Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 februari 2013, 14:49 uur | Bericht #388969
India gaat naar Mars

Deze foto is niet meer beschikbaar
© afp.

India lanceert nog dit jaar een missie naar Mars. Dat zei president Pranab Mukherjee. Het land wil meedoen met de 'ruimterace' waar de Verenigde Staten, Rusland en China al in zijn verwikkeld.

De Indiase president ontvouwde de ambitieuze ruimteplannen vandaag in het parlement. In oktober moet een onbemand ruimteschip naar de rode planeet vertrekken en na zo'n 9 maanden in een baan om Mars worden gebracht. De missie gaat naar schatting 83 miljoen dollar (ruim 62 miljoen euro) kosten. Critici van het ruimteprogramma wijzen op de grote armoede in het land.

Bron: HLN
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
27 februari 2013, 18:50 uur | Bericht #389446
Eerste ruimtetoerist wil mensen naar Mars vanaf 2018

De allereerste ruimtetoerist is hij al sinds 2001, maar Dennis Tito wil zijn plek in de geschiedenisboeken nog wat dikker omlijnen. Hij komt met een plan om vanaf 2018 bemande risicomissies naar Mars te lanceren. Dat meldt The Washington Post.


Dennis Tito, hier kort na zijn eigen ruimtemissie in 2001. © Getty.

Het enige wat Tito nog nodig heeft, zo merkt The Washington Post niet zonder sarcasme op, is heel veel geld - ongeveer een miljard dollar, om precies te zijn - en een raket. En oh ja: een ruimteschip. Toch maakt het team rond Dennis Tito zich sterk dat de onderneming minder hopeloos is dan je zou vermoeden. 'Dit is géén geschift plan', zegt een van de ruimtevaartadviseurs die de excentrieke Amerikaan omringen. 'Dit is mogelijk.'

Trip van 500 dagen
Tito's voornemen - dat 'Mission For America' heet - is om een tweepersoonstoestel langs Mars te doen scheren. Er is geen landing voorzien, de 'een grote stap voor de mensheid'-quotes hoeven dus nog niet meteen opgepoetst te worden. Met de huidige rakettechnologie moet de heen-en-weertrip naar onze dichtste buurplaneet op zo'n 500 dagen kunnen worden afgelegd. Om de afstand in zo'n korte tijd te kunnen overbruggen, moeten alle voorwaarden wel ideaal zijn. De stand van de Aarde tegenover Mars is maar één keertje in de vijftien jaar gunstig. Dan staan beide planeten het dichtst bij elkaar en kan de afstand met een minimaal verbruik van brandstof worden afgelegd. In januari 2018 is er zo'n moment.

Echtpaar naar Mars?
Ondernemer Tito (72) is zelf te oud om zich aan dat hachelijk avontuur te wagen. Daarom wil hij een man en een vrouw - bij voorkeur een getrouwd stel - uitsturen om de mensheid te vertegenwoordigen bij de Rode Planeet. Het achterliggende idee heeft overigens ook een patriottische dimensie: 'We willen de Amerikanen opnieuw doen geloven in het doen van die moeilijke dingen die onze natie zo groot maakten.'

Vor het zover is, moeten er nog behoorlijk wat problemen worden opgelost. Een capsule (voor de lancering en de landing), een leefmodule om de reis te maken en een grote raket - of verschillende kleintjes - moeten nog worden gebouwd. De initiatiefnemer verzamelde wel al een expertenteam rond zich en zou bovendien onderhandelen over een samenwerking met NASA en commerciële ruimtevaartondernemingen als SpaceX.

Historische missie
Vooral de financiering van de ambitieuze plannen vormt een ernstige hinderpaal, maar de belangen die op het spel staan zijn nauwelijks te bevatten. 'Als Tito deze missie voor elkaar krijgt, worden de kaarten op het vlak van menselijke ruimtereizen helemaal herschud', weet The Washington Post. Het is ruim 40 jaar geleden dat astronauten zich nog buiten een baan om de aarde begaven.

