Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een sturend laag in de omgeving van IJsland bepaalt de komende periode het weer. Vanuit het westen nadert een zwakke rug van hoge druk die in de ochtend passeert. Een randstoring boven de Atlantische Oceaan wordt in de ochtend west van Ierland verwacht. Daarna buigt het laag af in noordoostelijke richting en trekt in de avond west van Schotland langs naar het zeegebied tussen IJsland en Schotland. Daar blijft het min of meer liggen en diept verder uit tot het een kerndruk heeft van 927 hPa op dinsdagmiddag. Het bijbehorende warmtefront passeert vanavond, waarna we in steeds warmere lucht terecht komen. Het koufront passeert vervolgens in de loop van dinsdag. Timing is ietwat onzeker als gevolg van (eventuele) golfvorming.
MODELBEOORDELING:
Modellen geven in grote lijnen dezelfde ontwikkelingen weer. Slechts kleine verschillen in de verwachte windsnelheden. Verder verschillen in de neerslagtiming met wat betreft de neerslag voor en nabij het koufront.
Aandachtspunten. middernacht kaart
WIND:
Hirlamwinden worden voorlopig als leidraad aangehouden. Verschillen met de andere modellen zijn overigens niet groot. EC blijft wat lager met de gemiddelde wind, Harmonie komt lokaal iets hoger uit. Wat windstoten betreft zien we dan dat EC boven de Noordzee de hoogste windstoten heeft. Hirlam en Harmonie zitten daar wat onder. We houden vooralsnog Hirlam aan en dat betekent het volgende: In de loop van de dag toenemende wind. Boven de Noordzee in de avond 9 Bft, mogelijk lokaal een 10 Bft verder op de Noordzee. In de kustgebieden 7-8 Bft, verder landinwaarts op uitgebreide schaal 6 Bft in alle modellen. Vanaf 18 UTC windstoten 40-45 kn op de kust, in de nacht naar dinsdag in de kustprovincies in alle modellen windstoten rond 50 kt in de kuststrook, verder landinwaarts 40-45 kt. Zuidelijke richting van de wind zorgt er voor dat de zwaarste windstoten boven zee blijven. Glameps geeft geen hoge kans op overschrijding van de 120 km/uur. Kans op windstoten van 100 km/uur of meer boven land komt niet boven de 30% uit.
Morgenvroeg kaart
Bron: Knmi
reinier v.d.berg twitterde deze link..
Kijk hoe de stormdepressie zich voedt met warme lucht uit ZW en koude lucht uit NW
Winstoten tot 121 km/h voor de Maasvlakte!
http://www.windguru.cz/nl/index.php?sc=4879&sty=m_spot | Gewijzigd: 23 december 2013, 11:01 uur, door Kannegieter
| Gewijzigd: 23 december 2013, 15:09 uur, door Bart Standaert
hoorde dat het daar al spookte met storm ??
Hier te lezen op de meest actuele site!! http://www.onweer-online.nl/forum/topic/39795/het-weer-met-de-kerst-2013-21-27-december/414433/#message414433
Schotland heeft een windstoot gehad van 165 km/h (100+mp/h)
| Gewijzigd: 23 december 2013, 16:04 uur, door Ries
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Hier in dit topic.
of bij wetteronline.de >Europa> aktuell> spitzenböen (Tag). | Gewijzigd: 23 december 2013, 17:20 uur, door Ries
Nope, code oranje zit er niet in gezien de 12z runs van Hirlam en Harmonie, ook de update van de KNMI Guidance van 15:30 geeft daarvoor geen indicatie. Het zwaarste windveld blijft op zee. De Neerslaghoeveeldeden lijken opzich ook mee te vallen, morgen rond de middag als het koufront over trekt lijkt er volgens de laatste modellen even een lijntje met zwaardere neerslag te vallen (Duidelijk te zien in het Harmonie model van 6z, en iets minder in de 12z run). Of dit een pittig buienlijntje wordt is dus nog even afwachten, vooralsnog lijkt de lijnconvectie wat ondiep en niet echt extreem te worden. Wordt morgen een gevalletje nowcasten rond de middag.
WIND:
Verschillen tussen de modellen zijn niet groot. In Hirlam12, als enige model, wel een golfje wat boven zee wat rond 12 UTC wat verder uitslaat en daarmee het koufront verder vertraagd, waardoor het windveld ook langer blijft staan. Dit scenario verwerpen we vooralsnog, we kijken aan wat volgende runs doen. EC blijft wat lager met de gemiddelde wind, Harmonie komt lokaal steeds iets hoger uit dan de overige uitvoer. Wat windstoten betreft zien we dan dat EC boven de Noordzee de hoogste windstoten heeft. Hirlam en Harmonie zitten daar wat onder. We houden vooralsnog Hirlam06/12 (op de golf in Hirlam12 na) aan, in een brede warme sector met een grootschalig windveld bij stabiele tot neutrale opbouw is dat vaak een hele goede indicator. Dat betekent het volgende: Boven de Noordzee in de avond 9 Bft, mogelijk lokaal even een 10 Bft verder op de Noordzee. In de kustgebieden 7-8 Bft, verder landinwaarts op uitgebreide schaal 6 Bft in alle modellen. Vanaf 18 UTC windstoten 40-45 kn op de kust, in de nacht naar dinsdag in de kustprovincies in alle modellen windstoten rond 50 kt in de kuststrook, verder landinwaarts 40-45 kt. Zuidelijke richting van de wind zorgt er voor dat de zwaarste windstoten boven zee blijven. Glameps geeft geen hoge kans op overschrijding van de 120 km/uur. Kans op windstoten van 100 km/uur of meer in de kuststrook 30 tot 40 %, iets meer landinwaarts komen ze niet boven de 30% uit. In zowel Hirlam als Harmonie worden geen criteria gehaald. [KNMI] | Gewijzigd: 23 december 2013, 17:56 uur, door Ries