Beelden van een grote heldere zonnevlam circuleren op het internet. Het fenomeen gebeurde vanavond en is geclassificeerd als een X1.2-zonnevlam. Of de uitbarsting poollicht zal veroorzaken, is nog onbekend, meldt www.poollicht.be België op Twitter.
© Twitter/@PoollichtBE.
Een zonnevlam is een uitbarsting op de zon waarbij stralen vrijkomen. De uitbarstingen bestaan in verschillende intensiteiten. C-zonnevlammen zijn de kleinste en de zwakste en vormen absoluut geen gevaar voor de mens. X-zonnevlammen zijn veel sterker. Zij kunnen bijvoorbeeld gsm- en communicatiesignalen verstoren.
Vorige week nog is het magnetisch veld van de zon gedraaid, een cyclus die alles samen elf jaar duurt. De noordpool is sindsdien de zuidpool, en omgekeerd. Stormachtig ruimteweer is dan niet ongewoon.
Bron: HLN | Gewijzigd: 7 januari 2014, 22:28 uur, door Debbieke
Onweersdagen: 0
In de nacht van woensdag op donderdag is het er nog niet van gekomen, maar mogelijk is dat komende nacht, zelfs in België, wel zo: poollicht, aldus meerdere bronnen.
Dinsdag deed zich op onze Zon een hevige uitbarsting voor die een plasmawolk (CME) in onze richting lanceerde. Na aankomst is er volgens de Volkssterrenwacht Urania in België "20 procent of zo" kans om poollicht te zien.
Spaceweatherlive.com voorspelde woensdag 40 procent kans op lagere gemiddelde breedtegraden.
Zonder een kansberekening toe te voegen liet het gespecialiseerde SIDC-instituut voor "ruimteweer" in Ukkel donderdagmiddag weten dat er vanaf vandaag/donderdag tot vrijdagmiddag mogelijk aurora's te zien kunnen zijn op "hogere breedtegraden". Het moet dan wel helder zijn.
Wie het spektakel wil zien, trekt naar een plaats met vrij uitzicht naar het noorden en waar er geen lichtvervuiling is.
Urania twitterde omstreeks 14.30 uur dat de schokgolf nog steeds niet leek te zijn aangekomen. Op spaceweather.com was er om 17.30 uur ook nog geen bericht over een aankomst van de CME.
Bron: HLN
Foto's!!
(En stiekum een beetje jaloers. Het Noorderlicht zien is één van de dingen op mijn "to do' lijst)