Bron: AD
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
28 februari 2013, 08:35 uur | Bericht #389460
Amerikaanse miljonair wil getrouwd paar naar Mars sturen



De Amerikaanse miljonair en ruimtetoerist Dennis Tito heeft woensdag zijn plannen ontvouwd om begin 2018 een getrouwd paar op een meer dan 500 dagen durende missie naar Mars te sturen. De Inspiration Mars Foundation van Tito heeft een studie uitgevoerd waaruit blijkt dat de missie haalbaar zou zijn met de beschikbare technologie. Wel kon de stichting nog geen uitsluitsel geven over de kostprijs en de financiering van de hele onderneming. ‘Wie een goed idee heeft, vindt het geld wel', zo suste Tito.

De Amerikaanse ondernemer, die met zijn project naar eigen zeggen de mensheid wil inspireren en de ruimtevaart een nieuw elan wil bezorgen, prijkt al in de geschiedenisboeken als de eerste ruimtetoerist. In 2001 spendeerde hij een slordige 20 miljoen dollar van zijn fortuin aan een trip aan boord van een Russische Sojoez naar het Internationaal Ruimtestation.

Voor de missie naar Mars gaat de stichting op zoek naar een paar, bij voorkeur getrouwd en van middelbare leeftijd. De trip heeft immers veel weg van de ultieme relatietest. Ze moeten het anderhalf jaar met elkaar volhouden in een piepkleine ruimte zonder zwaartekracht en basiscomfort. Bovendien kan de reis grote gevolgen hebben voor gezondheid en vruchtbaarheid. Het uitje dat het uitverkoren paar tot zo'n 150 kilometer van het oppervlak van Mars zou brengen, vindt idealiter in 2018 plaats. Dan liggen de Aarde en Mars relatief dicht bij elkaar en kan de reis in 501 dagen afgewerkt worden. Zoniet zou de reis twee tot drie jaar in beslag kunnen nemen.

Bron: Nieuwsblad.be | Gewijzigd: 1 februari 2017, 12:03 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
28 februari 2013, 11:29 uur | Bericht #389471
Welk koppel wil naar Mars?




Dennis Tito, een Amerikaanse multimiljonair, zoekt een echtpaar van middelbare leeftijd om naar Mars te sturen. De shuttle zal de rode planeet tot op 160 kilometer naderen en dan terugkeren.

Bron: Nieuwsblad
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
3 maart 2013, 09:15 uur | Bericht #389586
Marsjeep Curiosity stilgelegd na computerpanne


© belga.

Wetenschappers van de Amerikaanse ruimevaartorganisatie hebben de marsjeep Curiosity moeten stilleggen na een computerpanne. Door de technische problemen zijn alle experimenten tijdelijk stopgezet. De problemen sleepten al een tijdje aan, waarna de backup-computer werd ingeschakeld. Terwijl technici naarstig in de weer zijn om de panne te verhelpen, blijft de Curiosity in een soort van 'safe modus' wel contact houden met de Aarde.

750 meter
De marsjeep was nog volop bezig met stalen van het gesteente op de Rode Planeet te onderzoeken. Op zo'n half jaar tijd heeft de Curiosity al zo'n 750 meter over de oppervlakte van Mars afgelegd en al 50.000 beelden doorgestuurd naar het NASA-controlecentrum in Californië.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
5 maart 2013, 05:52 uur | Bericht #389666
Marsrover Curiosity kampt met ernstige computerstoring

Het verkenningswagentje Curiosity op Mars kampt met een ernstige computerstoring. Dat hebben onderzoekers van de NASA maandag meegedeeld. Het is de grootste tegenslag waarmee de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie tot nu toe tijdens de missie te maken heeft gekregen. Het defecte computersysteem, dat zich afgelopen woensdag aandiende, is mogelijk te wijten aan straling. Door de storing moest de eerste poging worden afgebroken om poeder uit het binnenste van een steen te analyseren. Technici hopen dat de Curiosity later deze week weer op beperkte schaal wetenschappelijke proeven kan uitvoeren.

Back-up
Nadat woensdag de uitslagen van vier analyses van stofmonsters waren binnengekomen, werden de activiteiten van de Marsrover acuut stilgelegd, op de meest essentiële na. Dit weekeinde onderging het wagentje een elektronische hersentransplantatie toen het back-upsysteem aan boord werd opgestart. Sinds maandag worden een voor een alle onderdelen getest. Ook het defecte computersysteem wordt bestudeerd. Tot nu toe nemen technici aan dat een geheugenkaart een opdonder heeft gehad door een overdosis straling. Ze willen het oude systeem repareren, zodat het in de toekomst op zijn beurt als back-up kan fungeren.

