Groot-Brittannië zal vanaf volgend jaar een eigen ruimteweerstation hebben. Zo wil het land zich wapenen tegen superzonnestormen, die hele grootsteden zonder stroom kunnen zetten en satellieten kunnen saboteren. Dat zal de Britse overheid vandaag bekendmaken volgens de Britse krant The Independent.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Archieffoto van een zonne-uitbarsting. © reuters.
Vanaf de lente van volgend jaar zou het ruimteweerstation moeten werken. Het station moet privébedrijven en overheidsvoorzieningen met materiaal dat gevoelig is voor zonnestormen tijdig verwittigen.
The Met Office, die ervoor moet zorgen dat het station ononderbroken updates doorstuurt, krijgt over de komende drie jaar 5,5 miljoen euro ter beschikking. Het zal nog maar het tweede ruimteweerstation zijn. Enkel de Amerikanen gingen de Britten voor. De twee mogendheden zullen nauw samenwerken.
Energiedeeltjes
Grote zonnestormen ontstaan wanneer miljarden energiedeeltjes via zonne-uitbarstingen in onze atmosfeer terechtkomen. Als de zon de deeltjes richting aarde uitspuwt, doen die er tussen 17 uur en 3 dagen over om de aarde te bereiken. Dat geeft het station dus voldoende tijd om een waarschuwing door te sturen, waardoor bedrijven voorzorgsmaatregelen kunnen nemen.
Erg grote zonnestormen die de aarde bereiken zouden volgens berekeningen een keer om de zoveel eeuwen plaatsvinden. De laatste grote zonnestorm dateert van 1859.
Groot gevaar
"Ruimteweer wordt als een van de grootste gevaren voor onze nationale structuur beschouwd", zegt David Willets, Brits minister van Wetenschap. "Er zijn twee grote risico's: een ervan is de kwetsbaarheid van het stroomsysteem van transformatoren, het andere is dat van onze satellieten."
Bron: HLN
Onweersdagen: 0