Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
15 november 2013, 15:08 uur | Bericht #412167
Droog Sinterklaasweekend verwacht


 
Sinterklaas lijkt het te treffen met het weer zaterdag.

Het KNMI verwacht een rustig en vrijwel droog weekend.

Zaterdag, de dag van de intocht van Sinterklaas, is het waarschijnlijk bewolkt, hoewel er een kans is dat de zon hier en daar doorbreekt.

De wind is zwak en het wordt niet warmer dan 10 graden.

Bron:  LC/Siep van Lingen
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
2 december 2013, 07:41 uur | Bericht #413152
'Sneeuw aan het einde van de week'

De meteorologische winter is zondag ingegaan en volgens de voorspellingen van Weerplaza zal het winterweer niet lang op zich laten wachten.

Vanaf de Noordzee komt er na donderdagavond een sneeuwfront ons land binnen. Ook vrijdag zullen er overdag buien zijn met (natte) sneeuw. De temperatuur zal die dag ook maar enkele graden boven nul zij.

Het begin van het weekend zullen er waarschijnlijk een flink aantal winterse buiten neerdalen. De kans op nachtvorst is dan groot.

Bron: BoN
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
2 december 2013, 07:42 uur | Bericht #413153
Sinterklaas brengt sneeuw mee

De sint zal zich warm mogen aankleden: deze vrijdag wordt sneeuw verwacht in ons land. "In de nacht van donderdag op vrijdag verwachten we neerslag, die kan overgaan in de eerste sneeuw", voorspelt het KMI.

"Ook vrijdag overdag en in het weekend krijgen we winterse buien met sneeuw of smeltende sneeuw, door de aanvoer van koude en vochtige lucht in de onderste lagen van de atmosfeer."

Intussen blijkt dat de afgelopen maand de vijfde somberste in honderd jaar was. In november hebben we de zon maar 28 uur en 56 minuten te zien gekregen, normaal is dat meer dan 66 uur of ruim dubbel zoveel. Het was ook een zeer natte maand: we kregen 22 regendagen, terwijl dat er normaal maar 19 zijn. Er viel ook 102.6 liter neerslag per vierkante meter, een derde meer dan normaal.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
2 december 2013, 12:49 uur | Bericht #413161
Sneeuwballen gooien vrijdag?

Deze week mag dan heel kalm en rustig beginnen, er staan ons meerdere interessante weerdagen te wachten. Donderdag gaat het namelijk fors waaien en daarna wordt de bovenlucht erg koud. Diverse modelberekeningen komen met temperaturen die op 5 kilometer hoogte naar min 37 graden dalen. In combinatie met het Noordzeewater dat nu zo'n 10 graden is, geeft dat een explosief buienmengsel. Boven de Noordzee zal het dan ook vollopen met buien. Maar wat voor een buien? Dat hangt van de temperaturen af in de onderste 1 a 2 kilometer.


Een sneeuwvlok bestaat uit verschillende ijskristallen. Hierboven is een van de vele verschijningsvormen van een ijskristal te zien. Om een sneeuwvlok tot op ooghoogte te kunnen zien vallen, moet er wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Of er sneeuw valt uit bewolking, hangt van een aantal elementen af. Er valt alleen sneeuw als de lucht dermate koud is dat er losse sneeuwkristallen ontstaan, die geleidelijk samenklonteren tot sneeuwvlokken. Sneeuw vormt zich niet zomaar uit bewolking die onder nul komt. Als je waterdruppels afkoelt tot onder nul, zullen ze slechts bevriezen en dus een hard bolletje worden. Sneeuwkristallen ontstaan direct vanuit waterdamp die op een vrieskern (minuscule deeltjes die in de lucht hangen) bevriest. Alleen dan krijg je de specifieke stervormige structuur van een ijskristal. Meerdere ijskristallen tezamen vormen een sneeuwvlok.

Het begint altijd als sneeuw
In buien zit altijd sneeuw. Zowel op onze breedtegraad als in de tropen. In de hoogste delen van de bui, in het aambeeld, hangen namelijk vele miljoenen ijskristallen/sneeuwvlokken. Neerslag uit een bui begint dus altijd als sneeuw. Het blijft vervolgens sneeuw als de temperatuur in de hele luchtkolom onder nul is. Dan dwarrelen de vlokken tot op de grond. Meestal echter is de lucht op enige hoogte een heel stuk warmer en transformeert de sneeuw onderweg naar regen. In het winterseizoen kan de lucht echter koud genoeg blijven om de sneeuw totaan de grond te brengen.


Vrijdag verwachten we sneeuwbuien. Hier zien we een dergelijke bui, met eronder de valstrepen (sneeuw). Foto: Gerard Kiewiet.

Blijft het ook sneeuw als het valt?
n Nederland gebeurt het maar af en toe dat de hele luchtkolom boven ons onder nul is. Immers, er ligt een zee voor onze deur die de temperatuur in de onderste honderden meters al gauw boven nul brengt. De kans dat er sneeuw valt uit een lucht die geheel onder het vriespunt ligt, is veel groter bij een oostelijke, continentale, wind. De luchtkolom hoeft in principe ook niet helemaal onder nul te zijn, want ook bij temperaturen die iets boven het vriespunt liggen, kan er nog sneeuw vallen tot op de grond. Bij lage dauwpunten, bijvoorbeeld tussen -2 en -5 graden, kunnen sneeuwvlokken die in de hogere delen van de lucht ontstaan en in de onderste 1 a 2 kilometer door een luchtlaag gaan die meerdere graden boven nul zijn, toch ongeschonden het aardoppervlak bereiken. Als de lucht namelijk erg droog is, verdampt er een deel van de sneeuw, en die verdamping levert extra koeling op. Zo houdt de sneeuw zijn eigen temperatuur beter vast.