Leven
Het 2,5 miljard dollar (bijna 2 miljard euro) kostende wagentje landde op 6 augustus 2012 op Mars. Het zou in twee jaar moeten analyseren of op Mars ooit leven mogelijk is geweest.

Bron: AD
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
12 maart 2013, 19:22 uur | Bericht #390581
NASA: "Ooit was leven mogelijk op Mars"

Deze foto is niet meer beschikbaar
© afp.

Op de planeet Mars waren ooit de juiste omstandigheden aanwezig opdat microben er hadden kunnen overleven. Dat blijkt uit de analyse van materiaal dat de Marsrobot Curiosity uit een steen op de rode planeet heeft geboord, meldt het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA. "Een fundamentele vraag van de Curiosity-missie is of Mars een levensvatbare omgeving kan zijn geweest", luidt het. "Op basis van wat we nu weten, is het antwoord ja."

Deze foto is niet meer beschikbaar
Foto's van Mars van de Opportunity en de Curiosity. © epa.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
18 maart 2013, 16:42 uur | Bericht #391024
Curiosity maakt foto's van Mount Sharp op Mars

Curiosity, de robotwagen die de planeet Mars verkent, heeft gedetailleerde foto's gemaakt van Mount Sharp, zijn volgende bestemming. De panoramafoto is een compilatie van verschillende beelden die Curiosity op één dag maakte.



Mount Sharp is 5.500 meter hoog. Momenteel exploreert Curiosity nog enkele weken de locatie Yellowknife Bay waar onlangs ontdekt werd dat leven op Mars in het verleden tot de mogelijkheden behoorde.

De foto bovenaan bij dit artikel is de door de NASA aangepaste versie die laat zien hoe de berg er onder aards licht zou uitzien. Deze versie is nuttig voor wetenschappers omdat de verschillende soorten gesteente er erg herkenbaar op zijn. De foto onderaan is het ruwe beeld van Curiosity.

Mount Sharp is de volgende bestemming van Curiosity. Het wagentje gaat er het onderste deel van de helling bestuderen. Curiosity reed in augustus vorig jaar voor het eerst rond op Mars om er onderzoek te doen naar de omstandigheden waarin leven mogelijk is op Mars.



Op de website van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA vindt u meer informatie over de foto's.

Bron: De Redactie
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
19 maart 2013, 07:40 uur | Bericht #391107
Nieuwe problemen voor Marsverkenner Curiosity



Na de grote computerstoring die de Marsverkenner Curiosity begin deze maand platlegde, kampt het wagentje van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA opnieuw met problemen. Het kan geen stenen grijpen, foto's maken of rondrijden.
De oorzaak zit deze keer in de software. De eerdere storing werd toegeschreven aan een overdosis straling. Richard Cook, projectleider bij NASA, zei maandag: "We zouden het prettig vinden als dit voorbij is en we weer aan de slag kunnen." Technici hopen het euvel eind deze week te hebben verholpen.

Sinds vorig  jaar augustus, toen de Curiosity op Mars landde, stond de verkenner niet zo lang stil. Ook als de problemen inderdaad eind deze week zijn opgelost, kan het wagentje maar een paar dagen worden ingezet. De stand van de planeten staat radioverkeer met de aarde volgende maand goeddeels in de weg.

Bron: HLN | Gewijzigd: 1 februari 2017, 12:04 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 maart 2013, 16:45 uur | Bericht #392036
360° op Mars: de meest heldere foto's tot nog toe


Mars Gigapixel Panorama - Curiosity rover: Martian solar days 136-149 in Out of this World

Curiosity - de Marsjeep die onderzoek voert op de rode planeet en sinds ruim een week opnieuw normaal functioneert - heeft uiterst accurate en imposante foto's genomen van de Marsbodem. Het panorama behoeft weinig uitleg, bewonderen is de boodschap, en dat 360 graden lang.

