Op de A19, waar een drievoudige kettingbotsing dinsdagmorgen een enorme ravage veroorzaakte, is de rijweg ter hoogte van Zonnebeke sinds woensdagmorgen iets na 04.00 uur in beide richtingen opnieuw vrij. Er vielen één dode en tientallen gewonden. Dinsdag waren vijf mensen nog in levensgevaar, maar hun toestand is intussen stabiel. Nog 22 mensen liggen in het ziekenhuis. Na de drievoudige kettingbotsing die dinsdag plaatsvond ter hoogte van Wervik en Zonnebeke gebeurde, werd de A19 zowel richting Ieper als Kortrijk afgesloten.
In totaal raakten meer dan 130 voertuigen betrokken, die allemaal weggetakeld moesten worden. De takelwerken gingen door tot 2 uur 's nachts. Om dat mee mogelijk te maken, had de brandweer verlichting geplaatst. Alle voertuigen warden weggetakeld naar een terrein van zowat 30.000 vierkante meter in Lauwe. Drie loodsen en het terrein stonden helemaal vol wrakken. Daar zullen de precieze omstandigheden van de drievoudige kettingbotsing verder onderzocht worden.
Bron: HBvL
Voor meer foto's klik hier | Gewijzigd: 6 maart 2017, 11:05 uur, door Joyce.s
De kettingbotsing eiste één dodelijk slachtoffer: Georges Vanlede (83) uit Vlamertinge. De bejaarde man was die ochtend vroeg vertrokken voor een begrafenis van een kennis in Harelbeke. Zijn auto werd aangereden door twee vrachtwagens en Georges overleefde de klap niet, schrijft Het Laatste Nieuws.
De tachtiger had ook een vriendin uit Poperinge meegenomen, maar zij overleefde de klap. Ze is zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. De brandweer van Zonnebeke heeft nog uren gewerkt om de vriendin uit de verhakkelde Peugeot 206 te bevrijden, maar voor Georges Vanlede was het te laat.
Zijn buurman Walter Verkruysse zag hem die ochtend, voor hij met de auto vertrok, nog met de fiets passeren aan zijn woning aan de Groezeweg in Vlamertinge. "Georges was nog kloek: hij reed tot vorig jaar nog met zijn koersfiets, maar is er onlangs mee gestopt. Dit jaar had hij een elektrische fiets gekocht, zo bleef hij mobiel en actief. Georges is altijd een harde werker geweest, graag gezien door zijn vrienden en de mensen in de straat. Met zijn Peugeot trok hij er nog regelmatig op uit."
De tachtiger was al vier jaar weduwnaar, nadat zijn vrouw Simonne Demey overleed in november 2009. Het koppel had geen kinderen. Sinds haar dood woonde hij alleen. Vroeger werkte hij als mecanicien, eerst in een Volkswagen-garage in Kortrijk en de laatste jaren van zijn loopbaan bij het constructiebedrijf Valcke in Ieper.
Bron: HLN
Wie gisteren betrokken was bij de grote kettingbotsingen op de A19 riskeren een fikse boete. Want als je op een voorligger botst ben je altijd in fout, ook als er zoals gisteren dikke mist hangt. Sébastien Croes heeft het veertien jaar geleden meegemaakt. Hij was betrokken bij een kettingbotsing op dezelfde plek als gisteren. Hij kreeg daarna een boete en een rijverbod.
Bron: HLN
vmmaplayer={videoUrl:'http://flvpd.vtm.be/videocms/syndication/2013/12/04/201312041914100010032016057005056B763420000004808B00000D0F037504_2_0.mp4',width:400,height:225,title:'HLN | Automobilisten A19 riskeren fikse boete',imageUrl:'http://static4.syndication.vmma.be/sites/syndication.vmma.be/files/styles/vmmaplayer_big/public/videocms/image/2013/12/06c878c7e2ab8acae078eaa8951f a931.jpg?itok=JdkJXpMU',url:'http://syndication.vmma.be/content/automobilisten-a19-riskeren-fikse-boete',adZone:'/4064/syndication/hln/nieuws/binnenland',program:'Nieuws'};
Wie gisteren betrokken was bij de grote kettingbotsingen op de A19 riskeren een fikse boete. Want als je op een voorligger botst ben je altijd in fout, ook als er zoals gisteren dikke mist hangt. Sébastien Croes heeft het veertien jaar geleden meegemaakt. Hij was betrokken bij een kettingbotsing op dezelfde plek als gisteren. Hij kreeg daarna een boete en een rijverbod.
Bron: HLN
Wat een onzin.
Na de drievoudige kettingbotsing op de A19 in Zonnebeke van afgelopen dinsdag verkeren nog steeds twee slachtoffers in kritieke toestand. Dat deelde het Crisiscentrum van provinciegouverneur Carl Decaluwé vrijdag mee.
“De toestand is nog dezelfde als gisteren (donderdag, red)”, aldus Anne Martens van het Crisiscentrum. Dat betekent dat er nog steeds vijf mensen op intensieve zorgen liggen, van wie er dus twee nog steeds in levensgevaar zijn. Daarbovenop verblijven er ook nog steeds tien mensen in een gewone kamer, waar ze herstellen van hun verwondingen.
In totaal raakten 68 personen gewond in de drievoudige kettingbotsing op de A19, die dinsdagochtend een ware ravage veroorzaakte ter hoogte van Wervik en Zonnebeke. In het ongeval, dat veroorzaakt werd door dichte mist, waren 132 wagens betrokken. Eén persoon overleed kort na het ongeval.
Bron: Het Nieuwsblad
De kettingbotsing van afgelopen dinsdag op de A19 in Zonnebeke heeft een tweede leven geëist. Dat meldt provinciegouverneur Carl Decaluwé zaterdagmiddag. Eén persoon blijft nog steeds kritiek.
"Er is een tweede overledene van de kettingbotsing", zo meldt de gouverneur kort. Dinsdag overleed al één slachtoffer kort na de feiten. Een aantal andere personen raakten levensgevaarlijk gewond. Tot vrijdag verkeerden nog steeds twee mensen in levensgevaar. Een van hen is nu aan zijn verwondingen bezweken. Het Crisiscentrum kon aanvullend meegeven dat het andere slachtoffer ook nog steeds in levensgevaar is. Over de overige slachtoffers kon het Crisiscentrum geen informatie kwijt.
In totaal raakten dinsdag 68 personen gewond bij de drievoudige kettingbotsing op de A19. Bij het ongeval, dat veroorzaakt werd door een dichte mist, waren maar liefst 132 wagens betrokken.
Bron: HBvL
Meer dan een week na de drievoudige kettingbotsing op de West-Vlaamse A19, verkeert nog steeds één persoon in levensgevaar. Dat kan de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken woensdagmiddag meegeven. Er liggen ook nog vier mensen op een gewone kamer in het ziekenhuis.
"Er is nog steeds een persoon kritiek, maar zijn toestand is stabiel", geeft Kim Devisscher, attaché noodplanning, mee. Vier anderen liggen nog steeds in het ziekenhuis.
Vorige week dinsdag, 3 december, raakten in totaal 68 personen gewond na een drievoudige kettingbotsing op de A19-snelweg ter hoogte van Zonnebeke en Wervik. Die werd veroorzaakt door een dikke mistmuur. 132 wagens waren betrokken bij de reeks ongevallen. Het provinciale rampenplan was zelfs even van kracht.
Kort na de feiten overleed reeds één persoon. De balans dikte afgelopen weekend aan toen zaterdag een tweede slachtoffer bezweek aan zijn verwondingen.
Bron: HBvL
Er liggen nog steeds drie slachtoffers van de drievoudige kettingbotsing in Zonnebeke en Wervik in het ziekenhuis. Dat zei West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé dinsdagavond, precies twee weken na het ongeval.
In totaal raakten op 3 december 68 mensen gewond ten gevolge van de drievoudige kettingbotsing op de A19-snelweg. De meesten mochten kort na de feiten het ziekenhuis al verlaten. Drie mensen liggen echter nog steeds in het ziekenhuis. Eén daarvan bevindt zich in een comateuze toestand en is dus nog steeds niet buiten levensgevaar.
De botsing ontstond door een dikke laag mist die over de snelweg hing. Op drie verschillende plaatsen knalden in totaal 132 voertuigen op elkaar. Twee mensen lieten daarbij het leven.
Bron: HBvL
De slachtoffers van de kettingbotsing op de A19 in Zonnebeke zitten met veel vragen. Dat bleek dinsdagavond uit een informatievergadering van de provincie West-Vlaanderen waar bijna 100 mensen op afkwamen. De meeste vragen gingen over de verzekering en de vrijgave van de wagens door het parket. Precies twee weken na de drievoudige kettingbotsing op de A19-snelweg zitten heel wat slachtoffers met een hoop vragen. De vragenronde van de slachtoffers duurde bijna een uur, even lang als het infomoment zelf. Provinciegouverneur Carl Decaluwé was aanwezig, net zoals leden van de lokale en federale wegpolitie, de dienst Dringende Interventies en het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk De Papaver. De meeste vragen gingen naar Johan Lescrauwaet van het parket van Ieper en de beroepsvereniging van verzekeraars Assuralia.
‘Wanneer mogen we om onze wagen?’
Wanneer de slachtoffers om hun wagen mogen gaan, was een veel gestelde vraag. ‘Helaas konden we daar moeilijk op antwoorden’, zei Lescrauwaet. ‘We zijn nog mensen aan het verhoren en de expertise van de voertuigen loopt nog. We geven de wagens één voor één vrij. Zodra ze vrijgegeven zijn, moeten de mensen hun verzekeraar aanspreken, over het ongeval, maar bijvoorbeeld ook over het standgeld bij de garagist’, aldus Lescrauwaet. Het parket belooft zo snel mogelijk te werken, maar erkent dat veel slachtoffers pas na de eindejaarsfeesten hun wagen terugkrijgen. Pas dan kunnen de slachtoffers hun verzekeraar aanspreken en een beroep doen op de verzekeringen die van toepassing zijn, zoals hospitalisatieverzekering, familiale verzekering of beroepsverzekering.
‘Schuldigen’
‘Maar er zijn ook schuldigen. Niet alleen de mist heeft geleid tot de kettingbotsing. Ook enkele mensen moeten zich verantwoorden voor de politierechtbank’, aldus Lescrauwaet.
Bron: Het Nieuwsblad