Prachtige foto van dikke sneeuwbuien, vorig jaar 5 december. Gemaakt door Sytse Schoustra.

Vanaf zee sneeuwbuien
Aanstaande vrijdag hebben we geen continentale wind, maar wind rechtstreeks van zee, vanuit het noordwesten. Ondanks de warme zee kan het ook dan best tot serieuze sneeuwbuien komen. De lucht lijkt namelijk erg koud te worden.  Laten we eens kijken naar de temperaturen op 1,5 kilometer hoogte boven ons land.  Daar waar het op die hoogte morgenmiddag een graad of 8 boven nul is, duikelt het op diezelfde hoogte vrijdag en zaterdag naar min 10 graden. Dat zijn nog eens temperatuursdalingen! Een 1500 meter temperatuur van min 6 graden of lager is vaak genoeg om bij een aanlandige wind sneeuwbuien te brengen. Sneeuw die tot op de grond valt. Wat er vervolgens gebeurt, smelten of niet smelten, hangt af van de temperatuur aan de grond.

Een dergelijke weersituatie zoals we nu voorzien voor aanstaande vrijdag, heeft dus in potentie sneeuwbuien in zich. Niet alleen ons hoofdrekenmodel komt namelijk met die lage temperaturen op 1500 en 5000 meter, ook heel wat andere modellen gaan daar in mee. Nu is nog wel de vraag, valt er ook neerslag? En hoeveel dan? Op de twee neerslagkaarten naast dit verhaal is te zien dat er behoorlijk wat buien worden verwacht. Vooral vrijdag zit de hele Noordzee (en noord daarvan ook de Noorse Zee) vol met buien. Dat zijn regenbuien, maar steeds vaker -in de loop van het vrijdag etmaal- ook sneeuwbuien en hagelbuien. Met het oplopen van de temperaturen en het minder fel worden van de buien, lijken ze in de loop van zaterdag juist weer wat vaker met natte sneeuw of regen gepaard te gaan. Op zaterdag nadert bovendien weer een hogedrukrug die de activiteit deels uit de buien haalt.

Sneeuwballen
Of de sneeuwbuien ook tot een sneeuwdekje aan de grond leiden, hangt af van de temperaturen. Met het instromen van koude lucht lijkt het in de loop van vrijdag alleen maar killer te worden, met maximumwaarden die landinwaarts rond 3 graden schommelen en in de kustprovincies, met een stevige wind, een aantal graden hoger uitkomen. Op het warmst van de dag blijft de sneeuw na een bui waarschijnlijk maar kort liggen, maar op wat meer strategische momenten kan er best her en der een sneeuwlaagje tot stand komen. Een paar centimeter sneeuw behoort zeker tot de mogelijkheden.

De kaarten

Donderdag en vrijdag worden interessante dagen. Deze weerkaart is voor donderdag, 5 december. Er komt veel wind te staan en er zijn zware tot zeer zware windstoten mogelijk. Geen sneeuwval nog, wel buien.


De weerkaart voor vrijdag is ook onstuimig en bovendien schuiven er dan winterse buien binnen.


Uit deze grafiek valt af te lezen dat de temperaturen op 850 hPa (dat is ongeveer 1500 meter hoogte) vanaf woensdag flink omlaag gaan. De temperaturen zijn het laagst op vrijdag en zateerdag. Vanaf zondag is een duidelijke stijging te zien.


De neerslag die door het ECMWF model wordt verwacht voor vrijdag 06.00 tot 18.00 uur. De rode lijnen zijn neerslaghoeveelheden van 5 millimeter of meer. Zie hoe vol de Noordzee ligt met buien. De meeste neerslag wordt hier berekend aan zee, maar een deel van de buien zal echt het hele land overschuiven. Weermodellen laten buien in dit seizoen vaak na passage over een kuststrook inzakken, maar in de praktijk is dat meestal niet het geval


Hier de neerslagverwachting voor zaterdag overdag. De neerslagsommen dalen, maar ook dan kan er nog steeds winterse neerslag vallen.

Bron: Meteo Consult
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
2 december 2013, 19:02 uur | Bericht #413172
Flinke storm tijdens Sinterklaas



Donderdag, op sinterklaasavond, wordt een storm verwacht met windkracht negen. Ook zal het dan flink gaan regenen, verwachten meteorologen.

Het zal vooral langs de kust in het noorden van het land flink gaan waaien. De noordwestenwind wordt aangewakkerd door een depressie die via het noordelijk deel van de Noordzee naar de Oostzee trekt.

Vrijdag wordt het kouder en maakt de storm plaats voor winterse buien die vanuit het noordwesten het land intrekken. Het is dan dicht tegen het vriespunt met lokaal kans op gladheid.

