Vooraleer we de aandacht tenvolle kunnen vestigen op eventuele winterse buien dit weekend, hebben we eerst nog een storm te verwerken. Toch zeker voor het noordwestelijk deel van Nederland. Zoals de verwachtingen er nu voorstaan kan het Waddengebied te maken krijgen met windstoten tot 120-130 km/h. Door mogelijke lijnconvectie kunnen de windstoten misschien nog iets hoger uitpakken. Ook door de noordwestelijke richting waardoor het water richting land gedreven wordt kunnen er hoge waterstanden gemeten worden. Ter verduidelijking de Guidance van KNMI en een stukje geschreven door Gert Coone van Kustweerbericht.be.
Guidance van KNMI over de storm morgen.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een hogedrukgebied ligt boven de Atlantische Oceaan en een ander hoog ligt boven Bulgarije. Beide systemen zijn met elkaar verbonden middels een rug waarvan de as over het Alpengebied en het midden van Frankrijk ligt. Op de noordflank van deze rug bevindt zich een koufront boven de Noordzee. Dit NW-ZO georiënteerde koufront bereikt in de loop van de ochtend het noordwesten van ons land en verlaat in de avond het zuidoosten. Vanavond verschijnt een vlak laag met frontale golf ten zuiden van IJsland. De kerndruk is dan 1005 hPa. Dit laag trekt verder zuidoostwaarts waarna het in de nacht naar donderdag sterk gaat uitdiepen (snelle cyclogenese onder invloed van de linker uitgang van een sterke jetstreak). Donderdagochtend ligt de depressie met een verwachte kerndruk van 981 (druk is dan ruim 25 hPa gedaald in 12 uur) net noord van Schotland, donderdagavond boven het noorden van Denemarken met een kerndruk van 969. Het bijbehorende koufront wordt om 15 UTC tegen het noorden van ons land verwacht en verlaat zon 4 uur later het zuidoosten.
MODELBEOORDELING:
Timing koufront (van vandaag) is nagenoeg gelijk in de deterministische runs. Mistkansen in de nacht naar donderdag zijn nog aanwezig in het zuiden, maar het signaal in de modellen is afgenomen. De sterkste winden worden berekend op de zuidwest en westflank van het laag. Met de huidige berekende koers (van Schotland naar het noorden van Denemarken) zoals de diverse modellen die laten zien, blijft het sterkste windveld boven de Noordzee. Neemt echter niet weg dat ook boven ons land het e.e.a. staat te gebeuren. De kans op op zware windstoten (75-100 km/uur) vanaf donderdagochtend is groot, ECEPS komt voor een groot deel van het land met 80-100%. Glameps komt om 15 UTC met 90 % kans op 75 km/uur over een groot deel van het land. Voor het noordwestelijk kustgebied is de kans op overschrijding 100 km/uur ook zo'n 90%. Kans op overschrijding van 120 km/uur is groot net ten noorden van ons boven de Noordzee. Voor het noordelijk kustgebied is de kans nu zo'n 60%. De deterministische runs van de modellen passen naadloos in dit beeld.
Aandachtspunten.
WIND:
Hirlam is wordt aangehouden. Donderdag in de loop van de ochtend van het noordwesten uit zware windstoten. In de middag kans op zeer zware windstoten. Waardes van 100-130 km/uur zijn goed mogelijk, waarbij de zwaarste in het noorden van het land zullen voorkomen. Aandacht gaat ook nog uit naar passage van het koufront waar de verticale uitwisseling (lijnconvectie?) tijdelijk wat sterker kan zijn, en dus ook de windstoten.
BEWOLKING:
Veel Sc-bewolking, in het oosten ook St. Nabij het koufront een dikker frontaal wolkenpakket. Zowel Harmonie als Hirlam geven bij het front een duidelijk St-signaal. Achter koufront weer Sc/Cu. Donderdag op nadering van het laag toenemende bewolking. In de loop van de middag op passage van het koufront mogelijk ook enkele verscholen Cb's. Hirlam, en met name Harmonie lijken iets van lijnconvectie te geven.
NEERSLAG:
Mogelijk zeer lokaal lichte (mot)regen ui de Sc- bewolking. Harmonie en Hirlam geven dat aan. Progtemps laten zien dat het weinig voorstelt, als het al gebeurt. Nabij koufront regen. Morgen op nadering van het volgende koufront opnieuw regen, op passage mogelijk buiig van karakter (lijnconvectie). Na passage geleidelijk een toenemende kans op buien, soms al met een ietwat winters karakter. NESO van Hirlam en Harmonie geven na frontpassage geleidelijk wat winterse signalen (natte sneeuw).
