Een Amerikaanse verkenner heeft nieuw bewijs gevonden dat er vroeger water op Mars stroomde. In een grote krater liggen kiezelsteentjes die zijn meegevoerd door het water van een beekje. ,,Uit de omvang van de steentjes maken we op dat het water met een snelheid van ongeveer een meter per seconde kabbelde en tussen enkeldiep en heupdiep was'', maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA donderdag bekend.
De steentjes zijn ontdekt met de verkenner Curiosity. Die landde in augustus op Mars. De Curiosity is een rijdend scheikundelaboratorium, dat ongeveer 2 jaar lang het oppervlak omwoelt, rotsen onderzoekt, gassen in de atmosfeer meet en foto's neemt. Wetenschappers willen zo te weten komen of op Mars ooit leven mogelijk is geweest.
Bron: RTL
De Marsrobot Curiosity van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft foto’s doorgestuurd van afgeronde en samengeklitte stenen. Gezien de grootte en de vorm zijn ze wellicht ooit door water getransporteerd en geërodeerd. De NASA denkt daarom dat dit miljarden jaren geleden de bedding van een stroom moet zijn geweest. Hoewel verschillende wetenschappers zeggen “heel enthousiast” te zijn, komt het nieuws niet echt als een verrassing. Satellietfoto’s hadden eerder al aangetoond dat de ladingsplaats van de Marsrover wellicht ooit water heeft bevat. Onze buurplaneet Mars is vandaag de dag een ijskoude waterloze woestijn, maar verschillende geologische studies bevestigen dat de planeet ooit warmer en natter moet zijn geweest. Het meest recente bewijs hiervoor zijn de foto’s die Curiosity heeft doorgestuurd.
De afgeronde stenen en het samenklittende grind wijzen erop dat de stenen voor een lange afstand door het water (of een andere vloeistof) zijn getransporteerd en afgesleten. Gezien de grootte van de stenen is het zeer onwaarschijnlijk dat ze wind de stenen heeft vervoerd. De wetenschappers komen tot dat besluit door zoals op de foto de stenen op de rode planeet te vergelijken met gelijksoortige stenen op aarde. De Marsrover is nu onderweg naar Glenelg, een plaats waar drie soorten terrein elkaar ontmoeten. Daarna trekt Curiosity naar de berg Aeolis Mons. Dat is wellicht een betere plaats om op zoek te gaan naar restanten van (microscopisch) leven.
Bron: Deredactie
De omzwervingen van de Marsrobot Curiosity kunnen voortaan gevolgd worden door de miljoenen gebruikers van de mobiele applicatie Foursquare. De NASA wil op die manier het publiek nauwer betrekken bij de missie op de rode planeet. Geïnteresseerden die in de voetsporen willen treden van Curiosity, kunnen de Amerikaanse Marsrobot voortaan volgen op Foursquare, een mobiele applicatie die gebruik maakt van geolocatie. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil op die manier het publiek nauwer betrekken bij de grensverleggende missie op de rode planeet. De miljoenen gebruikers van Foursquare zullen voornamelijk door middel van foto's de robot kunnen volgen. De landing van Curiosity op 6 augustus, de reis doorheen de Gale-krater en de verkenning van Glenelg, een vlakte die op geologisch vlak zeer interessant is, het is allemaal te bezichtigen via de applicatie", zegt David Weaver, de woordvoerder van de NASA.
Het doel van Curiosity is Sharp, een berg van 5.000 meter hoog, op acht kilometer van het punt van vertrek van de Marsrobot. De NASA wil daar grondboringen uitvoeren en hoopt er interessante gesteenten te vinden. In september ontdekte Curiosity nog steenformaties en grind in wat waarschijnlijk ooit een rivierbedding was. Het zou een bewijs zijn voor de aanwezigheid van water op de planeet.
Curiosity is te volgen Hier en Hier
Bron: Deredactie | Gewijzigd: 4 oktober 2012, 11:35 uur, door Tatanka
Deze foto is niet meer beschikbaar
Een foto van het oppervlak van Mars, door de Curiosity gemaakt en vorige week door NASA vrijgegeven. © afp.
Het op Mars rondrijdende voertuig Curiosity heeft voor het eerst materiaal opgeschept dat afkomstig is van de bodem van de planeet. Daarbij werd op de grond een glimmend voorwerp ontdekt. Dat heeft de NASA maandag bekendgemaakt.