Bron: NOS / Foto: Hart van Nederland, archief | Gewijzigd: 14 februari 2017, 12:15 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
3 december 2013, 11:26 uur | Bericht #413206
Zwaar weer voor de Sint

We gaan al een paar dagen uit van veel wind op 5 december. Zo langzamerhand wordt steeds duidelijker dat het misschien wel een understatement wordt. De kansen op een (zware) storm nemen toe. De wind waait eerst uit het zuidwesten en trekt in de loop van 5 december (donderdag) aan tot een storm langs de kust. Dan hebben we het over windkracht 9. Zoals het er nu naar uit ziet, bereikt de wind net na de middag misschien wel kracht 10 en dat is een zware storm. Deze windkracht is weggelegd voor het noordwestelijk kustgebied; dieper landinwaarts waait het minder hard. Maar 6Bft in het binnenland is ook al heel stevig.


Uitschieters noordwestelijk kustgebied

In de middag draait de wind naar het westen tot noordwesten en blijft vol doorblazen. Het noordelijk kustgebied heeft kans op een zware storm. Kracht 9, een normale storm, lijkt vrijwel zeker. Naast de gemiddelde wind, zijn er natuurlijk ook windstoten. Uit de EPS blijkt dat die er ook niet om liegen. Voor het noordwestelijk kustgebied is het al bijna zeker dat de vlagen boven de 100km/uur uitkomen. De EPS heeft 52 leden, die allemaal rekenen met een iets andere begintoestand. Van die leden komt er zelfs 1 met 137km/uur. Het gemiddelde van alle leden komt op ongeveer 120km/uur. Let wel, dit is voor het noordwestelijk kustgebied. Voor het midden van het land ligt het gemiddelde rond 95km/uur met toppers tot 115km/uur.

We willen met nadruk niet meteen alle alarmbellen laten afgaan, maar ter vergelijk; tijdens de storm van 28 oktober (toen het record voor de windstoten voor oktober gezet werd op 152km/uur), waren de modellen op voorhand iets minder enthousiast.


Gemiddelde wind

Hoe je het ook went of keert; het wordt donderdag gewoon oppassen geblazen. Mensen die buiten de deur sinterklaas gaan vieren, doen er verstandig aan de weersverwachting en de waarschuwingen goed in de gaten te houden. Naast wint gaat namelijk ook winterse neerslag een rol spelen. In de loop van donderdagavond stroomt erg koude lucht het land in. De neerslag die dan nog uit buien valt, zal bestaan uit hagel en sneeuw. Hierdoor kan het plaatselijk glad worden. De meeste buien komen we in het noorden van het land tegen. Het is goed denkbaar dat we vrijdag met een (flink verwaaid) wit laagje starten.

Bron: Weerplaza / Marco Verhoeff | Gewijzigd: 3 december 2013, 11:27 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
3 december 2013, 12:47 uur | Bericht #413215
Winterstorm Xaver op komst (Denemarken)

De winter zal aan het einde van de week de eerste tik uit gaan delen. Volgens de weermodellen arriveert donderdag of vrijdag een winterstorm. De kracht van deze storm kan mogelijk de storm van 28 oktober benaderen. Meteorologen verwachten, dat vandaag een krachtig stormsysteem zich nabij de zuidelijke punt van Groenland gaat vormen. Dit systeem trekt vervolgens richting het oosten, richting Scandinavië. Accuweather verwacht, dat Denemarken te maken krijgt met windsnelheden van 100 km/h zowel op donderdag als vrijdag. Door de harde wind kunnen ook stroomstoringen ontstaan. 

In tegenstelling tot de storm van 28 oktober, welke binnen korte tijd grote schade veroorzaakte, zal deze storm langer aanhouden. Het stormgebied zal minimaal 24 uur boven de regio blijvcen hangen. De laatste keer, dat Denemarken te maken had met wind van orkaankracht gedurende 24 uur was in november 1981. Het nationaal meteorologisch instituut van Denemarken verwacht tevens temperaturen beneden het vriespunt in de vroege morgen van zowel vrijdag als zaterdag. Er kan geringe neerslag gaan vallen in de vorm van ijzel en sneeuw.

© onweer-online
Bron: Copenhagen Post

| Gewijzigd: 3 december 2013, 12:55 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 december 2013, 13:09 uur | Bericht #413227
Donderdag vroege avondspits door pakjesavond en onstuimig weer

De ANWB verkeersinformatiedienst waarschuwt donderdag voor een vroege en drukke spits.

ANWB Verkeersinformatie verwacht een vroege en drukke spits op donderdagmiddag. Vanwege pakjesavond gaan veel werkenden wat eerder naar huis. Onstuimig weer zal bovendien roet in het eten gooien en het verkeer donderdagmiddag parten spelen. Vanwege pakjesavond begint de avondspits van 5 december traditiegetrouw eerder dan gewoonlijk. De eerste files worden al rond 15.00 uur verwacht. Het drukste moment is rond 17.00 uur, een uurtje eerder dan normaal. Donderdagmiddag is normaal gesproken al de drukste middag op de weg. Omdat het KNMI nu ook nog veel regen en wind heeft voorspeld op Sinterklaasavond, worden de files nog wat langer dan gewoonlijk.

Bron: BON
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 december 2013, 10:22 uur | Bericht #413297
Zware Sinterklaasstorm verwacht

Ten zuiden van IJsland ontwikkelt vandaag een krachtige stormdepressie. Op de feestdag van de goedheiligman doet de storm ons land aan. Het systeem is in de middag  op zijn hevigst met in het noordwestelijk kustgebied kans op een zware westerstorm. Daarnaast is kans op zeer zware windstoten tot 130 km/uur. Hou de berichtgeving goed in de gaten!

