Op het Italiaanse eiland Sardinië zijn minstens negen doden gevallen bij de doortocht van een storm en hevige overstromingen. Vooral het noordoosten rond de havenstad Olbia is erg getroffen.
©AP
Een hevige storm is over grote delen van het eiland getrokken en heeft daar geleid tot zware regenval en overstromingen. De noordelijke provincie Gallura is het meest getroffen en dan vooral de streek tussen de havenstad Olbia en Tempio Pausania in het binnenland.
Op de weg tussen die twee steden zijn enkele bruggen ingestort en werden auto's meegesleurd in de rivieren. Daar zijn een moeder en haar dochter omgekomen in hun auto, net als een politieman die ook werd meegesleurd door het water.
Het noodweer hield ook lelijk huis in andere delen van Sardinië. In de westelijke stad Oristano is een vrouw omgekomen toen haar huis instortte.
©AP
In totaal zijn er op Sardinië volgens het Italiaanse persagentschap Ansa nu al zeker negen doden gevallen. Er zijn ook nog vermisten en gevreesd wordt dat de balans nog zal oplopen. Het verkeer op het eiland is grotendeels ontwricht en tal van vluchten naar en van Sardinië zijn afgelast of elders moeten landen. Onder hen was een toestel van Ryanair vanuit Charleroi.
De Italiaanse premier Enrico Letta heeft contact opgenomen met de lokale autoriteiten van Sardinië om te bekijken hoe er vanaf het vasteland hulp kan worden geboden. Een aantal inwoners van Olbia hebben alvast zelf een initiatief genomen. Op Facebook hebben ze hun medeburgers opgeroepen om getroffen mensen voorlopig onderdak te bieden in hun huizen.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
Het hoofd van de Civiele bescherming bevestigde vandaag dat er 15 doden zijn gevallen als gevolg van de overstromingen.Hoofd van de CB Franco Gabrielli heeft samen met enkele burgemeesters de getroffen gebieden bezocht en op het stadhuis van Olbia een crisiscentrum ingericht. Duizenden mensen hebben hun huis moeten verlaten en zijn ondergebracht in sportzalen,hotels en scholen. Veel wegen zijn onbereikbaar en huizen zijn onbewoonbaar geworden.
@Onweer-Online
bron:Meteoweb.it
retemeteoamatori
| Gewijzigd: 15 februari 2017, 09:13 uur, door Joyce.s
Noodweer heeft maandag op het Italiaanse eiland Sardinië aan zeker 15 mensen het leven gekost. Dat heeft gouverneur Ugo Cappellacci van Sardinië dinsdag gezegd. Een onbekend aantal mensen wordt vermist.
Rivieren zijn buiten hun oevers getreden en veel wegen en huizen zijn ondergelopen. Honderden mensen zijn geëvacueerd, aldus het Italiaanse persbureau ANSA.
De burgemeester van Olbia, GIanni Giovanelli, sprak van een 'apocalyptische' storm. Rivieren en beken veranderden in kolkende stromen en deden bruggen instorten. Grote delen van de stad stonden blank, op sommige plaatsen stond het water drie meter hoog.
Overledenen
Onder doden zijn drie inzittenden van een auto die van een ingestorte brug viel.
Twee vrouwen verdronken in hun overstroomde woning in het westen van het eiland. In de buurt van Nuoro in Centraal-Sardinië overleed een politieagent, toen de brug waarover hij in zijn wagen reed, instortte.
Twee andere agenten raakten daarbij gewond. In de noordelijke stad Olbia verdronken een vrouw en haar dochter in hun auto. Een groot deel van deze stad met 55.000 inwoners staat onder water.
Vermist
In de zwaar getroffen plaats Torpé zijn drie lichamen gevonden. In de plaats Telti kwam een man om het leven. Over de andere doden is nog niks bekend. Een onbekend aantal mensen wordt nog vermist.
De cycloon Cleopatra raasde over het eiland en ging met hevige regen gepaard. Daardoor traden rivieren buiten hun oevers. Straten en huizen liepen onder en honderden mensen moesten hun woning verlaten. De stroom viel op veel plaatsen uit en het weg-, lucht- en treinverkeer was verstoord. Vliegtuigen liepen ernstige vertraging op.
Bron: NU.nl
Onweersdagen: 0
De dodentol van het stormweer en de overstromingen op het Italiaanse eiland Sardinië is opgelopen tot 17. Dat heeft de lokale gouverneur laten weten. Duizenden mensen zijn getroffen door het noodweer. De Italiaanse premier Enrico Letta heeft het over een "nationale tragedie".