Bron: KNMI
Vrijdag gevaarlijk stormtij aan onze kust
Op de weerkaarten is een potentieel gevaarlijke situatie opgedoken. Het lagedrukgebied waarvan in vorige bijdrage al sprake, diept zich de komende 48 uur uit tot een indrukwekkende depressie die over zowat de hele Noordzee zorgt voor een noordwesterstorm. Bij ons valt het met de wind allicht nog mee, maar de stormwind stuwt het zeewater wel op in de richting van onze kust. Het hoogwater bereikt waarschijnlijk het peil van gevaarlijk stormtij, zowel in de nacht van donderdag op vrijdag als vrijdagnamiddag. Dat betekent dat we in Oostende boven de 590 cm TAW uitkomen
De kaart hierboven toont de situatie zoals het Europese weermodel voor vrijdag berekent. De kern van de stormdepressie ligt al boven de Baltische Staten. Bij ons staat de meeste wind op donderdagavond. We kunnen dan eventjes 9 Bft halen uit het westen. In de nacht van donderdag op vrijdag staat aan onze kust nog een harde of stormachtige wind (7 à 8 Bft) uit het noordwesten. Op zich zeker niet uitzonderlijk, maar we zien hoe er van de Noorse Zee tot in de Noordzee dan één langgerekte stroming staat die al het water naar onze kust stuwt (de rode pijl). Dat zorgt voor een opzet van 120 cm, wat betekent dat het water 120 cm hoger zal komen dan het astronomisch berekende hoogwater. Vrijdag zitten we nog altijd in een springtij-periode. Dat betekent dat het hoogwater in de nacht van donderdag op vrijdag om 3 uur lokale tijd aan onze kust erg hoog zal komen: het berekende astronomische springtij met daar bovenop nog eens de opzet van 120 cm. De getijmodellen berekenen voor Oostende daardoor een waterstand van rond de 600 cm TAW (de modeluitvoer van deze avond zelfs nog wat meer). Het alarmpeil voor gevaarlijk stormtij ligt op 590 cm TAW. Ook voor vrijdagnamiddag 15.30 uur lokale tijd berekenen de getijmodellen nog een waterstand rond de 600 cm TAW.
Ter illustratie de berekening van OPTOS-BCZ, één van de getijmodellen voor onze kust: het alarmpeil wordt volgens dit model vrijdag twee keer overschreden (bron: www.mumm.ac.be)
Het is al lang geleden dat we deze waarden nog hebben gehaald. Op vrijdag 9 november 2007 steeg het waterpeil in Oostende tot 593 cm TAW. Daarvoor was het al geleden van de jaren '90 van vorige eeuw dat we nog eens het peil van gevaarlijk stormtij hadden gehaald. Voorlopig ziet het er naar uit dat we deze waarde kunnen overschrijden en dus het hoogste peil van deze eeuw zullen optekenen. Ter vergelijking: tijdens de beruchte watersnoodramp van 1 februari 1953 steeg het peil in Oostende tot 666 cm TAW (bij benadering, de vlotter van de getijmeter werd toen immers uit zijn buis geduwd; lees er hier meer over).
Het Oceanografisch Meteorologisch Station (OMS) volgt de situatie de komende dagen op de voet. Op de website van het Kustweerbericht zal de waarschuwing geregeld worden aangepast. Indien nodig, zullen ook via andere kanalen waarschuwingen worden verspreid.
Bron: Ijsverwachting.blogspot.be
| Gewijzigd: 4 december 2013, 10:37 uur, door Bart Standaert
Stormvloed van 1962
Hamburg-Wilhelmsburg in 1962
De stormvloed van 1962 was een natuurramp die in de noordelijke delen van Duitsland veel schade aanrichtte, in het bijzonder in Hamburg. De stormvloed uit de Noordzee was in de nacht van 16 op 17 februari 1962. De storm had een piek van 200 kilometer per uur. Deze wind 'duwde' de dijken kapot. De breuken in de dijken langs de Elbe en de Wezer zorgden voor grote overstromingen in noordelijk Duitsland. In Hamburg, langs de rivier de Elbe, zorgde de watersnoodramp vooral in Wilhelmsburg voor veel schade. Op 100 kilometer van de kust werd de ramp nog waargenomen. In totaal werden de huizen van 60.000 mensen verwoest en lag het dodental op 315.
Let op deze artikel is niet om onrust te zaaien en is 2013 niet 1962 das wel duidelijk dacht ik ik wou het de lezer niet ontnemen dus bij deze de vergelijking. Maar de vergelijking is zeer groot das cker we gaan het zien.
Mvg Tatanka
Hierbij het duitse artikel> http://www.welt.de/vermischtes/article122538546/Loest-Sturmtief-Xaver-eine-gigantische-Flut-aus.html
Bron: Wiki,welt.de
| Gewijzigd: 14 februari 2017, 15:21 uur, door Joyce.s
Een grote storm op de Noord Atlantische Oceaan brengt in de komende dagen koud weer naar het noordwesten van Europa. Het grootste gevaar ligt niet bij de extreme regenval, sneeuw en windstoten van 130 km/h maar bij de stormvloed. De storm valt samen met een periode van springtij. Bij springtij is niet alleen het hoogwater hoger dan gemiddeld, maar ook het laagwater is lager dan gemiddeld. Springtij treedt eens in de ongeveer 14 dagen op en volgt gemiddeld ruim twee etmalen op het moment dat de getijkrachten van de maan en die van de zon dezelfde richting hebben en elkaar maximaal versterken.
De storm ontwikkelt zich woensdag en donderdag. Grote delen van Schotland, Nederland, het noorden van Duitsland, Denmarken en het zuiden van Scandinavië zal te maken krijgen met zeer zware windstoten. De steeds krachtiger wordende storm zal op woensdag in Schotland vergezeld worden van sneeuw. De sneeuw gaat op donderdagmiddag in het zuiden van Noorwegen vallen. Donderdagavond en nacht krijgen de kustgebieden van Nederland, Duitsland en Denemarken de volle laag. Er zal een korte tijd sprake zijn van blizzard-achtige omstandigheden. De storm zal het vliegverkeer aardig kunnen verstoren op de vliegvelden van Glasgow, Schiphol, Hamburg en Kopenhagen. De meeste veerboten zullen vertragingen oplopen of zelfs helemaal niet uitvaren.
De grootste zorgen baart de grote stormvloed. Dit is een muur van water, die geproduceerd wordt door een combinatie van lagedruk en - meer evident - zware tot zeer zware windstoten. De kustversterking zal behoorlijk getest gaan worden. Er worden op zijn minst 3 meter hoge golven verwacht tijdens de periode van springtij. In afwachting van de stormvloed zal de stormvloedkering bij de haven van Rotterdam vermoedelijk gesloten gaan worden.
© onweer-online
Bron: Al Jazeera.
Wetter3de dat altijd maar een beaufortschaal tot 15 aan toe blijft gebruiken voor "Spitzenböen"...
Kan iemand ze uitleggen dat beaufort juist niet voor windstoten is?
Een grote storm op de Noord Atlantische Oceaan brengt in de komende dagen koud weer naar het noordwesten van Europa. Het grootste gevaar ligt niet bij de extreme regenval, sneeuw en windstoten van 130 km/h .
© onweer-online
Bron: Al Jazeera.
weten de water geleerden al wat de waterstanden zullen zijn.{ heb ze gevonden in ander topic } adrenaline begint te stromen
| Gewijzigd: 4 december 2013, 14:02 uur, door jurrie
voor onze kustgebieden ,of is daar nog niets van bekend ,en gewoon wachten .
Flinke golven en hoogwater
De westerstorm veroorzaakt op de Noordzee flinke golven van 6-10 meter hoogte. Ook zal het zeewater in het noordwestelijk kustgebied flink opgestuwd worden. Er wordt in de avond een verhoging van 2 tot 4,5 meter verwacht ten opzichte van de normale waterstand. De piek van deze wateropzet valt samen met het moment waarop het normaal gesproken laag water is. Hierdoor wordt geen alarmpeil verwacht. De tweede helft van de avond en begin van de nacht vraagt het waterpeil in de kustgebieden echter om waakzaamheid!
Waterstandverwachting RWS voor Delfzijl. De rode lijn toont de verhoging door opzet van water en de zwarte lijn toont de te verwachten waterstand.