Hoe hard gaat het waaien?
Morgenochtend neemt de wind al snel toe in kracht.  In de tweede helft van de ochtend begint het in het Waddengebied te stormen, windkracht 9.  Begin van de middag wakkert de wind verder aan. Het hele noordwestelijk kustgebied heeft dan te maken met storm of zware storm, windkracht 9 of 10. Op de Waddeneilanden behoort een kortstondige windkracht 11, zeer zware storm, zelfs tot de mogelijkheden. Ook in het binnenland waait het flink, windkracht 6 tot 7. Eind van de middag draait de wind naar het noordwesten en begint de storm te luwen. Het blijft echter nog lang onstuimig.


Windverwachting volgens het HIRLAM model voor donderdag 5 december 14 UTC, oftewel 15 uur lokale tijd.

Pas op voor zeer zware windstoten
Tijdens de storm zijn boven land zware windstoten van 75-100 km/uur mogelijk. In de kustprovincies worden zeer zware windstoten verwacht van 100 tot 120 km/uur en in het noordwestelijk kustgebied kunnen de zeer zware windstoten uitkomen rond 130 km/uur. Daarnaast kunnen deze windstoten ook optreden  tijdens de passage van een actief neerslaggebied in de middag en begin van de avond.

Flinke golven en hoogwater
De westerstorm veroorzaakt op de Noordzee flinke golven van 6-10 meter hoogte. Ook zal het zeewater in het noordwestelijk kustgebied flink opgestuwd worden. Er wordt in de avond een verhoging van 2 tot 4,5 meter verwacht ten opzichte van de normale waterstand. De piek van deze wateropzet valt samen met het moment waarop het normaal gesproken laag water is. Hierdoor wordt geen alarmpeil verwacht. De tweede helft van de avond en begin van de nacht vraagt het waterpeil in de kustgebieden echter om waakzaamheid!


Waterstandverwachting RWS voor Delfzijl. De rode lijn toont de verhoging door opzet van water en de zwarte lijn toont de te verwachten waterstand.

Vrijdag sneeuwbuien?
Op het moment dat de storm begint te luwen stroomt koude lucht uit over het land. Eerder in de week leek dit nog gepaard te gaan met stevige sneeuwbuien vanaf de Noordzee. Volgens de laatste berekeningen laten de sneeuwbuien ons grotendeels rechts liggen en trekken ze over Duitsland. De lucht boven ons land wordt minder koud dan eerder berekend, waardoor we het waarschijnlijk moeten doen met een slap aftreksel van natte sneeuwbuien en koude regenbuien. De gevoelstemperatuur ligt daarbij rond het vriespunt.

Bron: Weeronline
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 december 2013, 13:52 uur | Bericht #413313
Sinterklaasstorm

De afgelopen weken hebben gegrossierd in rustige dagen. Veelal was het een hogedrukgebied dat ons weer beinvloedde en dat ons tevens veel bewolking bracht. Ook al gaf de barometer bij tijden luchtdrukwaarden van 1030 hPa of hoger aan, en stond er op de digitale exemplaren een overtuigende zon in beeld, het waren toch bovenal uitgestrekte wolkenvelden die we zagen. Inmiddels laat de barometer wel drukwaarden beneden 1030 hPa zien, maar toont nog niet een echte daling, meer een zwabbering. Pas vanaf de late nacht en tijdens de vroege uurtjes van donderdag zal de luchtdruk in een gestage lijn omlaag gaan. Daar waar we rond zonsopkomst in Midden-Nederland nog op een druk rond 1025 hectoPascal vertoeven, is de luchtdruk er gezakt tot 1010 hPa halverwege de middag. In het noorden zal de luchtdruk nog dik 10 hPa lager uitpakken, zij bevinden zich dan ook dichter bij het stormlagedrukgebied.

De meeste wind zal morgen in het noorden en het noordwesten te voelen zijn. Daar gaat het aan de kusten stormen, mogelijk komt het even tot een zware storm, 10 Bft. Verder zijn er in het land op grote schaal zware windstoten te verwachten. We kijken in dit verhaal naar de zwaarte van de windvlagen en ook naar de wateropzet langs de kust. Immers, het is morgen springtij.

Wat doet de wind?
Het lagedrukgebied dat deze winduithaal teweeg brengt, bevindt zich nu nog ver weg. Rond het middaguur van deze woensdag zal het boven de Atlantische Oceaan liggen, iets ten zuidwesten van IJsland.  De luchtdruk in de kern is nog weinig spectaculair. Maar, door de positie onder een actieve plek in de straalstroom, en een stevige vaart oostwaarts, zal de depressie snel uitdiepen. De luchtdruk daalt, in de kern vannacht (tussen IJsland en Schotland) naar 989 hPa en vervolgens een verdere uitdieping naar 980 hPa om uiteindelijk morgenmiddag met een kerndruk van minder dan 970 hPa boven Zuid-Noorwegen aan te komen.

Het geheel is dus volop in ontwikkeling en trekt snel. Beide veroorzaken een toenemende wind. In ons land verwachten we vanaf halverwege de ochtend stormwinden op de noordwest- en noordkust, die vervolgens het grootste deel van de daglichtperiode stand houdt. Bovendien zou er op en rond de Wadden een tijdelijke 10 Bft mogelijk kunnen zijn. Dat is een zware storm. 

