Een Nederlands schip is voor de kust van Frankrijk door noodweer in de problemen geraakt. Een Russische zeeman is gisteren overboord geslagen. Omdat hij nog niet gevonden is, wordt gevreesd voor zijn leven.
Het schip kan op dit moment nog altijd niet goed sturen. Er zijn problemen in de stuurmachinekamer, laat Albert Engelsman van rederij Wagenborg aan RTL Nieuws weten. Als de problemen niet te verhelpen zijn, dan stuurt de rederij een sleepboot.
Het schip is onderweg van Rotterdam naar Wilmington in Amerika.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
Suzanne Koeman bracht de nacht door op de ferry van Duinkerken naar Dover. Het schip kon door het ruige weer niet aanmeren in Engeland. Noodgedwongen sliep ze met haar vriend en kindje in de ballenbak.
Het was een hectisch nachtje voor Suzanne: 'We hebben nog geprobeerd terug te gaan naar Frankrijk, maar ook daar konden we de haven niet in. We bleven maar heen en weer varen voor de kust. Het schip ging enorm op en neer. Spullen vielen uit de schappen van de winkeltjes en er ging een kar met servies om. Maar op een gegeven moment zijn we toch maar een plekje om te slapen gaan zoeken.'
Dat plekje vonden Suzanne en haar vriend in de ballenbak. 'Dat was een stuk comfortabeler dan de bankjes waar veel anderen op probeerden te slapen. Daar had je in ieder geval de ruimte en we hadden ook wat kussens gekregen.' Ook kregen de passagiers ruim te eten en te drinken. 'Het personeel aan boord was echt onwijs aardig.'
Niet veel geslapen
Toch hebben Suzanne en haar gezin niet veel geslapen. 'Het schip stampte en schommelde natuurlijk enorm. Bovendien waren er mensen die zeeziek werden en er waren toch veel kinderen aan het huilen. Ik heb misschien maar drie uur kunnen slapen en mijn kleintje niet veel meer.'
Het Nederlandse gezin is inmiddels veilig aan land en in de auto op weg naar hun vakantiebestemming. 'De kleine ligt achterin in coma en zijn stoeltje en wij zien ook alles nog een beetje door een waas. Maar ik ben blij dat mijn vakantie nu toch is begonnen.'
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
Enkele treinverbindingen zijn dinsdagvoormiddag verstoord door het stormweer, zegt Frédéric Sacré, woordvoerder van spoorwegbeheerder Infrabel. De grootste hinder deed zich voor tussen Lier en Herentals.
Daar heeft een omgevallen boom de bovenleiding beschadigd waardoor het treinverkeer tijdelijk werd onderbroken. Ook in Wallonië was er lichte hinder op het spoor door het stormweer.
Het treinverkeer in Henegouwen tussen Saint-Ghislain en Blaton en tussen Bergen en Jemappes liep vertraging op. Tussen Saint-Ghislain en Quiévrain lag het verkeer een tijdje stil.
Ter hoogte van Linkebeek op de lijn tussen Brussel en Charleroi raakte een bovenleiding verstoord maar de situatie was omstreeks 11 uur weer genormaliseerd.
Brusselse trams in de problemen
Verschillende tramlijnen van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB hebben dinsdagochtend hinder ondervonden van het stormweer. Op lijnen 3 en 7 is de dienst nog steeds onderbroken nadat in de buurt van halte Araucaria drie bomen omvielen en op de bovenleidingen terechtkwamen. Voorlopig kunnen die nog niet weggehaald worden omdat het nog te hard waait. Tussen de haltes Van Praet en De Wand rijden er geen trams. Er zijn wel pendelbussen ingelegd en buslijn 47 is verlengd tot De Wand.
Eerder op de ochtend was er hinder op lijn 51 toen een tak op de bovenleiding terechtkwam. Tussen de haltes Hoogte Honderd en Ukkel-Kalevoet was er geen verkeer mogelijk tot 06.30 uur. Ook de dienst op tramlijn 55 werd tijdelijk onderbroken nadat in de Gallaitstraat in Schaarbeek een schouw op straat was gevallen. Rond 07.35 uur was de straat vrijgemaakt en konden de trams opnieuw doorrijden.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
Door de harde wind is de koperen dakbedekking van de torenspits van de kerk in Baexem los gewaaid. De brandweer is uitgerukt om de loszittende delen provisorisch vast te maken.
