De Bredense burgemeester Steve Vandenberghe liet net na 02.00 uur deze ochtend weten dat het gevaar voor de Sinterklaasstorm geweken is. "We zijn aan een ramp ontsnapt, maar alles is onder controle", stuurde hij de wereld in. Ook het gemeentelijk noodplan werd opgeheven.
© photo news.
"Het gevaar is geweken", kon Steve Vandenberghe kort na een eerste debriefing vanochtend kwijt. Toch heeft het er even benauwd uitgezien. "We hebben een waterstand gemeten van 6,3 meter. Op een ogenblik stond het water aan de Prins Albertlaan, nabij de geëvacueerde Saswijk, gelijk met de straten. Als je weet dat we overstromingen hebben aan 6,5 meter, dan kun je stellen dat we aan een ramp ontsnapt zijn", duidt de burgemeester.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
De fietskoker van de Antwerpse Kennedytunnel is vrijdagochtend opnieuw opengesteld, aangezien het inmiddels terugtrekkende water van de Schelde er niet langer binnenloopt. Dat meldt het Agentschap Wegen en Verkeer, dat er weliswaar voor waarschuwt dat er in de late namiddag opnieuw problemen zouden kunnen ontstaan.
Om te vermijden dat door de uitzonderlijk hoge waterstand van de Schelde water in de fietstunnel zou lopen, had het agentschap de toegangen van de fietstunnel ook gedicht met zandzakjes en schotten.
Vrijdagmorgen begon er water in de fietstunnel binnen te lopen via de rioolputten en ook via de ingang van de fietstunnel op rechteroever.
Bron: GVA
Onweersdagen: 0
Aan de Brugstraat in Raalte is donderdagavond rond half negen een woning zwaar beschadigd geraakt toen een boom door het dak viel als gevolg van de storm.
De bewoner van het huis zat koffie te drinken toen hij tjdens een harde windstoot een harde knal hoorde. Toen hij buiten kwam zag hij dat een boom van zijn buurman halverwege was afgeknapt en op zijn huis was gevallen. De boomtop stak door het dak naar binnen. Dakpannen waren afgevallen en er was een gat in het dak ontstaan. De
brandweer kwam er aan te pas om de boom met een hoogwerker weg te halen. De boom werd in stukken gezaagd en afgevoerd. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.
Bron: RTVOost
Onweersdagen: 0
De NS en andere spoorvervoerders rijden weer hun normale dienstregeling. Gistermiddag werd het treinverkeer in Noord-Holland, Groningen, Friesland en Drenthe geschrapt wegens de zware storm.
De risico's van bomen op het spoor, treinen of bovenleiding waren te groot. Dat gevaar werd gedurende de avond minder, waarna de treinenloop weer op gang kwam.
Op Schiphol is de situatie ook weer redelijk normaal. De KLM en andere maatschappijen hebben wel een aantal vluchten geannuleerd in verband met de nog steeds harde wind.
Bron: RTL Nieuws
Onweersdagen: 0
Tijdens de storm is de brandweer binnen 24 uur in totaal 4585 keer uitgerukt voor stormschade. Dat bleek vrijdagochtend uit cijfers van alarmeringen.nl.
De storm werd sinds het middaguur steeds sterker, om in de avond weer in kracht af te nemen. Tussen 12.00 en 16.00 uur kwamen er 967 meldingen binnen. Op de piek van de storm, tussen 16.00 en 20.00 uur, kwamen er nog eens bijna 2700 meldingen bij.
© anp.
De avond verliep relatief rustig met tot middernacht 1021 meldingen. Samen met de meldingen van voor het middaguur (68) en die van middernacht tot 6 uur vrijdagochtend (152) komt de teller daarmee sinds donderdagochtend 6 uur op 4585.
Daar waar in het begin van de middag vooral de regio's Noord-Holland Noord, Haaglanden en Hollands Midden het zwaar te verduren hadden, kregen tussen 16 en 20 uur vooral Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond en Noord- en Oost-Gelderland het moeilijk. In de avond kregen de regio's Utrecht en Haaglanden relatief de meeste meldingen over stormschade binnen.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
De storm van 5 december heeft gisteren en de afgelopen nacht voor weinig problemen gezorgd op de Noordzee. Bij Ouddorp in het Slijkgat liep de kotter GO-20 aan de grond. Pogingen om afgelopen nacht het schip los te krijgen, mislukten. De bemanning wenste aan boord te blijven.
Afgelopen nacht is bij hoog water een nieuwe poging ondernomen en is het de reddingboot van Stellendam gelukt het schip los te trekken. De GO-20 heeft een anker verloren en roerschade opgelopen. Het schip is naar Stellendam gesleept en daar om 06.00 uur vanmorgen afgemeerd.
Om 00.40 uur afgelopen nacht meldde het Turkse containerschip 'Burak Bayraktar' dat het moeite had om koers te houden. Het schip had onvoldoende motorvermogen om koers te houden. Uit veiligheidsoverwegingen is het schip om 01.20 uur ten anker gekomen, 5 zeemijl west van Vlieland. Aan boord zijn 17 opvarenden. Het schip was onderweg naar Bremen met een lading containers. Door het Kustwachtcentrum is de Kustwacht sleepboot 'Ievoli Amaranth' naar de positie gestuurd en is daar om 02.45 uur gearriveerd.
Om 06.10 uur meldde de 'Burak Bayraktar' dat het anker het niet hield en riep de hulp in van de 'Ievoli Amaranth'. Deze probeert nu een sleepverbinding tot stand te brengen.
Bron: BON
Onweersdagen: 0
De fietskoker van de Antwerpse Kennedytunnel is opnieuw opengesteld, aangezien het inmiddels terugtrekkende water van de Schelde er niet langer binnenloopt. Dat meldt het Agentschap Wegen en Verkeer, dat er weliswaar voor waarschuwt dat er in de late namiddag opnieuw problemen zouden kunnen ontstaan.
Ook het stuk van de Antwerpse Scheldekaaien tussen de rivier en de waterkeringsmuur blijft nog de hele dag afgesloten, zeker tot 22 uur. Vanaf 17.30 uur is er immers opnieuw sprake van hoogwater en zou de Schelde dus nogmaals buiten haar oevers kunnen treden.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Langs de kust en rond het IJsselmeer komen nog steeds zware windstoten voor. De ANWB waarschuwt automobilisten ook vrijdag goed op te letten. De verkeersdienst verwacht overigens geen drukke ochtendspits.
Het vroege vrijdagochtendverkeer heeft hier en daar wel last van natte sneeuw. Volgens WeerOnline.nl valt er lokaal ook hagel.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Het hoge water heeft vrijdagochtend in Dordrecht niet tot grote problemen geleid. Op enkele plekken in het historisch centrum van de stad liep het water over de kaderand, zei een woordvoerster van de gemeente. Rond half 9 daalde het peil alweer.
De meeste overlast deed zich voor rond de Taankade waarover het water van de Voorstraathaven stroomde. De haven staat in verbinding met de Oude Maas.
De gemeente had donderdag zandzakken uitgedeeld aan binnenstadbewoners om hun woningen te beschermen tegen het wassende water. Ook was bewoners geadviseerd hun auto uit voorzorg weg te halen. Een groot deel van de Dordtse binnenstad ligt buitendijks.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
De storm die donderdag over Nederland raasde, heeft een schade van 5 á 10 miljoen euro veroorzaakt. Dat maakte het Verbond van Verzekeraars vrijdag bekend op basis van eerste schattingen.
De waterschade door overstroming is nog onbekend. De storm viel volgens het verbond 'relatief mee' en heeft vooral in de noordelijke en westelijke kustgebieden voor schade gezorgd.
Het verzekeringskoepel wijst erop dat gedupeerden de stormschade kunnen claimen op hun opstal- en/of inboedelverzekeringen.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Veel veerdiensten van en naar de Waddeneilanden varen vrijdagmorgen niet of volgens een aangepaste dienstregeling. Als gevolg van hoogwater kunnen de schepen niet of moeilijk aanmeren. Dat geldt voor de havens op de eilanden, maar ook op het vasteland.
© anp.
