India gaat in 2013 een ruimtereis naar Mars maken. Dat heeft de Indiase premier Manmohan Singh woensdag gezegd. Volgens de premier betekent de Mars-missie een grote stap voorwaarts voor de wetenschap en de technologiesector.Volgens wetenschappers duurt het elf maanden voordat het ruimteschip in de buurt van de Rode Planeet komt. Vervolgens wordt het ruimteschip in een baan om de planeet gebracht. De bedoeling is dat er wetenschappelijke informatie wordt verzameld.Vorige week landde Marsrover Curiosity van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in een grote krater op Mars. Curiosity gaat wetenschappelijk onderzoek doen op de planeet.
Bron: Nieuws.nl
De wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zijn immens populair sinds de landing van de robotjeep Curiosity op Mars. De Curiosity landde na een vlucht van acht maanden op de rode planeet. Beelden van de juichende NASA-wetenschappers gingen al snel de wereld rond. Enkele fans besloten dan ook een ode te brengen aan de ingenieurs.
"We're NASA and we know it" zingen de leden van Satire, een komisch gezelschap uit Seattle. Een parodie op de grijsgedraaide hit 'I'm sexy and I know it' van LMFAO. De blauwe poloshirtjes kregen ze te leen van een voormalig NASA-medewerkster. "Wij steunen wat NASA doet, en vinden de landing geweldig", klonk het bij de makers.
Het clipje krijgt erg veel bijval, zo ook van de marsverkenner zelf. "This fan-made video is AWESOME (and I know it)", tweette Curiosity, gevolgd door de hashtag #wigglewigglewiggle, een knipoog naar de hit van LMFAO. Ook Bobak Ferdowsi, die tijdens de landing opviel met zijn extravagante kapsel met sterren en hanekam, liet op de microblogsite weten: "Het filmpje is hilarisch. Schitterend gedaan. Al ben ik er niet zo zeker van dat wij in staat zijn om dergelijke danspasjes uit te voeren." Het filmpje ging inmiddels viraal op het internet. In nauwelijks één dag tijd werd de video al meer dan 589.000 keer bekeken.
Bron: HLN
De Marsrover Curiosity maakt zich op voor zijn eerste schietoefening. De Marsverkenner brandt zaterdagnacht met zijn laserpistool een gaatje in een rots vlakbij. Als eerste doelwit voor de Curiosity hebben zijn bestuurders een doodgewoon ogende rots uitgezocht. Roger Wiens, verantwoordelijk voor het laserwapen, popelt. "Dit wordt niet alleen een geweldige proef op de som voor ons apparaat, het belooft ook erg cool te worden."
Kan de Curiosity met zijn laserwapen overweg, dan kan dat voor wetenschappelijke experimenten worden ingezet. Wetenschappers hopen dat zij uit de stoffen die bij de verbranding van Marsgesteente vrijkomen kunnen opmaken of er ooit microben hebben geleefd op de Rode Planeet. De Curiosity landde bijna twee weken geleden op Mars, en ondergaat sindsdien tal van tests. Volgende week is de verkenner klaar om zijn eerste ritje te maken.
Bron: Nieuws.nl
De Marswagen Curiosity heeft voor het eerst laserstralen afgevuurd op een steen op Mars. Dankzij het lasersysteem kunnen wetenschappers de chemische samenstelling van het materiaal op de rode planeet bestuderen. De hele korte maar extreem krachtige laserstralen doen een klein deel van het materiaal verdampen, wat het ChemCam-systeem in de Marswagen toelaat om de samenstelling ervan te analyseren.
De steen die nu het doelwit was van de laser, heeft van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een naam gekregen: "Coronation". Het ging vooral om een test of het instrument werkt. Dat bleek ook zo. De wetenschappers spreken van een succes. Tijdens de missie zal ChemCam rond de 14.000 metingen uitvoeren. Dezelfde lasertechniek wordt ook gebruikt om onderzoek uit te voeren in andere extreme ongevingen, zoals in nucleaire reactoren of op de zeebodem. Het Curiosity-project kost zo'n 2,5 miljard euro. De Marswagen landde op 6 augustus en moet normaal gezien zeker 4 jaar actief kunnen zijn op onze naburige planeet.