Maar ook elders gaat het morgen in de loop van de dag stevig waaien. De wind wordt aan de zuidwestkust hard tot stormachtig, en dat geldt ook voor delen van Groningen, Friesland, Flevoland, Zuid-Holland en Zeeland. Verder landinwaarts zal het lange tijd vrij krachtig tot krachtig waaien, 5 tot 6 Bft. Eigenlijk zal de storm van 5 december, redelijk vergelijkbaar verlopen als de storm van 28 oktober jongstleden. Alleen een fractie minder sterk. Toen stond op Vlieland even orkaankracht (10 minuten gemiddelde wind van 12 Bft), maar dat zit nu duidelijk niet in onze verwachting.

Opvallender zijn mogelijk de windstoten, de uithalen van de wind. Met een zeer onstabiele opbouw van de atmosfeer in combinatie met de passerende buien, kun je forse windstoten krijgen. De windstoten zullen het zwaarst zijn in het noorden en noordwesten, met uithalen tot 120 of 130 km/uur (dat zijn zeer zware windstoten). In het zuidoosten, het verst van het lagedrukgebied verwijderd, bedragen de uithalen zo'n 80 of 90 km/uur. Daarbij geldt dat de felste windvlagen tijdens passage van het koufront zullen optreden. Bij dergelijke winden kan er schade optreden, niet in de laatste plaats zal het in 't Waddengebied behoorlijk wat duinafslag veroorzaken.


De weerkaart van deze woensdag rond 12.00 uur. Wij onder een (zwak) koufront. Ver weg, boven de oceaan, ligt het stormlagedrukgebied. Het stelt nog nauwelijks wat voor.


Donderdag rond 12.00 uur ligt het lagedrukgebied boven Zuid-Noorwegen. Overigens, diept het daarna nog wat verder uit. Bij ons wakkert de zuidwestelijke wind fors aan. Vooral in de middag, op passage van het koufront (de blauwe lijn) zijn zware tot zeer zware windstoten mogelijk. De wind wordt geleidelijk west tot noordwest en tegelijkertijd vindt morgenavond springtij plaats. Hier de verwachte waterstand van Petten, Noord-Holland. Donderdagavond komt daar dan ook een flinke (extra) wateropzet.

Wat doet het zeewater?
De wind is bij ons eerst west tot zuidwest, en draait in de loop van de middag en avond naar het noordwesten. Landinwaarts zal de wind in de avond en nacht duidelijk afnemen, maar in de kustgebieden blijft de wind stevig doorwaaien. De aanlandige wind veroorzaakt bovendien extra opstuwing van het zeewater.

Twee maal per etmaal is het eb (laagtij) en twee maal per etmaal is het vloed (hoogtij). Deze hoog- en laagwaterstanden worden veroorzaakt door de invloed van maan (en zon). Beide standen kunnen hoger of lager uitpakken naar gelang de wind al dan niet extra opzet veroorzaakt. De hoogste hoogtijwaterstanden vinden altijd twee dagen na volle maan of twee dagen na nieuwe maan plaats. De meest recente nieuwe maan was afgelopen dinsdag, gisteren dus. Dat wil zeggen dat morgen, 5 december, het hoogtij als springtij zal plaats vinden.

Als springtij en wateropzet precies gelijktijdig vallen, kun je gevaarlijke waterstanden krijgen. Het lijkt er momenteel echter op dat ze elkaar op veel plekken in ons kustgebied net 'ontlopen'. Dus dat de extra watertoevoer door de vele wind (de opzet) en het precieze moment van springtij elkaar missen. De stormvloedwaarschuwingsdienst maakt altijd berekeningen voor de verwachte peilhoogten. Op deze kaarten is te zien dat het voor een plek als Delfzijl net goed gaat. Al scheelt het niet veel. De piek in wateropzet ligt precies in het laagtijdal. Een kleine verschuiving in de huidige verwachting van wateropzet, kan uiteraard de situatie veranderen/verslechteren.


Hier de waterstand voor het noordoosten van Texel, in Oudeschild. Er zit een flinke piek in de verwachte waterstand. Fred Klok weet dan ook al zeker dat de havenkade gaat overstromen.


Dan hier de waterstand van Westkapelle, in Zeeland. Ook hier is een piek te zien, zij het niet op donderdagavond, maar meer in de nacht en ochtend van vrijdag.

Aangezien het springtij niet overal op precies hetzelfde moment valt, zien we in de grafiek van Hoek van Holland dat wateropzet en springtij net wel met elkaar meekoppelen. Daar wordt in de huidige verwachting het alarmpeil aangetikt en komt een waterstand van ongeveer 2,70 meter boven NAP in beeld.

Een forse opstuwing van water gaat in ieder geval plaats vinden. Zo zal morgenavond op Texel, in Oudeschild, de verwachte hoogwaterstand bijna 2,40 meter boven NAP bedragen. Normaal is 90 cm. Waarnemer Fred Klok, woonachtig op Texel, weet dan ook zeker dat de Slufter en de havenkade van Oudeschild morgenavond onder water worden gezet. Ook elders langs de kust zal er extra wateropzet zijn. Aangezien hoog- en laagwater zich niet op elke plek op hetzelfde moment manifesteert, zie je in de tabellen hieronder ook tijdsverschillen van doorkomst.