"Olbia is volledig overspoeld, bruggen zijn ingestort, straten zijn vernield", zegt de gouverneur. De burgemeester van de stad heeft het over een "apocalyptische" storm. De storm wordt door sommige media een cycloon genoemd en heeft de naam Cleopatra gekregen. Cyclonen zijn heel zeldzaam in het Middellandse Zeegebied.
Er zijn nu al 17 doden geteld, bij de slachtoffers is onder meer een Braziliaanse familie van vier. Ze verdronken toen hun kelderappartement in het stadje Arzachena, in het noorden, onder water liep. Duizenden mensen mensen moeten op zoek naar een ander onderkomen. Onder meer via Facebook stellen bereidwilligen hun huis open voor getroffen medeburgers.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
*knip info staat al*
Tegenover de Italiaanse staatsomroep RAI vertelde Gabrielli dat er in de getroffen gebieden op 24 uur tijd een halve meter neerslag is gevallen. In die gebieden valt er normaal minder dan een meter naar beneden op een jaar tijd.
De wind haalde snelheden tot 100 km per uur.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Op Sardinië was het gisteren noodweer. Aanhoudende hoosbuien, rivieren die buiten hun oevers traden en water dat bruggen, wegen en huizen heeft vernield. Die neerslag werd veroorzaakt door een koudeput. Dat is een bel met koude lucht in de hogere luchtlagen, die boven zee een persistent rondtollende depressie teweegbracht. Die depressie is er nog steeds en is voorlopig niet weg te slaan boven de Middellandse Zee.
Maandag trokken stevige onweersbuien vanuit het zuiden over Sardinie. Die lieten dermate veel regen achter, dat er op grote schaal wateroverlast is ontstaan. Bron: Leggo.it
Het begon al meer dan een week geleden. Nadat wij op onze breedtegraad een tijdje in een westcirculatie zaten, met de vele regen (en soms veel wind), is de straalstroom weer gaan meanderen. Een dergelijke golvende straalstroom kan op die hoogte gemakkelijk een hoeveelheid koude lucht zuidwaarts duwen. Dit gebeurde dan ook. Zo was het op maandag 11 en dinsdag 12 november in de hogere luchtlagen boven Italie en omgeving erg koud. Boven Zuid-Italie werd op 5 kilometer hoogte een temperatuur van min25 graden berekend. Het water in de Middellandse Zee is ondertussen nog aardig warm; op veel plekken nog 20 graden. Dit houdt in dat er in een luchtkolom van amper 5 kilometer dikte, een temperatuurverschil van maar liefst 45 graden was! Iets dergelijks heet in de meteorologie uitermate onstabiel te zijn. Ofwel, de lucht wordt door die kou op hoogte automatisch in een stijgbeweging gebracht. Niet verwonderlijk dat er dan een lagedrukgebied tot stand komt.
Als het maar blijft regenen, dan komt vanzelf de tuin onder water te staan. Zo niet direct van de regen, dan door buiten de oevers tredende rivieren. Bron: Leggo.it.
Rondtollende lagedrukgebieden
Op 11 en 12 november tolde een dergelijk systeem rond over Italië en de omgeving van Griekenland. Dat bracht in genoemde landen stevige onweersbuien en ook aan de oostzijde van de Adriatische Zee schoven meerdere neerslagzones binnen. Een koudeput in combinatie met warm zeewater en een hoge luchtvochtigheid vormen optimale omstandigheden om heel veel regenwater in korte tijd naar beneden te laten komen.
Eventjes schoof de koudeput oostwaarts weg, maar een nieuwe uitzakking van koude lucht was in de maak. Momenteel bevindt zich alweer een aantal dagen een volgende hoeveelheid bovenluchtkou boven de Mediterrannee, met de bijbehorende rondom de depressiekern draaiende buienzones. Door toevalligheden was het ditmaal Sardinië die het extreem zwaar voor de kiezen kreeg. Er is een tijdvak geweest waarop in het Sardense Seui in 6 uur tijd 208 millimeter regen viel. Dat zijn tropische regenhoeveelheden. Ter vergelijking, in een gemiddelde maand in ons eigen land valt ongeveer 70 of 80 millimeter. Geen wonder dan ook, dat er grote schade is ontstaan en er doden en gewonden zijn gevallen. Op dit moment, dinsdag rond lunchtijd, spreken de Italiaanse kranten van 17 doden en een materiele schadepost van 20 miljoen euro.