Volgens NASA-medewerkers is het goed mogelijk dat het glimmende voorwerp een onderdeel is van het voertuig zelf. Totdat ze weten wat het is, zullen geen bodemproeven meer worden uitgevoerd. De Curiosity landde 5 augustus op Mars. Sindsdien heeft het voertuig onder meer foto's naar de aarde gestuurd van een bedding waardoor mogelijk een vloeistof is gestroomd.
Bron: AD | Gewijzigd: 9 oktober 2012, 06:50 uur, door Tatanka
Een dinsdag vrijgegeven foto van het eerste bodemmonster dat de Curiosity neemt. Op de voorgrond is een flauwe schittering te zien van het voorwerp dat de Nasa nader onderzoekt. (zie boven) Het glimmende voorwerp op Mars dat werd aangetroffen toen het Nasa-voertuig Curiosity dit weekeinde zijn eerste bodemmonster nam, is inderdaad zeer waarschijnlijk een stuk kunststof dat van het wagentje zelf afkomstig is. Dat heeft de ruimtevaartorganisatie dinsdag bekendgemaakt. Een dag eerder had de Nasa laten weten dat de bodemproeven op Mars zouden worden stilgelegd zolang niet duidelijk was om wat voor vondst het ging. In een verklaring noemde de Nasa het onderdeeltje dat van het voertuig is losgeraakt 'goedaardig'.
Medewerkers proberen het nog preciezer te definiëren, maar de Nasa durft al wel te zeggen dat het geen 'materiaal van Mars' is. De organisatie denkt na over de volgende stap terwijl de Curiosity, in afwachting van een besluit over het hervatten van de bodemproeven, foto's kan blijven maken van de omgeving. De Nasa gaf dinsdag een foto vrij van de Curiosity die zijn eerste grondmonster neemt. Op de afbeelding is inderdaad een flauwe schittering te zien.
Bron: AD
Deze foto is niet meer beschikbaar
© epa.
De rots die de Marsverkenner Curiosity heeft geanalyseerd, heeft een andere samenstelling dan wat tot nu toe bekend was van Mars. De chemische samenstelling van de rots lijkt op vulkanisch materiaal van op aarde. Hij heeft de grootte van een voetbal. De rots heeft een voor Mars ongewone samenstelling, zeggen wetenschappers van de missie. "De chemische samenstelling van deze rots lijkt erg op een type rots dat we terugvinden in vulkanische regio's op aarde", zegt Edward Stolper van het Technologisch Instituut van Californië die de missie van de Curiosity mee leidt. Maar in dit stadium is het niet mogelijk om te weten of dezelfde processen die verantwoordelijk zijn voor het vulkanische materiaal op aarde, ook deze rotsen op Mars hebben gevormd." Op aarde wordt dat soort vulkanisch materiaal doorgaans gevormd onder de aardoppervlakte, door de kristallisatie van magma dat relatief rijk is aan onder hoge druk staand water, verklaren de wetenschappers nog.
Bron: Deredactie
| Gewijzigd: 12 oktober 2012, 16:58 uur, door Bronk
Curiosity is bezig met het bodemonderzoek op Mars. © ap.
Marsverkenner Curiosity heeft zijn eerste hapje Mars-bodem genomen en is nu bezig die te analyseren. Er zijn kleine witte stukjes gevonden die naar alle waarschijnlijkheid afkomstig zijn van de rode planeet. Dat liet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA donderdag weten. Wetenschappers dachten in eerste instantie dat de stukjes ter grootte van een kinderaspirine afkomstig zijn van Curiosity zelf, maar inmiddels duidt alles erop dat ze wel degelijk afkomstig zijn van Mars.
Eerder deze week werd op een foto van de oppervlakte van de planeet iets wits ontdekt. Dat bleek later een stukje plastic te zijn van Curiosity zelf, die de foto had gemaakt. Deze stukjes zijn toch duidelijk anders', zei wetenschapper John Grotzinger, van het Californisch Technologisch Instituut tegen journalisten. 'We hebben een hoop plezier gehad om ze te labelen en te vergelijken, maar inmiddels denken we zeker te weten dat we nu echt iets in handen hebben. Het doel van de wetenschappers is om een lijst met mineralen uit de bodem van de planeet samen te stellen.
Bron: AD
Deze foto is niet meer beschikbaar
(Foto) Een dinsdag door de NASA vrijgegeven foto van een steen op Mars die door onderzoekers Et-Then is gedoopt. De steen bevindt zich bij het linkervoorwiel van de Curiosity. De cameralens bevond zich op ongeveer 40 cm van de steen tijdens de opname. © epa.