Kinderen in een kinderdagverblijf in de omgeving moeten binnenblijven. Ook andere omwonenden blijven op last van de brandweer in huis. De omgeving van de kerk is afgezet. Baexem ligt in de buurt van Roermond.
Bron:RTLNieuws
Onweersdagen: 0
Ook in de provincie Antwerpen heeft de storm vooralsnog weinig schade aangericht. De brandweer- en politiekorpsen moesten vooral uitrukken voor weggewaaide Herashekken en takken, van gewonden zou geen sprake zijn. De Antwerpse provinciale groendomeinen blijven wel nog even dicht, uit voorzorg.
De Antwerpse brandweer spant momenteel de kroon met 120 oproepen voor stormschade. Dat waren nagenoeg allemaal kleine incidenten, al moest het klimteam wel uitrukken naar Mortsel waar een dak van een woning dreigde te waaien.
In Mechelen en omgeving waaiden eveneens heel wat hekken om, vooral aan bouwwerven, en raakten verkeersborden, -lichten en straatverlichting beschadigd. Ook enkele gebouwen liepen schade op aan het dak of de ramen en de brandweer moest enkele bomen opruimen. Dat laatste was ook het geval in Boom, waar de brandweer een twintigtal oproepen te verwerken kreeg. In Retie in de Kempen waaiden bomen op twee wagens, die beschadigd raakten.
Niet alleen het dorp van Music For Life in De Schorre in Boom blijft nog zeker tot de middag gesloten, ook alle Antwerpse provinciale groendomeinen blijven uit voorzorg dicht tot 15 uur. In de regio rond de stad Antwerpen zelfs tot woensdagochtend 10 uur. De domeinwachters raden het publiek met aandrang af om er te gaan wandelen of joggen. De kans dat er nog bomen zullen omwaaien, is immers zeer groot.
Bron: GVA
Onweersdagen: 0
In onze buurlanden zijn door de storm al enkele doden gevallen. Vooral Frankrijk en Groot-Brittannië kregen het hard te verduren. Op tal van plaatsen is de elektriciteit uitgevallen, en er zijn ook overstromingen.
©Belga
In Frankrijk is een kind van 12 omgekomen toen het bedolven raakte onder een omvergevallen muur. Zo'n 250 000 gezinnen zaten vanmorgen zonder stroom, vooral in Bretagne, Normandië en het noordwesten van het land.
Voor de Franse kust kwamen schepen in de problemen. In het Kanaal is een Nederlands schip in de problemen geraakt. Een bemanningslid is overboord geslagen door golven van 6 en 7 meter hoogte. De man is vrijwel zeker verdronken. Een ander vrachtschip is op zee 30 containers kwijtgeraakt .Op een veerboot is iemand onwel geraakt door het noodweer; hij moest per helikopter worden geëvacueerd.
Ook enkele luchthavens ondervinden gevolgen. Op de luchthavens van Rijsel en Brest is het luchtverkeer onderbroken en op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle moesten enkele vluchten worden afgeleid, onder meer naar Brussel.
Kerstellende bij de Britten
In Groot-Brittannië zijn twee mensen omgekomen door het stormweer. Ze zijn allebei verdronken in een rivier.
Vlak voor kerstmis zijn veel mensen onderweg naar familie, maar overal in het land zijn er verkeersproblemen. Treinen rijden trager of zelfs helemaal niet en ook op de weg moeten chauffeurs uitkijken. Op de luchthaven van Gatwick, de tweede van de Britse hoofdstad Londen, zijn er grote vertragingen door een stroomstoring.
Ook het ferryverkeer tussen Groot-Brittannië moest worden onderbroken omdat het te gevaarlijk was om de haven van Dover in en uit te varen. Sommige passagiers moesten daardoor noodgedwongen de nacht in hun auto doorbrengen.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
Kerststorm Dirk heeft ook in Assenede lelijk huisgehouden. In de Leegstraat sneuvelde deze nacht een boom die volgens de dichtste bewoner van net na de tweede wereldoorlog is.
De oudste of dikste boom is in de nacht van maandag op dinsdag stilletjes gesneuveld. ® Koen Van Waesberghe
Daarmee is deze boom ‘waarschijnlijk’ de oudste van de gemeente, al kan niemand dit met zekerheid zeggen. ‘Assenede is zo groot van oppervlakte dat niemand precies weet welke boom de oudste is’, klinkt het. Toch is dit de dikste boom die ik ooit zag sneuvelen’, aldus Patrick Van Moorhem van de technische dienst.
Volgens burgemeester De Coninck (SamenPlus) was er al eens alarm geslagen omdat de boom vrij schuin stond en nu heeft hij het toch begeven.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
In Heiloo (Noord-Holland) is een dijkje doorgebroken. Daardoor kampt de gemeente met wateroverlast. Onder meer een tennishal is ondergelopen.
Dat meldt RTV Noord Holland. Het dijkje aan de Kapellaan is vannacht doorgebroken. Het water zou volgens een ooggetuige vanaf het bollenveld naar een bollenbedrijf, een woning en een tennisbaan zijn gestroomd. In de tennisbaan staat een laag water van 30 centimeter hoog.
Bron: RTLNieuws / ANP
Onweersdagen: 0
De grote Nederlandse steden ondervinden relatief weinig problemen door de storm. Dat melden de woordvoerders van verschillende veiligheidsregio's aan NU.nl.
De brandweerkorpsen van Amsterdam en Rotterdam krijgen iets meer meldingen van stormschade en moesten relatief vaak uitrukken om omgewaaide bomen of afgerukte takken om te ruimen.
In Amsterdam waaide in de buurt van het Leidseplein 's ochtends een grote kerstboom om. In Rotterdam moest de politie uitrukken om ervoor te zorgen dat twee lange pijpen van zes tot zeven meter geen schade zouden aanrichten. Daarnaast raakte een vrouw die door de wind omver werd omgeblazen "licht gewond". Verder was er geen sprake van persoonlijk letsel.
Utrecht
De brandweer van Utrecht kreeg zelfs nauwelijks meer meldingen dan op andere dagen: rond 12.30 uur slechts dertig.
In de nacht van maandag maakten medewerkers van het Wintercircus naast de Amsterdam ArenA zich zorgen over de grote tent: de vraag was of deze de harde wind zou doorstaan. Op verzoek van de brandweer werd een bus ter beschikking gesteld om de tent uit de wind te houden. Na enkele uren was het gevaar geweken.
Bron: NU.nl
Onweersdagen: 0
De storm die vanochtend over het land raast heeft ook twee voetbalstadions getroffen. Zowel bij PSV als bij NAC is schade gemeld. Bij het Philips-stadion lieten platen van de pilaren los. Dat meldt een politiewerknemer van de gemeente Eindhoven op Twitter. Andere platen dreigen door de storm los te raken. Daarom is besloten om de omgeving rondom het stadion helemaal af te zetten. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen. De aluminiumplaten zitten op 40 meter hoogte.
Ook bij NAC is er schade aan het stadion. Een stuk van de zogenoemde TriVision, een reclamezuil, kwam naar beneden. Dat meldt NAC via Twitter. De club meldt daarbij dat er geen gewonden zijn.
Raymond Vermeer @brigadierEHVgmu
Bij het #PSV stadion laten platen van de pilaren los. Gehele gebied afgezet rond stadion.
NAC Breda Official @NACnl
Storm krijgt vat op TriVision en komt naar beneden. Geen gewonden. #NACpraat #NAC
Bron: AD | Gewijzigd: 24 december 2013, 13:25 uur, door Marga
De bezoekers van de solidariteitsactie Music For Life van Studio Brussel zijn vanaf 13 uur opnieuw welkom op de terreinen in het recreatiedomein De Schorre in Boom. Dat meldt de VRT.
© belga.