Ruimteorganisatie NASA - die de Marsjeep de ruimte instuurde - zat onlangs even met de handen in het haar, toen bleek dat het wagentje met een grote computerstoring kampte. Het euvel is intussen gelukkig van de baan en de Curiosity kan opnieuw rondrijden, stenen grijpen en beelden schieten.

Bron: HLN | Gewijzigd: 29 maart 2013, 16:45 uur, door Bronk
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
5 april 2013, 11:56 uur | Bericht #392428
Wat doet Curiosity nu de zon in de weg staat?

De communicatie tussen aarde en NASA's Marswagen Curiosity ligt deze maand plat. De zon staat in de weg, waardoor signalen van en naar het rijdende laboratorium verstoord kunnen worden. Hoe kan dit en wat doet Curiosity deze maand dan?

Deze foto is niet meer beschikbaar
Deze foto werd door Marswagen Opportunity gemaakt, ook met deze rover wordt deze maan niet gecommuniceerd. © NASA.

Eens in de twee jaar bevinden de aarde en Mars zich aan weerszijden van de zon, dat heet conjunctie. 'Je kan het vergelijken met aan weerszijden van een groot kampvuur staan', legt NASA uit in een video. 'Wij kunnen Mars niet zien, en onze rovers en ruimtevaarders kunnen ons niet zien.'

Gaten in data
Als Curiosity signalen terugstuurt naar de aarde, kunnen geladen deeltjes van de zon deze informatie beïnvloeden. De data kan dan uiteindelijk gaten bevatten wanneer deze de aarde bereikt. Dit is in eerste instantie geen groot probleem, want die informatie kan later alsnog naar aarde gestuurd worden.

Anderzijds kan Curiosity in groot gevaar komen wanneer commando's vanaf de aarde door de zon verstoord worden, de Marswagen kan daardoor flink in de war raken. Daarom heeft het Curiosity-team van te voren een takenlijst opgesteld, deze bestaat onder andere uit huiswerk en regelmatige 'gezondheidscontroles'. De conjunctie duurt slechts een paar weken. Vanaf begin mei kan er weer met Curiosity gecommuniceerd worden en kan de Marswagen NASA weer voorzien van foto's en analyses.

Deze foto is niet meer beschikbaar
Curiosity maakte deze nieuwe panoramafoto van Mount Sharp, de toekomstige werkplek van de Marswagen. De foto is door NASA bewerkt, zo zou de berg er op aarde uitzien. © afp.

Analyse
Curiosity bevindt zich momenteel in Yellowknife Bay in de Gale krater. Daar analyseert hij bodemmonsters en ontdekte daar onlangs omstandigheden die erop kunnen duiden dat miljarden jaren geleden leven zou hebben kunnen bestaan op Mars. In de toekomst verplaatst Curiosity naar Mount Sharp, een berg op de Rode Planeet. De Marsrobot gaat daar het onderste gedeelte van de berg bestuderen. Curiosity is al acht maanden op de planeet en moet onderzoeken of ooit leven mogelijk is geweest.

Bron: AD
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 mei 2013, 21:57 uur | Bericht #393698
NASA's Curiosity is weer aan het werkNASA's Curiosity is weer aan het werk

NASA's Marsrobot Curiosity is weer aan het werk. Nadat de zon bijna een maand tussen de aarde en Mars stond, stuurt het rijdende laboratorium weer ruwe beelden naar aarde. Sinds enkele dagen heeft NASA weer contact met Curiosity. In eerste instantie verstuurt de Marswagen via de UHF-zender alle data. Via die zender kan maximaal 250 mb aan data per dag verstuurd worden naar de aarde. Het duurt daarom nog wel even voordat NASA alle informatie die de Marswagen de afgelopen maand verzamelde, heeft ontvangen.


© NASA.

Tijdens de conjunctie, waarbij de zon zich precies tussen Mars en de aarde bevond, was de communicatie met Curiosity stilgelegd. De geladen deeltjes van de zon konden namelijk invloed hebben op de data die van en naar de Rode Planeet werden verstuurd. Ook met Marsrover Opportunity werd tijdelijk niet gecommuniceerd. Dat ging alleen niet helemaal als gepland. Opportunity, die inmiddels al bijna tien jaar over Mars rondrijdt, zette zichzelf tijdens de conjunctie in standby-modus. Hierdoor deed de Marsrover sinds 22 april niks meer. Het is NASA vandaag gelukt Opportunity weer aan de praat te krijgen.NASA's Marsrobot Curiosity is weer aan het werk. Nadat de zon bijna een maand tussen de aarde en Mars stond, stuurt het rijdende laboratorium weer ruwe beelden naar aarde.

Sinds enkele dagen heeft NASA weer contact met Curiosity. In eerste instantie verstuurt de Marswagen via de UHF-zender alle data. Via die zender kan maximaal 250 mb aan data per dag verstuurd worden naar de aarde. Het duurt daarom nog wel even voordat NASA alle informatie die de Marswagen de afgelopen maand verzamelde, heeft ontvangen.

Tijdens de conjunctie, waarbij de zon zich precies tussen Mars en de aarde bevond, was de communicatie met Curiosity stilgelegd. De geladen deeltjes van de zon konden namelijk invloed hebben op de data die van en naar de Rode Planeet werden verstuurd. Ook met Marsrover Opportunity werd tijdelijk niet gecommuniceerd. Dat ging alleen niet helemaal als gepland. Opportunity, die inmiddels al bijna tien jaar over Mars rondrijdt, zette zichzelf tijdens de conjunctie in standby-modus. Hierdoor deed de Marsrover sinds 22 april niks meer. Het is NASA vandaag gelukt Opportunity weer aan de praat te krijgen.

Bron: AD
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 mei 2013, 16:15 uur | Bericht #393928
'Gigantische berg op Mars ontstond door wind, niet door water'

NASA's Marsrover Curiosity is momenteel op reis naar Mount Sharp. Lange tijd werd gedacht dat die 5,5 kilometer hoge berg ooit werd gevormd door lagen slib. Maar nu suggereren Amerikaanse wetenschappers in nieuw onderzoek dat de berg helemaal niet door toedoen van water tot stand kwam, maar door wind.

Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
Mount Sharp, gefotografeerd door Curiosity. © reuters.

Voorheen veronderstelden wetenschappers dat zich op de plek van Mount Sharp ooit een groot meer bevond. De berg zou zijn ontstaan doordat lagen slib, afkomstig van de bodem van het meer, zich langzaam opstapelden. Hierdoor was de berg een perfecte onderzoekslocatie voor Curiosity. De Marsrover onderzoekt namelijk of er ooit leven mogelijk is geweest op de planeet en waterstof is een van de bouwstoffen die leven mogelijk maken.

Maar onderzoekers van de Princeton University en het California Institute of Technology suggereren dat de berg ontstond doordat stof en zand met de wind mee de krater in werden geblazen. Dat concludeerden zij aan de hand van beelden van ruimtesonde Mars Reconnaissance Orbiter (die het oppervlakte van de planeet in kaart brengt). 'Ons onderzoek sluit niet uit dat er ooit een meer in de Gale krater was, maar suggereert dat het grootste deel van de berg met behulp van de wind is ontstaan', zegt Kevin Lewis, coauteur van het onderzoek.

Stijgende lucht
Doordat het oppervlak van de Rode Planeet overdag opwarmt, stijgt er via de randen van de krater lucht omhoog. In de koelere namiddag keert dit proces zich om en daalt deze lucht. Volgens de onderzoekers neemt deze lucht stof en zand mee en legt het in het midden van de 154 kilometer brede krater. Het onderzoek staat gepubliceerd in het tijdschrift Geology.

Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
© epa.

Is Mount Sharp nu niet meer interessant voor NASA? Volgens onderzoeker Lewis wel. 'Ook al ontstond Mount Sharp door wind in plaats van water, de berg bevat waarschijnlijk een grote hoeveelheid aan waardevolle geologische - zo niet biologische - gegevens van de geschiedenis van Mars.' Curiosity landde in augustus op Mars. De Gale krater is de werkplek van de Marswagen. In oktober en november deed de rover onderzoek bij het gebied Rocknest, waar Curiosity zijn eerste grondmonster nam.

In februari boorde Curiosity een gat in een steen. Na analyse bleek dat er in een ver verleden microbieel leven op de planeet mogelijk is geweest. In de steen werden sporen van zwavel, stikstof, waterstof, fosfor en koolstof gevonden.

