Schiphol heeft vandaag zo'n zestig vluchten geannuleerd. Het gaat in totaal om 10 procent van de vertrekkende vluchten. Andere vluchten hadden volgens een woordvierder van de luchthaven iets meer vertraging. De verwachting is dat het schema vanavond weer normaal zal verlopen.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
De brandweer in Overijssel heeft vandaag 'slechts' een tiental meldingen over stormschade binnengekregen. Vaak betrof het meldingen van omgewaaide bomen en gevallen takken.
Op de Schukkinkweg in Enschede waaide een boom op een busje van een bedrijf dat juist op dat moment bezig was met het opruimen van een boom. Volgens een woordvoerder van de brandweer in Twente werden er verder vooral omgevallen bomen gemeld. In Wijhe waaiden er dakpannen van het gemeentehuis. Op de N48 bij Ommen waaide een aanhanger omver.
Bron: RTVOost
Onweersdagen: 0
Het zwaartepunt van de Sinterklaasstorm zal vannacht en morgen zijn, maar ook vanmiddag was de storm aan zee al heel goed voelbaar. VTM NIEUWS-reporter Aagje brengt verslag uit vanop het strand in Oostende, maar moet haar best doen om zich staande te houden.
Bron: HLN/VTMNieuws
Onweersdagen: 0
Niet alleen in de binnenstad van Antwerpen, maar ook verder in het binnenland bereiden ze zich voor op de komst van de Sinterklaasstorm. Ook in steden als Lier, Lokeren en Dendermonde zal er een hoger waterpeil zijn. Normaal gezien zijn er dijken en overstromingsgebieden die dit moeten opvangen, maar het is afwachten of er geen zwakke punten zullen zijn.
Bron: HLN/VTMNieuws
Onweersdagen: 0
In Antwerpen zal de Sinterklaasstorm tegen morgenvroeg extreem hoog water veroorzaken. De kans is groot dat het water over de kade komt en de Schelde dus overstroomt. De binnenstad van Antwerpen zou wel gespaard blijven.
Bron: VTMNieuws
Onweersdagen: 0
In het Deurganckdok is door de storm een schip op drift geslagen. De C Ladybug ligt ondertussen al enkele maanden voor anker aan kaai 1742 en kwam in het nieuws toen bleek dat de Chinese bemanningsleden vastzaten op hun schip.
Foto Stefaan Van Hul
De trossen van het schip sloegen donderdagavond rond 18 uur los door de hevige wind. Hierdoor dreef het schip af naar de overzijde van het dok waar het op een haar na twee binnenschepen ramde.
Twee sleepboten kwamen ter plaatse en brengen het schip terug naar de aanlegplaats waar het opnieuw vastgemaakt zal worden.
Bron: GVA
Onweersdagen: 0
In de Dambruggestraat blies de hevige wind donderdagavond enkele stukken roofing van een dak.
Drie mensen die stonden aan te schuiven om binnen te gaan bij de voedselbedeling van De Biekorf kregen stukken roofing op hun hoofd en werden voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht, het is niet duidelijk hoe ernstig hun verwondingen zijn.
De brandweer probeert te lokaliseren waar de roofing vandaan komt om zo te voorkomen dat er nog stukken naar beneden zouden komen.
Ondertussen staan binnen in De Biekorf enkele tientallen mensen te wachten om terug buiten te mogen. Buiten staat dan weer een grote groep mensen te wachten om naar binnen te gaan.
Bron: HBVL
Onweersdagen: 0
In zo goed als het hele land rijden de treinen weer. Het treinverkeer in het noorden van het land is weer opgestart, en op andere trajecten zijn op het spoor gevallen bomen weggehaald.
Tussen 18.00 en 19.00 uur vertrokken de eerste NS-treinen vanuit Zwolle naar het noorden en vanuit Leeuwarden naar het zuiden.
Ook Arriva heeft de dienstregeling herstart, zo meldt dat vervoersbedrijf. Sinds 19.45 uur mag ook het treinverkeer tussen Amsterdam-Haarlem en Haarlem-Alkmaar weer rijden.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
De sinterklaasstorm heeft ook in Duitsland voor problemen gezorgd. De vismarkt in Hamburg is onder water gelopen.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© AFP
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
De Waterschappen in het noorden van het land en in Zeeland gaan de dijken en waterkeringen vannacht extra inspecteren. Zij doen dat vanwege de stormvloed.
Door de combinatie van noordwesterstorm en springtij staat het water erg hoog. Daarom gaan dijkgraven en vrijwilligers in Friesland, Groningen en Zeeland vannacht tussen 22.30 en 04.00 uur inspecteren hoe de dijken zich houden.
Het Zeeuwse waterschap Scheldestromen zet extra controle in vanwege de verwachte waterstand van 3,70 meter boven NAP bij Vlissingen. Het is volgens het waterschap niet nodig om sluizen, dijkdoorgangen, duikers te sluiten.
Fase 2
Wel is in verband met het hoge water door de storm 'fase 2' in werking gesteld. Dat betekent mensen op kantoor die de situatie op de dijken op afstand in de gaten houden en mensen buiten, ter plekke op de dijken.
Doordat de Oosterscheldekering is afgesloten, geldt daar slechts de zogenoemde 'fase 1', wat concreet betekent dat er mensen op afstand de situatie daar in de gaten houden.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
Een machinist is lichtgewond geraakt toen hij met zijn trein tegen een reclamebord botste dat op de rails was beland.
Het reclamebord stond op een aanhanger en was door de storm op het spoor tussen Wehl en Didam (Gelderland) gewaaid. Door de klap sneuvelde de ruit van de locomotief, waarna rondvliegende glasscherven de machinist verwondden.
Ambulancepersoneel verleende eerste hulp, zodat hij niet naar het ziekenhuis hoefde. Tijdens het ongeval om 18:40 uur zaten 27 passagiers in de trein. Zij raakten niet gewond en zijn met bussen verder vervoerd.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
Donderdagavond om 20.15 uur werd al het scheepvaartverkeer tussen het Deurganckdok en Vlissingen stilgelegd omdat er ergens vijf containers op drift zijn . De binnenvaart is al zeker stilgelegd tot 7 uur vrijdagochtend.
Het gaat om vier lege containers en één container geladen met tapioca die van een schip zijn gevallen op de Westerschelde.
Eerder donderdagavond was een schip op drift geslagen in het Deurganckdok. De trossen van de C Ladybug sloegen rond 18 uur los door de hevige wind. Hierdoor dreef het schip af naar de overzijde van het dok waar het op een haar na twee binnenschepen ramde. Twee sleepboten kwamen ter plaatse om het schip terug naar de aanlegplaats te brengen.
Bron: HBVL
Onweersdagen: 0
De brandweer heeft het al de hele dag druk met meldingen van schade die veroorzaakt is door de storm. In totaal moest de brandweer tussen 6.00 en 20.00 uur al 3719 keer uitrukken. De meeste schade werd na 16.00 uur gemeld: toen zijn bijna 2700 oproepen gedaan.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© reuters.
Uit gegevens van Alarmeringen.nl is goed te zien hoe de storm in de loop van de dag aanzwol. Zo kwamen er tussen 12.00 uur en 16.00 uur 969 meldingen binnen over stormschade, waarvan 596 alleen al tussen 15.00 uur en 16.00 uur. Daarna verdrievoudigde het aantal oproepen in een paar uur tijd.
Tussen 12 en 16 uur hadden vooral de regio's Noord-Holland Noord (205 uitrukken), Haaglanden (137) en Amsterdam-Amstelland (102) het zwaar te verduren. Na vieren betrof het nog steeds de regio Haaglanden (380 uitrukken), maar belden ook veel mensen in Rotterdam-Rijnmond (286) en Noord- en Oost-Gelderland (190) de brandweer.
Plaatselijk kreeg de brandweer donderdag tussen 6 en 20 uur vooralsnog de meeste meldingen uit Amsterdam (176), Rotterdam (118) en Hilversum (71).
Bron: AD
Onweersdagen: 0
De zware herfststorm die grote delen van West-Europa treft, heeft in Denemarken een dodelijk slachtoffer geëist.