De veerdienst van TESO-bootdienst naar Texel ligt er vrijdagmorgen helemaal uit. Dat geldt ook voor de veerdienst van rederij Wagenborg naar Ameland en Schiermonnikoog. Rederij Doeksen, die vaart op Terschelling en Vlieland, heeft de ochtenddienst op Vlieland moeten schrappen. Het water op het Waddeneiland staat zo hoog dat de kade is ondergelopen. De veerboot MS Vlieland ligt daar wel aangemeerd, maar is onbereikbaar.
Doeksen verwacht pas dat rond het middaguur weer naar en van Vlieland kan worden gevaren. Ook enkele afvaarten van en naar Terschelling zijn geschrapt, andere varen met vertraging.
Hoewel het waterpeil vrijdag langzaam zal zakken, blijft het onduidelijk wanneer de rederijen weer volgens de normale dienstregeling kunnen varen. 'Het water zakt niet zo snel als we hadden gehoopt. We kunnen op dit moment eigenlijk geen kant op', zegt een woordvoerster van TESO. De bootdienst verwacht dat de dienstregeling aan het einde van de ochtend wordt hervat.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
© GPTV
Door de harde wind en hoge waterstand is in het Friese Holwerd een schip van Rijkswaterstaat losgeslagen. Het schip lag vast aan de pier. Enkele kilometers naar het oosten is het circa 30 meter lange schip tegen de dijk aan komen te liggen. Nu het opnieuw hoog water is in combinatie met de harde wind is het misschien mogelijk het schip weer los te krijgen. Een bergingsbedrijf is daar druk mee bezig.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
De zware noordwesterstorm die vannacht boven de Noordzee heeft gewoed, heeft her en der in Europa problemen veroorzaakt. Op verschillende plaatsen werden de hoogste waterstanden in 60 jaar gemeten. In Polen heeft de storm het leven geëist van drie mensen. In het noorden van Polen bereikte de wind vanmorgen snelheden tot 120 kilometer per uur. Zowat 150.000 gezinnen zitten er zonder elektriciteit. In de buurt van de stad Lebork zijn vanmorgen drie mensen omgekomen nadat een boom op hun wagen beland was.
In Denemarken zitten 30.000 winkels en huizen zonder stroom. Gisteravond was het spoorverkeer in het hele land stilgelegd, intussen rijdt er alweer een beperkt aantal treinen. Ook de Oeresund brug, die de Deense stad Kopenhagen verbindt met de Zweedse stad Malmo, was afgelopen nacht afgesloten door de felle wind.
In Duitsland heeft luchtvaartmaatschappij Lufthansa zeventig, vooral binnenlandse, vluchten moeten annuleren. Het treinverkeer in de noordelijke deelstaat Sleeswijk-Holstein wordt ook verstoord door omgevallen bomen die de spoorwegen blokkeren. In de havenstad Hamburg bereikte het water met 6,09 meter vanmorgen zijn hoogste stand. Delen van de haven zijn sinds 1 uur vannacht gesloten. De historische vismarkt liep onder water.
In Zeeland, in Nederland, heeft het waterpeil vanmorgen het hoogste peil bereikt sinds de overstromingen van 1953. Om 4 uur vanmorgen stond het water in Vlissingen op 3,99 meter hoogte. Een deel van het historische centrum van Dordrecht stond een tijdje onder water. Ook in Rotterdam liep het water over de kades. Er zou geen sprake zijn van grote schade. De treinen in Nederland rijden ook weer volgens de normale dienstregeling.
In Groot-Brittannië zijn vannacht duizenden mensen aan de oostkust geëvacueerd: 9.000 mensen in Norfolk en 2.000 in Essex. Daar werd het hoogste springtij in 60 jaar genoteerd.
Bron: de Redactie | Gewijzigd: 26 januari 2017, 15:01 uur, door Justin
In bagagekarren werden passagiers vrijdagochtend door de ondergelopen haven van West-Terschelling naar snelboot de Tiger gebracht. De havens van West, Vlieland, Harlingen en Lauwersoog kampen vrijdag rond het middaguur met extreem hoog water.
Bron: LC / Foto Sytse Schoustra
Hoogwater op Terschelling. Foto Sytse Schoustra
JacobaJ @Jacoba_Ja hoor, je mag hier parkeren.... #terschelling
Michelle @MchllDhn: Achter het Groene Strand… Normaal staan hier koeien en paarden te grazen Terschelling #hoogwater #aandekust
Agnes Ferwerda @Agneshier: Bij aankomst op Terschelling zijn we per kar naar het droge land gebracht. Goed geregeld!