"De brandweer van Boom heeft in samenspraak met de organisatie beslist om de radio-uitzending van Music For Life opnieuw te verhuizen van de camping naar het hoofdterrein", zegt Pieter Van Eyndhoven van VRT-radio. De brandweer blijft wel ter plaatse. Om 17 uur vindt de slotshow van de solidariteitsactie plaats. Gisteravond besliste de brandweer om het publieksdorp in De Schorre te sluiten voor het publiek wegens het aangekondigde stormweer.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Het stormweer heeft in Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje schade veroorzaakt aan de vooravond van Kerstmis. Honderdduizenden gezinnen kwamen zonder stroom te zitten. In Groot-Brittannië en Frankrijk vielen een aantal doden.
In het zuiden van Engeland kwamen 100.000 gezinnen zonder stroom te zitten nadat een windstoot de elektriciteitsleidingen had doen knappen. Dat deelde de politie mee.
Spanje
In het noordwesten van Spanje viel ook op enkele plaatsen de elektriciteitsvoorziening uit. Dat was onder meer het geval rond La Coruña en Pontevedra. In het dorp Covas, in Galicië, ontspoorde een trein nadat een boom op de sporen was gevallen. De reizigers werden met taxi's naar hun bestemming gebracht. Op de luchthaven van Bilbao werden door het stormweer verschillende vluchten geannuleerd.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Bij de Imo Autowasstraat in Drachten is een boom tegen het dak gevallen. Door de harde wind is de boom ontworteld.
Er zijn geen gewonden gevallen, maar het dak is wel beschadigd. De wasstraat is afgezet met lint en blijft in ieder geval dicht tot de boom is verwijderd.
De dakconstructie zal worden gecontroleerd, vanwege mogelijk instortingsgevaar.
Bron: LC
De derde storm van dit jaar is een feit. Sterker nog, net als de vorige twee keren is windkracht 10 gemeten, waardoor zelfs sprake is van de derde zware storm van 2013. Vandaag bespreken we de details van de storm en hoe deze plaats maakt voor uitermate nat weer. Daarnaast bekijken we waardoor het dit jaar zo vaak tot storm komt en of dit uitzonderlijk is.
Voor de eerste stormdag van dit jaar moeten we terug naar 28 oktober. Op die dag werd op onze site een live-blog bijgehouden. Deze storm was gelijk de zwaarste van het jaar. Op Vlieland werd windkracht 12 (orkaankracht) gemeten. De sterkste windstoot deed zich voor op Lauwersoog: 152 kilometer per uur.
De tweede storm was op 5 december. Ook toen konden de bezoekers van www.weer.nl alle ontwikkelingen via een live-blog volgen. Ditmaal werd kracht 10 gemeten op de Waddeneilanden. Voor de sterkste windstoot moeten we naar Stavoren, waar 137 kilometer per uur is geregistreerd. Door de combinatie van windrichting (noord tot noordwest) en springtij moest soms dijkbewaking worden ingesteld en ging de stormvloedkering van de Oosterschelde voor het eerst sinds 2007 dicht.
Li: Dit kaartje laat de hoogst gemeten windsnelheid (een gemiddelde over 10 minuten) zien. De sterkste wind werd gemeten in IJmuiden.
Re: De sterkste windstoot deed zich voor op Vlieland, hier werd een winduitschieter van 119 kilometer per uur gemeten. Vanaf 100 kilometer per uur spreken we van zeer zware windstoten.
De storm van vandaag
In tegenstelling tot de twee eerdere stormen dit jaar, werd de hoogste windsnelheid vandaag (dinsdag) niet op de Wadden, maar aan de westkust gemeten. In IJmuiden kwam het (nipt) tot windkracht 10. Daarnaast deden zich overal aan de kust zeer zware windstoten voor. Vlieland gaat aan kop, daar kwam het tot een windvlaag die een snelheid van 119 kilometer per uur haalde. Landinwaarts was het allemaal iets minder heftig. Hier was de zuidenwind niet sterker dan 6 tot 8 Beaufort. Ook bleef het veelal ‘slechts’ bij zware windstoten, wat neerkomt op snelheden van 75 tot 100 kilometer per uur. In de loop van de middag en avond neemt overal de wind uiteindelijk gas terug.
Op deze weerkaart is de uitdiepende stormdepressie te zien die verantwoordelijk is voor al deze wind. De bijbehorende storingen trekken vandaag over ons land en veroorzaken veel regen.
Hier is de ligging van de straalstroom te zien. Door deze straalstroom diepte het lagedrukgebied uit en ging het steeds harder waaien rondom het systeem.
Na storm komt regen
Het onstuimige weer wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied dat met zijn kern net ten noordwesten van Schotland ligt en tijdens de kerstdagen richting de Noordelijke Noordzee en Noorse Zee trekt. De bijbehorende storingen passeren vandaag over ons land. Hierdoor wordt het een uitermate natte boel. In de afgelopen nacht viel op veel plaatsen al een beetje regen, veelal 1 of 2 millimeter. Maar in de 24 uur daarna (tot morgen aan het begin van de ochtend) gaat het almaar intensiever regenen. Op sommige plekken wordt in deze periode meer dan 20 millimeter verwacht. Ter illustratie: normaal valt in heel december zo’n 70 millimeter.
Naast winderig was het ook uitermate nat weer. Foto: Gerrit Stronks.
Waardoor ontstaan wind en storm?
Wind wordt veroorzaakt door luchtdrukverschillen. De atmosfeer heeft de eigenschap die verschillen op te willen heffen. Hierdoor komt aan de grond een luchtstroom op gang van het gebied met hoge naar het gebied met lage luchtdruk. Door de draaiing van de aarde waait de luchtstroom niet in een rechte lijn, maar met een bocht. Rondom een lagedrukgebied gebeurt dat tegen de wijzers van de klok in, bij een hogedrukgebied met de klok mee. Daarbij kunnen we stellen dat hoe groter de luchtdrukverschillen zijn, hoe sterker de wind is. Als we naar het huidige lagedrukgebied kijken, dan zagen we dat dit systeem het afgelopen etmaal alleen maar uitdiepte. Dat betekent dat de luchtdruk in de kern steeds lager werd. Hierdoor namen de luchtdrukverschillen toe en werd het windveld er omheen dan ook steeds sterker.
De storm was ook verantwoordelijk voor het omwaaien van deze borden. Foto: Burry van den Brink.
Rol van de straalstroom
De straalstroom is verantwoordelijk voor dit uitdiepingsproces. Dit is een wind op grote hoogte, die vele malen sterker is dan de wind aan de grond. Deze straalstroom lag tijdens de afgelopen 24 uur ongeveer boven het lagedrukgebied. Omdat de wind in de straalstroom veel sterker was dan de wind aan de grond bij het lagedrukgebied, ontstond tussen die weersystemen in een soort tekort aan lucht. Hierdoor werd lucht omhoog gezogen. Je kunt het proces eigenlijk vergelijken met een stofzuigerslang waarvan je de mond op een zak vol lucht zet. Zet je de stofzuiger aan, dan daalt de hoeveelheid lucht in de zak. Dit gebeurde ook bij het lagedrukgebied, waardoor de kerndruk dus steeds lager werd. Tijdens de kerstdagen weet de stormdepressie zich los te rukken van de straalstroom. Hierdoor stopt het ‘stofzuigereffect’. Het gevolg is dat het systeem niet uitdiept, maar opvult. Dit wil zeggen dat de kerndruk oploopt. Minder grote luchtdrukverschillen en een afnemende wind rondom het lagedrukgebied zijn het gevolg.
Het stofzuigereffect van de straalstroom wordt in deze afbeelding goed gevisualiseerd.
Uitzonderlijk?
Al met al kunnen we stellen dat niet alleen dit onstuimige, maar ook het wisselvallige en zachte weer samenhangt met de positie van de straalstroom. De storingen zorgen voor de aanvoer van zachte lucht, terwijl de straalstroom verantwoordelijk is de continue aanvoer van depressies en het steeds weer uitdiepen van die systemen. Voor kouder weer moet die straalstroom een andere plek innemen, boven Zuid-Europa. Lagedrukgebieden met regen en wind trekken dan over de Middellandse Zee, terwijl wij profiteren van een hogedrukgebied boven Scandinavië die relatief rustige, maar koude oostenwinden met zich meebrengt. Over kou gesproken, was de temperatuur nu 10 graden lager geweest, dan hadden we met de huidige neerslag een witte kerst gehad!
Ook de windmolens bij de Westerschelde en Borssele stonden stil vanwege de vele wind. Een kite-surfer beleefde echter veel plezier aan de wind. Foto: Paul Bouwens.
Veel mensen vragen zich af hoe uitzonderlijk het is dat we nu voor de derde keer dit jaar met een zware storm te maken hebben. Bijna ieder jaar komt het wel op één of meerdere kuststations even tot windkracht 9 en is een storm daarmee een feit. Een zware storm komt minder vaak voor. Sinds het begin van de metingen is het aantal jaren (of seizoenen) met drie of meer zware stormen op één hand te tellen. Eén van die jaren is de winter van 1977/1978. Toen kwam het vijf keer tot windkracht 10 of meer. Maar van 2008 tot en met 2012 hadden we helemaal geen zware stormen. Tot slot is het ook noemenswaardig om de winter van 1989/1990 te noemen. Toen kwam het tien keer tot storm. Daarvan waren er twee zwaar en eentje duurde zelfs drie dagen.
Bronnen: Meteo Consult,
Stormschade in Brussel. © belga.
Het stormweer heeft vanmorgen in de regio ten noordoosten van Antwerpen voor behoorlijk wat problemen gezorgd. Dat zegt de lokale politie van de zone Grens. In Wuustwezel kwam in de Beukendreef een boom op een woning terecht. Hoe groot de schade daar is, zal later nog moeten blijken. De boom moet immers eerst op een veilige manier verwijderd worden. In het naburige Kalmthout viel dan weer een boom op een garage.Ook elders in de regio waaiden heel wat bomen om. Verschillende daarvan kwamen op de rijbaan en op elektriciteitsleidingen terecht, de brandweerkorpsen uit de buurt zijn al de hele voormiddag bezig met alles op te ruimen.
Bron: HLN
| Gewijzigd: 24 december 2013, 16:39 uur, door Marga
Kort voor de kerstdagen heeft een zware storm grote schade aangericht en veel problemen veroorzaakt in West-Europa. In Groot-Brittannië eiste het noodweer sinds maandag vermoedelijk vijf levens en in Frankrijk twee. Op kerstavond strandden duizenden Britten in het verkeer. Bovendien zaten 100.000 huishoudens in Zuid-Engeland dinsdagavond zonder stroom.
De storm die over West-Europa raasde, bereikte aan beide kanten van het Kanaal windsnelheden tot 145 kilometer per uur. De storm ging gepaard met zware regenval, waardoor overstromingen ontstonden.
Volgens de Britse krant The Guardian verdronken drie mannen en een vrouw in rivieren die buiten hun oevers waren getreden. Twee van de slachtoffers waren mannen die hun hond uit het water probeerden te redden. Een van hen verdronk maandagmiddag in het noordwestelijke graafschap Cumbria. De tweede hondenbezitter kwam, om in een rivier in Devon in het zuiden van Engeland. De twee honden wisten veilig uit het water te komen. In Wales verdronk een vrouw.
In een rivier Horton in Northamptonshire vond een man dinsdagmorgen bij het uitlaten van zijn hond het lichaam van een nog onbekende man. In het Engelse Shrewsbury, niet ver van de grens met Wales, kwam een vrouw om bij een verkersongeluk dat vermoedelijk te wijten was aan het slechte weer.
Net als maandag zorgde het stormachtige weer dinsdag ook voor veel problemen in het Britse verkeer. Het treinverkeer reed aan het begin van de avond op veel plekken niet of beperkt. Ook het vliegverkeer was ontregeld. Spoorbeheerder Network Rail liet weten alles in het werk te stellen om aan het einde van kerstavond toch iedereen op zijn of haar plek van bestemming te hebben. Daarnaast is veel schade aan woningen ontstaan.
In Frankrijk heeft het noodweer vermoedelijk twee levens geëist. Ruim 200 kilometer ten noordwesten van de haven Brest sloeg maandag een Russische zeeman overboord van een Nederlands vrachtschip. De zoektocht naar de zeeman is stopgezet, adus Franse media dinsdag. In het Normandische dorp Saint-Germain-de-Tallevende is een 12-jarig kind om het leven gekomen. Het kind hielp zijn vader met het metselen toen een muur waarschijnlijk door de storm instortte.
Bron: AD