De wateropzet van Delfzijl De groene lijn is het tij, de rode lijn is de verwachte opzet. Essentieel is de zwarte lijn. Die geeft de verwachte waterstand aan.


De wateropzet van Hoek van Holland ziet er enger uit. Hier begint de wateropzet in het laagtij te spelen, maar houdt stand in het deel van hoogtij (de groene lijn die heeft een golftop rond 06.00 uur op vrijdagochtend). Vervolgens krijg je waarschijnlijk de zwarte lijn te verwerken, oftewel een alarmpeil van 270 centimeter. Dit alarmpeil is samengesteld uit het tij dat op 120 cm staat plus de opzet van 150 cm. Samen wordt dat 2 meter en zeventig centimeter, ongeveer. Bron: Stormvloedwaarschuwingsdienst.

Bron: Meteo Consult
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 december 2013, 14:05 uur | Bericht #413317
Personeel olieplatformen Noordzee geëvacueerd in afwachting van storm


Ekofisk platform

De oliemaatschappijen met platformen in de Noordzee zijn begonnen met het evacueren van hun personeel. Er worden golven van 10 meter hoogte verwacht. ConocoPhilios heeft al meer dan 150 mensen uit het Ekofisk veld gehaald. BP heeft 120 vanaf het Valhall veld in het Noorweegse deel van de Noordzee aan wal gebracht. Talisman Sinopec gaat 100 man personeel van het drijvende Buchan Alpha in veiligheid stellen. Anderen wachten de weersverwachtingen af. Er wordt hevige sneeuw verwacht in Noorwegen, Het noorden van Schotland krijgt te maken met storm en sneeuw. De evacuaties zullen geen invloed hebben op de productie van de platformen. Volgens een woordvoerder van ConocoPhillips is de evacuatie een standaardprocedure en zal deze geen invloed hebben op de productie. 

© onweer-online
Bron: Energyvoice | Gewijzigd: 14 februari 2017, 12:16 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 december 2013, 14:35 uur | Bericht #413318
Hulpdiensten op scherp voor komst zware storm



De politie op de Waddeneilanden Ameland en Terschelling heeft autobezitters woensdag opgeroepen om in verband met de 'sinterklaasstorm' van donderdag nu al hun auto's weg te halen bij de pieren en de lager gelegen parkeerplaatsen. Door de verwachte combinatie van storm en springtij wordt het zeewater opgestuwd en kunnen de parkeerplekken onder water komen te staan. De waarschuwing geldt tot in de nacht van vrijdag op zaterdag. De storm is vrijdagavond al in kracht afgenomen, maar het is dan nog wel springtij, aldus de politie. De politie op Terschelling adviseert om auto's niet op het Havenplein of langs de Willem Barentszkade te parkeren in verband met de verwachte hoge waterstanden. De politie op Ameland liet woensdag al via Twitter weten: 'Auto's vandaag nog verplaatsen naar hoger gelegen parkeerplaats.' Rederij Doeksen heeft uit voorzorg enkele vaarten op donderdag van Harlingen naar Terschelling en Vlieland en vice versa laten vervallen. Andere afvaarten vertrekken eerder of later, zo meldt de rederij. Afhankelijk van hoe de storm zich ontwikkelt, wordt het vaarschema mogelijk verder aangepast.

Gevaarlijk
De Kustwacht in Den Helder houdt extra mensen achter de hand en heeft een waarschuwing doen uitgaan naar de scheepvaart. Volgens een woordvoerder is de verwachte noordwesterstorm gevaarlijker voor de scheepvaart dan een zuidwester. 'Bij een storm uit de richting van Noorwegen is het risico groter dat een schip naar de kust wordt geblazen en ook de golven zijn hoger.' Ook de KNRM waarschuwt: 'Zorg voor een veilige haven.' De noordelijke waterschappen Wetterskip Fryslân, Noorderzijlvest en Hunze en Aa's nemen nog geen extra maatregelen. Afhankelijk van de weerberichten wordt donderdag bekeken of dat wel nodig is. 'Het zou heel goed kunnen dat het heerlijk avondje voor de dijkbewakers donderdag in duigen valt', zei een woordvoerster van het Friese waterschap. Het KNMI heeft waarschuwingscode geel voor gevaarlijk weer afgegeven voor het hele land. Vooral aan de Waddenkust wordt een zware storm verwacht, met windstoten van 100 tot 130 kilometer per uur. Het is onwaarschijnlijk dat dat de wind orkaankracht haalt zoals eind oktober; op Vlieland werd toen 10 minuten lang 12 Beaufort gemeten.

Bron: AD | Gewijzigd: 26 januari 2017, 15:00 uur, door Justin
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 december 2013, 17:04 uur | Bericht #413330
Antwerpen sluit waterkeringsmuur Schelde

Het Antwerpse stadsbestuur vreest dat het water uit de Schelde morgen tot over de waterkeringsmuur komt. Daarom worden de waterkeringspoorten uit voorzorg gesloten. De verschuifbare deuren van de waterkeringsmuur op de rechteroever van de Schelde zullen gesloten worden van morgenavond 18 uur tot vrijdagavond 22 uur.

Er kan dan ook niet geparkeerd worden op het parkeerterrein achter die muur en het stadsbestuur vraagt alle parkeerders om hun wagen zo snel mogelijk te verplaatsen. Auto's die achterblijven worden mogelijk getakeld.

Reden is het stormweer dat vanaf donderdag over ons land zou trekken. Daardoor worden vooral vrijdag tussen 5 uur 's ochtends en 17 uur in de namiddag hoge waterstanden verwacht, wat ervoor zou zorgen dat het water van de Schelde tot over de zogenaamde blauwe steen ter hoogte van de waterkeringsmuur zou komen.

Bron: De Standaard
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 december 2013, 18:37 uur | Bericht #413347
Extra maatregelen Zeeuwse dijken om zware storm

Als de weersverwachting blijft zoals die nu is, neemt het waterschap Scheldestromen uitgebreide maatregelen om de Zeeuwse dijken te bewaken. "We besluiten dan tot de opperste staat van paraatheid", aldus het Zeeuwse waterschap.

Na pakjesavond, in de nacht van donderdag op vrijdag, is er rond 04:00 uur 90 procent kans op een waterstand van 3,70 meter boven NAP bij Vlissingen. Het risico dat het opgestuwde zeewater het alarmpeil van 4.20 meter boven NAP bereikt is 30 procent.

Om alles tijdig gereed te hebben, gaat het waterschap momenteel uit van uitgebreide dijkbewaking waarbij ook de dijkdoorgangen bewaakt en gesloten kunnen worden.

Bron: RTLNieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 december 2013, 18:40 uur | Bericht #413349
KNMI geeft code oranje af voor donderdag

Het KNMI waarschuwt voor extreem weer, donderdagmiddag. Vanaf ongeveer 12.00 uur geldt er voor het westen en noorden van Nederland code oranje, de rest van het land geldt vanaf 9.00 uur code geel.

Dat laat het KNMI woensdag weten.

Bij code oranje is er kans op zeer zware windstoten. Het KNMI had eerder op de dag al code geel afgegeven voor donderdag, maar de waarschuwing is nu dus opgeschaald naar code oranje.



Bron: NU.nl | Gewijzigd: 4 december 2013, 20:21 uur, door Marga
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 december 2013, 20:30 uur | Bericht #413379
Kust zet zich schrap voor superstorm


De kustgemeenten nemen voorzorgsmaatregelen tegen het stormweer dat vanaf donderdagmiddag aan land zou komen. Carl Decaluwé, de provinciegouverneur van West-Vlaanderen, coördineert alles. "De combinatie van wind en springtij kan zorgen voor hoge waterstanden", aldus de gouverneur. Donderdagmiddag zou een storm aan land komen die vooral aan de kust voor problemen kan zorgen. Om 3 uur vrijdagochtend zou het water het hoogste peil bereiken. "Via simulaties hebben we berekend dat het waterpeil 6,1 meter kan bereiken. Dat is de hoogste waterstand in 30 jaar", zegt Decaluwé. "Ik ben dan ook bezig met alle burgemeesters aan te manen de nodige maatregelen te nemen. Maar er is nog geen reden tot paniek." Samen met het MDK (Maritieme Dienstverlening Kust) wordt de situatie nauwgezet opgevolgd. De gouverneur wil vooral zorgen dat brandweer genoeg zandzakjes heeft om eventuele wateroverlast op te vangen. Daarnaast worden de jachthavens aangeraden om de boten binnen te houden en goed vast te leggen. Donderochtend worden ook de schotbalken geplaatst. Dat zijn de golfbrekers die de voorbije jaren langs de kustlijn werden gebouwd.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 december 2013, 20:32 uur | Bericht #413382
KLM schrapt vluchten om storm

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft, nu er extreem weer op komst is, uit voorzorg een aantal vluchten voor donderdag geschrapt. Ook zegt het bedrijf vertragingen te verwachten in verband met de verwachte harde wind. Dat liet de KLM woensdag weten.

Een woordvoerder meldde dat het gaat om 42 zogeheten retourvluchten (dat zijn 84 enkele reizen). Alle betrokken passasiers zijn geïnformeerd. Een groot aantal vluchten van de maatschappij gaat wel. De zegsman adviseert reizigers van die vluchten donderdag de website goed in de gaten te houden voor de actuele vluchtinformatie.

Ook het Duitse Lufthansa heeft een paar vluchten geschrapt. Drie toestellen vliegen niet van Amsterdam naar München, drie gaan niet de andere kant op.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 december 2013, 06:12 uur | Bericht #413441
Noodweer op pakjesavond kan leiden tot vroeg fileleed

Nederland maakt zich op voor extreem weer in het westen en noorden van het land. Daar kunnen donderdagmiddag zeer zware windstoten voorkomen, waarschuwt het KNMI. Het noodweer kan in combinatie met pakjesavond al vroeg zorgen voor files.

De eerste spitsfiles kunnen volgens de ANWB al rond 15.00 uur ontstaan. 'Vanwege pakjesavond gaan veel werkenden wat eerder naar huis', voorspelt de ANWB. Automobilisten kunnen dan geconfronteerd worden met het noodweer. De wegen zullen rond 17.00 uur het drukst zijn.

Veel instanties en bedrijven wachten de storm niet af en hebben voorzorgsmaatregelen genomen. Zo liet de KLM weten een aantal vluchten te schrappen. De luchtvaartmaatschappij adviseert reizigers om reisinformatie via de website goed in de gaten te blijven houden.