Bron: De Redactie | Gewijzigd: 1 februari 2017, 11:57 uur, door Joyce.s
Deze foto is niet meer beschikbaar
© afp.
Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA gaat nog een ruimtetuig, de Insight, naar Mars sturen in 2016. Dat heeft de BBC bekendgemaakt. Twee weken geleden landde de Curiosity op de rode planeet.
De Insight is een statisch ruimtetuig dat instrumenten zal meenemen om onderzoek te voeren tot diep in de bodem van Mars. Wetenschappers menen dat dit hen zal helpen om te achterhalen hoe de planeten 4,6 miljard jaar geleden gevormd werden.
Bron: HLN
© belga.
Als test voor de latere ritten hebben ingenieurs de wielen van de op 6 augustus op Mars gelande robotjeep Curiosity voor het eerst laten bewegen. Dat heeft de NASA vandaag meegedeeld.
Deskundigen lieten de wielen "wiebelen" om de bestuurbaarheid van de uiterst geavanceerde Marsverkenner uit te testen. De jeep zou binnen enkele dagen zijn eerste ritje maken. Ook is voor het eerst de robotarm uitgestrekt waarop allerhande apparatuur en werktuigen staan.
Bron: HLN
De Marsrover Curiosity heeft zijn eerste testritje gemaakt op Mars. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA woensdag bekendgemaakt.
Een van de wetenschappers van het Jet Propulsion Laboratory van NASA plaatste woensdag een foto op Twitter van de afdruk die de wielen op het oppervlak van de Rode Planeet had achtergelaten. De planning was om Curiosity drie meter te laten rijden. Curiosity landde eerder deze maand op Mars en ondergaat sindsdien tal van tests. Vorige week werd het laserpistool getest.
Bron: Nieuws.nl
Photo NASA
De Amerikaanse Marsverkenner Curiosity heeft zijn eerste ritje gemaakt op de rode planeet: drie meter vooruit, een bocht en twee meter terug. Dat heeft het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA laten weten. De wetenschappers zijn enthousiast. "Wij hebben een zwerver gebouwd, maar als hij niet kan zwerven, hebben we niets bereikt'', aldus een zegsman van het project. De eerste testrit heeft een kwartiertje geduurd. Curiosity landde ruim twee weken geleden op Mars.
De Curiosity staat nu precies naast zijn eerste onderzoeksobject: de plek van zijn landing. Daar zijn door de landing de rotsen van Mars blootgelegd. Tijdens het korte ritje nam Curiosity ook al foto's, met name van de sporen die hij achterliet op Mars. Over drie weken rijdt Curiosity naar een plek waar drie verschillende terreintypes bij elkaar komen, om daar onderzoek te doen. Volgens de woordvoerder is de ondergrond stevig en zijn de vooruitzichten voorspoedig.
Photos NASA
Bron: HLN | Gewijzigd: 1 februari 2017, 11:58 uur, door Joyce.s
De landingsstrook op de planeet Mars waar de Curiosity zich begin augustus met succes heeft neergezet, is omgedoopt tot 'Bradbury Landing', naar de legendarische Amerikaanse sciencefictionschrijver Ray Bradbury, die in juni overleed. Dat heeft de NASA laten weten. Ray Bradbury, die woensdag 92 jaar zou zijn geworden, heeft met zijn oeuvre enorm bijgedragen tot het populair maken van sciencefiction bij het grote publiek.
Hij 'leeft voor altijd verder in zijn honderden novelles en zijn bijna 50 romans. Zijn boeken hebben ons geïnspireerd, 'The Martian Chronicles' hebben de Curiosity geïnspireerd en onze geesten geopend voor de mogelijkheid van een vorm van leven op Mars', verklaarde Michael Meyer, verantwoordelijk voor het wetenschappelijk luik van het NASA-verkenningsprogramma voor Mars, vanuit het Amerikaanse Pasadena.