Dit was de weerkaart van maandag. Het lagedrukgebied lag rond het middaguur boven de Balearen, de onweersbuien trokken aan de voorzijde daarvan over Sardinie en Corsica.
Persistent tollend
Voorlopig blijft er in de hogere luchtlagen zeer koude lucht boven de Middellandse Zee aanwezig. De komende tijd zullen dan ook lagedrukgebieden aanwezig blijven in dit zeegebied, waarbij ze steeds varieren tussen de westelijke delen van Zuid-Europa (Spanje, Balearen, westelijk Italië en de eilanden) en de oostelijke delen (oostelijk en zuidelijk Italië, Griekenland en de Adriatische Zee). We zullen dan ook nog geregeld berichten vernemen van serieuze hoosbuien. Overigens is deze weersituatie een terugkerend verschijnsel in de regio en wordt er in weerberichten veel aandacht besteed aan de veroorzaker: koude lucht in de hogere lagen van de atmosfeer. In Spanje spreekt men in het najaar dan ook geregeld over de ‘bolsa con aire frio’, ofwel de zak met koude lucht.
Discussie: wat is het...?
Er is onder weerliefhebbers inmiddels een discussie ontstaan of het nu een tropische cycloon is of een polar low dat de vele onweersbuien heeft veroorzaakt. In feite maakt het voor het begrijpen van de situatie niet uit wat voor naam je het weersverschijnsel geeft, maar het zijn interessante gedachtewisselingen die opborrelen.
Het zijn beslist niet de eerste zware buien in het Middellandse Zeegebied. Dit is een satelliebeeld van 11 november. Het landoppervlak aan de zuidzijde is Tunesie, rechts onder de wolken ligt een deel van Italie. Een depressiekrul is zichtbaar met daar omheen vele buien.
Bij een tropische cycloon is er sprake van een warme kern, die in deze lagedrukgebieden boven de Middellandse Zee niet aanwezig is. Bovendien heeft een cycloon (of orkaan) boven de oceaan een andere ontstaansgeschiedenis. Een cycloon ontstaat uit een groep onweersbuien die precies -en toevallig- een bepaalde ordening krijgen. De buien gaan draaien en zonder die stevige bui in de bovenlucht, koersen ze over een stuk oceaan. Bij de neerslag in het Middellandse Zeegebied gaat het wel degelijk om een duidelijk begin; de koudeput. Die is de aanjager van het geheel. Als je kijkt naar een Polar Low, dan is dat inderdaad een kleine depressie zoals het hier deels ook was/is. Echter, de lagedrukgebieden in het Middellandse Zeegebied bestaan veel langer en ontwikkelen in die tijd ook vrij snel fronten. Al zijn dat vooral fronten die uit buienzones bestaan en vormen ze niet altijd de scheidingsvlakken tussen warme en koude lucht. Het grote verschil met een Polar Low is toch wel dat het in dat geval gaat om sneeuw en andere winterse verschijnselen. Hoewel het in de bergen van Spanje en Italie de afgelopen tijd wel degelijk gesneeuwd heeft door deze lagedrukgebieden, kun je de depressies toch niet als een Polar Low verschijnsel typeren.
Dit is het bijbehorende satellietbeeld van maandag. De buien die het zware weer brachten schuiven vanuit het zuidwesten Sardinie op.
Essentieel bij lagedruksystemen die in het najaar boven de Middellandse Zee liggen, is een groot verschil tussen het temperatuur van het water en de temperaturen op grotere hoogten. De legenda ontbreekt, maar rood is alles van 20 graden of warmer.
Dit is de weerkaart van vandaag, dinsdag. De depressie ligt nog steeds in het westelijk deel van de Middellandse Zee. Er vallen dan ook nog steeds buien en vooral nabij Sardinie staat er veel wind (7-8 Bft).
Ook vrijdag blijft er een depressie rondtollen. Het ruige weer is nog niet voorbij.
Essentieel blijft een bel met koude lucht in de hogere luchtlagen. Dit is de diktekaart met diktewaardes op 500 hectoPascal. Op de Cote d'Azur is de dikte van het 500 hPa vlak laaggelegen (te weten: op 527 decameter) en dat betekent dat de lucht vrij koud is op die hoogte. Rondom dat punt is aan de grond het lagedrukgebied te vinden.