Ook de noordelijke hulpdiensten bereiden zich voor. Zij roepen alvast op niet zomaar 112 te bellen bij stormschade. Bij de storm in oktober raakte de meldkamer Noord-Nederland in Drachten overbelast, omdat veel mensen belden met problemen die niet dringend waren.

Volgens de KNMI nemen de windstoten pas in de avond en de nacht af. De zwaarste windstoten, mogelijk tot 130 kilometer per uur, worden verwacht in het Waddengebied.

Niet alleen de wind kan voor problemen zorgen. Door de combinatie van springtij en de harde wind worden op sommige plekken hoge waterstanden verwacht. Uit voorzorg gaan de Oosterscheldekering en de stormvloedkering bij Capelle aan den IJssel dicht.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 december 2013, 06:21 uur | Bericht #413442
‘Ga vooral niet kijken naar de storm’



Het wordt een spectaculair beeld, wanneer het water z’n hoogste peil bereikt en hoge golven over havenmuren, staketsels en dijken zullen slaan. Dat zal zeker nieuwsgierigen lokken, maar weerman David Dehenauw predikt voorzichtigheid.

‘Probeer in geen geval op bijvoorbeeld de Pier van Blankenberge of een staketsel te gaan staan. Gelukkig zullen die worden afgesloten’, zegt Dehenauw. ‘Maar ook op de dijk zou ik zeer voorzichtig zijn. Blijf op veilige afstand en kom zeker niet te dicht bij het water. Waterhoogtes van zes meter met zulke hoge golven erbij, dat zijn omstandigheden die de meesten van ons in hun leven nog niet gezien hebben.’

Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 26 januari 2017, 15:00 uur, door Justin
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 december 2013, 08:54 uur | Bericht #413453
Zware stormvloed op komst (update)

België en een aantal buurlanden maken zich op voor een zware noordwesterstorm die vandaag aan land wordt verwacht. De stormvloed wordt mogelijk de hevigste in 60 jaar. Aan de Belgische kust worden windstoten tot 90 kilometer per uur verwacht. In combinatie met springtij kunnen die golven tot zes meter hoog veroorzaken. Vanavond en vannacht bereikt de storm ons land. Ook Nederland, Duitsland en Denemarken zetten zich schrap voor extreem weer.


Storm in Blankenberge in 2006. (Archieffoto) © photo news.

Vooral de kustgemeenten bereiden zich voor op de 'Sinterklaasstorm'. "We voorzien zandzakjes en lichten alle jachtclubs in. Ook de politie wordt ingezet en zal extra patrouilles uitvoeren", verklaarde Patrick De Klerck - burgemeester van Blankenberge - gisteren.

Het noodweer zou vanavond en vannacht aan land gaan en is het gevolg van een noordwesterstorm die over het grootste deel van de Noordzee raast, waardoor water van de Atlantische Oceaan en de Noordzee met grote kracht in onze richting wordt gestuwd. "Op zich is het geen uitzonderlijke storm, maar ze kan wel een uitzonderlijke stormvloed veroorzaken, omdat de afstand waarover de sterke winden blazen zo groot is", legt weerman David Dehenauw uit.

Gevaarlijk stormtij in Antwerpen
Bij springtij - wat deze keer het geval is - wordt zo'n zeestorm nog gevaarlijker. De combinatie van stormwind en springtij zal aan onze kust wellicht de hoogste waterstand in 60 jaar veroorzaken. Rond 3 uur morgenochtend vroeg zou het water het hoogste peil bereiken. "We krijgen vannacht mogelijk golven tot zes meter hoog in Oostende en ook in Antwerpen wordt gevaarlijk stormtij verwacht", waarschuwt Dehenauw.

Tegen de avond wordt een strakke wind met windstoten tot 90 kilometer per uur verwacht aan de kust. Het KMI raadt aan om wandelingen op dijken en kades te vermijden, omdat ze plaatselijk overstroomd kunnen worden door golven. In het binnenland zijn windstoten tot 80 kilometer per uur mogelijk.

Ook Nederland en Denemarken bereiden zich voor op extreem weer. In Nederland wordt het hoogtepunt van de storm vanmiddag verwacht, met zware windstoten tot 130 kilometer per uur. Niet alleen de wind kan er voor problemen zorgen. Door de combinatie van springtij en de harde wind worden op sommige plaatsen ook uitzonderlijk hoge waterstanden verwacht.

"Orkaan Xaver"
Eveneens het noorden van Duitsland zet zich schrap voor wat een van de zwaarste stormen in jaren lijkt te worden. Op de eilanden wordt de zwaarste wind verwacht, maar ook het vasteland zal het allicht zwaar te verduren krijgen. Aan de kust wordt gerekend op windsnelheden tot 180 km per uur. Volgens Duitse meteorologen moet ook rekening worden gehouden met sneeuwval en hoge waterstanden. In noordelijke deelstaten als Sleeswijk-Holstein en Hamburg zou de brandweer al voorbereidingen treffen om overlast te lijf te gaan.

In Nederland werd het noodweer omgedoopt tot 'Sinterklaasstorm'. In Duitsland spreekt men over orkaan Xaver.

Bron: HLN | Gewijzigd: 5 december 2013, 08:54 uur, door Debbieke
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 996 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 996, lezen 5 mensen het topic "Lente discussietopic 2013".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden