige zuidenwind voor föhn waardoor de dooigrens stijgt tot boven de 2000m. De zon schijnt dan wel geregeld, maar skiën is alleen prettig op de hogere pistes, en dan moet de wind sterk afnemen. Let bovendien op de adviezen wat betreft het lawinegevaar!
Verder valt er op dit moment sneeuw in het noordwesten van Spanje. De bergen rond de Spaanse hoogvlakte kleuren enigszins wit.
Komt de Scandinavische kou in beweging?
Het antwoord hierop is JA. Alle weermodellen geven aan dat de koude lucht terrein gaat winnen.
Op dit moment wordt de kou nog geblokkeerd door depressies die met een stevige zuidenwind de kou op hun plek houden. Maar dit weekend wordt de kracht van de lagedrukgebieden minder, terwijl het Scandinavische hogedrukgebied sterker wordt.
Er ontstaat een zeer krachtige oostelijk stroming die op de noordelijke Noordzee zelfs aangroeit tot een zware storm, 10 Bft. De grote vraag is nu met welke kracht de oostelijke wind ons land gaat bereiken. Blijven we aan de zuidrand zitten, dan wordt het wel iets kouder maar van winter is geen sprake.
Krijgen we (in delen van het land) vol met de oostenwind te maken dan wordt het gevoelig kouder, gaat het 's nachts vriezen en kan het af en toe sneeuwen.
Zondag oostenwind, daarna sneeuw?
Zondag begint de oostenwind Noord-Nederland te bereiken. Hoewel het 's middags nog 5 graden wordt in het noordoosten zal de stevige wind het voor het gevoel al flink kouder maken. In de rest van het land is dat minder het geval. In het zuiden is het mogelijk zelfs windstil bij 8 graden.
Maandag en dinsdag wordt het spannender. De oostenwind probeert terrein te winnen, maar een zwak lagedrukgebied trekt via de Britse Eilanden naar onze omgeving. De exacte koers van dit lagedrukgebied bepaalt de uitkomst van de strijd tussen de zachte lucht en winterlucht.
Bij een koers over Noord-Nederland wordt de koude lucht teruggedrongen en valt er in het hele land wat regen. Bij een koers over Zuid-Nederland of België wint de oostenwind terrein, en belangrijker, kan het ook hoger in de atmosfeer kouder worden. De kans op (natte) sneeuw wordt dan snel groter.
Aangezien er later in de week nog een lagedrukgebiedje volgt, is de koers van het eerste lagedrukgebiedje extra belangrijk. Indien de winter maandag of dinsdag zich kan uitbreiden tot over een deel van Nederland dan is de kans groter dat ook later in de week de kou wint en er sneeuw valt. De redenering geldt uiteraard ook andersom. Bij geen winterweer op maandag of dinsdag is de kans dat het later in de week wel gebeurt ook kleiner.
Pluimgrafieken
Tot zover de grote lijnen van wat er staat te gebeuren. Nu is de kunst om in te schatten wat het meest waarschijnlijkst is. Als meteoroloog heb ik daar maar één krachtig middel voor en dat zijn de zogenaamde ensemble verwachtingen. Hierbij berekent het model tientallen keren het weer uit voor de komende dagen waarbij er steeds iets kleins gewijzigd wordt in de uitgangsposities. Zo wordt duidelijk of de berekende weersontwikkelingen een grote zekerheid hebben of niet.
De uitkomsten van de ensemble verwachtingen tonen we meestal in grafieken. Doordat de onzekerheid toeneemt naarmate de dagen vorderen ontstaat er een soort van rookpluim in de grafiek, vandaar de naam pluimgrafieken.
Kans op winterweer groeit
Kijkende naar de berekeningen van vanochtend dan zien we grote zekerheid tot en met zondag. Maandag, als het eerste lagedrukgebiedje nadert, neemt de onzekerheid snel toe. Om een inschatting te maken hoe het gaat lopen, moeten we vooral naa de windrichting kijken. Daaruit valt immers de koers van het lagedrukgebied af te leiden.
De verschillen tussen Noordoost-Nederland en Zuidwest-Nederland zijn significant.
Bij de berekeningen voor het zuidwesten komt ongeveer 80% van de berekeningen uit op een wind uit zuidwest tot noordwest. Dat houdt in dat het lagedrukgebied boven Midden-Nederland ligt of noordelijker. Slechts 20% komt uit op oost tot noordoost, en dan zou het lagedrukgebied via België trekken. Voor het noordoosten ligt de verdeling ongeveer op 55% uit zuidwest tot noordwest en 45% uit oost tot noordoost.
Dinsdag en woensdag draait de wind voor beide regio's naar zuid tot oost. Donderdag, bij het tweede lagedrukgebied, komen de meeste berekeningen in Zuidwest-Nederland uit op een wind uit zuidwest tot noordwest. Bovendien blijft de meerderheid op die richting uitkomen tot het eind van de maand. In Noordoost-Nederland is donderdag zo'n beetje alles mogelijk. Daarna is er een substantieel deel dat voor een oostelijke wind gaat tot het eind van de maand (en dus winterweer), maar de meerderheid komt uit tussen zuidwest en west.
Op basis van deze pluimgrafieken lijkt een speldenprik van de winter in het noordoosten van het land zeer goed mogelijk. Het gaat er sowieso kouder worden waarbij er maandag en/of dinsdag ook een reële kans is op (natte) sneeuw. Het zuidwesten van het land hoeft de sneeuwschuiver nog steeds niet klaar te zetten.
Behalve kijken naar de berekeningen van vanochtend moeten we echter ook de trend in de eerdere berekeningen meenemen in onze overwegingen. De pluimberekeningen worden twee maal per dag gedaan door het Europese weermodel. Als we de huidige pluim vergelijken met die van een paar dagen geleden dan is de trend heel duidelijk dat de uitkomsten kouder worden. Het percentage met winterweer neemt langzaam toe. Het is zeker geen garantie, maar het ondersteunt het gevoel (altijd gevaarlijk) dat de winter dit keer wel een deel van Nederland gaat bereiken.
We blijven de grafieken en talrijke modelberekeningen nauwgezet volgen en houden u in het weekend uiteraard op de hoogte van de nieuwste inzichten.
| Gewijzigd: 17 januari 2014, 11:53 uur, door Peter-Paul
NASA laat zien hoe vreemd de winter van 2013/2014 werkelijk is
*Edit Debbieke: Dat staat al in onze berichtgeving | Gewijzigd: 17 januari 2014, 17:34 uur, door Debbieke
| Gewijzigd: 17 januari 2014, 18:53 uur, door De Friese Weerman
Niet erg hoopgevend
ik zou GFS hoofdrun niet vertrouwen, is warmste en is duidelijkveraf van de meeste leden, die voor 2 a 4 °C gaan
Ik denk dat EC ook bij de warmste gaat behoren, als de pluim er komt vanavond | Gewijzigd: 17 januari 2014, 20:26 uur, door Thomas Van Hullebusch
Volgens weerbureau Weerplaza neemt de kans op winterweer langzaam toe. De weermodellen geven aan dat de koude lucht terrein gaat winnen. De grens tussen het koude en milde winterweer kan begin volgende week boven Nederland komen te liggen.
Het winterweer heeft Europa bereikt. Op dit moment hangt een hogedrukgebied boven Scandinavië, waar de temperaturen ruim onder nul zijn. Vanochtend sneeuwde het in het zuiden van Noorwegen, zuiden van Zweden, het noordoosten van Denemarken en in het noorden en oosten van Polen. In Warschau is het -2 graden, Oslo -5 graden en Stockholm -8 graden.
Strijd tussen de luchtstromen
De Scandinavische kou beweegt zich volgende week naar Nederland. Een zwak lagedrukgebied trekt via de Britse eilanden zondag naar ons land waardoor een strijd ontstaat tussen de warme- en koude luchtstroom.
Zondag blijft zacht, maar het begin van de week belooft spannend te worden. 'De Ierse depressie ligt op de loer', weet meteoroloog Michiel Severin. De oostenwind wint terrein als de depressie koers zet via België en het zuiden van Nederland. Met kou in de atmosfeer wordt de kans op (natte) sneeuw al snel groter. Later in de week volgt nog een lagedrukgebied waardoor in dit scenario de kou terrein in het hele land wint. Severin: 'Er is dan een reële kans op sneeuw'.
Volgens Weerplaza is de kans echter groter dat maandag de depressie boven midden-Nederland terecht komt. In dat geval blijft het winterweer beperkt tot het noordoosten van het land. Het zuidwesten van Nederland zal de sneeuwschuiver dus nog niet klaar hoeven zetten, het noordoosten kan al wel met gladheid en sneeuwpret te maken krijgen.
'Het is zeker geen garantie, maar de huidige ontwikkelingen ondersteunen het gevoel dat de winter dit keer wel een deel van Nederland gaat bereiken', sluit Severin af.
Mooie pluim!
Ik neem aan dat je begrijpt dat je deze control niet serieus moet nemen ! Ik neem niets serieus wat verder ligt dan 144uur vooruit, en de control heeft het vaak toch mis