Pardon???? En dat is nu exact de reden dat ik er deze winter HELEMAAL klaar mee ben, terwijl ik normaal toch echt op Elfstedenweer hoopte.. Tis goed zo. Half februari een flinke winterprik en dan snel BEGIN MAART de lente in...
-Ergens in maart (en voor de grapjassen onder jullie: ik bedoel zeker niet eind maart) moeten we toch duidelijk richting voorjaar gaan.
-Geen gladheid tijdens carnaval.
| Gewijzigd: 12 januari 2014, 10:23 uur, door jcroon
hier nog een plaatje met de temps van meteociel
Deze winter overtreft zelfs 2006-2007..Je zou zeggen dat zo'n extreem de extreem-weer-liefhebbers toch aan zou moeten spreken.
Kun je over een jaar of tig tegen je kleinkind opscheppen.
"Ja, Opa/Oma heeft een winter van 0,0 Hellmann meegemaakt dus niet zeuren"
het zou toch echt eens moeten gaan kouder worden wantde natuur is volgens mij serieus in de war nu met die warmte.
ook voor de insecten deze zomer mag het gaan vriezen dat we niet overal gestoken worden door muggen.
had hier lichtjes gevroren vanmorgen.
Wat een dramatische vooruitzichten. Dan maar hopen dat het in ieder geval 1 keertje gaat sneeuwen. Maar het is vandaag geen slecht weer. Het is windstil en het regend niet. | Gewijzigd: 12 januari 2014, 12:26 uur, door reedtimmer
het zou toch echt eens moeten gaan kouder worden wantde natuur is volgens mij serieus in de war nu met die warmte.
ook voor de insecten deze zomer mag het gaan vriezen dat we niet overal gestoken worden door muggen.
had hier lichtjes gevroren vanmorgen.
Niet de natuur is in de war, maar de mensen.
Dan met name de klimaat-adepten.
Als het te warm is, dan komt het door de klimaatsverandering
Als het te koud is, dan komt het eveneens door de klimaatsverandering.
Ik vraag me af, waar het in de winter van 1963 dan niet te warm was. Wie kan mij dat vertellen. En dan met name hoeveel te warm?
Was de natuur toen ook al in de 'war'???? of deed die gewoon z'n ding.
Ook het meten van de temperatuur is tegenwoordig niet te vergelijken met 50 jaar terug.
Wat dacht u van stralingswarmte?
De Bilt nu. is een andere Bilt dan 50 jaar terug.
ect. ect......
24 maart 2013:
Zelfde situatie alleen nu in Februari alstublieft.. zodat de zon niet alles laat smelten. | Gewijzigd: 12 januari 2014, 12:56 uur, door Stefanv
Ja in een koude winter overleven er net meer muggen, een kwakkelwinter stuurt de natuur in de war en verkleint het aantal muggen.
Precies op de dag, waarop eerder vorige week voor het eerst deze winter de opmaat naar een periode met winters weer werd ingetekend, ging het bij ons meteen al mis. Terwijl Scandinavië aan de achterzijde van een lagedrukgebied in de buurt van de Baltische staten volstroomde met koude, Arctische lucht, passeerde hier een rug van hogedruk in oostelijke richting die de deur voor de kou in Nederland meteen al in het slot gooide. Operatie ‘voldongen feit’ wordt morgen afgerond door een inactief front. Erachter wordt aan de grond met een naar zuidwest draaiende wind dusdanig zachte lucht aangevoerd, dat het op veel plaatsen alweer 10 graden wordt.
