Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA.

28 Nov 2024 21:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:40:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Colquitt, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:00:33
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 december 2013, 11:46 uur | Bericht #414072
Vallende sterrenregen zichtbaar?

In de nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 december bereikt de meteorenzwerm Geminiden zijn maximum. Dit is een van de rijkste zwermen aan de sterrenhemel, vergelijkbaar met de Perseïden in augustus. Tijdens het hoogtepunt, 's nachts rond 4 uur, zijn onder ideale omstandigheden circa 90 "vallende sterren" per uur te zien, zo laat hemel.waarnemen.com ons weten.


De sterrenhemel in zuidelijke richting op 14 december om 2:30 uur, wanneer de radiant van de Geminiden in het hoogste punt staat. De (gele) cirkel geeft de radiant aan; de sporen stellen meteoren voor (schematisch). De figuurtjes zijn de sterrenbeelden; de naam is in het sterrenbeeld vermeld. De planeet Jupiter staat onder de radiant; de planeet Mars staat linksonder in het kaartje. Bron: hemel.waarnemen.com.

Flitsjes
Meteoren zijn de flitsjes die af en toe aan de sterrenhemel verschijnen. In de volksmond worden ze wel vallende sterren genoemd. De flitsen hebben echter niets met sterren te maken. Ze worden veroorzaakt door ruimtepuin, vaak niet groter dan een kiezelsteen, dat 80 tot 120 km boven ons hoofd in de aardatmosfeer terechtkomt. Door de hoge snelheden - meer dan 100.000 km/uur - wordt de lucht vóór het steentje gecomprimeerd, verhit en aan het gloeien gebracht, wat wij zien als een flitsje.

Sterrenbeeld Tweelingen
De Geminiden zijn vernoemd naar het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini), waar de meteoren vandaan lijken te komen (de radiant). De radiant ligt dit jaar dichtbij de heldere planeet Jupiter, die 's avonds vanaf 19 uur in het oosten te zien is, rond 2:30 uur hoog in het zuiden staat en rond 8 uur boven de westelijke horizon te vinden is.


Opname van een zeer heldere meteoor tijdens de meteorenzwerm Leoniden in november 2009. Bron: Ed Sweeney, Santa Cruz, USA (gebruiker Navicore op Wikipedia).

De Geminiden kenmerken zich door hun relatief grote helderheid, waardoor ze goed te zien zijn. De meteorenzwerm is scherp gepiekt, maar ook enkele nachten voor en na het maximum zijn de "vallende sterren" zichtbaar. Om de meteoren waar te nemen is geen speciale apparatuur nodig; het blote oog, een heldere hemel en warme kleding volstaan.

Meteorenzwermen
In principe zijn iedere nacht enkele meteoren per uur te zien, maar veel meteoren, zoals de Geminiden, komen voor in zwermen. Dit komt doordat de meeste meteoren afkomstig zijn uit het puin dat is achtergelaten door kometen. Doordat de aarde in haar baan om de zon door zo'n wolk met deeltjes beweegt, zien wij een meteorenzwerm ieder jaar rond dezelfde datum. De Geminiden zijn bijzonder doordat het moederobject geen komeet is (een "vuile sneeuwbal"), maar een planetoïde ("mini-planeetje"). Een andere bijzonderheid is dat de Geminiden pas in de negentiende eeuw voor het eerst werden gezien en sinds die tijd in hevigheid zijn toegenomen. De verwachting is dat het aantal meteoren in de komende eeuw af zal gaan nemen, totdat de zwerm niet meer zichtbaar is.


Weerkaart met temperaturen, geldig voor zaterdag 14 december 1 uur. Vanuit het westen volgt een koufront.

Helder of bewolkt?
In de nacht naar zaterdag passeert een koufront, van west naar oost. Daardoor is het bewolkt en valt er regen. Koufrontpassage gebeurt uitgerekend rondom en tijdens het hoogtepunt van de Geminiden, zoals hierboven beschreven is dat rond 4 uur in de nacht. Achter het front bevindt zich droge (en zachte) lucht, waarin zich opklaringen gaan manifesteren. Deze bereiken het westen in de vroege ochtend, waarschijnlijk volgen de eerste opklaringen op zijn vroegst rond de klok van 5 uur. Het oosten en Limburg houden tot en met de eerste ochtendhelft 'last' van de regenwolken. Kortom, het weer werkt niet mee om de 'sterrenregen' te kunnen waarnemen....

Bron: hemel.waarnemen.com, Meteo Consult
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
14 december 2013, 18:06 uur | Bericht #414114
Spectaculaire meteorenregen: tot 120 vallende sterren per uur

Dit weekend passeert de meteorenzwerm Geminiden de Aarde. Met 100 tot 120 meteoren of vallende sterren per uur wordt het wellicht de spectaculairste meteorenregen van het jaar. Wie 120 wensen per uur wil doen, kijkt het beste net voor zonsopgang.

De meteorenzwerm Geminiden is een speciaal geval. Normaal worden sterrenregens veroorzaakt door een komeet, die in een baan om de aarde stofdeeltjes achterlaat die opbranden in de atmosfeer. De Geminiden daarentegen zijn afkomstig van de planetoïde Phaethon en dus bijzonder uniek.

De afgelopen nachten waren er al een pak vallende sterren te zien, maar ook zaterdag- en zondagnacht kunnen liefhebbers nog hun hart ophalen. Wie de moeite neemt om de nachtelijke vrieskou te trotseren kan tot 120 vallende sterren per uur zien. Aangezien er een zeer heldere maan staat, is het wellicht het beste om vlak voor zonsopgang de Geminiden te zoeken.

Bron: De Standaard
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
jurrie
Lid
Woonplaats: delfzijl
Berichten: 643
Lid sinds: 17 dec. 2010
14 december 2013, 18:27 uur | Bericht #414117
hebben er vanavond al meerdere met mooie lange staarten mogen zien
met de maan in de rug richting noordwesten gekeken
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 december 2013, 20:01 uur | Bericht #414122
Ook de archiefbeeldjes van MIRA van het laatste uur getuigen dat http://www.mira.be/node/485 Ik hoop er straks ook nog een paar te spotten
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
jurrie
Lid
Woonplaats: delfzijl
Berichten: 643
Lid sinds: 17 dec. 2010
14 december 2013, 22:14 uur | Bericht #414134
Citaat van Debbieke, zaterdag 14 december 2013, 20:01 uur Ook de archiefbeeldjes van MIRA van het laatste uur getuigen dat http://www.mira.be/node/485 Ik hoop er straks ook nog een paar te spotten
jammer genoeg begint hier de boel dicht te trekken met bewolking
voor de storm die verwacht word ,maaaaaaaar  ik heb ze in m,n geheugen
waren echt superrrrr  staarten
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.882 topics, welke bij elkaar 448.481 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 567 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 567, lezen 4 mensen het topic "Zomer discussietopic 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden