Er is kans dat Nederland vrijdag opnieuw te maken krijgt met de vierde storm dit jaar. Er formeert zich vrijdag opnieuw een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden en deze kan zorgen voor een vergelijkbare situatie met die van vandaag. Dat meldt Weeronline.
Vandaag waren de windstoten in het binnenland zwaarder dan tijdens de storm op 5 december. In het binnenland kwamen windstoten voor van 100 kilometer per uur. De zuidelijke windrichting zorgde ervoor dat de storm aan de kust wat minder zwaar uitpakte. Wel stond er langdurig een zuiderstorm kracht 9 met zelfs eventjes windkracht 10.
De zwaarste windstoot werd gemeten op Vlieland met 119 kilometer per uur. Op de Britse Eilanden stond vandaag windkracht 12. Op de Schotse hoogvlakte werd zelfs een windstoot van 176 km/u gemeten.
Vierde storm
De mogelijk vierde storm van dit jaar kan donderdag op vrijdagnacht opsteken en zal de hele ochtend zorgen voor veel wind. De windsnelheden zijn vergelijkbaar met de storm van vandaag. Op de Britse eilanden kan de nieuwe storm waarschijnlijk weer orkaankracht 12 veroorzaken. In Nederland kan het vrijdag opnieuw komen tot storm. Deze keer uit zuidwestelijke richting met mogelijk windkracht 9 aan de kust en zware tot zeer zware windstoten tot in het binnenland. Een diepe depressie ten noorden van Schotland ligt opnieuw ten grondslag aan het onstuimige weertype.
Tijdens de kerst is het even rustig. Op eerste kerstdag is in de middag de meeste kans op zon. Donderdag is het het grootste deel van de dag droog maar komen ook enkele buien voor. Ook de dagen richting oud en nieuw tekenen zich door onstuimig herfstweer. Tijdens de jaarwisseling is er kans op flink wat wind en neerslag.
Bron: AD
Maar het kan nog alle kanten op voor de >>benelux hoeft hij maar iets uit te diepen en we zitten in een iet wat sterker windveld..vooralsnog ga ik voor stormachtig weer aan de noord-west kust zeg maar uiterste noord-holland en noordelijke wadden Texel 8bft verdere kustgebieden 7bft tot 8bft...Aandachtspunt is wel weer over land een krachtige 6bft met windstoten tot 80 km per uur aan de kust liggen deze met 10 a 15 km per uur iets hoger
Tijdens koufront passage ook onweerskans zie kaart 2 onder
Cape en lifted
Synoptische ontwikkeling
Op 500 hPa zien we vrijwel de gehele periode lage hoogte waarden. Aan de grond resulteert dat in continu lagedruk die telkens opnieuw weer gevoed wordt uit de zonale stroming die ten zuiden van het voornoemd weer systeem aanwezig is. In ons verwachtingsgebied zorgt dat voor een komen en gaan van frontale zones die afgewisseld worden met mobiele hogedruk wiggen. Soms zorgt een randstoring die dichtbij komt voor veel wind, zoals bijvoorbeeld a.s. vrijdag.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Qua wind zien we een vergelijkbaar beeld als bij de neerslag, met name a.s. vrijdag zit er een duidelijke piek in. De temperaturen zijn zowel overdag als 's nachts (ruim) boven normaal.
Hieronder Gfs wind in Bft en windstoten
Samenvatting meerdaagse-periode:
Van tijd tot tijd regen, vooral vrijdag veel wind en (vrij) zacht.
Tot slot wens ik een iedere fijne feestdagen toe mvg Tatanka
Bron;Knmi | Gewijzigd: 14 februari 2017, 15:15 uur, door Joyce.s
Ik lees op verschillende forums dat er aankomende zaterdagnacht op zondag er een kans is op dynamische onweersbuien langs de kustlijn ( Benelux).
Zal natuurlijk lekker zijn zo na de kerst.
