Na Bredene hebben ook Oostende en Nieuwpoort donderdag het gemeentelijk rampenplan afgekondigd uit voorzorg tegen de Sinterklaasstorm. Dat betekent dat er in de gemeenten een crisiscel wordt opgetrokken met een noodnummer. Een provinciaal noodnummer komt er voorlopig niet. In Bredene lijkt de situatie het meest prangend. Daar worden ruim 2.000 mensen geëvacueerd. Mensen die vragen of problemen hebben, kunnen daar terecht op het nummer 059/33.91.84.
Het gaat om de inwoners die wonen tussen de Spuikom en het sas Sint-Maartens. In die wijk zijn er nog maar gedeeltelijke oeverversterkingen gebouwd. Bredene zal in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen, die het provinciaal rampenfonds afkondigde, die zwakke plek bijkomend versterken met zandzakjes. "Als er iets gebeurt, dan zal dat het eerste getroffen gebied zijn. Maar ik blijf erbij, dit is preventief. Ik hoop dat we vrijdag in hetzelfde Bredene wakker worden als donderdagochtend", aldus burgemeester Steven Vandenberghe.
Nieuwpoort en Oostende
Ook in Nieuwpoort en Oostende worden er problemen verwacht. De zandzakjes liggen klaar en er zijn al tal van maatregelen genomen zoals het plaatsen van schotbalken en het afsluiten van de staketsels. Als er toch problemen zijn, kan de bevolking in Nieuwpoort terecht op het nummer 058/22.44.27. De Oostendenaars kunnen bellen naar 059/34.11.00.
De hulpdiensten zijn in verhoogde staat van paraatheid en houden zich klaar voor de nodige hulpverlening. De provincie raadt aan om de nieuwsberichten in de gaten te houden en zoveel mogelijk binnen te blijven of de probleemgebieden te vermijden.
Bron: gva
Een locatie van het Kennemergasthuis in Haarlem wordt momenteel ontruimd vanwege de storm. Patiënten en personeel gaan onder begeleiding naar buiten en niemand mag het gebouw nog in.
Het gaat om de locatie in Haarlem-Noord voor dagverpleging en kortverblijf. Sinds 15 uur zijn er problemen met het dak waardoor een gevaarlijke situatie is ontstaan. Er waren glasplaten op het dak losgeraakt, zo vertelt een woordvoerster van het ziekenhuis tegen. Het gevaar is inmiddels geweken omdat de brandweer de platen weer heeft kunnen vastmaken. Omdat de schade nog moet worden opgemaakt, wordt het ziekenhuis uit voorzorg nog dichtgehouden. Om het hoeveel patiënten het gaat, is niet bekend. Vier patiënten die de nacht in het ziekenhuis zouden doorbrengen worden overgebracht naar een andere locatie.
Bron: RTL
Rijkswaterstaat spreekt van 'gevaarlijke tot zeer gevaarlijke rijomstandigheden'. "Weggebruikers dienen rekening te houden met hinder door onverwachte obstakels op de weg, zoals omgewaaide verkeersborden of afgebroken takken'', aldus de organisatie.
Niet met aanhanger de weg op
De ANWB waarschuwt automobilisten niet de weg op te gaan met een aanhanger. En truckers kunnen beter niet gaan rijden met een lege aanhangwagen.
Voor 16.30 uur telde de ANWB al 350 kilometer file. Zoals de ANWB had gewaarschuwd zijn veel mensen eerder van hun werk vertrokken dan normaal. Vooral in de randstad staan veel files. De meeste files staan rond Amsterdam. Daar staan bijzonder veel files. Een losgewaaid verkeersbord op de A9 naar Alkmaar voor zeker 18 kilometer file bij Velsen.
Drie rijstroken dicht
Ook zuidelijker, op de A13 Rotterdam-Den Haag, veel problemen. Daar is veel rommel op de weg gewaaid door problemen met een aanhanger. Ter hoogte van Delft-Zuid zijn drie rijstroken dicht. Ook ook de Moerdijkbrug (A16 Rotterdam-Breda) kantelde een opligger.
Ook op de A27 zorgt de storm voor problemen. Vanuit Utrecht naar Breda is de spitsstrook bij Houten dicht en daardoor staat er inmiddels 7 kilometer file. Die strook is smal en ligt aan de linkerkant van de weg. Het is te onveilig om hem open te laten. In de avondspits kan dat echter voor flinke problemen zorgen, aldus de ANWB.
Over de Oosterscheldekering (N57) mogen geen auto's met aanhangers meer rijden. Die worden omgeleid. De rest van het verkeer mag daar niet harder dan 50 kilometer per uur, aldus Rijkswaterstaat.