Het was nog niet lang geleden anders bedacht. Eerst was het idee dat de rug, die vandaag over Nederland is getrokken, op een westelijker positie tot stand zou komen en op zo’n manier zou aanhaken bij het hogedrukgebied, dat de komende dagen boven Scandinavië ligt, dat de koude lucht vanuit Noord-Europa verder naar het zuiden zou kunnen uitstromen. Ook was gedacht dat de straalstroom naar het zuiden zou duiken, zodat 1 of 2 lagedrukgebieden zuid van Nederland langs naar het oosten zouden kunnen bewegen. Als, ja als dat was gebeurd, dan hadden we een oostelijke tot noordoostelijke wind gekregen en dan had die koude lucht ons kunnen bereiken
Werkstuk wordt niet afgemaakt
In werkelijkheid takt de rug nu aan op een voor winterliefhebbers verkeerde plek, namelijk boven Centraal-Europa en duikt de straalstroom niet op de juiste manier naar het zuiden. Hij doet wel een poging, Spanje wordt bereikt, maar het werkstuk wordt niet afgemaakt. Sterker nog: vanuit Spanje buigt de straalstroom de komende dagen weer terug, richting Nederland. In plaats van een oostelijke tot noordoostelijke wind, krijgen we hierdoor op alle niveaus meer van wat we deze winter al zo goed kennen, namelijk zuidelijke tot zuidwestelijke winden. En dan mag er op de weerkaart nog zoveel zijn veranderd, voor het weer bij ons maakt het dus nauwelijks uit.
Vandaag koudste dag
Waarschijnlijk is vandaag meteen al de koudste dag van de hele week. Tijdens de passage van de rug van hogedruk was het de afgelopen nacht op veel plaatsen helder en rustig. Hier en daar ontstond mist en vooral in het midden en zuiden kwam het veel plaatsen voor het eerst sinds lange tijd weer eens tot lichte vorst. In De Bilt vroor het 2 graden, Woensdrecht in het westen van Brabant was met -4,5 graden op normale waarnemingshoogte uiteindelijk de koudste. Volkel bij Nijmegen kwam op 10 centimeter hoogte zelfs tot -6,0 graden. Hierna is het vandaag gewoon mooi weer met veel zon, een wat aantrekkende zuidelijke tot zuidoostelijke wind en temperaturen rond 5 graden.
Vannacht al bewolkt
Ook vanavond is het nog helder en kunnen de temperaturen nog even tot dichtbij het vriespunt dalen, met in het oosten mogelijk 1 of 2 graden vorst. Later in de avond en nacht raakt het vanuit het westen op steeds meer plaatsen bewolkt en uiteindelijk kan een beetje regen of motregen vallen. Grote hoeveelheden worden daarbij niet verwacht. Omdat de wolken in de loop van de nacht de overhand krijgen, gaan dan de temperaturen dan weer geleidelijk omhoog.
Morgen weer zacht
Morgen beginnen we bewolkt en druilerig aan de dag, maar in de middag is het op de meeste plaatsen droog en breekt vanuit het westen de zon van tijd tot tijd door; het meest in het westen, het laatst in het oosten van het land. Met een naar zuidwest draaiende wind wordt zachte lucht aangevoerd waarin de temperaturen op veel plaatsen tot 9 of 10 graden kunnen oplopen, en dan zijn we feitelijk weer terug bij af. Overigens geldt dat ook voor de rest van de komende week. Aan de westflank van het hogedrukgebied boven Noordoost- en Oost-Europa blijft de wind bij ons uit overwegend zuidelijke richtingen waaien en steeds weer kunnen storingen vanuit het westen onze omgeving verzwakt) bereiken. Het levert een vaak bewolkt weerbeeld op met af en toe regen of motregen (in het algemeen geen grote hoeveelheden, maar toch…) en temperaturen die steeds weer boven de voor deze tijd van het jaar geldende normalen uitkomen. Het blijft vrij zacht.
Winter blijft weg
En de winter dan? Die weet zich voorlopig in het oosten en noorden van Europa redelijk te handhaven, al lijkt de kou langzaam nog wel wat extra terrein te moeten prijsgeven. In elk geval is ook nu gebeurd, wat we eerder deze winter in november en ook in december al eerder hebben gezien: situaties, die er voor liefhebbers van winterweer in eerste instantie redelijk gunstig uitzagen, gingen op het moment dat ze van de tekentafel kwamen, uiteindelijk niet door. Op de een of andere manier is het er dit jaar blijkbaar de winter niet voor. We blijven gewoon nog even afwachten.
Bron: Meteo Consult.