Hevige wind blies op een weg nabij Holstebro in Jutland een monovolume van de weg, waarop het voertuig omkiepte. Toevallig voorbijkomende wegpolitie kon een 72-jarige passagierster bevrijden. Maar de vrouw overleed op weg naar het ziekenhuis. Haar zoon overleefde het ongeluk.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Drie mensen hebben vanavond lichte verwondingen opgelopen doordat ze geraakt werden door stukken roofing in de Dambruggestraat in Antwerpen. Die waren losgerukt door de stormwind en naar beneden gevallen. Dat meldt de lokale politie.
Ook in Bredene zijn er door het stormweer bomen omgewaaid. © belga.
Een man liep wat schrammen op, een vrouw had pijn aan de schouder en een tweede vrouw had verwondingen aan de arm. Ze werden alle drie voor verzorging overgebracht naar het Jan Palfijnziekenhuis. De brandweer maakte de roofing opnieuw vast.
De stormwind veroorzaakte ook hinder in de Marsstraat in Essen, waar een berk omwaaide en op de rijbaan belandde. Daar raakte niemand gewond. De brandweer komt ter plaatse om de boom in stukken te zagen en weg te halen.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Deze foto is niet meer beschikbaar
© afp.
Het springtij in de Noordzee is het ergste sinds 1953, zo bevestigt het Britse ministerie van Leefmilieu tegenover de BBC. Volgens het weerstation RGS Weather zijn er op de Noordzee ook golven van meer dan negen meter hoog.
In het Verenigd Koninkrijk zijn er reeds meer dan vijftig ernstige waarschuwingen voor overstromingen. Delen van de noordelijke steden Hull en Newcastle lopen al onder.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
De kust is klaar voor de zware storm die vannacht zijn piek zou bereiken. Dat kon West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé donderdagavond nog meegeven. "Nu is het afwachten en duimen", zei hij.
Alles is in gereedheid gebracht voor de storm die het waterpeil richting de 6,5 meter kan duwen. De meeste kustgemeenten namen de nodige voorzorgsmaatregelen en gouverneur Decaluwé kondigde donderdagmiddag het provinciaal nood- en interventieplan af om alle gemeentelijke noodplannen mee te helpen coördineren.
Bredene
De ingrijpendste actie was de evacuatie van de saswijk in Bredene waar 2.000 mensen werden aangemaand hun huis te verlaten. Er werd aangeraden om voor 22 uur het huis te verlaten. "Dus concrete cijfers hebben we niet. Er zijn nog heel wat mensen die afwachten, maar de meesten hebben een plaatsje gezocht bij vrienden of familie", aldus de gouverneur. In het Staf Versluyscentrum, waar het evacuatiecentrum gecentraliseerd is, ligt de opkomst voorlopig vrij laag.
Daarnaast werden de sluizen toegedraaid, staketsels afgesloten en schotbalken opgezet op de zeedijk. "De Civiele Bescherming en het leger hebben ook ongeveer 16.000 zandzakjes verdeeld", zegt Decaluwé. Er worden ook een aantal wegen in de nabijheid van de kustlijn afgesloten. "Dat is onder meer het geval tussen Middelkerke en Oostende. Het afsluiten van de wegen zorgt er ook voor dat hulpdiensten overal snel ter plaatse kunnen geraken. Die wegen worden dus vrijgehouden", zegt Decaluwé.
"Duimen"
"En nu is het duimen", besluit hij vanuit het crisiscentrum in Brugge waar ook Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits even post heeft gevat. Onder haar bevoegdheid werden de voorbije jaren tal van inspanningen gedaan in het kader van de kustveiligheid.
Inmiddels hebben vijf steden en gemeenten ook een noodnummer geïnstalleerd. Bredene (059/33.91.84), Oostende (059/34.11.00 tot middernacht), Nieuwpoort (058/22.44.27 en nood@nieuwpoort) en Brugge (050/44.80.00 tot 23 uur) hebben al sinds deze middag een noodnummer. Blankenberge (050/41.10.46 tot middernacht) heeft ook een noodnummer voor de bevolking. Via de sociale media Twitter (@crisisWVL) en Facebook (Sinterklaasstorm) kan iederen de situatie op de voet volgen.
Bron: HBVL | Gewijzigd: 26 januari 2017, 15:01 uur, door Justin
Onweersdagen: 0