Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

21 Nov 2024 12:27:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 12:27:28

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 08:43:07

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

21 Nov 2024 00:36:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Indiana, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:57:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

20 Nov 2024 23:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

20 Nov 2024 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:26:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA; Venango, PA.

20 Nov 2024 23:20:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Armstrong, PA; Butler, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:13:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

20 Nov 2024 23:01:36
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 augustus 2011, 22:31 uur | Bericht #268034
Marsrover aangekomen bij krater

De overgebleven Marsrover van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de rand van de krater Endeavour bereikt. De Marsrover, die luistert naar de naam Opportunity, heeft bijna drie jaar gedaan over de tocht naar de krater op Mars. Opportunity gaf dinsdag aan dat het een plek nabij de krater had bereikt genaamd Spirit Point. De plek is vernoemd naar de andere Marsrover, Spirit, waarmee vorig jaar het contact werd verloren.

De verwachting is dat de Endeavour-krater, 23 kilometer in doorsnee, de kans biedt om stenen en terrein te bestuderen die ouder zijn dan wat de Opportunity tot dusver heeft waargenomen. Opportunity en Spirit landden in 2004 op Mars, op zoek naar bewijs dat de rode planeet ooit warmer was en water bevatte.

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 september 2011, 15:15 uur | Bericht #281807
Marsjeep Opportunity ontdekt weer spoor van water

De onvermoeibare Amerikaanse Marsjeep Opportunity laat niet af. Aan de rand van een nieuw bereikte krater heeft hij tijdens het onderzoek van een steen de wetenschappers wellicht opnieuw naar de champagne doen grijpen. Want er is weer een aanwijzing van water ontdekt. In 2004 op Mars geland en enkele weken geleden aangekomen aan de 22 km brede krater Endeavour, onderzocht de robot daar een steen die de naam Tisdale 2 kreeg. Hij is wellicht naar boven gekomen tijdens de impact van iets. De steen verschilt van eender welke steen die de vorsers tevoren al op Mars hadden gezien, zegt hoofdonderzoeker Steve Squyres van de Cornell Universiteit.



Veel bromine en zink
De steen bevat een hoog gehalte een bromine en zink, wat op hydrothermale activiteiten kan wijzen en zo ook op water dat na de inslag van een meteoriet naar boven komt. "We krijgen bevestiging dat het bereiken van Endeavour ons het equivalent van een tweede landingsplaats voor Opportunity geeft", aldus de geestdriftige hoofonderzoeker.

Endeavour is duidelijk ouder dan de gebieden waarover de zes wielen van de Opportunity reeds schoven. Wellicht zijn er kleimineralen te vinden die zich vormen in minder zure maar nattige omstandigheden, die meer kans op leven bieden. De robotjeep zal dus opstomen naar een regio waar de rondom Mars cirkelende onbemande Mars Reconnaissance Orbiter die mineralen heeft menen te zien. Er kan dan alweer een aanwijzing komen dat Mars ooit natter en warmer was.

De Opportunity en broer Spirit zouden aanvankelijk maar zes maanden werken. De Spirit stopte in maart 2010.

Bron: HLN | Gewijzigd: 1 februari 2017, 11:51 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 september 2011, 09:42 uur | Bericht #284767
Camera Marssonde kampt met storing

Afgelopen dinsdag schakelde de HiRISE-camera van de Mars Reconnaissance Orbiter zichzelf voor de tweede keer in korte tijd vanzelf uit. In beide het gevallen gebeurde dit nadat een commando voor het maken van een opname niet goed was ontvangen door de geheugenmodule die één van de veertien ccd-detectors van deze camera aanstuurt. In de periode tussen deze storingen gebruikte de camera slechts dertien beelddetectoren. Het ging pas weer mis toen nummer 14 weer werd aangesproken. Voorlopig zal camera het met één detector minder moeten doen. Een geluk bij een ongeluk is dat de onwillige detector aan de rand zit: de opnamen die de komende tijd worden gemaakt zullen daardoor slechts een smaller gebied laten zien.

Het is overigens niet voor het eerst dat de Mars Reconnaissance Orbiter, die al ruim vijf jaar om Mars cirkelt, met problemen kampt. In 2009 en 2010 werd hij getroffen door een computerstoring.

Bron: Astronieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
24 oktober 2011, 17:23 uur | Bericht #294215
Atmosfeer Mars niet zo droog als gedacht



De atmosfeer van Mars is niet zo droog als wetenschappers hadden gedacht. De dampkring van de Rode Planeet bevat waterdamp boven meer dan de helft van het oppervlak. Dat zegt het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos op gezag van de Europese sonde Mars Express. Met een infrarode spectrometer, ontwikkeld door het Russische Instituut voor Ruimte-Onderzoek, stelden wetenschappers van de Russische Academie voor Wetenschappen vast dat de atmosfeer boven het noordelijk halfrond en een substantieel deel boven de zuidelijke pool waterdamp bevat. Die waterdamp lijkt geconcentreerd te zitten op een hoogte van 20 tot 50 km.

Bron: HLN | Gewijzigd: 1 februari 2017, 11:51 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 november 2011, 16:29 uur | Bericht #296279
Zes mannen "bevrijd" na Marsmissie van 520 dagen

In Moskou zijn zes ruimtevaarders na zowat anderhalf jaar bevrijd uit een ruimtecapsule. Daarin hadden ze een ruimtemissie naar Mars gesimuleerd, inclusief de fysieke en mentale beproevingen. Het proefproject wordt geslaagd genoemd, maar een echte missie naar Mars zou ten vroegste pas in 2030 kunnen. De ploeg die zich vrijwillig ten dienste stelde van het proefproject "Mars500" bestond uit drie Russen, een Italiaan, een Fransman en een Chinees. Zij verbleven 520 dagen lang in een kleine ruimtecapsule in Moskou, waarin een volledige ruimtemissie naar Mars werd gesimuleerd.



De bemanning had maar beperkt contact met de buitenwereld en ze kregen weinig daglicht. Ze werden geconfronteerd met de opsluiting in een kleine ruimte en met de psychologische stress en vermoeidheid die met een ruimtemissie gepaard gaan. Alleen de gewichtloosheid ontbrak.

Na hun symbolische landing kwamen ze vanmorgen één na één uit de capsule, een beetje onwennig maar toch ook wel opgelucht. "Ik denk dat we één ding moeten onthouden", zei Romain Charles "en dat is dat we met ons zessen zijn teruggekeerd als een team. Dit is een grote verwezenlijking en we zijn trots dat we hebben bewezen dat een reis naar Mars mogelijk is."

"Wij hebben de eerste stap gezet", zei Soekhoemb Kamalov, "nu is het aan de ingenieurs en de constructeurs. We zullen zien wat het resultaat wordt."

Het project kostte 15 miljoen dollar. Het was de bedoeling om de vraag te beantwoorden of het mogelijk was om bij een lange opsluiting zowel fysiek als mentaal in orde te blijven. Dat antwoord is nu alvast gegeven met een volmondig "ja."

Bron: De Redactie | Gewijzigd: 1 februari 2017, 11:51 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 februari 2012, 20:24 uur | Bericht #333962
Mars had ooit een oceaan

Mars had lang geleden een uitgestrekte oceaan. Dat wordt al lange tijd vermoed, maar het radarinstrument MARSIS aan boord van de Europese planeetverkenner Mars Express heeft er nu nieuwe, sterke aanwijzingen voor opgeleverd.

Mars Express draait sinds eind 2003 in een baan rond de rode planeet. De MARSIS-radarmetingen leveren informatie op over de structuur van de ondergrond, tot een diepte van 60 tot 80 meter.

Uit de waarnemingen die de afgelopen jaren zijn verzameld, blijkt dat grote gebieden op het noordelijk halfrond van de planeet uit materiaal met een geringe dichtheid bestaan - zo goed als zeker afzettingsgesteenten vermengd met ijs.

Dat doet vermoeden dat het om een oude oceaanbodem gaat. Volgens de onderzoekers zijn er twee perioden geweest in de geschiedenis van Mars waarin er een oceaan voorkwam: ca. vier miljard jaar geleden, toen de planeet een warmer klimaat had, en nog eens ca. drie miljard jaar geleden.

Die 'tweede' oceaan had echter een korte levensduur van ongeveer een miljoen jaar; hij ontstond vermoedelijk als gevolg van een catastrofale inslag op Mars.

Bron: NU.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 maart 2012, 16:19 uur | Bericht #342670
Binnen 10 jaar commerciële ruimtevluchten naar Mars

Net nu de eerste ruimtevluchten goed en wel van de grond lijken te komen, worden al wilde plannen gesmeed voor tripjes naar de planeet Mars. Volgens Elon Musk, CEO van Spacex, kunnen die zelfs al binnen tien jaar plaatsvinden. Zoals te vrezen viel, is het prijskaartje navenant: een duizelingwekkende 500.000 dollar (380.000 euro).