Bron: HLN
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 juni 2013, 21:05 uur | Bericht #400042
Mars was eerder zuurstofrijk dan aarde

De lucht op Mars was eerder rijk aan zuurstof dan de lucht op aarde. Mars liep ongeveer 1,5 miljard jaar voor. Dat blijkt uit een onderzoek van Britse wetenschappers. De studie staat in de nieuwste editie van het wetenschapsblad Nature.


© ap.

'De dampkring van Mars was ongeveer 4 miljard jaar geleden rijk aan zuurstof, ruim voor de opkomst van zuurstof in de atmosfeer van de aarde 2,5 miljard jaar geleden. Waarschijnlijk was de rode planeet nat en warm miljarden jaren voor de aarde rijk aan zuurstof werd', concluderen ze. Voor het onderzoek hebben de wetenschappers onder meer gekeken naar de samenstelling van rotsen op het oppervlak van Mars. Die zijn onderzocht door de verkenner Spirit. Ook keken de onderzoekers naar zogeheten 'Marsmeteorieten'.

Brokstukken
Dat zijn brokstukken van Mars, die ooit zijn weggeslagen door meteorietinslagen en vervolgens zelf zijn neergekomen op aarde. De rotsen zijn veel ouder en hebben aanmerkelijk meer sporen van zuurstof dan de meteorieten. Dat wijst erop dat er vroeger veel meer zuurstof op Mars was.

De aarde en Mars zijn allebei ongeveer 4,5 miljard jaar geleden ontstaan. Ooit was op Mars misschien leven mogelijk, net als op aarde, heeft onderzoek de laatste jaren duidelijk gemaakt. Zo zijn er in een rots sporen gevonden van belangrijke elementen als koolstof en zuurstof. Dat zijn de bouwstenen van leven op aarde. Ook lijkt er lang geleden water te hebben gestroomd op Mars.

Bron: AD
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 juli 2013, 17:04 uur | Bericht #400431
Aarde leek vroeger meer op planeet Mars

Zowat 2,5 miljard jaar geleden leek de aarde meer op de planeet Mars. Dat blijkt uit een internationale studie van geologen die begeleid werd door de Université Libre de Bruxelles. Volgens de studie zag de aarde er vroeger wellicht helemaal anders uit. De onderzoekers zeggen dat de aardkorst vroeger even immobiel was als op Mars. De resultaten van de studie zijn gebundeld door Vinciane Debaille van de ULB en verschenen in Earth and Planetary Sciences Letters. De internationale groep geologen, met onderzoekers uit Australië (Sydney), de Verenigde Staten (Houston en Davis) en de ULB, gebruikte vooral meetwaarden van de natuurlijke radioactiviteit voor het onderzoek.


Er zijn op de planeet Mars geen sporen van een actieve platentektoniek.

Omdat de elementen een bepaalde halfwaardetijd hebben, kunnen geologen bepalen hoe oud bepaalde gesteenten zijn, zowel gesteenten die zich dichter bij de aardkorst bevinden als vloeibare, hete mengsels (magma) die zich dieper in de aarde bevinden, dichter bij de kern. In vroegere tijden moeten er grote bewegingen geweest zijn van de gesmolten aardkern (magma) naar de aardoppervlakte toe en omgekeerd. Onderzoekers stootten op verrassende meetresultaten in concentraties van 142Nd (Neodymium) in Ontario (Canada). "Die bevindingen waren cruciaal om te weten te komen hoe onze planeet er vroeger uit zag. Het laat ons in elk geval toe om te zeggen dat de aarde er 3 miljard geleden helemaal anders uitzag dan nu", zegt Craig O'Neill van Universiteit van Macquarie (Sydney). "Ze leek veel meer op de planeet Mars, waar er aan de oppervlakte geen enkele tektonische beweging is."

Schuiven van de aardkorst begon ongeveer 2,7 miljard jaar geleden
De onderzoekers vermoeden dat het schuiven van de tektonische platen op aarde pas begonnen is minder dan 2,7 miljard jaar geleden. Door dat schuiven zijn de verschillende werelddelen ontstaan, en hebben zich zeeën en gebergten gevormd. Het schuiven van de aardkorst veroorzaakt tegelijk ook aardbevingen als de spanningen onder de grond te groot worden.  "Het nieuwe inzicht in de platen tektoniek kan ook nuttig zijn om te begrijpen hoe de continenten ontstaan zijn. Er is discussie over de vraag of de heel oude formaties op aarde bewaard zijn gebleven, dan wel of ze verdwenen zijn door erosie", zegt Alan Brandon van de Universiteit van Houston. "Maar we vermoeden dat door het ontbreken van de platentektoniek, er toen wellicht geen continenten zijn ontstaan."

Bron: de Redactie
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 juli 2013, 15:07 uur | Bericht #400739
Curiosity begint vertraagde roadtrip naar Mount Sharp

Het duurde langer dan verwacht, maar NASA's Marswagen Curiosity is op de rode planeet eindelijk op weg naar Mount Sharp, een 5,5 kilometer hoge berg in het midden van de Gale-krater.


Deze foto is niet meer beschikbaarEen zelfportret van Curiosity. © reuters

Sinds 4 juli reed Curiosity 58 meter. De afgelopen zeven maanden verbleef het rijdende laboratorium bij Glenelg, een locatie op 400 meter van de plek waar Curiosity vorig jaar landde. Glenelg was het eerste doel van de Marswagen, Curiosity onderzocht daar stenen en puin.

De tocht naar de Mount Sharp zal naar verwachting negen maanden tot een jaar duren, Curiosity zal onderweg meerdere stops maken om metingen te doen. De vertraging van de tocht naar Mount Sharp was vooral te wijten aan de onverwachte ontdekkingen die Curiosity deed. Zo heeft het karretje onder meer bouwstenen van leven gevonden, zoals de elementen koolstof en waterstof. Dat betekent dat er in een ver verleden microbes, minieme organismes, zouden kunnen hebben geleefd op Mars. Ook vond Curiosity bewijs dat er ooit water op Mars heeft gestroomd.

'Wetenschappers zijn verheugd met de voortgang tot dusver, en ze staat te popelen om de lagen aan de voet van de berg te bestuderen', aldus NASA. Curiosity landde in augustus 2012 op Mars. De komende twee jaar moet de Marswagen onderzoeken of de omstandigheden op Mars in het geologische verleden geschikt zijn geweest voor leven.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
19 juli 2013, 09:43 uur | Bericht #401105
Erg weinig methaangas op Mars, dus ook geen leven?

Gedetailleerd onderzoek van de atmosfeer van Mars, door de Marsjeep Curiosity, ondersteunt de these dat het ooit warmer en mogelijk ook natter was op de rode planeet. Beweringen dat er op Mars ook microben leven, zijn allicht fout, meldt de technologiewebsite Wired op basis van de studie. In de atmosfeer van het hemellichaam is immers erg weinig methaangas teruggevonden, een gas dat door ieder levend wezen wordt geproduceerd.


© ap.

Verwaarloosbaar
Metingen vanop aarde suggereerden in 2009 dat er op Mars mogelijk drie gebieden waren met onverwacht vrij hoge concentraties van methaangas. Wetenschappers reageerden voorzichtig verrukt, omdat 99 procent van al het methaangas op aarde door levende organismen wordt geproduceerd. Methaangas verdwijnt bovendien snel, dus als het wordt gevonden, kwam het allicht recent in de atmosfeer terecht. Zou er dan toch leven zijn op Mars?

Recente metingen ter plaatse, door het onderzoekstuig Curiosity dat bijna een jaar geleden landde op de rode planeet, zetten wetenschappers echter met beide voeten op de grond. De gevonden deeltjes methaangas op Mars zijn immers verwaarloosbaar om van leven te kunnen spreken. 2,7 methaandeeltjes per miljard werden er geteld, een onbeduidend aantal, wetende dat er op aarde ruw geschat ongeveer 1.700 deeltjes per miljard zijn. Het methaangas dat toch werd gevonden, is vermoedelijk het gevolg van een soort van seizoensgebonden proces.

Warmer en natter?
Het onderzoek bevestigde wel dat de atmosfeer van Mars ooit veel dikker was. Dat betekent allicht dat het er toen veel warmer was, een gunstige conditie voor vloeibaar water, en op zijn beurt een belangrijke voorwaarde voor leven.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 augustus 2013, 11:37 uur | Bericht #405861
VIDEO. Eén jaar Curiosity op Mars in twee minuten


JPLnews

Een jaar geleden is de ruimterobot Curiosity met succes op Mars geland. Wat heeft de Marswagen in die tijd allemaal uitgevoerd? Een timelapse-video van twee minuten toont hoe de robot zich voortbewoog, in stenen boorde en monsters verzamelde.
Curiosity landde in 2012 op 5 augustus op de Rode Planeet. Na een jaar op Mars heeft Curiosity zijn voornaamste wetenschappelijke doel al bereikt, stelt de Nasa. De ruimterobot moest nagaan of er vroeger op de Rode Planeet leven mogelijk was.

'Het succes van Curiosity brengen ons dichter bij verdere exploratie, waaronder het sturen van mensen naar een planetoïde en Mars', zegt Charles Bolden van de Nasa. 'Bandensporen nu zullen later naar voetsporen leiden.'

Curiosity heeft in een jaar tijd meer dan 190 gigabytes aan data opgeleverd. De robot heeft meer dan 36.700 volledige beelden en 35.000 thumbnail-beelden verstuurd. Daarnaaast heeft het stalen van twee rotsen genomen en geanalyseerd, en meer dan 1,6 kilometer gereden. Zijn laser is meer dan 75.000 gebruikt om de samenstelling van de grond te onderzoeken.

Bron: De Standaard | Gewijzigd: 5 augustus 2013, 11:44 uur, door Ries
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 september 2013, 20:47 uur | Bericht #408727
Sporen van water gevonden op Mars

Deze foto is niet meer beschikbaar
© reuters.

In de bodem van de planeet Mars blijkt water te zitten. De verkenner Curiosity heeft daar voor het eerst sporen van gevonden. Dat meldt het gezaghebbende wetenschapsblad Science.

Het water kwam aan het licht toen de Curiosity een schep Marsgrond nam en die in een speciale ruimte van het karretje stopte. Daar werd het verhit tot 835 graden. Er kwamen gassen vrij, waaronder waterdamp.

Dat er water voorkomt op Mars komt niet helemaal als een verrassing. De Curiosity is bewust naar zijn werkplek gestuurd, een krater bij de evenaars van de planeet. Satellieten hadden gemeten dat daar mineralen in de grond zitten die alleen onder invloed van water kunnen ontstaan. Vorig jaar vond de verkenner kiezelsteentjes die lang geleden zouden zijn meegevoerd door het water van een beekje. Water is een cruciale voorwaarde voor leven. Toch is dat nog niet gevonden op Mars.

Bron: HLN
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 oktober 2013, 15:45 uur | Bericht #409486
Zeldzame meteorieten komen van Mars, bevestigt Curiosity

De Marsrover Curiosity heeft bevestigd dat sommige zeldzame meteorieten op Aarde afkomstig zijn van de planeet Mars. Dat schrijft website Mashable. Een nieuwe studie bevestigt wat de meeste wetenschappers al jaren beweren.

Deze foto is niet meer beschikbaar
Op Aarde zijn iets minder dan 150 Marsmeteorieten ingeslaan. © epa.

Curiosity vond op de planeet twee vormen van argon, een edelgas dat niet reageert op andere stoffen. Door de verhouding van de zwaardere vorm van het gas (argon 38) en de lichtere vorm (argon 36) te meten kunnen wetenschappers nu bepalen welke meteorieten op Aarde van Mars afkomstig zijn.

Mars heeft namelijk een unieke verhouding van 4:2 omdat het door het verdwijnen van haar atmosfeer grote hoeveelheden argon 36 heeft verloren. "We zitten er pal op", zegt Sushil Atreye van de University of Michigan. "Deze meting van Curiosity beantwoordt alle vragen over welke meteorieten van Mars zijn."

Van alle meteorieten die al op Aarde zijn ingeslaan, schatten wetenschappers dat iets minder dan 150 van Mars zouden komen.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 108 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 108, lezen 11 mensen het topic "Het Grote Winter Kletstopic 2017-2018".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden