Schade aan de achterkant van het stadion van KV Mechelen. BELGA
Stadion van KV Mechelen BELGA
Een ontwortelde boom in Mechelen. BELGA
Wateroverlast in de straten van Brussel. BELGA
Mechelen. Tom De Noel
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
*knip info staat al*
Evacuatie
Op de drie geblokkeerde treinen zitten een 500-tal mensen, preciseert Infrabel, de beheerder van het spoornet. De treinen -twee richting Hasselt en één komende van Limburg- staan er nog altij stil. Omstreeks 21.00 uur is de evacuatie nog niet kunnen starten.
Afstappen in Hasselt
Op de lijn Gent-Genk moest een honderdtal reizigers in Hasselt afstappen, nadat hun trein al een uur had stilgestaan in Leuven. Het treinpersoneel kon hen maar matig informeren. De reizigers klagen de communicatie van hogerop aan.
Bron: HBVL
Onweersdagen: 0
Als gevolg van een omgevallen boom op het spoor in de buurt van Aarschot staan zo'n drie treinen al urenlang geblokkeerd. Op de treinen zitten een vijfhonderdtal mensen, preciseert Infrabel, de beheerder van het spoornet. Hulpverleners zijn omstreeks 21.15 uur begonnen met de evacuatie van een 500-tal treinreizigers die in de buurt van Aarschot vast zaten nadat een boom op het spoor was terechtgekomen. Twee van de gestrande treinen zijn voor 22 uur al ontruimd, de evacuatie van de derde trein, met een honderdtal passagiers aan boord, zou rond 23 uur gebeuren.
Dat meldt Infrabel, de beheerder van het spoornet. De gestrande passagiers worden met bussen naar een station in de buurt gebracht waar ze hun reis kunnen voortzetten. "Iedereen zal vanavond thuis geraken", verzekerde Frederic Petit van Infrabel.
De reizigers hebben wel heel wat geduld moeten oefenen. Ze zaten al sinds ongeveer 18 uur vast op verschillende treinen, die geblokkeerd stonden nadat een boom de bovenleiding vernielde. Daarbij werd ook de voorruit van een trein geraakt. Er vielen geen gewonden, maar de burgemeester van Aarschot kondigde wel het rampenplan af omdat de hinder urenlang aansleepte.
Moeilijke evacuatie
Dat het zo lang duurde vooraleer de mensen bevrijd konden worden, is volgens Infrabel te wijten aan verschillende factoren. Zo lag de bovenleiding met 3.000 volt bovenop een trein. De treinen stonden ook stil in volle spoor, dus niet bij een station of een stopplaats, wat evacuatie extra moeilijk maakte. Daarnaast was het op een vrijdagavond in de kerstvakantie niet eenvoudig om vervangbussen te vinden, getuigde de burgemeester.
Eenmaal alle passagiers bevrijd, zal er gestart worden met de herstelwerkzaamheden en het verwijderen van omgevallen bomen. Infrabel hoopt dat het treinverkeer tegen morgenochtend weer normaal kan verlopen.
Andere problemen
De storm zorgde vanavond ook voor hinder op de lijn tussen Mechelen en Leuven en tussen Mechelen en Dendermonde. Daar werden vervangbussen ingezet, Infrabel hoopt ook hier dat de problemen zaterdagochtend van de baan zijn.
De blikseminslag in het station van Leuven zou nog de hele avond zorgen voor gevolgsvertragingen richting kust en richting Luik.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
De brandweer in Hengelo is vanavond druk met het controleren van daken van drie flats aan de Cesar Franckstraat. De brandweer heeft met linten de omgeving afgezet, omdat de dakbedekking door de hevige onweersbuien losliet. Via een hoogwerker kijken de brandweerlieden hoe de staat van het dak is en of er maatregelen nodig zijn.
Bron: RTVOost
Onweersdagen: 0
De eerste storm van het nieuwe jaar zorgde vrijdag op meerdere plekken in Nederland voor schade. Vooral in het oosten van Nederland, en dan met name de regio Twente, had de brandweer het druk.