Een uitstapje buiten de dampkring is dus niet langer sciencefiction maar voorlopig enkel weggelegd voor miljonairs. Een ticket naar het ruimtestation ISS kost zelfs 40 miljoen dollar. 'Touroperator' Space Adventures wil binnen 10 jaar rond de maan vliegen. Hiervoor zullen liefhebbers 150 miljoen dollar moeten neertellen.

Terug naar Spacex. Gezien de kostprijs van andere ruimtereizen lijkt het aangewezen om de uitspraken van CEO Musk met een korrel zout te nemen. Bovendien is zijn bedrijf nog zeer jong en oogt de track record zwak. Research leert dat Spacex tot nu toe zeven raketten heeft gelanceerd waarvan drie missies faalden. Toch ging de NASA er mee in zee om ladingen te vervoeren naar ISS.

Als Musk er al in slaagt om een mens op Mars te krijgen, dan zal de prijs buitensporig hoog zijn. Het is de bedoeling van de CEO om de prijs in de jaren daarna te laten zakken zodat ook minder bemiddelde personen er gebruik kunnen van maken. Wait and see!

Bron: HLN | Gewijzigd: 1 februari 2017, 11:52 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
28 maart 2012, 13:06 uur | Bericht #343098
Mysterieus pufje op Mars



Amateur astrologen hebben een wolk op Mars ontdekt. Toen ze gingen nameten, bleek het ding 240 kilometer hoog te zijn. Een groot voordeel van de openheid waarmee Nasa tegenwoordig ruimtefoto’s deelt via internet, is dat vele ogen de plaatjes zien en dat vreemde gebeurtenissen dus vaker opvallen. Dat leidt in sommige gevallen tot speculatieve verhalen op internet, waarbij buitenaardse wezens meestal een grote rol spelen. Sommige van deze verhalen zijn zeer hardnekkig.Maar het leidt ook tot het waarnemen van fenomenen die nog niet kunnen worden verklaard door de experts. Zoals dit ‘pufje’ op Mars, dat eind vorige week ineens zichtbaar was. De mensen achter de site Exosky merkten het op en gingen op onderzoek uit. Ook al omdat het pufje een wolk van meer dan 240 kilometer hoog is. Navraag bij Nasa leerde dat er geen grote inslagen zijn geweest van asteroïden in de afgelopen tijd. Ook is er recent geen vulkanische activiteit op Mars waargenomen. Wat is het dan wel? De wolk kan het gevolg zijn van een storm op Mars. Mogelijk is de stof opgedwarreld door de zonnestorm die vorige week ook de aarde raakte. Wellicht is het een combinatie van beide fenomenen. Nasa vindt de ontdekking interessant genoeg om verder te gaan speuren naar de oorzaak.

faqt.nl - weten begrijpen verbazen
Lees ook:

| Gewijzigd: 1 februari 2017, 11:52 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
7 april 2012, 11:46 uur | Bericht #343770
Prachtig beeld van de Huygens krater op Mars



MOLA topographie met THEMIS daytime infrarood moziek.
Het beeld is gecentreerd op de Huygens Krater op het zuidelijk halfrond van mars
Bron: AGU | Gewijzigd: 7 april 2012, 11:47 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 april 2012, 20:56 uur | Bericht #344337
"Er is met 99 procent zekerheid leven op Mars"



Is er leven op Mars? Het is een vraag die we ons al lang stellen, maar een team wetenschappers is er nu voor 99 procent zeker van dat er iets leeft op de rode planeet. Onderzoekers van de universiteit van Siena en het Keck Instituut in Californië onderzochten materiaal van een Mars-missie uit 1976. Er werd aangenomen dat het materiaal bewees dat er geologische activiteit was op Mars, maar niets biologisch. Nieuwe experimenten doen vermoeden dat er toch tekenen van microben zijn. "Tot hiertoe ben ik er al voor 99 procent zeker van dat er leven op Mars is", zegt professor Joseph D. Miller. "Om een oud gezegde aan te halen: als het op een microbe lijkt en het zich als een microbe gedraagt, dan is het waarschijnlijk ook een microbe." Enkele jaren geleden zorgde Nasa's Phoenix Mars Lander voor verrassende resultaten, waardoor het onderzoek verder werd gezet.
Bron: HLN | Gewijzigd: 1 februari 2017, 11:52 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
15 april 2012, 11:08 uur | Bericht #344526
NASA zoekt hulp voor goedkopere missie naar Mars

NASA is druk bezig met het plannen van een nieuwe missie naar Mars in 2018. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wil deze zomer een plan hebben. Het nieuwe project moet echter veel goedkoper zijn dan eerdere missies. Daarom heeft NASA opgeroepen ideeën in te sturen over hoe de organisatie dat slim kan aanpakken.



De oproep is vooral bedoeld voor wetenschappers, maar in principe kan iedereen deelnemen. Het belangrijkste is dat het project niet al te duur mag zijn en dat het de VS dichter moet brengen bij een missie in 2030 waarbij mensen naar Mars worden gestuurd.

Besparingen
In februari besloot NASA niet mee te doen met een gezamenlijke marsmissie met Europa. Het plan was dat de VS en de EU in 2016 een satelliet in een baan rond Mars zouden brengen. Twee jaar later zouden er twee robots landen. Maar na forse bezuinigingen op ruimtevaart van president Barack Obama, kon NASA zich de Amerikaanse bijdrage van een miljard euro niet meer veroorloven.

Beknopte samenvatting
De nieuwe missie moet omgerekend zo'n 530 miljoen euro kosten. Dat is veel minder dan de 1,5 miljard voor het project van Curiosity, de marsverkenner die deze zomer landt op Mars. Een samenvatting van het plan mag niet meer dan twee pagina's beslaan en moet voor 10 mei ingediend zijn bij NASA.

Bron: HLN | Gewijzigd: 1 februari 2017, 11:52 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 april 2012, 20:05 uur | Bericht #345678
"Sporen op Mars niet door water maar door lava"

Kronkelende sporen op de planeet Mars zijn niet ontstaan door waterstromen, maar door lava. Dat blijkt uit een studie van Amerikaanse wetenschappers die vandaag is verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Science.



De hoofdauteur van het artikel concentreerde zich op een gebied vlak bij de evenaar van Mars. Hij gebruikte meer dan 100 foto's met een hoge resolutie van de ruimtesonde Mars Reconnaissance Orbiter. Volgens onderzoeker Andrew Ryan zijn de spiraalvormige sporen 5 tot 30 meter breed. Water of ijs is niet in staat tot het trekken van zulke wijde sporen, dus moet lava wel de oorzaak zijn, stelt hij.

Ryan kon de sporen alleen maar zien door heel erg in te zoomen en met het contrast van de foto's te spelen, anders keek je er zo overheen. Dat was Ryan ook bijna overkomen, zegt hij. Tot nu toe hebben Ryan en een collega bijna 200 lavasporen ontdekt in de Cerberus Palus regio. Ze geloven dat er meer zijn. De Mars Reconnaissance Orbiter cirkelt sinds 2005 rond de rode planeet om foto's te maken. Hiermee moesten wetenschappers kunnen ontdekken of er water op de planeet is geweest en hoeveel.

Bron: HLN | Gewijzigd: 1 februari 2017, 11:52 uur, door Joyce.s
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
31 mei 2012, 09:32 uur | Bericht #353556
Methaan op Mars komt voor groot deel van meteorieten

Het methaan op Mars stamt volgens een nieuwe studie voor een groot deel van meteorieten af, zo hebben onderzoekers van het Max-Planck-Institut voor Scheikunde, en wetenschappers uit Nederland en Groot-Brittannië in het vakblad Nature gemeld.



Voor vele deskundigen is de negen jaar geleden gevonden aanwezigheid van methaan in de atmosfeer van de Rode Planeet een aanwijzing van buitenaards leven.

Het team uit Mainz, van de Universiteit van Ediburgh en van de Universiteit van Utrecht onderzocht nu met ultraviolette licht stalen van een 4,6 miljard jaar oude meteoriet die meer dan 40 jaar geleden in Australië is neergekomen en die een gelijkaardige samenstelling heeft als meteorieten op Mars. De ultraviolette bestraling was dezelfde als die van het zonlicht op de Rode Planeet. De stalen bleken betekenisvolle hoeveelheden methaan te bevatten.

Miljoenen jaren voortdurende bombardementen door meteorieten op Mars zijn verantwoordelijk voor een groot deel van het methaan in de atmosfeer van de Rode Planeet, zeggen de onderzoekers.

Sedert wetenschappers grote hoeveelheden methaan op Mars hebben gevonden is er veel over de oorsprong (en ook over de nauwkeurigheid van de observaties) gespeculeerd. Eén ervan luidde dat het gas afkomstig is van micro-organismen, wat aldus een aanwijzing is van leven op de Rode Planeet. Ook vulkanen komen in aanmerking.

Schattingen geven aan dat Mars elk jaar 200 tot 300 ton methaan produceert. De nieuwe bevindingen mogen volgens de studie echter enkel als ontnuchtering werken voor degenen die rotsvast geloven in een biologische oorsprong van methaan.

Bron: HLN | Gewijzigd: 1 februari 2017, 11:53 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 juni 2012, 13:15 uur | Bericht #354803
Probleem met teflonlaag Marsrover


Archief foto Nasa

Twee maanden voor de landing van de Marsrover Curiosity werken deskundigen van ruimtevaartorganisatie NASA aan een oplossing voor de mogelijke verontreiniging van monsters door de boor van het mobiele ruimtelab. De teflonlaag op de boor kan afbladderen en zich vermengen met verzamelde rotsmonsters, zei NASA maandag.De Curiosity onderzoekt de komende twee jaar of het milieu op Mars microbieel leven mogelijk maakt of heeft gemaakt. De rover gaat op zoek naar organisch bouwmateriaal. Met zijn boor kan de Curiosity op het Marsoppervlak materiaal verzamelen dat in het lab van de rover kan worden geanalyseerd.
Afbladderend teflon kan deze analyse bemoeilijken, maar een al te groot probleem is het niet, zeggen NASA-wetenschappers. Er zijn voldoende mogelijkheden om het probleem op te lossen. De boor kan langzamer draaien om afbladderen te voorkomen, maar verzameld materiaal kan ook worden verhit om de verontreiniging op die manier af te scheiden.

Bron: Nieuws.nl
there can be only one
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
19 juni 2012, 12:54 uur | Bericht #355798
ESA test Mars-rover in Atacama-woestijn



De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft met succes een volledig autonome Marswagen uitgetest in de Atacama-woestijn in Noord-Chili. Een internationaal team van wetenschappers en technici heeft zes maanden aan de ontwikkeling van het autonome navigatiesysteem gewerkt. De rover kreeg als opdracht om zes kilometer door het Marsachtige woestijnlandschap af te leggen, en met een nauwkeurigheid van één procent weer op zijn beginpunt terug te keren. Daartoe moest het wagentje ook uitgerust worden met software die zelfstandig beslissingen neemt over het ontwijken van hindernissen, zoals (te) grote rotsblokken. De toekomstige Europese ExoMars rover zal ook worden uitgerust met autonome navigatie, hoewel hij daarnaast ook regelmatig radiocontact met de aarde zal onderhouden.

Meer informatie: Klik hier

Bron: Astronieuws | Gewijzigd: 1 februari 2017, 11:53 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
20 juni 2012, 16:40 uur | Bericht #355968
'Sneeuwvlokjes' op Mars zijn zo groot als rode bloedcellen

In hartje winter valt er een beetje sneeuw in de poolstreken van de planeet Mars. Wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben nu berekend dat de 'sneeuwvlokjes' die dan vallen slechts ongeveer tien micrometer groot zijn.

Daarmee zijn ze ongeveer net zo klein als de rode bloedcellen in ons bloed. Anders dan hun aardse tegenhangers bestaan de sneeuwvlokjes op Mars niet uit bevroren water, maar uit bevroren kooldioxide.

Op het zuidelijk halfrond van de planeet lijken de sneeuwkristalletjes iets kleiner te zijn dan op het noordelijk halfrond. De grootte van de vlokjes is afgeleid uit metingen van twee ruimtesondes die al jarenlang om Mars cirkelen: de Mars Global Surveyor en de Mars Reconnaissance Orbiter.

Bron: Nu.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 juli 2012, 14:48 uur | Bericht #360527
NASA verspreidt spectaculaire foto van Mars

Deze foto is niet meer beschikbaar
© afp.

Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA heeft een spectaculaire beeld verspreid van Mars, gezien vanuit een Marsrobot.Het betreft een panoramische foto die de NASA heeft gemaakt uit 817 verschillende foto's die de Marsjeep Opportunity de afgelopen vier maanden heeft genomen op een kraterhelling.Niet alleen het oppervlak van de rode planeet is te zien, maar ook het traject dat de zeswielige jeep heeft afgelegd en de zonnepanelen van de robot.