Vervolgens werd vanuit het laboratorium in Pasadena een video uitgezonden van Ray Bradbury temidden van enkele wetenschappers van de NASA. De beelden werden opgenomen naar aanleiding van de aankomst in een baan rond Mars van de sonde Mariner 9 in november 1971. Bradbury verklaarde toen aan een enthousiast publiek te hopen dat 'nu we Mars naderen en het stof optrekt, we vele Marsmannetjes zullen zien die grote spandoeken vasthouden met daarop de boodschap 'Bradbury had gelijk!'.
MIssie Mount Sharp
Inmiddels gaat het goed met Curiosity. De Marsjeep heeft zijn eerste metertjes gereden op de Rode Planeet. Met zijn zes wielen reed hij zowat 5 meter vooruit, draaide hij 90 graden en reed hij een beetje achteruit. De testrit was zeer belangrijk voor het verdere verloop van de missie. 'We hebben een jeep gebouwd. Dus die moet wel rijden, anders hebben we niets bereikt. Dit is een groot moment', zei projectleider Peter Theisinger. Het uiteindelijke doel van de Curiosity is Mount Sharp. Aan de basis van die berg is water gevonden. Onderzoek van die plek kan meer vertellen over de chemische bouwstenen van het leven. Curiosity zou Mount Sharp tegen het einde van het jaar moeten bereiken.
Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 1 februari 2017, 12:01 uur, door Joyce.s
© ap.
De Marsjeep Curiosity heeft op de Rode Planeet het nieuwe lied van Black Eyed Peas-bandlid Will.i.am afgespeeld en meteen ook teruggestuurd naar de NASA op aarde. Doel van de stunt is meer jongeren warm maken voor wetenschap. Of ook het eventuele leven op Mars van het lied 'Reach for the stars' kon genieten, is niet bekend.
Bron: HLN
De Amerikaanse Marswagen Curiosity is oostwaarts vertrokken naar een plaats waar de robot wellicht zal beginnen met boren, zo heeft de Nasa bekendgemaakt.Op de 22ste dag na de landing op de Rode Planeet reed de Curiosity zo'n 400 meter, verder dan de eerste twee ritjes samen. Volgens Nasa verliep de rit 'mooi' en net zoals bij het ontwerp van het zeswielig voertuig was gepland.De bestemming is een zone met de naam Glenelg. Daar doorkruisen drie types terrein elkaar.Maar de aankomst kan nog enkele weken op zich laten wachten. De jeep nam een dag pauze, onder meer om foto's te maken. Op een nog nader te bepalen plaats zal de robot weer halt houden. Daar zal een test plaatsvinden met de robotarm en een contactinstrument aan het einde daarvan.
Bron: Ad
Sommige wetenschappers claimen dat Mars een paar miljard jaar geleden een fijn oord voor eventueel leven was. Bepaalde mineralen die op het oppervlak van de rode planeet zijn aangetroffen zouden erop duiden dat Mars vroeger een warm klimaat kende, en rivieren en grote oceanen moet hebben gehad. Maar Franse onderzoekers trekken die conclusie nu in twijfel. De mineralen zouden ook heel goed het resultaat kunnen zijn geweest van vele gewelddadige vulkaanuitbarstingen, wat de planeet toen juist tot een vijandige omgeving voor leven maakte.
Het uitzicht van Marsrover Curiosity op de Gale-krater. Ook het uitzoeken van de oorsprong van kleinmineralen behoort tot het takenpakket van het robotwagentje. (Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS)
Alain Meunier en zijn team onderzochten kleimineralen in Frans Polynesië die vergelijkbaar zijn met de monsters van Mars. Volgens hen konden de geanalyseerde mineralen alleen maar het gevolg zijn van de reactie tussen de rotsbodem en waterrijk lava. Daarmee toonden ze aan dat voor de vorming van zulke mineralen niet altijd direct vloeibaar water uit rivieren of oceanen nodig is. Hevige vulkaanuitbarstingen doen hetzelfde. Voor een definitief oordeel over de oorsprong van de mineralen, en het al dan niet vroegere bestaan van rivieren en oceanen op Mars, is het wachten op de resultaten van Marsrover Curiosity.
Lees ook:
Deze foto is niet meer beschikbaar
Afdrukken in het Marsoppervlak van het eerste testrondje van Curiosity. © AFP.