Klopt dit? is die kans er op de kaarten want ik zie het nog niet terug.
| Gewijzigd: 26 december 2013, 11:29 uur, door Ries
Er is een aardige kans dat het morgenochtend op de Waddeneilanden opnieuw tot storm komt. Dat meldde weeronline.nl vandaag. Als windkracht 9 wordt gehaald, dan is dat de vierde storm sinds 28 oktober. Sinds 2002 is het niet meer voorgekomen dat het in één jaar tijd zo vaak stormde in Nederland. Toen kwam het liefst zes keer tot storm in februari alleen al en werden er op 21 februaridagen zware windstoten gemeten. Ook in 2007 stormde het enkele keren, 'maar de laatste jaren zijn we gewend geraakt aan rustig en koud winterweer', aldus een meteoroloog van weeronline.nl. De rest van het land moet volgens de meteorologen van weeronline.nl rekening houden met windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur. Het KNMI gaf woensdag al code geel voor die windvlagen voor de kust. Inmiddels geldt die waarschuwing ook voor Limburg.
België
Vanavond en -nacht zijn er eerst flinke opklaringen. Later neemt de bewolking toe en nog voor de ochtend regent het aan de kust. Tevens wakkert de zuidelijke wind aan tot vrij krachtig en tot krachtig of hard aan de kust. Minima: 1 tot 4 graden. Morgen is er de hele dag veel bewolking en zijn er perioden met regen. Er waait een krachtige, aan de kust een harde tot stormachtige zuidenwind later ruimend naar het zuidwesten. Rukwinden tot 80 kilometer per uur. Maxima: 8 tot 11 graden. Van zaterdag tot woensdag is het winderig en meestal bewolkt met af en toe regen. De middagtemperatuur schommelt rond 8 graden.
Bron: AD / HLN
Northern British Isles
A new storm will affect the northern British Isles late in the period. Along the cold front, rather stable conditions are expected, and severe thunderstorms are rather unlikely. The best potential of a few embedded thunderstorms exost across northern Irleland on Thursday evening. These storms, however, may be capable of producing severe wind gusts given the strong background wind field. Additionally, a tornado is not ruled out. In the wake of the cold front, a well mixed maritime air mass will enter the northern British Isles. Especially near the base of the trough, thunderstorms are possible. Given strong low-level vertical wind shear, some bowing lines are forecast to enhance the wind potential and a level 1 is warranted.
Bron: Estofex | Gewijzigd: 26 december 2013, 12:59 uur, door Tatanka
Norway, S Sweden, Denmark, NW Germany, Netherlands, Belgium, NW France to NW Iberia...
The track of the developing cyclone is forecast with a good accuracy and therefore the regions with the greatest threat of severe weather which is at least partly associated with convection are obvious. All past runs of GFS on Dec 26 show the greatest overlap of strong front-normal winds and instability around the south coast of Norway on Friday noon. It is likely that storms along the cold front will form a narrow line which will enhance the already given threat of severe winds. Some gusts are likely to exceed 33 m/s as the 850 hPa background flow is in order of 35 m/s, probably enhanced by convective downdraughts. In such a situation, there is also a slight risk of tornadoes as favourable kinematic conditions with very high SRH3 and SRH1 are expected. The area with the greatest threat of wind gusts > 33 m/s accompanied by deep moist convection is covered by a LVL2 area.
The other regions mentioned above do also experience some low-end instability combined with strong vertical shear and a quite intense background flow. Nevertheless, the front-normal wind components are considerably weak in the other regions which will reduce the chance of a linear MCS and therefore the risk of severe wind gusts. The whole region along the cold front will likely get enhanced SRH and strong LL shear, so a tornado is not ruled out either.
| Gewijzigd: 27 december 2013, 00:55 uur, door Frans24
Het is vanochtend stormachtig langs de kust. In het zuidwesten staat windkracht 8, meldt Weeronline. De wind zal naar verwachting aantrekken en in de kop van Noord-Holland en op de Wadden korte tijd kunnen zorgen voor zuiderstorm, windkracht 9. Het verkeer moet deze ochtend rekening houden met zware windstoten. Windkracht 8 is gemeten in Vlissingen en Hoek van Holland. De verwachting van Weeronline is dat tussen 8.00 en 10.00 uur de wind op z'n hevigst is. Bij de passage van een warmtefront vanochtend en een koufront vanmiddag kan er flink wat neerslag vallen. Weerbureau Weerplaza meldt dat landinwaarts windstoten voor kunnen komen van 80-90km/uur. De wind kan de komende uren nog een klein beetje toenemen, maar neemt vanaf het eind van de ochtend geleidelijk af.
Orkaankracht in Schotland
De oorzaak van het onstuimige weer is een lagedrukgebied boven Schotland. Met een kerndruk van rond de 940 hectopascal veroorzaakt hij opnieuw noodweer in Ierland, Schotland en Engeland. Er zijn windsnelheden gemeten van meer dan 160 kilometer per uur. De autoriteiten hebben tientallen waarschuwingen voor overstromingen afgegeven in Engeland, Wales en Schotland. 's Nachts werd in Aberdaron (Wales) een windvlaag gemeten van 175 kilometer per uur, meldde de BBC. Voor Kerstmis stormde het ook al flink in Groot-Brittannië. Tienduizenden mensen kwamen zonder elektriciteit te zitten en 1200 huizen liepen onder water als gevolg van het noodweer.
Bron: AD
Aan de kust is het vanochtend stormachtig, maar een echte storm met windkracht 9 is tot nog toe niet gemeten. De kans is klein dat dit vrijdag nog gaat gebeuren, meldt weeronline.nl.
Langs de kust is wel windkracht 8 gemeten, maar er was nergens een uitschieter naar 9. In Zeeland waren windstoten van 93 kilometer per uur. De wind zwakt in de loop van de middag verder af.
Als het tot storm was gekomen, dan was 2013 het jaar met de meeste stormen sinds 2002 geworden. Het had dan vier keer gestormd sinds 28 oktober.
Het onstuimige weer hangt samen met een lagedrukgebied boven Schotland en Engeland. Daar kwam een windstoot voor van 178 kilometer per uur en stond op sommige plaatsen windkracht 11.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
De kerststorm is amper weggetrokken of we krijgen opnieuw stormachtig weer over ons heen. Vandaag en vannacht gaat het krachtig waaien en gaat het ook opnieuw regenen. Daardoor dreigt het waterpeil van sommige waterlopen opnieuw een kritiek punt te bereiken. Aan de kust hebben hevige windstoten hier en daar al schade aangericht.
De wind zou dit keer minder hevig zijn, maar de regen zorgt ervoor dat het dalen van het hoge waterpeil in Wallonië minder snel verloopt dan verwacht. Voor Vlaanderen verwacht de Vlaamse Milieumaatschappij dat op de onbevaarbare waterlopen her en der niet-kritieke overstromingen optreden en wachtbekkens aangesproken worden. Veertien wachtbekkens kregen een waarschuwing, vooral in het Denderbekken (5), maar ook in het Demerbekken (4), Dijlebekken (3) en IJzerbekken. De kans dat er op onbevaarbare waterlopen kritieke overstromingen zullen optreden wordt als klein ingeschat, maar niet volledig uitgesloten.
Bron: HLN/VTMNieuws
Onweersdagen: 0
Rijkswaterstaat (RWS) verwacht dit weekeinde een verdere stijging van de Maas als gevolg van regenval in de Ardennen. Rond 12 uur vrijdagmiddag bedroeg de afvoer van de Maas bij Maastricht zo'n 900 kubieke meter per seconde, zaterdag wordt door regen een stijging verwacht tot 1300 of 1500 kuub per seconde, zei een woordvoerster van de dienst.
© ANP.
Om de stroomafvoer te versnellen zijn inmiddels de stuwen in Roermond en Belfeld gestreken.
Als het hard blijft regenen, kan zondag een afvoer van 1800 kuub worden bereikt. Uit voorzorg is een operationeel team van RWS, waterschappen, gemeenten en hulpdiensten bij elkaar geroepen dat de vinger aan de pols houdt. Volgens de woordvoerster dreigt nog geen overstromingsgevaar. '20 jaar geleden stond de Maas tijdens de overstromingen op ruim 3100 kuub', zei ze.
Vanaf een afvoer van 2000 kuub rivierwater beginnen in Limburg de eerste landerijen onder water te lopen, maar dat peil wordt vooralsnog niet verwacht, zei een woordvoerster van de brandweer vrijdag.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Maar overal zal een plasje water achterblijven
Als ik na de Europese radar kijk lijkt er nog het een en ander aan te komen voor het z-o maar kan ook zijn dat ik me er helemaal op verkijk.
Groot-Brittannië wordt voor de tweede keer deze week getroffen door een winterstorm. De wind haalt er snelheden tot 130 per uur en ook nu wordt gevreesd voor overstromingen. Veel wegen zijn onberijdbaar door omgevallen bomen, het treinverkeer loopt vertraging op en hier en daar zijn vluchten geannuleerd. Tot nu toe is vooral het zuiden van Engeland getroffen, maar de storm verplaatst zich nu noordwaarts. Vooral aan de kusten worden zware windstoten verwacht. De weervoorspellers verwachten ook grote hoeveelheden regen en waarschuwen voor overstromingen in 50 plaatsen in Engeland, Wales en Schotland.
Momenteel zitten zo'n 13.000 huizen in Groot-Brittannië nog altijd zonder stroom, een gevolg van de kerststorm van drie dagen geleden. De energiebedrijven zijn naar eigen zeggen druk in de weer om alle huizen zo snel mogelijk weer aan te sluiten. Verschillende Britse treinmaatschappijen melden dat hun treinen vertraging oplopen. Door de felle wind en de zware regenval moeten veel treinen noodgedwongen trager rijden. Op de luchthaven van de Ierse hoofdstad Dublin konden enkele vliegtuigen niet landen door de felle zijwind.
Bron: de Redactie
In Wallonië zijn de gronden zo verzadigd door de regenval van de voorbije dagen dat het peil van bepaalde rivieren opnieuw gaat stijgen bij de verwachte regenval van vanavond. Het Waals crisiscentrum houdt de situatie nauwlettend in de gaten en houdt hulpteams klaar om in te grijpen, vooral tegen het eind van vannacht, zo klonk het deze namiddag.
Volgens Paul Dewil van het Waals crisiscentrum zal eerst het waterpeil van de Dender en de Zenne snel stijgen. Dat blijkt uit de huidige voorspellingen. "Maar het volstaat dat de wind de neerslag 20 of 30 kilometer zuidelijker het land instuurt en dan krijgen we een heel andere situatie", aldus Dewil, die eraan toevoegt dat iedereen in heel België uiterst waakzaam moet zijn.
Het Waals crisiscentrum verwacht lokale overstromingen tijdens de komende nacht en ook morgenochtend. Het crisiscentrum houdt alle lokale autoriteiten zo goed mogelijk op de hoogte van de situaties.
Overstromingen
Volgens Overstromingsvoorspeller Vlaanderen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) trekt nog tot morgenochtend een regenzone traag van west naar oost door Vlaanderen. Er zou 15 (in het westen) tot 30 mm (in het centrum en het oosten) regen vallen. Her en der zullen volgens de VMM opnieuw niet-kritieke overstromingen optreden en wachtbekkens aangesproken worden. "De kans dat er kritieke overstromingen optreden, is dankzij de aanwezige waterbeheersingsinfrastructuur klein, maar niet volledig uit te sluiten", voorspelt de VMM.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
De felle regen van de afgelopen nacht doet op verschillende plaatsen beken overstromen. In Oost-Vlaanderen zijn er kritieke punten in Zwalm, Brakel en Oudenaarde. Intussen wordt geleidelijk droger vanuit het westen.
In Zwalm en Brakel heeft de Zwalm een uitzonderlijk hoog waterpeil bereikt, maar de toestand is er onder controle. "Sinds een paar uur zijn we de kritieke punten aan het controleren, en er is geen enkele plaats waar een zeer hoge nood is", zei burgemeester Karen De Colfmacker van Zwalm (Open VLD) vanmorgen vroeg. "Het stijgt wel nog lichtjes , maar momenteel is het al meer dan een uur niet meer aan het regenen;3
In de buurt van Oudenaarde wordt het overtollige water van enkele beken opgevangen in wachtbekkens.
In Wallonië hebben verschillende waterlopen een alarmpeil bereikt, onder meer de Zenne, de Dender, het kanaal Brussel-Charleroi, de Samber, de Maas, de Lesse. Hier en daar wordt gevreesd voor overstromingen.
Bron: de Redactie