Bron: AD
there can be only one
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
3 augustus 2012, 13:00 uur | Bericht #364803
India wil naar Mars

De Chinezen gaan naar de maan, Europeanen ontdekken oude meren op Mars, Russen vliegen in recordtijd naar het ISS. Nasa wordt deze dagen links en rechts ingehaald door collega’s uit andere landen. Komt nog een opmerkelijk bericht bij: India wil volgend jaar al een eigen sonde naar Mars sturen. Dat kondigde de ruimtevaartorganisatie ISRO aan.


De Indiërs willen de atmosfeer van Mars onderzoeken, te zien op deze foto van Nasa.

De sonde moet op 26 november volgend jaar vanaf Indiase bodem vertrekken met een eigen draagraket om in september 2014 in een baan om Mars te komen. Daar zal de sonde informatie over de zeer dunne atmosfeer rond de rode planeet verzamelen.

India is hard aan de weg aan het timmeren in de ruimte. In 2008 stuurde het land al een sonde naar de maan, een Chandrayaan- 1 satelliet. Dezelfde technologie moet de Indiërs nu helemaal naar Mars voeren. Uit uitspraken van Indiase politici is op te maken dat de missie niet alleen belangrijk is voor de wetenschap, maar vooral ook voor het aanzien van India in de wereld. Volgens het kabinet in New Delhi zal de tocht de ‘technologische ontwikkeling’ van het snel groeiende India bewijzen.

De missie kost 66 miljoen euro.



faqt.nl - weten begrijpen verbazen
Lees ook:

Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 augustus 2012, 16:12 uur | Bericht #364831
Eerste gegevens van op Mars bereiken aarde

Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
Een handout van de NASA-Marssonde 'Curiosity'. © reuters.

De NASA-Marssonde Curiosity heeft kort voor zijn landing op de rode planeet de eerste gegevens naar de aarde gestuurd. Dat heeft het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) laten weten.

Tijdens de reis naar Mars, waar de sonde maandag landt, is steeds de hoeveelheid kosmische straling gemeten. Die gegevens moeten nu worden geanalyseerd. Met de verzamelde data kan bijvoorbeeld worden berekend hoe toekomstige Marsreizigers kunnen worden beschermd tegen kosmische straling. De sonde stuurt ook nadat deze op Mars is geland gegevens naar de aarde.

Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
© reuters.

Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
© reuters.

Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
© ap.

Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
© epa.

Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
© ap.

Bron: HLN
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
5 augustus 2012, 11:41 uur | Bericht #365163
Gunstig weer voor landing Amerikaanse robotjeep op Mars

De weersomstandigheden in de ruimte zijn gunstig voor de landing van de Amerikaanse robotjeep Curiosity op Mars, zo heeft de NASA gisteravond meegedeeld.

Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
© reuters.

"Mars is ons sympathiek (gezind), wij zullen vandaag (Amerikaanse tijd) goede omstandigheden hebben", zei Ashwin Vasavada, één van de wetenschappers van het project MSL (Mars Science Laboratory) op een persconferentie die op NASA TV te volgen was. De Curiosity moet morgen na een vlucht van acht maanden om 07.31 uur Belgische tijd neerstrijken in de Galekrater op de Rode Planeet.

In tegenstelling tot de landing van vroegere robots zoals de Spirit en Opportunity komt er bij de landing geen luchtkussen aan te pas. Onder andere met een valscherm, stuurraketjes en een kraan moet de Curiosity zeven minuten na de duik in de Martiaanse atmosfeer op de grond staan.

De zeswielige jeep ter grootte van een kleine auto kost volgens het Duitse persbureau DPA ongeveer 1,9 miljard en volgens het Franse persbureau AFP 2,5 miljard dollar. Het is meteen de duurste Marsjeep van de NASA ooit. De robot beschikt over een gesofisticeerd systeem voor de analyse van stenen en de bodem van Mars, in de zoektocht naar tekenen van leven op onze buurplaneet.

De landingsplaats is één van de diepste op Mars. Wetenschappers vermoeden dat er in de krater ooit water heeft gevloeid. De missie op de planeet zelf duurt twee jaar.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.477 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 801 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 801, lezen 5 mensen het topic "Berichtgeving Noord- en Zuidpool".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden