De vulkaan Merapi op het Indonesische eiland Java heeft reusachtige aswolken de lucht ingestoten en honderden mensen op de vlucht gejaagd. Er is echter geen onmiddellijk gevaar voor een eruptie, zei Sutopo Nugroho van de rampenbestrijdingsdienst. "De mensen moeten waakzaam blijven, maar ook hun kalmte bewaren."
Honderden mensen zijn gevlucht en hebben hun heil gezocht in onderkomens van de overheid. De Merapi is een van de actiefste van de 127 nog werkende vulkanen in het land. In 2010 kwamen 350 mensen bij een uitbarsting om het leven, 300.000 anderen moesten noodgedwongen vluchten.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© afp.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© ap.
Bron: HLN
De Mount Merapi, een van de actiefste Indonesische vulkanen, is maandag verrassend weer uitgebarsten. De vulkaan spuwt zijn as tot duizend meter hoog de lucht in.
De uitbarsting van de 1.350 meter hoge Mount Merapi, op het eiland Java, is wellicht het gevolg van een kleine aardbeving. ‘Er was vooraf geen toename van de activiteit’, zei Sutopo Nugroho, woordvoerder van het nationaal agentschap voor rampenbestrijding.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Foto: AP
In de nabijgelegen gemeente Boyolali vormt de as een dichte mist. Ook op andere plaatsen op het eiland zorgt de vulkaanas voor hinder.
Een vorige uitbarsting van de vulkaan Merapi, op het eiland Java, heeft in 2010 nog het leven gekost aan 350 mensen.
Ondertussen barst in de provincie Noord-Sumatra ook de Mount Sinabung nog altijd uit. Sinds die vulkaan twee maanden geleden begon uit te barsten, hebben al meer dan 5.000 mensen hun huis moeten ontvluchten.
In totaal zijn er bijna 130 actieve vulkanen op Indonesië.
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0
Op het eiland Java in Indonesië is de vulkaan Merapi na 3 jaar weer uitgebarsten. En in de provincie Noord-Sumatra is de uitbarsting van de vulkaan Sinabung nog altijd aan de gang. Sinds vulkaan Sinabung twee maanden geleden begon uit te barsten, hebben al meer dan 5000 mensen hun huis moeten verlaten. Bij de uitbarsting van vandaag, bereikte de vulkaanas een hoogte van 8000 meter. "Toen de uitbarsting begon, voelde ik de aarde beven en hoorde ik gerommel", vertelt een inwoner. De uitbarsting van de 1350 meter hoge Mount Merapi is wellicht het gevolg van een kleine aardbeving. De vulkaan spuwt zijn as tot duizend meter hoog de lucht in, melden lokale overheden. In de nabijgelegen gemeente Boyolali zorgt de vulkaanas voor een dichte mist. Ook op andere plaatsen op het eiland Java is er hinder. Bij de vorige uitbarsting van Merapi in 2010, kwamen 350 mensen om. In totaal zijn er bijna 130 actieve vulkanen op Indonesië. De overheid verwacht dat het aantal vulkaanuitbarstingen nog zal toenemen.
Bron: HLN/VTMNieuws
Onweersdagen: 0
Het Indonesisch vulkanologisch instituut (VSI) heeft het alertheidsniveau van de Merapi verlaagd tot "normaal" (niveau 1 van 4). De beslissing kwam nadat de activiteit van de vulkaan de laatste tijd is afgenomen. De seismische activiteit is verminderd, de data vertonen geen tekenen van onrust en in de afgelopen 2 weken zijn er geen rommels en/of explosies te horen geweest. Echter blijft de vulkaan nog steeds gevaarlijk. Het is niet raadzaam de vulkaan te beklimmen boven Pasarbubar op 2500 m asl of de krater binnen een straal van 1km te naderen.
© onweer-online
Bron: Volcano Discovery