Uit bodemmonsters die zijn verzameld door de Curiosity, het voertuigje dat namens de NASA rondrijdt op de planeet Mars, blijkt dat de samenstelling van de grond opvallend veel weg heeft van die van vulkanisch zand op Hawaï. Dat hebben onderzoekers dinsdag bekendgemaakt. De monsters zijn geanalyseerd met behulp van een speciale röntgentechniek. In zandkorrels werden kristallen ontdekt die identiek zijn aan die in basaltachtige, vulkanische regio's op aarde, zoals Hawaï. David Blake, bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA verantwoordelijk voor het gebruikte meetinstrument, sprak van een 'magisch moment'.
Roest
Door het nemen van grondmonsters willen de onderzoekers achterhalen onder welke omstandigheden de aangetroffen mineralen zijn gevormd. Verweerde componenten die in de eerste schep grond zijn gevonden, kunnen zijn ontstaan door contact met water of zuurstof, vergelijkbaar met het onstaan van roest. Ook kunnen zandstormen of meteorietinslagen aan de vorming van het materiaal ten grondslag hebben gelegen. De Curiosity is geland op een plek waar drie types gesteente aanwezig zijn. Volgend jaar wil de NASA het voertuigje naar Mount Sharp dirigeren, een 5 kilometer verderop gelegen plek. De bodem daar is veel ouder, zei onderzoeker Blake dinsdag, 'en we hopen dat we daar mineralen aantreffen die suggereren dat er ooit een soort leefbare omgeving is geweest. Dat is tot nu toe ni et gebeurd, maar we hebben tijd genoeg.'
Bron: AD
© Nasa.
Nasa's Marswagentje Curiosity kan weer een nieuwe foto aan zijn inmiddels indrukwekkende lijstje van beelden toevoegen, en dit keer een van zichzelf. Met behulp van de camera MAHLI (Mars Hand Lens Imager) maakte Nasa de afgelopen paar dagen verschillende foto's en maakte er vervolgens dit zelfportret van. Doordat de MAHLI aan het einde van de robotarm is geplaatst, is niet alles van Curiosity te zien.
Op de foto is Curiosity te zien bij Rocknest - de plek in de Gale-krater waar het eerste grondmonster werd genomen. Voor het wagentje zijn daar nog sporen van te zien in het stof aan het Marsoppervlak. Het gebergte op de achtergrond is de noordelijke muur van de krater.
Dankzij dit zelfportret is de huidige toestand van de wagen duidelijk te zien en kunnen de technici van Nasa in de loop der tijd veranderingen als stofophopingen en wielslijtage in de gaten houden.
Bron: AD
Deze foto is niet meer beschikbaar
Een zelfportret van NASA's Marsvoertuig Curiosity. © epa.
De Marsverkenner Curiosity heeft in de eerste drie maanden op de Rode Planeet ten minste één storm meegemaakt. Daarop duiden metingen van de luchtdruk, wind en temperatuur, aldus de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.
De Marsverkenner is op stormen gebouwd en bleef onbeschadigd. De richting waaruit de wind waait in de richting van het Marskarretje, verraste de wetenschappers. In tegenstelling tot wat ze hadden verwacht, blaast deze niet uit het noorden en het zuiden, maar vooral uit het oosten en westen.
Een verklaring kan zijn dat de Curiosity op dit moment beschut staat opgesteld aan de rand van een krater. 'Als we hierin geen verandering zien zodra de verkenner de berg op gaat, zou dat een echte verrassing zijn', aldus NASA-wetenschapper Claire Newman. De geavanceerde Marsverkenner landde begin augustus op de Rode Planeet. Het karretje zoekt er onder meer naar tekenen van leven.
Bron: AD
Wetenschappers denken een historische ontdekking op de planeet Mars te hebben gedaan. De verkenner Curiosity heeft onlangs de bodem omgewoeld en ''die gegevens gaan de geschiedenisboeken in. Het ziet er erg goed uit'', zei hoofdonderzoeker John Grotzinger tegen de Amerikaanse publieke omroep NPR. Grotzinger mag nog niet zeggen wat de ontdekking is. Over enkele weken hoopt hij meer bekend te kunnen maken. De betrokken wetenschappers willen eerst een aantal controles uitvoeren om zeker te zijn van hun ontdekking.
Bron: Nu.nl
NASA tempert de verwachtingen rond de persconferentie van maandag in San Francisco over de bevindingen van de Curiosity Rover op Mars. Ruim een week geleden kwamen geruchten naar buiten dat een historische ontdekking was gedaan door het onderzoeksvoertuig. "Die gegevens gaan de geschiedenisboeken in. Het ziet er erg goed uit", zei hoofdonderzoeker John Grotzinger tegen de Amerikaanse publieke omroep NPR. Op wereldschokkend nieuws hoeft echter niet gerekend te worden. Geruchten en speculaties dat er een grote vondst is gedaan in het eerste stadium van de missie zijn niet correct", laat NASA in een verklaring weten.
De persconferentie zal een update zijn over het eerste gebruik van het complete scala aan analyserende instrumenten waarmee het oppervlak van de planeet wordt onderzocht. Tot dusver is er geen bewijs van organismen op Mars aangetroffen."
Waterstroom
De Curiosity Rover is vier maanden geleden geland op Mars voor een tweejarige missie. Het voertuig onderzoekt in de Gale-krater of er ooit sprake van leven is geweest. Tot nu toe was de grootste vondst de restanten van een mogelijke waterstroom. De missie overtreft alle verwachtingen van NASA, nu alle instrumenten goed blijken te werken. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie verwacht nog steeds dat er grote wetenschappelijke ontdekkingen in het verschiet liggen.
Bron: Nu.nl
Deze foto is niet meer beschikbaar
De derde (links) en vierde hap die de Curiosity in oktober uit de grond op Mars nam. De foto werd maandag vrijgegeven door de NASA. © afp.
De Marsrover Curiosity heeft zijn eerste hap Marszand chemisch geanalyseerd. Er is niets bijzonders ontdekt, lieten NASA-wetenschappers maandag weten op een bijeenkomst van de American Geophysical Union in San Francisco. De verkenner speurt sinds augustus het Marsoppervlak af naar bouwstenen van leven. Maar in de eerste hap zand die het voertuig nam om in zijn inwendige chemische laboratorium te analyseren, zijn geen aanwijzingen voor deze bouwstenen aangetroffen. Het monster bevatte water en verschillende andere mineralen, maar niet de complexe koolstofhoudende verbindingen die noodzakelijk zijn voor microbieel leven.
Koolstofverbinding
De Curiosity trof wel een eenvoudige koolstofverbinding aan, maar de onderzoekers moeten nog vaststellen of het hier gaat om een op Mars voorkomende stof of om een materiaal dat afkomstig is van elders. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie liet eerder al weten dat er niets bijzonders is aan het zand dat werd getest. Het is prima om te beginnen met 'saai veilig zand van een Marsduin', zei Daniel Limonadi van NASA in oktober.
Bron: AD
Acht jaar rijdt de Opportunity al rond op Mars, maar de Marsrover doet nog steeds ontdekkingen. Langs de westelijke rand van een grote krater op het zuidelijk halfrond van Mars heeft de verkenner mogelijk sporen van klei gevonden, zeiden NASA-wetenschappers dinsdag.
Foto: ANP
Kleimineralen zijn van grote waarde, omdat ze aanwijzingen bevatten over het klimaat op Mars. Analyse van deze mineralen kan uitwijzen of de omstandigheden op het Marsoppervlak in het verleden gunstig zijn geweest voor het ontstaan van leven. De Opportunity blijft nog enkele maanden op dezelfde plek. Daarna richt hij zich zuidwaarts naar een gebied dat rijk zou moeten zijn aan klei.
De Marsrover landde in 2004 op de rode planeet. Zijn missie zou aanvankelijk maar drie maanden duren.
Bron: nu.nl
Een verschroeid stuk steen die in 2011 in de Sahara werd ontdekt, blijkt een nieuw soort Marsmeteoriet te zijn. Een unieke vondst, aangezien deze meteoriet veel meer water bevat dan eerdere gevonden exemplaren.
Door de vondst denken wetenschappers dat er op Mars veel langer water is geweest dan werd aangenomen. Dat meldt New Scientist.
Deze Marsmeteoriet, met de bijnaam Black Beauty, is opvallend anders dan de 111 eerder ontdekte meteorieten. Het opvallendste verschil is het hoge watergehalte. 'De grote hoeveelheid water kan betekenen dat er contact was tussen het gesteente en oppervlaktewater', aldus onderzoeker Andrew Steele van het Carnegie Institution for Science. Mogelijk is de steen afkomstig uit een kratermeer op de Rode Planeet, omdat het van vulkanische oorsprong is.
'De ongebruikelijke samenstelling van de meteoriet suggereert dat deze afkomstig is van de Martiaanse korst', vertellen de onderzoekers. Het is de eerste keer dat een Marsmeteoriet in verband wordt gebracht met de korst van de Rode Planeet, meldt Scientas.
Bron: AD | Gewijzigd: 1 februari 2017, 12:03 uur, door Joyce.s
© NASA.
Een foto van het oppervlak van Mars zorgt voor heel wat speculaties. Dit beeld werd door de Curiosity rover gemaakt. Sommigen zien er een bloem in, anderen een kristal. Het beeld dateert al van 19 december en werd pas opgemerkt op een internetforum. Sommige surfers zagen er een bloem in. Dat lijkt vreemd aangezien het witte object in dat geval uit stenen moet groeien. Anderen zien er daarom een kristal in. Maar het zou een stuk plastic van de Marswagen zelf kunnen zijn. In oktober werd nog een vreemd object op deze manier verklaard. NASA gelooft zelf dat het om een stukje van de rots gaat. De wagen gaat vanaf volgende week in het oppervlak boren, zes maanden na de landing op Mars.
Bron: AD
De robot Curiosity heeft voor de allereerste keer zijn boorarm gebruikt om een gat te maken in een rots op de planeet Mars, met de bedoeling het staal te laten onderzoeken. Dat maakte het Amerikaanse ruimtevaartagentschap Nasa vandaag bekend.
@epa
De robot werd in augustus op de Rode Planeet gedropt. Nu is voor het eerst een steen doorboord met de bedoeling het staal te analyseren. Volgens John Grunsfeld, verantwoordelijke voor de Marsmissie, gaat het om de belangrijkste verwezenlijking sinds de landing van de robot op Mars. De Nasa ontwikkelde acht boortypes, die op aarde 1.200 testen uitvoerden in twintig verschillende rotstypes.
Zoektocht naar water
De Nasa verwacht dat de staal in de rots, waarbij een gat gecreëerd werd van 1,6 centimeter diameter en 6,4 centimeter diepte, aanwijzingen zal opleveren over de vroegere aanwezigheid van water op Mars. De bedoeling van de missie van Curiosity, die over tien wetenschappelijke instrumenten beschikt, is om te achterhalen of er ooit leven mogelijk was op de Rode Planeet.
Bron: HLN
Een 32-jarige Belg heeft zich officieel kandidaat gesteld om als één van de eerste astronauten ooit voet te zetten op Mars. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.
"Sommigen vinden vast dat ik gek ben. Maar ooit gaan er tóch mensen op Mars wonen. Waarom dan niet ik? ", zegt Henri Jacquemain, vader van twee kinderen. Hij meldde zich onlangs bij de Nederlandse organisatie Mars One. Die stuurt in september 2022 twee mannen en twee vrouwen de ruimte in om zich na zeven maanden vliegen te vestigen op de rode planeet. Daarna gaan om de twee jaar nog twee emigranten hen achterna.
Vrouw en kinderen
De vrouw van Jacquemain heeft het er moeilijk mee gehad. "Maar uiteindelijk ging ze overstag. Ik zal met haar en met mijn kinderen wel contact houden via internet. 'Henri Jacquemain, de eerste die op Mars ging wonen.' Dat is voer voorgeschiedenisboeken."
Bron: HLN
De Amerikaanse multimiljonair Dennis Tito wil in 2018 een bemande missie naar Mars sturen. Tito, die in 2001 een week in het ruimtestation ISS verbleef, heeft voor zijn plan een organisatie opgericht onder de naam 'Inspiration Mars Foundation'.
Het gaat om een retourvlucht, in tegenstelling tot het Mars One-project van de Nederlander Bas Lansdorp.
Het reisplan van Tito - die nog niet heeft aangegeven of hij zelf mee wil - behelst een missie van 501 dagen. De Marsexpeditie staat gepland in 2018 omdat de reis in dat jaar korter duurt, door de voordelige stand van de aarde en Mars ten opzichte van elkaar.
Dennis Tito is rijk geworden met vermogensbeheer en werd bekend als 's werelds eerste ruimtetoerist. Hij hoopt dat de Marsmissie zorgt voor "meer kennis, ervaring en een momentum voor de volgende grote stap in de ruimtevaart".
Tito werkt voor zijn 'Mission for America' samen met onder anderen Taber MacCallum en Jane Poynter, beide ex-bemanningsleden van Biosphere 2.
Ze lieten zich met zes anderen van 1991 tot 1993 twee jaar lang insluiten in de Biosphere, een afgesloten enorme broeikas met dieren en planten in Arizona. Dat project mislukte gedeeltelijk. Veel dieren overleefden het niet en er moest extra zuurstof naar binnen worden gepompt.
Hoeveel astronauten de Marsexpeditie zal tellen is nog niet bekend. Ook is niet duidelijk hoe de vlucht moet worden gefinancierd. Op een persconferentie op 27 februari wil Tito zijn plan toelichten.
Bron: NOS