Waddeneiland @WaddeneilandEU: Nog steeds mooie #hoogwater plaatjes op #Vlieland 11:30u
Two-socks @socks_two vlielantis #vlieland
Stortemelk @stortemelk: Zeer hoog water #Vlieland. Nog een uur opkomend.Coupure ook dicht.
Mirjam Smits @bellemir81: Veerdam #Ameland
HaantjesTerschelling @haantjesrijwiel: Hoogwater op #Terschelling, mooi gezicht!
Anneke Wapstra @abwfoto: De pier op #Ameland staat helemaal onder water
Geert Gordijn @Geert_RTLNieuws: Bij Harlingen nu ruim 3 meter boven NAP. #stormtij
Bron: LC
Antwerpen was goed voorbereid op het stormweer. De waterkeringsmuren waren gesloten, en terecht, want de Schelde stond al een meter hoger dan normaal bij springtij. En de felle stormwind joeg het nog omhoog.
Bron: Het Nieuwsblad
Het provinciaal rampenplan werd afgekondigd, er werden stormmuren opgetrokken en in Bredene werd zelfs een hele wijk geëvacueerd. Allemaal voor die gevreesde sinterklaasstorm, die de hoogste waterstanden in 60 jaar zou opleveren. Maar de schade bleef uit, dus rest een dag later vooral de vraag: waren die voorzorgsmaatregelen wel allemaal nodig?
Ons land werd gisteren gespaard van de hevigste kern van de sinterklaasstorm. In de provincie Antwerpen liepen De Scheldekaaien over en was er lichte wateroverlast in Hoboken, Sint-Katelijne-Waver en Temse. In Sint-Amands waren er wel wat problemen. Hoewel het waterpeil tijdens het springtij nog 65 centimeter onder de kaaimuur stond, liep het vergaarbekken onder de Kaai helemaal vol.
Aan de kust, waar de grootste maatregelen werden getroffen, bleven ze van de zwaarste problemen gespaard. Oostende trok een stormmuur op en vaardigde een totaal dijkverbod uit. Bredene evacueerde zelfs 2.000 bewoners van de wijk Sas uit vrees voor massale overstromingen. En dat allemaal voor een storm die achteraf gezien nauwelijks schade aanrichtte. Het waterpeil steeg wel tot ruim zes meter, maar de gevreesde overstromingen bleven uit. Was het dan allemaal niet een beetje overdreven?
‘Voorkomen is beter dan genezen’
‘Dat er weinig schade is, is vooral te danken aan de voorzorgsmaatregelen die werden getroffen’, zegt Saskia Vanhove, attaché van de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé. ‘Er wordt misschien wat lacherig over gedaan op sociale media, maar de voorzorgsmaatregelen waren wel degelijk nodig. U moet ook begrijpen dat als wetenschappers en deskundigen melden dat er een reële kans is tot overstromingen, dat de gouverneur die informatie volgt. Liever voorkomen dan genezen, zeg maar’, klinkt het. Vanhove benadrukt dat de zandzakjes op sommige plaatsen wel degelijk hun nut hebben bewezen. ‘Daarom zullen de zandzakjes ook blijven liggen tot na de middag. Om 14.10 wordt er opnieuw springtij verwacht, dus we nemen opnieuw onze voorzorgen’, zegt Vanhove.
Bredene blijft achter evacuatie staan
Bij de gemeente Bredene volgen ze de redenering van de gouverneur. ‘Er wordt ons vandaag de vraag gesteld of we impulsief hebben reageerd, wel: nee’, vertelt communicatieambtenaar Derek Goes. ‘De evacuatie van de wijk Sas bleek gelukkig niet nodig, maar we staan er wel voor de volle 100% achter. We zijn trouwens niet over één nacht ijs gegaan voor we die drastische beslissing namen. Alles stond in functie van de veiligheid van de bevolking’, klinkt het.
Uiteindelijk liepen ook in Bredene geen grote meldingen binnen van stormschade, maar dat dus net door die extra voorzorgsmaatregelen. ‘Met wat meer wind was er misschien wel een overstroming geweest, dus we zijn echt aan een ramp ontsnapt’, vertelt Goes nog.
‘Natuur wijkt niet voor plannen van de mens’
In Knokke-Heist, dat de storm op voorhand een beetje minimaliseerde, werd de normale schade na een storm opgetekend. De brandweer moest er veertien keer uitrukken, wat zelfs onder het gemiddelde aantal ligt na een storm. Op het strand zijn wel herstellingswerken bezig, omdat door het hoge tij veel zand werd verloren. ‘Het lijkt daar laagwater, maar mensen die met hun voeten in het water lopen riskeren wel plots drie meter diep in het water te zakken’, zegt burgemeester Leopold Lippens.
De burgemeester is opgelucht dat het paniekscenario van donderdag uiteindelijk niet uitkwam. ‘Wij hebben al sinds jaren hetzelfde rampenplan dat we gebruiken, en hebben geen lessen van anderen nodig over hoe alles moet gebeuren. Iedereen doet natuurlijk wat hij wil. Als mensen grote paniek willen zaaien, dan doen ze wat ze willen. In Knokke zijn we niet zo. De natuur is zeer sterk, en buigt overigens niet voor plannen van de mens. Maar we doen het met de middelen die we hebben en gelukkig is alles goed verlopen’, zegt Lippens nog.
Bron: De Standaard
Wetterskip Fryslân heeft vrijdagmiddag de dijkbewaking opgeheven. Overal langs de kust is het waterpeil gedaald tot onder de kritische 2.90 meter boven NAP. Er is her en der schade ontstaan aan afrastering op de dijken. Verder spoelde er veel rommel aan op de kust. Op vijftien plekken is door het extreem hoge water vrijdag schade ontstaan aan de zeedijk op Ameland. Het gaat om lichte schade aan de overgangen tussen klinkers en gras. De beschadigingen worden volgens Wetterskip Fryslân vrijdagmiddag nog hersteld.
Bron: LC
Terwijl de Sinterklaasstorm bij ons weinig brokken kon maken, was dat wel even anders over Het Kanaal. In Hemsby (Norfolk) zagen de bewoners hoe hun huizen in zee verdwenen. Zeven bungalows vielen in het water nadat een klif instortte door het extreem hoge springtij. Steven Connolly (54) en echtgenote Jackie (64) konden op het nippertje hun kittens redden voor de woning in zee terechtkwam. Enkel de deuren van de patio en een zijraam bleven overeind. "We hebben nog enkele spullen proberen te evacuëren", aldus Connolly. "Zelfs mensen die we nog nooit hadden ontmoet, staken een handje toe, ongelofelijk." De inwoners van het getroffen stadje vormden een menselijke ketting om de bezittingen van de getroffenen te redden. "Plots hoorden we 'het glijdt naar beneden, het glijdt naar beneden' en zagen we hoe onze keuken uit elkaar getrokken werd", vertelde de dorpsbewoner. "We zagen het huis voor onze ogen in het water verdwijnen. Het is verschrikkelijk maar gelukkig mankeren we verder niets." Het koppel verblijft nu samen met de andere slachtoffers in een nabijgelegen vakantiepark maar het is nog onduidelijk waar ze op lange termijn zullen terecht kunnen. "Eens de storm volledig is gaan liggen, kunnen we hopelijk nog wat bezittingen op het strand recupereren", voegde Connelly eraan toe. "We kochten onze bungalow zeven jaar geleden en beseften uiteraard dat de woning op een klif stond en dat erosie een probleem kon vormen. Maar dat het zo snel ging gaan, was toch een onaangename verrassing. We durven er niet aan denken hoe het nu verder moet." Ray Mooney bevond zich in zijn woning toen de storm toesloeg. Hij vertelde aan de BBC: "Ik hoorde een krak en de vloer stortte achteraan grotendeels in, alles ging de dieperik in; dit is mijn enige bezit, ik heb niets anders." "Ik had het huis net opgekalfaterd om te verkopen", vervolgde hij. "En nu ben ik dakloos".
Bron: HLN | Gewijzigd: 14 februari 2017, 12:21 uur, door Joyce.s