Voor volledig artikel lees de berichtgeving hier op de site>:http://www.onweer-online.nl/forum/topic/39601/berichtgeving-storm-met-sinterklaas/413197/
| Gewijzigd: 4 december 2013, 20:01 uur, door Marga
voor onze kustgebieden ,of is daar nog niets van bekend ,en gewoon wachten .
ik heb nog niks van de watergeleerden gehoord maar op de Belgische Radio (StuBru) hoorde ik iets van "hoogste waterstanden in 30 jaar, de zakjes worden al bij elkaar gezocht".
Het sinterklaastopic gaat over de berichtgeving Dus deze is de discussie
Onweersdagen: 0
Het lijkt me dat de aankomende storm en met name het bijbehorende hoge water voor veel schade gaat zorgen. Hopelijk valt het achteraf toch mee..
Het lijkt me dat de aankomende storm en met name het bijbehorende hoge water voor veel schade gaat zorgen. Hopelijk valt het achteraf toch mee.. Zijn morgen veel sinterklaas gerelateerde activiteiten..zal ze niet allemaal opnoemen maar o.a mensen die eerder naar huis gaan ten tijde van storm etc...en de media maakt gebruik van de koppen Zwaar sinterklaas weer...maar ondertussen staat er ook intressante dingen over de storm in..Dus ja tis eem niet anders....als een storm op de kerstdagen gepland staat 1eof 2e kerst dag zal de media vast niet met koppen komen 25 en 26 dec storm nee dan komt het met 1e en 2e kerstdag storm....bij wijze van...Dus in feite zeg je met deze bericht zoek het maar uit Sint en je pieten.
| Gewijzigd: 4 december 2013, 16:01 uur, door Tatanka
Lijnvorming
WIND:
Aandacht gaat ook nog uit naar passage van het koufront waar de verticale uitwisseling (lijnconvectie?) tijdelijk wat sterker kan zijn, en dus ook de windstoten.
BEWOLKING:
Veel Sc-bewolking, in het oosten ook St. Nabij het koufront een dikker frontaal wolkenpakket. Zowel Harmonie als Hirlam geven bij het front een duidelijk St-signaal. Achter koufront weer Sc/Cu. Donderdag op nadering van het laag toenemende bewolking. In de loop van de middag op passage van het koufront mogelijk ook enkele verscholen Cb's. Hirlam, en met name Harmonie lijken iets van lijnconvectie te geven.
Zie ook de gigantische shear
Verwachte ligging koufront morgen middag net via de uk zal tegen 3 a 4 uur nl tijd tegen de nw kust binnekomen
Bron: knmi | Gewijzigd: 4 december 2013, 16:30 uur, door Tatanka
| Gewijzigd: 4 december 2013, 20:01 uur, door Marga
Zoals ieder jaar volgen wij van onweer-online het Sinterklaasjournaal met hun speciaal aangepaste weerbericht. Toen het Sinterklaasweer-topic werd geopend, stond de aankomende storm nog totaal niet op de kaarten. Langzamerhand kwamen er steeds meer serieuze weerberichten over het weer tijdens de Sinterklaasviering. Om te voorkomen, dat alles overal en nergens staat, hebben we ervoor gekozen om de berichten te bundelen. De serieuze berichten onderscheiden zich van de sinterklaasjournaalberichten doordat ze niet beginnen met een sinterklaasplaatje. Ik begrijp jouw opmerking wel degelijk, dat je serieuze berichten niet moet gaan mengen met grappige berichtjes. Mocht het zo zijn, dat deze storm veel schade gaat veroorzaken en -hopelijk niet- mensenlevens gaat kosten, zullen wij direct de berichten gaan scheiden.
Van 05/12 13u tot 06/12 07u : Donderdag woedt over het grootste deel van de Noordzee een noordwesterstorm, waardoor het water in de richting van onze kust wordt opgestuwd.
De waterstand kan daardoor in de nacht van donderdag op vrijdag (05/12/13 op 06/12/13) om 03:00 lokale tijd een peil bereiken van 600 cm TAW in Oostende (opzet van 122cm) en 700 cm in Antwerpen.
De wind bereikt in het zuidelijke deel van de Noordzee een kracht van 9 Bft uit WZW, ruimend naar NW. De significante golfhoogte aan de kust neemt toe tot 250cm, op volle zee tot 400cm.
Wandelingen op dijken en kades worden dan afgeraden vermits ze plaatselijk overstroomd kunnen worden door golven.