SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een lagedrukgebied bij de Hebriden trekt noordoostwaarts richting de Noorse Zee. Een occlusiefront heeft ons land afgelopen ochtend gepasseerd en met een zuidwestelijke stroming wordt zeer zachte lucht aangevoerd. Een noord-zuid georiënteerde trog passeert vanmiddag van west naar oost ons land. Achter de trog wordt de opbouw van de atmosfeer snel onstabieler, T500 hPa gaat in het midden en noorden van het land naar waarden rond -33 C en we bevinden ons later vanmiddag en vanavond onder invloed van een linkeruitgang van de jet. Vannacht passeert een goed doorstroomde trekrug waarachter de stroming weer zuidelijk wordt. In de polaire lucht ontstaat een secundaire barokliene zone waarvan de golftop morgen overdag via Engeland richting het noorden van de Noordzee trekt. Het koufront hiervan bereikt aan het einde van zaterdagavond het zuidwesten van het aandachtsgebied.
MODELBEOORDELING:
De convectieve patronen achter het frontale systeem worden duidelijk verschillend beschreven door de diverse modellen. Het algemene beeld verandert hier echter niet door: Zwaarste buien op en achter de trog. Ook de wind is een belangrijk aandachtspunt: zie wind.
Aandachtspunten.
WIND:
Harmonie en Hirlam komen met een ZW 8 Bft aan de kust, buitengaats heeft Harmonie in buien af en toe 9 Bft. EC zit met overwegend 7 lager en zit slechts af en toe in de 8 Bft. Qua windstoten levert dit nog steeds het beeld op van 80-90 km/u. Hoogste uitschieters aan de kust bij buien, mogelijkerwijs dat bij een zware bui aan de kust het nog wat hoger uitpakt richting 100 km/u. Harmonie geeft in buien aan zee zelfs windstoten tot 120 km/uur. Zo hoog willen we met de waarschuwingen niet gaan, daar de gemiddelde wind daarvoor te laag is en eventuele extreme uitschieters slecht zeer lokaal zullen zijn. Morgen overdag in de warme sector van de secundaire frontale zone nog seinen voor ZZO 6 Bft, Harmonie komt nog met 7 Bft.
BEWOLKING:
In het oosten nog stratus als restant van de wegtrekkende occlusie. De lucht wordt bij en na trog passage onstabiel, bij de trog tot FL150, erachter tot FL250. Er kunnen dan gemakkelijk geclusterde Cb's voorkomen in het cumuliforme wolkenbeeld. Zaterdag eerst velden hoog/middelbaar. Warmtefront gedeelte van de golf is niet zo actief. In de avond daalt de wolkenbasis weer op nadering van genoemde koufront.
NEERSLAG:
Neerslag van het frontale systeem stelt niet zoveel voor. Op de trog en erachter geïsoleerde tot geclusterde buien met kans op korrelhagel en onweer, T500 daalt bij de trog naar -28 erachter verder naar -34 met in het noorden de koudste bovenlucht. Harmonie geeft via de graupelmethode een duidelijk signaal voor onweer en KOUW geeft een 50-80% kans. Morgen overdag is het overwegend droog. Het warmtefront van de secundaire barokliene zone levert hoofdzakelijk boven de Noordzee af en toe regen op. In de middag berekent vooral EC af en toe regen, Hirlam is hiermee wat rustiger en Harmonie houdt het overdag droog. In de loop van de avond zien in het westen van het land de neerslagkans weer toenemen op nadering van het koufront.
Bron: KNMI
Dat is zomers ook altijd. Eerder dat het hier is is het onweer er helemaal uit
dat denk ik niet het activeert nu opeens enorm
Kans op enkele onweersbuien. Geldig: vrijdag 03 januari 2014 vanaf ca 15 uur gedurende ca 9 uur
Vooral aan de kust kans op zware windstoten rond 80 km/u, tijdens buien kunnen de windstoten nog hoger uitpakken tot ca. 100 km/u. | Gewijzigd: 3 januari 2014, 15:41 uur, door reedtimmer
Van 03/01 15u tot 03/01 21u : Tijdens het tweede deel van de namiddag en
het begin van de avond verwachten we vrij intense buien in de noordwestelijke
landshelft. Die buien kunnen gepaard gaan met onweer, stofhagel en rukwinden
tot 70 km/h in het binnenland en 80 km/h aan zee,
Bron: http://www.meteo.be/
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1