In China is vandaag de maanjeep Yutu (jade konijn) gelanceerd. Het ruimtetuig moet over enkele weken rondrijden op het oppervlak van de maan en zal daar geologisch onderzoek verrichten.
©AP
Yutu werd met een Lange Mars-raket gelanceerd op de ruimtebasis Xichang in de zuidwestelijke provincie Sichuan. Het tuig moet over enkele weken landen op het noordelijk halfrond van de maan. Het zal er rondrijden en geologisch onderzoek verrichten.
Het is niet de eerste keer dat China een missie naar de maan stuurt. In 2007 cirkelde de Chinese satelliet Chang'e al eens rond de maan om via foto's de landingsplaats van Yutu te verkennen. In 2017 komt er een nieuwe missie en die zou dan materiaal van de maan naar de aarde moeten brengen.
China is erg trots op de maanmissie en de lancering werd dan ook live uitgezonden op de staatstelevisie. Nu doet China wat Rusland en de Verenigde Staten al deden in de jaren 60. De maanmissies zijn dan ook vooral bedoeld om ruimtevaarttechnologie te ontwikkelen en ook het internationale en vooral binnenlandse prestige van het regime te ondersteunen.
Het "jade konijn" verwijst naar een oude taoïstische mythe over een konijn dat op de maan woont en daar het huisdier is van de maangodin Chang'e.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
De Chinese ruimtesonde Chang'e 3 is op de maan geland. Dat meldden Chinese staatsmedia. Het is de eerste zogeheten 'zachte landing' van een ruimtevaartuig op de maan sinds 1976. China schaart zich met de landing in het rijtje met de Verenigde Staten en de voormalige Sovjet-Unie, die soortgelijke landingen eerder met succes uitvoerden.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Het Chinese ruimtetuig Chang'e 3 is geland op de maan. Dat meldt de Chinese staatstelevisie. De landing zou zonder problemen verlopen zijn. China is de derde natie die een ruimtetuig op de maan zet, na Rusland en de Verenigde Staten. De sonde heeft een wagentje op zonne-energie aan boord.
©AFP
De landing van de Chang'e 3 werd gevierd bij het Beijing Aerospace Control Center. De Change'e 3 werd op 6 december succesvol in een baan om de maan gebracht. Het ruimtetuig is nu geland in de Regenboogbaai, een met gestolde lava gevulde krater.
Bedoeling is om met het wagentje aan boord monsters te verzamelen en die terug te brengen naar de aarde. De Chinezen hopen natuurlijke bronnen, zoals zeldzame metalen, te vinden. Met de zonnepanelen kan dan weer gemeten worden hoe krachtig de zon schijnt door de dunnere atmosfeer.
De laatste keer dat een landing op de maan werd uitgevoerd, is intussen 37 jaar geleden. Toen landde de onbemande Luna 24 van de Russen op de maan. Het is geen geheim dat China in de toekomst ook graag astronauten naar de maan wil sturen.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
Met de lancering van de Chang'e-5 wil China in 2017 een derde fase van zijn maanprogramma inzetten, zo heeft het officiële Chinese persbureau Xinhua gemeld. Een onbemande lander moet stalen van de maan naar de aarde brengen.
Zaterdag rondde China met de landing van de Chang'e-3 (en de robotjeep Yutu die zondag van de lander vrijkwam) de tweede fase van zijn maanprogramma af.
De derde stap betreft de Chang'e-5 en Chang'e-6 die stalen van de maan moet nemen. Die verhuizen vervolgens naar onze planeet. "De derde fase van het programma zal moeilijker zijn want er moeten veel doorbraken komen in sleuteltechnologieën zoals het opstijgen vanop de maanbodem, het inkapselen van de stalen, rendez-vous en koppelen in een baan om de maan", zo citeerde Xinhua woordvoerder Wu Zhijian van de Staatsadministratie voor Wetenschappen, Technologie en Industrie bij de Nationale Defensie. Er zal ook meer internationale samenwerking zijn, zoals nu met het Europese Ruimtevaartbureau ESA voor Chang'e-3.
Als reserve voor de Chang'e-3, zal de Chang'e-4 aanpassingen ondergaan om technologie voor de Chang'e-5 te verifiëren. De ontwikkeling van die sonde verloopt "voorspoedig", aldus Wu.
China lanceerde Chang'e-1 en Chang'e-2 in respectievelijk 2007 en 2010. De Chang'e-2 bevindt zich nu op zowat 65 miljoen km van de aarde tijdens een reis ver weg in de ruimte. Data van beide missies staan open voor wetenschappers wereldwijd.
Overigens zal het afronden van de derde fase niet het einde van het programma zijn, maar een "nieuw beginpunt". Wat daarna komt is nog ter studie.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
De eerste Chinese Maanjeep is halfweg zijn missie van drie maanden in de problemen geraakt.
Deze foto is niet meer beschikbaar
De Chinese Maanlander Chang'e-3. © reuters.
Zonder verdere details te geven meldde het officiële persbureau Xinhua voorbije zaterdag op gezag van bevoegde autoriteiten dat er onregelmatigheden bij de mechanische besturing van de Yutu zijn opgedoken en dat "de gecompliceerde omgeving op het Maanoppervlak daarvoor verantwoordelijk is".
Met de landing van de Yutu en het moederschip Chang'e-3 midden december heeft voor het eerst sinds 37 jaar een ruimteschip een zachte landing op de natuurlijke satelliet van de Aarde gemaakt.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
De Chinese maanrobot die woensdag nog dood verklaard werd, is "wakker geworden". Dat hebben Chinese staatsmedia gemeld. De robot ontvangt nu opnieuw signalen maar zou nog niet helemaal goed functioneren.
"Yutu is weer tot leven gekomen", wordt woordvoerder Pei Zhaoyu van het maanprogramma geciteerd door persagenschap Xinhua. De robot kan signalen ontvangen en er is volgens Zhaoyu een kans dat hij nog gered kan worden. Experts doen er alles aan om het probleem op te lossen. Nochtans leken de Chinezen hun eerste maanrobot woensdag al opgegeven te hebben.
Op 25 januari waren er mechanische problemen opgedoken, net voor de ijskoude maannacht. Daardoor dreigde het tuig onvoldoende beschermd te zijn tegen de extreme koude, met temperaturen tot -180 C°. Terug in het daglicht reageerde het toestel aanvankelijk niet meer, maar nu zou het dus toch een teken van leven gegeven hebben.
De 140 kilo wegende zeswielige robotjeep werd midden december door lander Chang'e-3 uitgezet en moest gedurende drie maanden het oppervlak van het hemellichaam verkennen.
China is het derde land dat slaagde in een zachte landing op de maan, na de Verenigde Staten en de Sovjetunie.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0