De voorbije twaalf uur is de meeste regen gevallen in de regio Chievres-Charleroi. Daar werd van gisterenavond 19 uur tot vanochtend 7 uur tot 22 liter per vierkante meter opgevangen, meldt weerman Eddy De Mey. Ook op de luchtmachtbasis Kleine Brogel in Limburg viel 20 liter. Ukkel meldde 17 liter, terwijl aan de kust (Koksijde en Oostende) slechts 3 tot 4 liter per vierkante meter regen is gevallen. In Aat en omgeving is er sinds vanmorgen wateroverlast.
Sinds vanochtend 5 uur heeft de brandweer in Aat al verschillende oproepen gekregen voor wateroverlast. De meeste problemen doen zich voor in Aat en in de buurgemeenten Frasnes-lez-Anvaing, Beloeil en Bernissart. De Dender is er nog niet buiten zijn oevers getreden. De inwoners hebben vooral last van lokale wegen die onder water staan, ondergelopen kelders of verstopte riolen. De schade valt mee en niemand raakte gewond.
Wallonië
De zware regen afgelopen nacht dreigt dus in Wallonië tot overstromingen te leiden. Vooral in Henegouwen en Waals-Brabant is de toestand zorgwekkend, blijkt uit een overzicht van het directoraat-generaal voor mobiliteit en waterwegen van het Waals gewest. Overal stijgen de waterstanden: dat gaat het snelst in Henegouwen en in Waals-Brabant, elders stijgt het water minder snel.
Extra water bufferen
De Zuid-Oost-Vlaamse gemeenten Zwalm en Brakel onderzoeken of er in Brakel extra water kan gebufferd worden om het debiet van de Zwalmbeek naar beneden te halen. Volgens de overstromingsvoorspeller van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) komt de onbevaarbare waterloop in meetpunt Nederzwalm rond 06.00 uur dichtbij haar historisch maximum.
Alarmdrempel overschreden
Om 03.00 uur werd op die plaats het waakpeil overschreden, en vrij kort daarna de alarmdrempel. De waterstand is het meest kritiek ter hoogte van de Bostmolen in deelgemeente Roborst (Zwalm). "Onze diensten zijn alert en bekijken met Brakel om te zien of er nog gebufferd kan worden om het debiet naar beneden te halen", aldus burgemeester Karen De Colfmacker (Open Vld). "Alle punten worden afgelopen om te zien welke limieten er bereikt worden." In een tiental straten werden tien paletten zandzakjes verspreid. In Etikhove (Maarkedal) werd ook rond 05.00 uur het alarmpeil overschreden, maar daar zijn nog geen problemen aan bewoning gemeld.
Bron: HLN
Met een bergingscapaciteit van 21 miljoen kubieke meter hebben de veertig Vlaamse wachtbekkens hun nut bewezen. Dat zegt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), nadat het afgelopen nacht veel regende en waterstanden vanochtend flirten met de alarmdrempel. De voorbije twaalf uur is de meeste regen gevallen in de regio Chievres-Charleroi.
"Het heeft flink geregend en op verschillende plaatsen zijn hoge waterpeilen gemeten en traden waterlopen buiten hun oevers waardoor akkers en weilanden zijn ondergelopen", zegt woordvoerster Katrien Smet van de VMM. "Er zijn evenwel nergens huizen bedreigd geweest."
Denderbekken
De hoge waterstanden concentreerden zich vooral in het Denderbekken en de streek rond Oudenaarde. De Zwalmbeek in Zwalm en de Maarkebeek in Etikhove (Maarkedal) overschreden het alarmpeil. Uiteindelijk liep in Maarkedal enkel de Groenstraat onder. Ook de Bellebeek in Essene (Affligem) en de Vondelbeek in Opwijk bereikten een zeer hoge waterstand. Het regent deze voormiddag enkel in het oosten van het land, waardoor het waterpeil opnieuw kan zakken.
Gespaard van overlast
Dat woningen gespaard bleven van overlast, dankt de VMM aan twee factoren. In de eerste plaats wordt verwezen naar het nut van een veertigtal wachtbekkens met een buffercapaciteit van 21 miljoen kubieke meter. "Sinds de overstromingen van 2010 is er 1,6 miljoen kubieke meter bergingscapaciteit bijgekomen. Zonder die extra capaciteit zouden er allicht woningen ondergelopen zijn. Al kan je nooit volledig beschermd zijn tegen alle mogelijk stormen, toch zijn wel al goed beschermd." Daarnaast wijst de VMM op het nut van de overstromingsvoorspeller, waarbij hulpdiensten tijdig verwittigd kunnen worden en ook burgers hun voorzorgen kunnen nemen.
De komende dagen wordt nog regen voorspeld, zij het minder. De milieumaatschappij zegt waakzaam te blijven.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Het peil van de Maas in Limburg stijgt minder dan Rijkswaterstaat (RWS) vrijdag nog had verwacht. Zaterdag en zondag kan de Maas bij Maastricht een afvoer van 1.200 tot 1.400 kubieke meter per seconde bereiken.
Dat ligt beneden de grens van 1.500 kuub, waarbij officieel sprake is van hoogwater, zei een woordvoerster van RWS zaterdag. Bij een afvoer van 1.500 kuub worden uit voorzorg al waterpompen langs kades en dijken klaar gezet. Naar het zich laat aanzien, is dat nu niet nodig.
Vrijdag schatte de dienst dat het Maaswater zondag een afvoer van maximaal 1.800 kuub zou bereiken, maar dat gaat niet gebeuren, aldus de woordvoerster.
Tijdens de overstromingen van de Maas twintig jaar geleden was er sprake van een afvoer van ruim 3.100 kuub.
De Maas is een regenrivier die direct reageert op regenval in het stroomgebied in Noord-Frankrijk en de Belgische Ardennen. Daar valt zaterdagochtend tien tot vijftien millimeter regen, aldus RWS.
Bron: NU.nl
Onweersdagen: 0