Na alle positieve berichten over de Marswagen Curiosity, die op 6 augustus is geland op Mars, klinkt een eerste valse noot. Volgens de Los Angeles Times zou een instrument besmet kunnen zijn met aardse microben. Hierdoor bestaat de kans dan eventueel aanwezig water op de Rode Planeet verontreinigd raakt.
Volgens de krant hebben ingenieurs van de NASA op de robotarm van de Curiosity een boorijzer bevestigd voor het geval de robot na de landing problemen zou hebben gehad om automatisch te gaan boren. De vrees bestaat echter dat het ooit steriele boorijzer aan microben is blootgesteld.
Steriele robotjeep
Volgens de regels van de NASA moeten alle delen van de robotjeep, die met de Marsbodem in contact komen, moeten steriel zijn om contaminatie te voorkomen. Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat microben de reis naar en landing op Mars hebben overleefd, kan er toch contaminatie optreden als de Curiosity water zou ontdekken. In vochtige omstandigheden hebben dergelijke kiemen immers de beste kans om te overleven. Maar zelfs als er water wordt ontdekt, beschikt de robot ook nog over een laser en een spectrometer om dat vanop afstand te analyseren.
Geen hoofddoel
De NASA voert aan dat het zeer onwaarschijnlijk is dat kort aan het oppervlak van het landingsgebied ijs of water wordt gevonden. Het ontdekken van water is ook niet het hoofdobjectief van de missie, zo bericht het Amerikaanse ruimtevaartbureau waar men van een 'berekend risico' spreekt.
Bron: AD
Wetenschappers hebben met de Amerikaanse sonde Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) de tot nu toe sterkste aanwijzingen gekregen dat er koolstofdioxide sneeuwt op de Rode Planeet. Het is voorlopig een unicum in ons zonnestelsel.
Dat heeft de NASA dinsdagavond bekendgemaakt. Bevroren CO2, beter bekend als "droog ijs", veronderstelt temperaturen tot 125 graden celsius onder nul. Dat is veel kouder dan nodig is om water te laten bevriezen.
Een instrument op de MRO toonde aan dat er wolken van koolstofdioxide zijn, dik genoeg om te resulteren in accumulatie van sneeuwval op het oppervlak. Dit gebeurt in de winter rond de zuidelijke pool van onze buurplaneet. De zuidelijke polaire ijskap is de enige plaats op Mars waar bevroren CO2 jaar in jaar uit blijft liggen.
Bron: nieuwsblad
Photo NASA
Als je niet weet wat er op deze foto staat, ben je in goed gezelschap. Nasa publiceerde deze afbeelding van wat ze zelf ‘blueberries’ (blauwe besjes) noemen.
Deze rotsstructuur is op Mars waargenomen door Opportunity, het oudere robotje dat namens Nasa op Mars rond rijdt. De ‘besjes’ zijn zo’n 3 millimeter hoog en bevatten veel ijzer. Hoe ze zijn ontstaan en waarom ze niet door erosie zijn afgesleten, is niet bekend.
Lees ook:
| Gewijzigd: 1 februari 2017, 12:01 uur, door Joyce.s
De Amerikaanse Marsjeep Curiosity heeft voor het eerst een steen op de Rode Planeet met zijn zowat twee meter lange robotarm onderzocht, zo heeft de NASA maandag (plaatselijke tijd) bekendgemaakt. De robot heeft een camera, een laser en een röntgenmeetapparaat meermaals op de steen gericht. De camera en dat röntgentoestel bevinden zich op de robotarm van de Marsverkenner. Dankzij foto’s en andere gegevens willen wetenschappers uitklaren waaruit de steen precies bestaat. Wanneer er resultaten te verwachten zijn voegde het Amerikaanse ruimtevaartbureau er niet aan toe.De Curiosity is zowat twee maanden geleden op onze buurplaneet geland.
Het is de tot nu toe duurste en technologisch meest gevorderde missie in haar soort. De jeep is op weg naar zijn eerste doel, een plaats die Glenelg heet. Nadat de robot het onderzoek van de steen had afgerond, is het voertuig dezelfde dag nog 42 meter verder gereden. Dat is verder dan ooit tevoren in één trek.
Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 1 februari 2017, 12:02 uur, door Joyce.s