Tyfoons zijn gevaarlijker geworden voor kustbevolkingen, omdat de zeespiegel samen met de temperatuur is gestegen. Dat zegt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Volgens het voorlopige klimaatverslag van het VN-agentschap voor 2013 is de zeespiegel in maart gestegen tot een recordniveau. Sinds de jaren 90 is de zeespiegel jaarlijks gemiddeld met 3,2 milimeter gestegen.
© photo news.
"Hoewel individuele tropische cyclonen niet rechtstreeks kunnen toegeschreven worden aan de klimaatverandering, maken hogere zeeniveaus kustbevolkingen nu al meer kwetsbaar voor vloedgolven", zei Michel Jarraud, secretaris-generaal van de WMO. "We zagen de tragische gevolgen ervan in de Filipijnen." Het rapport werd voorgesteld in Genève en in Warschau, waar vertegenwoordigers van 194 landen verzameld zijn om een nieuw klimaatakkoord uit te werken voor 2020.
Naar verwachting zal dit jaar een van de 10 warmste zijn sinds de metingen in 1850 begonnen, aldus nog het rapport. De globale temperaturen tussen januari en september lagen 0,48 graden boven het langetermijngemiddelde van de jaren 1960 tot 1990. Australië, Japan, China en Zuid-Korea beleefden recordzomers.
Klimaatverandering heeft niet alleen een invloed op temperaturen, maar veroorzaakt ook droogtes, overstromingen en extreme regenval. Recordregens- en overstromingen waren tot nu al te zien in de Amerikaanse staat Colorado, in Centraal-Europa, bij de Indiaas-Nepalese grens, en langs de Amoer rivier die China en Rusland van elkaar scheidt. Tegelijkertijd kampten Brazilië, Angola, Namibië en Nieuw-Zeeland met de ergste droogtes in decennia, aldus de WMO.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0