Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

21 Nov 2024 12:27:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 12:27:28

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 08:43:07

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

21 Nov 2024 00:36:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Indiana, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:57:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

20 Nov 2024 23:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

20 Nov 2024 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:26:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA; Venango, PA.

20 Nov 2024 23:20:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Armstrong, PA; Butler, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:13:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

20 Nov 2024 23:01:36
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
21 november 2013, 09:12 uur | Bericht #412735
Nieuw vulkanisch eiland bij Japan groeit met de dag

Voor de kust van Japan borrelde en rookte het al langer en nu is door al die vulkanische activiteit al een klein eiland ontstaan. Het eiland is zo'n 200m in diameter en ligt net buiten de kust van Nishinoshima, onderdeel van de Bonin eilanden. 






© onweer-online
Bron: Straits Times
  | Gewijzigd: 27 februari 2017, 14:10 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
26 december 2013, 12:48 uur | Bericht #414654
Nieuw Japans eilandje smelt samen met ouder eiland



Een nieuw eiland dat vorige maand zo'n 1.000 kilometer ten zuiden van Tokio ontstond, groeit en smelt samen met een ander eiland. Dat meldt de Japanse kustwacht. "Het nieuwe eiland raakt het naburige eiland Nishinoshima op twee punten boven de zee en ze zijn aan het samensmelten". Dat werd vanochtend tijdens een verkenningsvlucht vastgesteld. De kustwacht houdt regelmatig verkenningen om de staat van het eilandje in het midden van de Ogasawara-archipel te controleren. Het nieuwe eiland ontstond midden november door sterke vulkanische activiteit en blijft sindsdien groeien. Nu is het eiland 400 bij 500 meter groot. "De uitbarstingen vinden plaats met een frequentie tussen 30 seconden en 1 minuut en zijn zo'n honderd meter hoog", liet de kustwacht nog weten. "Gezien de intense vulkanische activiteit, kunnen we aannemen dat er nog meer magma naar boven zal komen", zei een professor van het vulkanisch onderzoeksinstituut van de industriële universiteit van Tokio.

Het is de eerste keer in 40 jaar dat een eilandje ontstaat in het zuidelijke gebied van Japan. Het nieuwe eilandje leek aanvankelijk erg fragiel, maar de overlevingskans neemt toe. Sinds het einde van de Pacifische Oorlog zijn in het gebied dat gevoelig is voor aardbevingen en vulkaanuitbarstingen al verschillende eilandjes ontstaan op Japans gebied. Een eiland uit 1986 verdween op twee maanden tijd, net als een ander dat in september 1973 was ontstaan nabij Nishinoshima. Toch komt dit fenomeen niet enkel in Japan voor. Twee maanden geleden ontstond in de Arabische Zee een eiland na een krachtige aardbeving in Pakistan.





Bron: HLN | Gewijzigd: 27 februari 2017, 14:10 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
27 december 2013, 08:52 uur | Bericht #414686
Geen ondertiteling, wel mooie beelden

The recently born new Niijima island merged with the main island Nishino-Jima yesterday. Both are in fact two summits of the same volcanic edifice. Activity continues to enlarge the new land by lava flows and occasional strombolian explosions. The video from the day before, taken by Japanese Coast Guard, shows the situation immediately before the "contact". | Gewijzigd: 27 december 2013, 08:52 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Ossekop
Lid
Woonplaats: Oss
Berichten: 256
Lid sinds: 30 jan. 2011
2 november 2016, 11:50 uur | Bericht #475065
De eerste mensen betreden het nieuwe eiland

Voor de kust van Japan is een nieuw eiland ontstaan. Op dit moment zijn wetenschappers op het eiland aangekomen en zij hebben daar onderzocht en vastglegd welke dieren zich als eerste op het eiland hebben genesteld.

Nishinoshima is één van de jongste vlekjes op onze aarde. Drie jaar lang spuugde vanuit de Grote Oceaan een dampend heet eiland op, zo'n 1000km zuidoostelijk van Tokyo. De vulkaan die dit eiland opspuwde heeft in de loop van tijd ook het naastgelegen eiland verzwolgen. Dit oudere eiland is al in 1973 vanuit de zee gerezen (zo'n 500 meter ernaast) maar heeft inmiddels het onderspit moeten delven.

Nishinoshima is inmiddels groter dan Helgoland (Een Duits Waddeneiland) en is inmiddels al ruim 2km² groot. In het midden van het eiland, doemt de vulkaankegel een nette 100m op boven de zeespiegel. Het eiland zelf is hierdoor nu ook geschikt voor het vestigen van de eerste diersoorten en wellicht ook mensen.

Als de eerste voorhoede van nieuwe kolonisten, zien de onderzoekers zichzelf natuurlijk niet. Hoewel zij als eerste mensen het eiland betreden. Het bezoek dient slechts de wetenschap. Welke diersoorten hebben zich als eerste op het eiland gevestigd? Hoe stabiel is dit nieuw gevormde lavagesteente en is het groot genoeg en bestand tegen de weersinvloeden om ook daadwerkelijk te blijven bestaan?

De japanse geologen en biologen van het ministerie van Milieu hebben diverse monsters genomen van oa. het gesteente, het vulkaanas en diverse insecten en planten. Ze hebben ook het de aanwezige vogelkolonies onderzocht en gedocumenteerd. Wat blijkt? De Jan van Gendten zijn de eerste "grote kolonisten" die zich inmiddels hebben gevestigd op het eiland.

In de nog steeds warme ondergrond, hebben de onderzoekers seismologische instrumenten ingegraven die de aardbevingen op het eiland vast moeten leggen. Deze gegevens zullen gebruikt worden om het hele levensritme/cyclus van het vulkaaneiland vast te leggen om in de toekomst te kunnen gebruiken bij vergelijkbare eilanden.

Om verstoring en verontreiniging van het nieuwe eiland met microben, bacterien en sporen van planten/dieren zo veel mogelijk te beperken hadden de onderzoekers voorzorgsmaatregelen getroffen. Hun kleding was schoon gewassen voordat ze het eiland betraden. Om het eiland te betreden ging het onderzoeksschip ruim voor het eiland voor anker en is men met een rubber bootje naar het eiland toe gevaren.

"Ons grondgebied is weer wat uitgebreid."

De snel uithardende lava beschermt het nieuwe eiland tegen de invloeden van de omliggende oceaan. Toch is het een harde strijd tegen de elementen. Vooral de zeestroming en de golven zijn bepalend. In de laatste maanden is het eiland niet meer gegroeid en waarschijnlijk zelfd een beetje gekrompen a.g.v. erosie.

Of Nishinoshima zal blijven bestaan is niet bekend. Echter heeft de premier van het Japanse kabinet al aangegeven dat het Japanse grondgebeid verder uitbreiden zal. 

Veel eilanden zijn in staat om zich te handhaven in de barre strijd tegen de elementen. Op 14 november 1963 ontdekten enkele scheepsmannen op een viskotter een as en rook spugende vulkaan in de buurt van IJsland. Dit eiland werd Surtsey genoemd en door de wetenschap tot onderzoeksgebied uitgeroepen.
Surtsey stabliseerde zich sneller als verwacht en binnen enkele jaren was het stevig/sterk genoeg om de weersinvloeden te weerstaan. het waren echter niet eers planten die zich op het eiland vastgroeien. Het waren insecten, spinnen en hun natuurlijke prooidiertjes die via drijfhout op het eiland aankwamen. Hierna ontwikkelde zich eenvoudige planten en mossen op het eiland, waarvan de kiemzaden via de stroming van de zee richting het eiland zijn gedreven.

Hierna kwamen de meeuwen en deze gaven het eiland een zetje in de rug richting standvastig, groen eiland. In hun verenkleed zaten kleinere diertjes. Ook drie kwart van de planten nu op het eiland, zijn hier terecht gekomen door de vogels. Enerzijds via zaadjes in de veren anderzijds via uitwerpselen. In de jaren 90 van de vorige eeuw zijn zelfs de eerste regenwormen en slakken op het eiland ontdekt.

Het einde van een eiland.

Het einde van veel meer vulkaaneilanden lijkt echter bezegeld. Zodra de uitbarstingen stoppen en het eiland niet meer aangroeit, is het nieuwe poreuze gesteente onderhevig aan de invloeden van buiten af. Het steen breekt af en wordt langzaam door de oceaan verzwolgen. Zo'n zelfde lot is ook het eiland Home Reef overkomen. Dit eiland kwam in 2006 in de zuid Pacific uit de oceaan. 
De bodem van Home reef bestond niet zoals Surtsey uit hard gesteente, maar overwegend uit as. Hierdoor was het totaal niet in staat om zich te weren tegen de stroming van de oceaan.

Één eiland is zelfs de hoogste berg op aarde

Alleen al in de grote Oceaan zijn er meer dan 1 miljoen onderzeese vulkanen. Slechts weinigen hiervan groeien door tot boven het wateroppervlak waardoor eilanden ontstaan. 
Een exemplaar dát zeker het noemen waard is, is het Hawaiiaanse eiland Mauna Kea. Deze vulkaan is vanaf de bodem van de oceaan uitgegroeid tot een prachtig eiland en steekt ruim 4200m boven de zee uit. Van voet (op de bodem van de Oceaan) tot top is het eiland 10.205 meter hoog. Hiermee is Mauna Kea de hoogste berg op aarde.



Nishinoshima heette in 2013 nog Niijima (rechts op de kaart) Inmiddels heeft het de naam gekregen van het 500m naastgelegen eiland dat het in de loop der tijd heeft verzwolgen.

De onderwatervulkanen nabij Japan ontstaan door het botsen van meerdere tectonische platen. Ik noem ze voor handigheid slechts Pacifischeplaat en Eur-Aziëplaat, op deze laatste ligt het grootste deel van Japan. Dit alles geberut langs de zogenoemde Izu-Bonin-Marianen trog. Beiden platen bestaan weer uit kleinere op zich zelf benoemde platen. De Pacifische platen duiken onder de Auraziatische platen (subductie) tot deze op een bepaalde diepte smelten door de hitte in de aardmantel en via poriën in de Euraziatischeplaat weer omhoog komen (convectiestroming en magma) Uiteindelijk breekt dit vloeibare gesteente door de aardkorst en ontstaat er een vulkaan. Onder water kleurt de zee geel van de zwavel die door de bodem naar boven dringt a.g.v. onderzeese uitbarstingen.

simplistische gezegd/vertaald vanuit origenele stuk, dit is een eigen interpretatie!

Het eiland zorgt voor zijn eigen weer.

Nu is er dan voor het eerst in 43 jaar eindelijk zo'n onderwatervulkaan dusdaig gegroeid dat deze boven de zeespiegel is uitgekomen. En wat de wetenschappers nog het meest verbaasd is dat het eiland zijn eigen weer veroorzaakt. Dampen vanuit het eiland bevatten kleine gasdeeltjes die als condensatieoppervlak dienen waardoor waterdamp wordt omgezet in kleine wolken. Deze kleine wolken zijn uitsluitend lokaal en voorzien het eileind van enige schaduw.


bron: Spiegel.de
Vertaling, zo geod en kwaad als het kon, door ondergetekende
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.477 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 511 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 511, lezen 3 mensen het topic "Winter discussietopic 2015/2016 deel 3".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden