Regenboog boven het Haringvliet, 16 juni 2007. Foto: S. Wiersma
Juni blijft veel buien brengen, die lokaal erg veel regen brengen. In steeds meer delen van het land is de maand dan ook al veel te nat. In het oosten van Zuid-Holland en het westen van Utrecht was begin van de week al ruim tweemaal de normale maandhoeveelheid naar beneden gekomen. Doordat de buien vaak een lokaal karakter hebben kan op de ene plaats veel wateroverlast zijn ontstaan terwijl het tien kilometer verderop wellicht droog bleef. We zien dit ook in de maandcijffers tot nu toe. In sommige delen van Noord- en Oost-Nederland en ook het westen van Walcheren is het nog altijd (veel) te droog).
Buien hebben ook hun schone kanten. Niet alleen zien we vaak de mooiste wolkenformaties langs de hemel trekken. Vooral afgelopen zaterdag was dit het geval. Ook zien we juist bij buien wel regenbogen verschijnen. Dit optische verschijnsel zien we altijd met de zon in de rug. S. Wiersma fotografeerde er een boven het Haringvliet. Wie goed kijkt kan zelfs nog een tweede ontwaren.
Wist u dat ?...
Al snel wordt de term wolkbreuk gebezigd. Toch is dit iets waaraan het KNMI een maat heeft gesteld. Een buienwolk waaruit het zo hard regent dat er in 5 minuten tijd 10 mm of meer valt wordt door het KNMI een wolkbreuk genoemd. Als deze intensiteit een uur lang aanhoudt zou er 120 mm kunnen vallen. Ook bij een uursom van 25 mm of hoger wordt de regenval als wolkbreuk geboekt. Het zicht loopt tijdens een wolkbreuk terug tot soms minder dan 200 meter.
©Meteonet