Bron: RTL
De NS is aan het testen of de treinen op het traject Zwolle-Groningen weer veilig kunnen rijden. Het treinverkeer van en naar het noorden is sinds vanmiddag 14.00 uur stilgelegd vanwege de storm.
De test duurt ongeveer een uur, zo lang is nodig om van Zwolle naar Groningen te reizen. Veel reizigers zijn op het station in Zwolle gestrand en moeten op een andere manier op hun plek van bestemming komen. De NS verwacht rond 18.00 uur meer duidelijkheid te kunnen geven over het treinverkeer.
Bron: RTV-oost
Met gevaarlijke windstoten, stormvloeden en sneeuw is orkaan Xaver op Duitsland ingebeukt. Het is een van de zwaarste stormen in decennia. Ten noorden van de lijn Münster, Hannover en Berlijn en het middelgebergte moet met de orkaanachtige storm rekening gehouden worden. Anderhalve dag zou Xaver boven Duitsland woeden, langer dan Christian, die circa zes weken geleden bomen ontwortelde, daken afrukte of stranden wegspoelde.
Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
© epa.
De orkaandepressie bereikte donderdagnamiddag de Duitse Noordzeekust en gaat met buien van 120 km/u te keer. Aan de westkust van Sleeswijk-Holstein wordt in de namiddag een eerste stormvloed verwacht. Donderdagnacht wordt rekening gehouden met een zeer zware stormvloed. In bergstreken wordt vanaf 1000 meter hoogte ook een stormachtige inval van de winter verwacht, van Beieren tot het Frankisch middelgebergte.
Vluchten geschrapt
Ook op Duitse luchthavens als Düsseldorf of Keulen/Bonn werden maatregelen getroffen. In Hamburg werden tientallen vertrekkende en aankomende vluchten afgelast. Ook voor vrijdag werden al vluchten geschrapt. Ook het spoorverkeer ging op de remmen staan voor de storm. De veerboten naar de eilanden voor Sleeswijk-Holstein bleven binnen, ook richting Helgoland vertrok niets meer. In vele scholen in het noorden van Duitsland hielden de scholen de poorten gesloten. De kerstmarkten zijn op vele plaatsen dicht. Vele manifestaties werden afgezegd.
In Hamburg wordt vrijdagmorgen de hoogste stand van de Elbe verwacht. In lagere gebieden raadt het stadsbestuur aan geen auto's te parkeren wegens overstromingsgevaar. De duizenden windturbines lopen volgens experten geen gevaar. Als de storm 9 tot 10 Beaufort bereikt, draaien de installaties automatisch uit de wind en vallen stil.
Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
© reuters
Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
© epa.
Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
© reuters.
Bron: HLN
In Denemarken is alle treinverkeer stilgelegd en zijn ook enkele grote bruggen tussen de verschillende delen van het land afgesloten. Aan de westkust van Jutland vlogen de dakpannen al van de huizen. De politie raadde iedereen aan binnen te blijven. Het treinverkeer werd in de loop van de dag in heel het land volledig stilgelegd.
Ook in Zuid-Zweden werden een 20-tal treinverbindingen gesloten, veerboten varen niet meer uit en in Oslo werden vluchten geannuleerd.
In het zuidwesten van Noorwegen zitten enkele duizenden mensen zonder stroom. Ook Stavanger, de stad waar olie wordt gewonnen, is getroffen. Het centrum is gesloten voor alle verkeer.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
Reizigers die zijn gestrand door het uitvallen van het openbaar vervoer onder invloed van de zware storm, storten zich massaal op sociale media met het verzoek of ze met iemand kunnen meerijden. Andersom bieden automobilisten lifts aan via speciaal opgerichte pagina's op Twitter en Facebook. Sommigen wenden zich tot het twitteraccount van de NS met de vraag hoe ze in 's hemelsnaam thuis moeten komen.
Kamerlid Mona Keijzer (CDA) twitterde vanochtend over haar 'stranding' op station Sloterdijk maar bereikte net op tijd de plenaire vergadering in Den Haag waar de politica zich nu afvraagt hoe ze weer in Amsterdam komt © Twitter.
Ook maken veel mensen zich boos dat NS halverwege de dag toch nog heeft besloten een groot deel van het treinverkeer stil te leggen, terwijl eerder was gezegd dat er geen rekening met grote vertragingen gehouden hoefde te worden.
Het treinverkeer is in verband met de Sinterklaasstorm stilgelegd ten noorden van de lijn Amsterdam-Zwolle.