In het centrum van Enschede waaide een groot deel van een dak van een woning en stortte een stal in. De 70 koeien die in de stal stonden, konden bijtijds worden gered.
Ook op andere plekken in Enschede was er flinke schade. 'De nok van mijn dak is eraf', aldus een bewoonster van een huis aan de Elferinksweg, in de wijk Stadsveld. 'Er liggen veel dakpannen op straat en mijn schutting is ongeveer 1 meter naar achteren geschoven.'
Lang duurde de storm niet. 'We hebben hier drie keer een flits en donder gehad. Ik dacht eerst ook dat de schade wel meeviel', aldus de vrouw. Bij een bewoonster aan de overkant van de straat sneuvelde de voorruit.
Omgewaaide bomen
De brandweer Twente kreeg ruim 100 meldingen van omgewaaide bomen en deels weggewaaide daken. De meeste meldingen kwamen uit Enschede, Haaksbergen en Hengelo. Voor zover bekend raakte niemand gewond, aldus de brandweer Twente.
In het Gelderse Ede viel de stroom uit in de wijk Rietkampen. 4000 huishoudens werden getroffen. Na 20 minuten was de stroom terug.
Op de Oosterschelde ging het onweer gepaard met een windvlaag van 169 kilometer per uur. Ook elders kwamen zeer zware windstoten voor. Dat is zeer uitzonderlijk voor januari.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Het stormweer heeft vrijdagavond ook in de regio Geel lelijk huisgehouden. De brandweer kreeg er zowat honderd oproepen, onder meer voor uitgerukte bomen, losgekomen dakpannen en elektriciteitsdraden. Niemand heeft opvang nodig, maar de schade is her en der wel aanzienlijk. 'Bij een Freinetschool is nagenoeg het hele dak weggeblazen', zegt Koen Bollen van de Geelse brandweer. 'Gelukkig vielen er nergens gewonden en heeft niemand vannacht opvang nodig.'
Ook in Westerlo was er heel wat schade. Het dak van een woning belandde daar zelfs in de tuin van de buren. In Mechelen is intussen de gemeentelijke fase van het rampenplan opgeheven. Nachtelijke opvang van de stad voor de inwoners van wie het dak van hun woning is weggeblazen, blijkt uiteindelijk niet nodig. Het kerkhof aan de Ziekenliedenstraat blijft zaterdag wel gesloten en alle stedelijke gebouwen zullen nog een controle op schade ondergaan.
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0
Het treinverkeer kan na het onweer van gisteravond opnieuw normaal verlopen, zegt de woordvoerder van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Infrabel reageert ook op de kritiek van de burgemeester van Aarschot. "De hulpdiensten zijn meteen geïnformeerd", aldus Frédéric Petit.
In de nacht van vrijdag op zaterdag, rond 02.00 uur, werden de bovenleiding en het spoor hersteld in Aarschot, waar drie treinen de avond tevoren urenlang geblokkeerd stonden nadat een boom op het spoor was terechtgekomen. Kort na middernacht was de schade ook al hersteld op de lijn tussen Leuven en Mechelen. "Het treinverkeer kan normaal hervatten", zei Petit.
Petit reageerde ook op de kritiek van de burgemeester van Aarschot, André Peeters (CD&V). Peeters verweet Infrabel laattijdige en gebrekkige informatie. Zo zouden de hulpdiensten van Aarschot pas om 19.00 uur op de hoogte zijn gebracht, terwijl het incident zich er al een uur eerder voordeed. "Van zodra het incident gebeurd is, zijn de hulpdiensten meteen geïnformeerd", zegt Petit. "Al om 18 uur was er contact met de brandweercommandant. Ze waren dus direct op de hoogte van de toestand op het terrein."
Petit legt ook uit waarom Infrabel vroeg om door de stad opgevorderde bussen in te zetten voor de evacuatie van de laatste van de drie treinen. Hij wijst erop dat al verschillende door Infrabel opgevorderde bussen een pendeldienst verzorgden op de verschillende plaatsen waar het spoor schade had geleden, zoals op de lijn tussen Leuven en Mechelen. "Daarbovenop moesten nog bussen ingelegd worden voor de evacuatie. Daarom was het voor ons niet mogelijk om nog extra bussen op te vorderen voor die laatste trein."
Dat de evacuatie zo lang duurde - een ander punt van kritiek - kwam vooral wegens veiligheidsoverwegingen. "De beschadigde bovenleiding stond onder een spanning van 3.000 volt. Het incident gebeurde ook op 'volle spoor', weg van een station: we konden de reizigers niet zomaar laten uitstappen."
Infrabel zegt wel een grondige interne analyse te zullen maken van de situatie. Ook zal contact opgenomen worden met de burgemeester om de situatie verder te bespreken. "Maar we bedanken de burgemeester en de hulpdiensten in ieder geval voor de samenwerking. Iedereen is thuisgeraakt."
Bron: HLN
Het stadion van KV Mechelen heeft zwaar te lijden gehad onder de storm van gisteravond. "Hier is een tornado doorgeraasd", zegt Marc Faes, commercieel verantwoordelijke van de ploeg. "Op een paar minuten tijd heeft die het dak van de business seats meegenomen. Dat is helemaal op straat terechtgekomen. Ook het dak van onze staantribune is weg en er zijn tal van reclamepanelen naar beneden gekomen", klinkt het. Een ooggetuige zag de storm toeslaan. "Het leek wel een bomaanslag, echt een felle knal", zegt Sabine De Vos. "Ik ben heel erg geschrokken. Ik had de daver op mijn lijf."
Bron: HLN / VTM
Op de treinverbinding tussen Brussel en Hasselt hebben ter hoogte van Aarschot sinds ongeveer 18 uur gisteravond drie spitstreinen stilgestaan. Op de treinen zaten zo'n 500 mensen vast. De burgemeester van Aarschot heeft vrijdagavond omstreeks 20 uur het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Pas na 23 uur konden de laatste reizigers de trein verlaten.
Bron: HLN/VTMNieuws
Onweersdagen: 0
Delen van Noord Rhein Westfalen is vrijdagavond getroffen door heftige onweersbuien met zeer zware windstoten. In Erkelenz kwam een vrouw om het leven doordat de muur van haar woonkamer op haar viel die door de wind naar binnen werd geblazen. De vrouw liep zwaar hoofdletsel op en overleed later in het ziekenhuis. In Essen was het groot alarm voor de brandweer die probeerde een kerktoren te blussen die in brand was geraakt door blikseminslag. Op de luchthaven van Dusseldorf werden alle vluchten stilgelegd tot na de storm en vielen er in heel NRW gewonden door omvallende bomen en verkeersongelukken.
@Onweer-Online
bron: RPonline
kmoorschlat
Fabian Ruhnau
| Gewijzigd: 14 februari 2017, 12:37 uur, door Joyce.s
Foto BFM
Ook in de Kempen sloeg het noodweer vrijdagavond hevig toe. In Herentals moest de brandweer uitrukken voor ontwortelde bomen. In Geel en Westerlo raakten gevels zwaar beschadigd en gingen er daken vliegen. In Zandhoven (foto) spraken mensen van een "enorm gerammel" en "huizen die begonnen te daveren". De schade is ook in een lijn, wat wijst op een mogelijke windhoos. Aan de Pulsebaan ging een roofing vliegen.
Bron: GVA | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:52 uur, door Justin
Onweersdagen: 0
KV Mechelen zoekt supporters die willen helpen met het opruimen van de schade in het stadion. Supporters kunnen parkeren op parking Spoor en moeten zich dan nadien aan de bezoekersingang, achter de grote staantribune aanmelden.
In eerste instantie gaat het om het opruimen van delen van het dak van de staantribune dat rondom het stadion ligt. Neem indien mogelijk zeker werkhandschoenen mee.
Bron: GVA
Onweersdagen: 0
De brandweer is op verschillende plaatsen nog puin aan het ruimen na het onweer van vrijdag. Ook vandaag kan het nog krachtig waaien. In Taviers, een deelgemeente van Eghezée in Namen, zijn zaterdagochtend lichtgewonden gevallen nadat een boom op twee auto’s stortte.
Bewoners meten de schade op in Teralfene. ©ssj
In de gemeente Andenne moest de brandweer in de nacht van vrijdag op zaterdag zeventien keer uitrukken na meldingen over omgevallen bomen die wegen versperden en elektriciteitskabels beschadigden. In Fosses viel een elektriciteitspaal op de weg. De brandweer van Sambreville moest op haar beurt een aantal bomen verwijderen.
In Mechelen wordt er nog veel puin geruimd rond het voetbalstadion van KV Mechelen. De brandweer verwacht dat er zaterdag nog nieuwe schadegevallen worden ingediend. Omdat het ook vandaag krachtig kan waaien worden mensen aangeraden om zeker niet op hun dak te kruipen om eventuele schade op te meten.
Windhozen
Op verschillende plaatsen was er vrijdag melding van een windhoos. Dat was onder andere het geval in de Affligemse deelgemeente Teralfene. Vooral in de wijde omgeving van de Daalstraat en de Callebautstraat bleken daken niet bestand tegen de felle rukwinden. Gewonden vielen er gelukkig niet, maar de schade was wel aanzienlijk.
In het Oost-Vlaamse Sint-Lievens-Houtem liet een windhoos met een ongekende kracht een spoor van vernieling na op de Wettersesteenweg en in de Nederweg. Dakpannen en bakstenen schouwen moesten eraan geloven, één persoon raakte in shock.
Ook in Meise trok een windhoos over tientallen daken, met enkele zwaar beschadigde woningen als gevolg.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
Het onweer van gisteravond heeft vooral in Mechelen veel schade veroorzaakt. In amper enkele minuten onweer werden meer dan 100 huizen beschadigd, vloog een deel van het dak van het voetbalstadion van KV Mechelen en werden tientallen graven op het historische kerkhof vernield. Burgemeester Bart Somers (Open VLD) wil het onweer als een natuurramp laten erkennen.
Een dag na het onweer van gisteravond is de schade pas goed duidelijk in Mechelen. De hulpdiensten kregen gisteren meer dan 280 noodoproepen binnen. Meer dan 100 woningen raakten beschadigd, her en der werden bomen uitgerukt en ook drie grote winkels werden zwaar beschadigd. Zo verloor de plaatselijke Delhaize een stuk dak ter grootte van 250 vierkante meter.
Ook het stadion van KV Mechelen liep zware schade op. Een deel van het dak vloog er weg. En op het historische deel van het kerkhof werden bomen uitgerukt en zijn tientallen graven beschadigd. "Een heel grote ravage", stelde burgemeester Bart Somers vast. "Een echte windhoos die door Mechelen is getrokken. In de dertien jaar dat ik burgemeester ben, heb ik dit nog niet meegemaakt."
De burgemeester wil het onweer dan ook laten erkennen als natuurramp. "Waar men verzekerd is, is het natuurlijk de verzekeringsmaatschappij die bijspringt, maar spijtig genoeg is vaak niet alles verzekerd. Zelf ga ik proberen dit te laten erkennen als een natuurramp zodat het Rampenfonds kan worden ingeschakeld", zei hij in "Het journaal". Somers wil ook de krachten bundelen met zijn collega uit Aflligem om het onweer erkend te krijgen, "opdat mensen geen factuur krijgen van dit natuurgeweld". Ook in Dessel hopen ze op een erkenning als natuurramp. Somers dankte ook de ploegen die tot 2 uur deze nacht in de weer geweest zijn om puin te ruimen en mensen bij te staan. Vandaag zijn bovendien opnieuw zo'n 100 mensen in de stad aan het werk om op te ruimen en woningen water- en winddicht te maken. De burgemeester raadt de mensen af om zelf op de daken van hun huizen te klimmen, aangezien het ook vandaag nog fel kan waaien.
KV Mechelen: "500.000 tot 750.000 euro schade"
De schade aan het voetbalstadion van KV Mechelen bedraagt tussen de 500.000 en 750.000 euro. Dat maakte het bestuur vanmiddag bekend op een persconferentie. "De storm heeft eerst de kant van de Telenet-tribune geraakt, en daar het dak opgetild. Dat is volledig beschadigd, net als het dak van de staanplaatsen. Daarna is de storm op de business seats gebotst, waar grote gaten in het dak zitten en de omkadering van de ramen voor een stuk kapot is. Nadien is de windhoos gedraaid, waardoor de business seats het ergst getroffen zijn", zei commercieel manager Marc Faes. Supporters helpen mee om puin te ruimen. "Wij hebben heel snel van verschillende supporters de vraag gekregen of zij ons konden helpen, hier zijn vandaag zo'n 35 mensen aan de slag. Ook enkele stewards van Waasland-Beveren, waarmee onze club een goede band heeft, zijn ter plaatse om mee puin te ruimen."
Bron: de Redactie | Gewijzigd: 14 februari 2017, 12:38 uur, door Joyce.s
In Mechelen meten ze de schade op na de storm van gisteren. Daar is het dak van een supermart ingestort. Ook op het kerkhof is er veel schade: er zijn veel bomen ontworteld en op de graven terechtgekomen. Maar vooral het stadion van KV Mechelen is zwaar getroffen.
Bron: Het Nieuwsblad
Een apotheek in de Brusselse gemeente Laken is gisterenavond overvallen door drie mannen, waarvan er twee gewapend waren. Ze zagen hun kans schoon tijdens de hevige storm die ook door de hoofdstad trok, meldt La Dernière Heure vandaag. De feiten worden bevestigd door de politie van Brussel Hoofdstad-Elsene.
De drie overvallers kwamen de apotheek binnengevallen rond 18 uur, toen de storm door Brussel trok en er geen klanten in de zaak waren. Een man stond op de uitkijk terwijl twee gewapende mannen de apothekeres bedreigden, die de kassa moest leegmaken en hen het geld moest overhandigen.
Er vielen geen gewonden, maar de vrouw zou wel in shock zijn. De gemaskerde mannen zijn al na een minuut weggevlucht. Het onderzoek loopt. Noch het parket, noch de politie wil voorlopig meer details vrijgeven.
Bron: HLN
Winterweer is in geen velden of wegen te bekennen, maar het weer haalt al tijden op andere manieren uit. Zo hebben we de afgelopen paar maanden meerdere keren keer ruige omstandigheden over ons heen gekregen. Tornado's in Noord-Brabant, tornado's bij Arnhem en veel wind op 28 oktober en 5 december. En nu gisteren een felle buienlijn. In het Gelderse Huissen ging een grote geraniumkas tegen de vlakte. Vanuit meerdere plekken in de Achterhoek komen meldingen van omgevallen bomen binnen. Waren het alleen valwinden, of zat er ook een windhoos tussen?
De buien vielen op passage van een zogeheten 'trog'. Tegen het middaguur bereikten de eerste buien daarvan het zuzidwesten van het land en in de middag en tijdens het eerste deel van de avond kreeg het hele land ermee te maken. Bij de buien kwam plaatselijk flinke hagel en een behoorlijke onweersactiviteit voor. Bovendien traden zware tot zeer zware windstoten op. Westdorpe gaf een windstoot van 107 km/uur, Vlissingen 103 km/uur en de meetpaal over het Hollands diep kwam op een uithaal van 143 km/uur. Topper was het meetpunt Schaar op de oosterscheldekering met 169 km/uur. Hier in de weerkamer in Wageningen werd ondertussen een zeer bijzonder fenomeen waargenomen; een bolbliksem. Meerdere collega's stonden voor het raam en staarden in de verte waar een bolbliksem enige tijd leek vast te zitten. Het bewoog heen en weer langs een paal, waar even daarvoor een bliksemschicht te zien was.
Op de radarbeelden hieronder is de positie van de neerslag te zien om respectievelijk 16.00, 17.20 en 18.05 uur. De noord-zuid georienteerde buienlijn is de hoofdlijn, maar daar vooruit ontstaan ook enkele losse buien. Deze losse buien schuiven via Centraal-Nederland en Overijssel door naar het noordoosten van het land waar ze tegen het avonduur arriveren. Het zijn stevige buien, met onweer, maar de heftigste buien lijken op de volgende lijn te zitten. Dit is een squallline, waarop het flink tekeer gaat. Die lijn is ietwat golvend, het ene deel gaat sneller dan het andere deel. Dat 'gegolf' kan inhouden dat er even een eigen draaiing in zo'n bui zit. Precies ten zuidoosten van Arnhem zit er ook een moment dat op de bewegende radarbeelden te zien is dat de bui extra slingerbewegingen heeft.
De winduithaal met schade in Huissen zou een valwind kunnen zijn geweest, waarbij wind uit hogere delen van de atmosfeer als het ware naar beneden valt. Maar, met de bewegende radarbeelden in het achterhoofd is ook een windhoos niet uit te sluiten. Het schadebeeld (alles 1 kant op of alles wisselende richtingen uit) zal duidelijk moeten maken welke van de twee weerfenomen het is geweest. Op moment van schrijven hebben wij geen beeldmateriaal gezien waaruit we dit konden destilleren.
Het was een 'warm' vrijdagje. De temperatuur kwam nagenoeg overal in de dubbele cijfers en gemiddeld werd het 11 of 12 graden.
Nog een bijzonder element van vrijdag 3 januari was de winduithaal. De passage van een trog met buien veroorzaakte op de Oosterscheldekering de zwaarste windstoten met 169 km/uur. Maar ook in de Achterhoek zien we station Hupsel met 94 km/uur.
Het radarbeeld van 16.00 uur vrijdagmiddag 3 januari. De buienlijn komt via het zuidwesten het land op en daaruit ontstaan een paar losse buien.
Het radarbeeld van 17.20 uur vrijdagmiddag 3 januari. De buienlijn trekt verder oostwaarts met veel gebliksem en slagregens.
Het radarbeeld van 18.05 uur op vrijdagmiddag 3 januari. Dit lijkt ongeveer het moment te zijn dat de wind in Huissen en omgeving zo uithaalde. De vlag staat bij Arnhem, Huissen ligt iets ten zuidoosten van Arnhem.
Dit is een temperatuurgrafiek voor Hupsel, in de oostelijke Achterhoek. Het gaat hier om de verwachting over hoe de lucht is opgebouwd (UKMO model) voor vrijdagavond 19.00 uur. Dus ongeveer het tijdstip van doorkomst front. Te zien is een sterk hellende grafiek, wat betekent dat de temperatuur sterk daalt met de hoogte (zeer onstabiele lucht). Aan de rechterzijde staan de windvaantjes waaruit op te maken is dat aan de grond de wind uit het zuiden waaide en iets hogerop uit het zuidwesten. Bovendien is er een groot verschil in windkracht tussen de verschillende hoogten. Al met al betekent dat een grote windschering, een van de ingredienten voor zware buien.
Bron: Meteo Consult
De hevige winden en regens van gisteravond waren maar een paar uur eerder voorspeld. Dat kon ook niet anders, zegt VTM-weerman David Dehenauw. "De intensiteit van de winden die we gezien hebben, was niet lang op voorhand te voorspellen."
De intensiteit van de storm is nog verstrekt door de meest actieve positie van de straalstroom en de windschering. "Dat is een soort stofzuigereffect veroorzaakt door hevige wind aan de grond en een plotse toename van de wind op enkele kilometers hoogte."
Bron: HLN
In Landkreis Cloppenburg trok een vermoedelijke tornado kilometers lang waarbij op sommige plaatsen dakpannen 400 meter ver werden gevonden van het huis waar het op lag. Diverse bomen waren totaal vernield en versperde ook enige treinrailsen.
@Onweer-Online
bron:NWMTV