Bron: Meteo Consult
Hevige neerslag en rukwinden hebben de nationale feestdag in Monaco serieus door elkaar geschud. Vorst Albert II van Monaco en prinses Charlène keken vandaag voor het grote feest in het kleine vorstendom hoofdzakelijk naar lege straten. Hevige neerslag en rukwinden hebben de nationale feestdag in Monaco serieus door elkaar geschud. Vorst Albert II van Monaco en prinses Charlène keken vandaag voor het grote feest in het kleine vorstendom hoofdzakelijk naar lege straten.
Vanuit het raam van het paleis konden ze wegens het slechte weer in het westen van de Middellandse Zee slechts weinig Monesgasken en toeschouwers begroeten. Grote delen van het militaire programma voor de feestdag van de stadstaat aan de Franse Middellandse Zeekust werden geannuleerd.
De zussen van vorst Albert II, prinses Caroline van Hannover en prinses Stéphanie van Monaco, waren 's morgens naar de eredienst gekomen. Caroline's oudste dochter Charlotte Casiraghi werd niet in de kerk gezien. Ze zou een kind verwachten van haar partner, de Franse komiek Gad Elmaleh.
De storm Cleopatra had op het Italiaanse eiland Sardinië het leven gekost aan minstens 18 mensen en zware schade aangericht. Het nabijgelegen Franse eiland Corsica ondervond nauwelijks hinder. Volgens een bericht in de regionale krant Corse Matin was er in het zuiden van Corsica, op enkele kilometers van Sardinië, slechts geringe schade.
Bron: HLN | Gewijzigd: 15 februari 2017, 09:13 uur, door Joyce.s
Een destructieve tornado trok vandaag dor Gallipoli in Italië. Voor het gebied geldt een MDT Risk.
© onweer-online
Bron: Severe Weather EU / Meteoweb | Gewijzigd: 15 februari 2017, 09:13 uur, door Joyce.s
Een upper low boven het westen van de Méditerranée voegt zich zamen met een upper trog, die vanuit het noorden komt. Een goed gedefinieerd koufront trekt over Italië en de Adriatische zee. Een oppervlakte laag trekt vanaf de Balarische eilanden richting de Tyrrheniaanse zee (tussen Corsica / Sardinië en Italië). Een MDT risk geldt voor de oostelijke helft van de Adriatische zee, het noordoosten van Italië tot in het westen van de Balkan en delen van de Puglia regio en de Ioniaanse Zee. Grote hagelstenen, excessieve regenval, zware tot zeer zware windstoten en tornado's zijn mogelijk in het zuidelijk deel van de gevarenzone. Een MDT risico geldt voor de Tyrrheniaanse zee, Sardinië en de omliggende gebieden met het gevaar van excessieve regenval, zware tot zeer zware windstoten en waterspouts.
© onweer-online
Bron: Severe weather Europe, Wikipedia
Een waterspout ontstond rond 13.30h bij de kust van Scauri tussen de jachthavens van Minto en Scauri. In het pad van de waterhoos lagen gelukkig geen boten. Er lijkt geen schade te zijn ontstaan aan de resorts en boten in de baai van Monte d'Oro. De kolom van water en lucht bleef een paar minuten rondhangen. Er is wel geringe schade aan een paar huizen in Marina di Minto. Door de krachtige wind werden tegels en een tuinhuisje weggeblazen.
© onweer-online
Bron: minturnet | Gewijzigd: 15 februari 2017, 09:14 uur, door Joyce.s
Het Italiaanse eiland Sardinië is getroffen door een dodelijke storm. Daar zijn achttien mensen omgekomen bij overstromingen na een tropische wervelstorm. Er is 500 liter regen per vierkante meter gevallen in één dag. Normaal valt er zoveel in een half jaar. De Italiaanse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen en trekt miljoenen uit voor hulp.
Bron: HLN
Noodweer heeft in de nacht van dinsdag op woensdag in meerdere delen van Italië overstromingen veroorzaakt. Vooral de regio's Lazio, Puglia en Calabrië zijn getroffen. Wegen zijn overstroomd en bomen zijn omgewaaid. Alleen al in de hoofdstad van de Zuid-Italiaanse regio Calabrië, Catanzaro, wordt de schade geschat op tien miljoen euro.
In Venetië bereikte het waterpeil een van zijn hoogste standen van dit jaar. Op het San Marcoplein stond het water dinsdagavond 45 centimeter hoog. Voor voetgangers zijn bruggen gebouwd.
Bron: NU.nl
Onweersdagen: 0
In delen van Italie is een weeralarm afgegeven voor onweersbuien en komt vanavond er ook sneeuw bij. Door het binnentrekken van de eerste koude luchtmassa's dalen de temperaturen in het midden, noorden en Sardinië. Op donderdag de 21e zal de sneeuwgrens dalen tot 300 meter en kan in delen van de regio veel sneeuw vallen. Met een aanwakkerende zuidwesten wind zal het guur aanvoelen.
Nieuwe depressie in aantocht
Een lagedrukgebied, wat nu ten hoogte van Engeland ligt, zal zich naar Italië verplaatsen. Vanaf vrijdag moet men rekening houden met zware tot zeer zware storm. Dit komt bovenop de huidige waarschuwingen komt die tot en met zondag onveranderd blijven.
@Onweer-Online
Bron: Meteoweb | Gewijzigd: 21 november 2013, 08:36 uur, door Marga
Cleopatra trok door de Middellandse zee. Het bovenstaande infrarood beeld van de Meteosat-10 en het beeld van de water-vapor hieronder laten de trage beweging van het systeem goed zien net als de krachtige onweersbuien boven Sardinië. Op de infraroodbeelden is de kleine uitbarsting van de Etna ook goed te zien.
Onderstaand hoog-resolutiebeeld boven het midden van Sardinië laat de her-ontwikkeling van krachtige onweersbuien boven Sardinië zien op 18 november.
Bron: CIMSS | Gewijzigd: 21 november 2013, 08:46 uur, door Marga
Tornado in Marina di Camerota
giornale delcilento
Tornado in Gioia Tauro, Calabria
Zware regenval en onweer in Rome
Door zware regenval een sinkhole van 2000 vierkante meter groot en 15 meter diep in Ortha Sicilie
tot 12 cm sneeuw in Torino
zware sneeuwval in provincie Parma tot zelfs een halve meter in de bergen
Zware storm Marina di Pisa
meteoweb
@Onweer-Online
bron:Meteoweb/SWE
| Gewijzigd: 15 februari 2017, 09:14 uur, door Joyce.s
skywarn.it
Quentin
Depressie Quentin lijkt een oog te vormen
Veel sneeuwval in Alpengebied
@Onweer-Online
bron:meteotrevigilo
In het centraal en westelijk Middenlandse zeegebied zorgt een draaikolk van lagedruk voor veel instabiliteit in die omgeving. In het noorden van Italië valt er veel neerslag en vanaf de 600 meter grens zal dit sneeuw zijn. In de loop van de dag zal dit uitbreiden tot de Rriviera. In het centrale gedeelte van Sardinië vallen van tijd tot tijd zware onweersbuien, waardoor in de loop van de dag in Sardinië veel neerslag kan vallen. Sicilië en het zuiden zullen ook de gehele dag last hebben van zware onweersbuien. Verder staat er aan de westkust een zware storm met een zeer ruwe zee. Voor morgen zal het weer nog onstuimiger worden waarbij de neerslag en wind voor een zorgelijke situatie zorgen. Windsnelheden tijdens de storm kunnen oplopen tot 130 km/u en de aanvoer van de z.g. siroccowind kunnen ervoor zorgen, dat er wederom zware onweersclusters ontstaan.
@Onweer-Online
Bron:Meteoweb | Gewijzigd: 23 november 2013, 08:20 uur, door Marga
In de provincie Campania heeft de brandweer 200 uitrukken voor overstromingen, ondergelopen kelders en omgevallen bomen. Het historische centrum van Napels is zwaar getroffen. Sommige famillies zijn ge evacueerd doordat hun huis onder water liep en rivieren treden langzaam buiten hun oevers.
In noord en noordwestelijk Italie is het vollop winter waar zelfs op de alpen van Piemonte 1 meter sneeuw is gevallen. Zelfs op de heuvels van Turijn is sneeuw gevallen en op veel plaatsen zijn wegen onbegaanbaaar of zelfs afgesloten. In de provincie Bergamo hebben enkele steden 14 uur geen stroom gehad wat ook door de hevige sneeuwval kwam.
Sicilie heeft te kampen gehad met zware storm tot 190 km/u en zware hagelbuien
teleconsenza
ozzio alanotizia
TGNorba24
@Onweer-Online
bron:Meteoweb / Meteovigalanti
| Gewijzigd: 15 februari 2017, 09:15 uur, door Joyce.s