@tesselgirl3m zegt bijvoorbeeld: 'Gaat er toevallig zo iemand van IJmuiden richting Den Oever of Den Helder?? Nichtje is daar gestrand!' Twitteraar @maartenhogeveen: 'Gestrand in Leeuwarden! Gelukkig bestaat er zoiets als een hele lieve vriendin!' ¿@vremlej: 'Om half 5 rijd ik van uit Assen naar Drachten. Als er iemand gestrand is door de storm. Ik heb nog plaats in de auto stuur maar dm (direct message, red.).
De hashtag #storm staat bovenaan de lijst van 'trending topics'.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
De stormvloedwaarschuwingsdienst van Rijkswaterstaat waarschuwt waterschappen voor een stormvloed vannacht.
Vooral het noordelijk kustgebied moet komende avond en nacht rekening houden met zeer hoge waterstanden.
Zo stijgt het waterpeil in Delfzijl vannacht naar verwachting tot 4,30 meter boven NAP; normaal is dat 1,70 meter boven NAP. De noordelijke waterschappen sturen vanavond dan ook mensen de dijken op die met eigen ogen gaan kijken of de zeedijken tegen het extreem hoge water bestand zijn.
Daarnaast worden er vanavond in Harlingen en Delfzijl zogenaamde coupures geplaatst, damwanden die de steden moeten beschermen tegen het wassende water.
Rijkswaterstaat benadrukt dat de verwachte waterstanden weliswaar zeer uitzonderlijk zijn, maar dat de dijken hoog genoeg moeten zijn om de zee buiten de deur te houden.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
Het weeralarm voor het noorden van Nederland blijft langer duren. Naar verwachting blijft de code rood nu gelden tot ongeveer 20.00 uur.
Daarna geldt nog tot ver op vrijdag een code geel voor windvlagen tot zo'n 100 kilometer per uur.
De code oranje voor Zuid-Holland, Drenthe en Flevoland is inmiddels wel ingetrokken. In het hele land geldt nog code geel in verband met windstoten. In Noord-Brabant en Limburg kan het ook nog onweren.
Ingetrokken
De code oranje voor Zuid-Holland, Drenthe en Flevoland is inmiddels wel ingetrokken. In het hele land geldt nog code geel in verband met windstoten. In Noord-Brabant en Limburg kan het ook nog onweren.
Volgens weeronline.nl is de hardste windvlaag, van 137 kilometer per uur, gemeten bij Stavoren in Friesland. Op Vlieland, Texel en Hoek van Holland stond even windkracht 10, een zware storm. Verder vielen er vooral in de tweede helft van de middag buien met onweer, hagel en windstoten.
Vanavond en vannacht kunnen er winterse buien vallen, met sneeuw en hagel. Daardoor kan het glad worden.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
Vooral Groot-Brittannië wordt aan alle kanten geteisterd door het noodweer. In de plaats Great Yarmouth werden 9000 huizen en bedrijfspanden uit voorzorg ontruimd omdat 'de hoogste vloed in 60 jaar' op komst is. In Wales kwam het 's middags al tot overstromingen. Zo kwamen in de plaats Rhyl 300 huizen onder water te staan.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Een zware storm trekt over Nederland: op Vlieland, Texel en in Hoek van Holland is zelfs windkracht 10 gemeten. De hardste windvlaag werd gemeten bij het Friese Stavoren: 137 kilometer per uur. Langs de rest van de kust waaide het windkracht 9 tot 10. De verwachting is dat het allemaal nog pittiger wordt in de loop van de avond. Dan kunnen in het noordelijk kustgebied windstoten tot 140 kilometer per uur voorkomen.
Een zware storm trekt donderdag over Nederland: op Vlieland, Texel en in Hoek van Holland is zelfs windkracht 10 gemeten. De hardste windvlaag werd gemeten bij het Friese Stavoren: 137 kilometer per uur. Langs de rest van de kust waaide het windkracht 9 tot 10. De verwachting is dat het allemaal nog pittiger wordt in de loop van de avond. Dan kunnen in het noordelijk kustgebied windstoten tot 140 kilometer per uur voorkomen.
Mensen die er op uit wilden, bijvoorbeeld om elders pakjesavond te gaan vieren, kwamen in de problemen door de harde wind. Op het spoor veroorzaakte de storm grote vertragingen en ook op de snelwegen leidde het stormachtige weer (en de vroege rijders op weg naar pakjesavond) tot langere files dan gebruikelijk. Mensen strandden op stations met tassen vol pakjes. Op social media proberen mensen elkaar aan een lift te helpen.
Hoogwater
De scheepvaart heeft ook, indirect, last van de wind. Gesloten sluizen en bruggen die niet worden bediend veroorzaakten donderdag hinder. Rijkswaterstaat houdt de schepen elk uur op de hoogte van de actuele situatie over de storm en het hoogwater. Onder meer de sluizen bij Terneuzen, de Hollandse IJsselkering, de Oranjesluizen, de sluizen naar de Wadden en de kleine zeesluizen in IJmuiden zijn dicht gedaan.
De veerdiensten van en naar de Waddeneilanden konden ondanks de storm redelijk op schema varen, maar waarschijnlijk komen ze donderdagavond wel in de problemen. Niet door de harde wind, maar door hoogwater kunnen de veerboten dan niet of moeilijk afmeren.
Rederij Wagenborg schrapte vaarten naar Ameland voor donderdagavond en vrijdagmorgen. Ook de TESO-bootdienst, die vaart op Texel, verwacht dat na 20.00 uur donderdagavond de diensten zullen uitvallen. Rederij Doeksen, die vaart op Vlieland en Terschelling, verwacht vrijdag met een aangepaste dienstregeling te varen. Door de combinatie van stuwing en springtij kan de kade van Vlieland onder water komen te staan en kunnen schepen niet aanleggen. En een van de twee boten op de veerdienst Vlissingen-Breskens is uit de vaart gehaald.
Bomen omgewaaid
Natuurmonumenten waarschuwde om niet het bos in te gaan, omdat er een kans bestaat dat takken afwaaien of bomen omwaaien. Overigens is het gevaar in het bos niet zo groot als tijdens de storm die eind oktober over Nederland trok, omdat er niet veel blad meer aan de bomen zit.
Op 28 oktober stormde het in ons land ook heel erg. Toen moest de brandweer meer dan 10.400 keer uitrukken voor problemen als gevolg van de zware zuidwesterstorm. Donderdag stond die 'teller' rond vijf uur op 1032 keer. Vooral de regio's Noord-Holland Noord, Haaglanden en Hollands Midden hadden overdag veel last van de harde wind. Die regio's kregen respectievelijk 217, 146 en 111 meldingen over stormschade, zo meldde Alarmeringen.nl.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Waterwegen en Zeekanaal sluit donderdag de overloopdijken langs een tiental gecontroleerde overstromingsgebieden af voor passanten, zodat er geen gevaarlijke situaties ontstaan wanneer water uit de Zeeschede, Durme of Rupel naar de lager gelegen overstromingsgebieden vloeit, die aangelegd werden in het kader van de Sigmaplan.
De waterkering aan de Scheldekaaien in Antwerpen (Archieffoto). © belga.
"De overstromingsgebieden zullen aangesproken worden om het teveel aan water te bergen om overstromingsgevaar in bewoonbaar gebied of een dijkbreuk te vermijden", klinkt het bij waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal.
Het Waterbouwkundig Laboratorium verwacht morgen voor Antwerpen rond 05.20 uur een waterstand van 7,15 meter boven de zeespiegel. Tussen dat tijdstip en 08.10 uur worden ook hoge waterstanden verwacht ter hoogte van de gecontroleerde overstromingsgebieden Tielrodebroek (7,25 meter aan monding Durme in Schelde).
Langs de Schelde zijn ook dijken gesloten in Hamme aan Grote Wal en Uiterdijk (7,25 meter), in Lillo Potpolder I (7,15 meter) en Potpolder IV (6,95 meter), Zele/Berlare aan de Scheldebroek (7,05 meter), Berlare aan Paardenweide (6,65 meter), en Wichelen aan Bergenmeersen (6,65 meter).
Ook aan de monding van Zenne en Dijle in de Rupel in Bovenzanden (7,25 meter) werd een dijk gesloten, alsook aan Anderstadt en Polder van Lier (7,05 meter).
In de Antwerpse haven functioneren de sluizen als waterkering, aan de de Royerssluis zal een manuele waterkering geïnstalleerd worden, is te horen bij het Gemeentelijke Havenbedrijf Antwerpen. Schepen die aangemeerd liggen aan de Scheldekaaien mogen er blijven, nieuwe schepen krijgen geen toelating om aan te meren.
In Antwerpen zal het parkeergedeelte op de Scheldekaaien overigens niet toegankelijk zijn van donderdagavond 18.00 uur tot vrijdagavond 22.00 uur.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
De drukte op de Nederlandse snelwegen als gevolg van de storm is aan het afnemen. Op dit moment staat er nog 223 kilometer meldt de ANWB. Rond 17.30 uur was dat nog 500 kilometer.
De avondspits op de Nederlandse snelwegen begon eerder vanwege de storm. Automobilisten werd gewaarschuwd om eerder te vertrekken. Velen deden dat, ook in verband met pakjesavond.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
De stormschade in Drenthe lijkt tot nu toe erg mee te vallen. Bij de Hulpverleningsdienst Drenthe zijn tot nu toe zeven meldingen binnen gekomen, waarvoor de brandweer assistentie moest verlenen. In alle gevallen betrof het een omgevallen boom.
In Zeegse viel een boom op huis. De bewoonster was thuis, maar bleef ongedeerd.
Bron: DVHN
Onweersdagen: 0
De treinen van vervoerder Arriva in Groningen en Friesland rijden weer. De dienstregeling werd vanmiddag ten noorden van de lijn Zwolle-Emmen geheel geschrapt wegens de zware storm.
Maar na een schouw van de acht trajecten waarop Arriva in de noordelijke provincies rijdt, blijken er geen problemen meer te zijn. Arriva heeft met een lege trein proefgereden om te kijken of er leidingbreuken zijn of dat er bomen en takken op het spoor lagen. Dat bleek niet het geval.
Arriva schrapte vanaf 14.00 uur op advies van ProRail al het treinverkeer in Groningen en Friesland. Volgens de vervoersmaatschappij was de veiligheid voor passagiers en werknemers niet te garanderen. Het ging onder meer om de trajecten Groningen-Leeuwarden, Leeuwarden-Harlingen, Leeuwarden-Stavoren, Groningen-Delfzijl en Groningen-Bad Nieuweschans.
De bussen van Arriva bleven wel op de weg. Die zaten een groot deel van de middag propvol omdat veel treinreizigers naar huis wilden en vervolgens de bus pakten.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
Deze foto is niet meer beschikbaar
© epa.
In Blankenberge zijn vannamiddag twee surfers uit de Noordzee gehaald. Ze waren aan het surfen bij 8 à 9 Beaufort. Getuigen verwittigden de politie toen ze de twee vanop de dijk opmerkten. De politie maande de twee aan onmiddellijk uit het water te komen, wat niet lukte. Pas toen de hoofdredder in zijn 4x4 verscheen, kwamen de twee jonge surfers de zee uit. Ze kregen een stevige bolwassing van de politie. Ook in Bredene waagde een surfer zich in zee.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Er is een storing aan de grote zeesluis (Noordersluis) in IJmuiden. Mogelijk is er een sluisdeur uit de rails gelopen.
Eerder op de dag werden de kleine sluizen al gesloten vanwege de storm. De storing heeft grote gevolgen voor het scheepvaartverkeer op het Noordzeekanaal.
Meer informatie volgt...
Bron: RTV Noord-Holland
Waterschap Groot Salland houdt er rekening mee dat de balgstuw bij Ramspol vannacht of morgenvroeg wellicht nog wordt opgeblazen. Dat gebeurt automatisch als de waterstand 50 centimeter boven NAP bereikt. Dat zou kunnen gebeuren omdat de wind draait, zegt een woordvoerder van het waterschap.
"Nu de wind draait naar het noordwesten begint het water pas echt te stijgen", aldus de woordvoerder, die ook aangeeft dat er vandaag geen problemen zijn geweest met hoge waterstanden in de provincie. De situatie rond Kampen en Ramspol werd extra in de gaten gehouden, maar vanmorgen was de verwachting al dat de waterstanden daar niet de hoogtes zouden bereiken waarop actie zou moeten worden ondernomen.
Of het waterpeil vanavond bij Ramspol wel stijgt tot 50 centimeter boven NAP is volgens de woordvoerder van het waterschap nu nog moeilijk te zeggen. Dat is afhankelijk van een aantal factoren.
Bron: RTV-oost
Het KNMI heeft vlak voor 19.30 uur code rood voor gevaarlijk weer ingetrokken. Wel geldt voor het hele land nog code geel. Dat laat het KNMI donderdagavond weten. De zware storm (windkracht 9) kwam donderdag via de waddeneilanden en de westkust Nederland binnen.
Bron: NU.nl
De evacuatie in Bredene komt maar heel moeizaam op gang. Heel wat mensen weigeren hun huis te verlaten. Dat vertelt VTM NIEUWS-reporter Julie Colpaert. Er is nochtans een opvangcentrum ingericht, waar 2000 mensen terecht kunnen. De mensen die ervoor kiezen om thuis te blijven tijdens de Sinterklaasstorm, nemen een risico.
Bron: HLN