In de weerberichten wordt vaak gesproken over fronten, maar zelden wordt het polaire front genoemd. Toch is dit een veelvoorkomend front op onze breedtegraad. Ook deze dagen hebben we ermee te maken. Een front is het grensgebied tussen twee verschillende luchtsoorten. Vaak gaat het om een koude en een warmere luchtsoort. Op het grensvlak van deze lucht ontstaan gemakkelijk wolken en regen, zodat de passage van een front over het algemeen samengaat met regen of buien. Naast het bekende koufront, warmtefront en occlusiefront zijn er op aarde ook fronten die gedurende het jaar vrijwel altijd rond bepaalde breedtegraden te vinden zijn.
Op het satellietbeeld (zichtbaar licht) van woensdag 12.30u is ten westen en boven Nederland de wolkenband behorende bij het polaire front mooi te zien.
Globale fronten
Wereldwijd gezien komen er op aarde drie van deze belangrijke grootschalige fronten voor. Dit zijn de Intertropische Convergentiezone, het polaire front en het arctische front. De Intertropische Convergentiezone bevindt zich rond de evenaar. Daar botsen twee warme en vochtige luchtstroming op elkaar, de noordoost- en zuidoostpassaat, waardoor daar gemakkelijk zware onweersbuien kunnen ontstaan.
Op de weerkaart van woensdagmiddag 13u ligt het polaire front nog ten zuiden van ons land. Vanavond en vannacht bevinden we ons even aan de warme kant van het front (na passage van de rode lijn), voordat de koudere lucht (na passage van de blauwe lijn) binnenstroomt.
Donderdag om 13u bevindt Nederland zich aan de koude kant van het polaire front. De temperaturen zijn dan weer wat lager dan in de avond en nacht naar donderdag.
Rond de gematigde breedten, ergens tussen veertig en zeventig graden noord- en zuiderbreedte bevindt zich het polaire front. Dit front vormt het strijdtoneel tussen relatief warme en vochtige subtropische lucht aan de zuidzijde en koudere en drogere polaire lucht aan de noordzijde. Op nog wat hogere breedtegraden ‘ontmoeten’ ijskoude arctische lucht en de wat minder koude polaire lucht elkaar. Hier vinden we het zogenaamde arctische front. Van deze drie fronten is het polaire front voor Nederland het meeste van belang. Daarom gaan we hier wat dieper op in.
Om 4u in de nacht naar donderdag bereiken de temperaturen ongeveer de maximumwaarde. Dit zijn de door ons verwachtte temperaturen op 1,5 meter hoogte.
Negen uur later is de koelere lucht binnengestroomd. Dit zijn de verwachte temperaturen om 13u donderdagmiddag.
Zwabberend front
Het polaire front vormt dus het grensvlak tussen warme en koele lucht rond de gematigde breedtegraden, waar ook Nederland zich bevindt. In dit front kan zich een golf ontwikkelingen als warme lucht naar het noorden probeert door te dringen en de koelere lucht zuidwaarts trekt. Hieruit kan uiteindelijk een lagedrukgebied ontstaan die met een zeer sterke westelijke wind op ongeveer tien kilometer hoogte, de straalstroom, West-Europa kan aandoen. Gedurende het winterseizoen ligt het polaire front over het algemeen een stuk zuidelijker dan in de zomer. Hierdoor is het Nederlandse weer in de winter vaak veel wisselvalliger dan in de zomer. Vanuit de ruimte gezien kenmerkt het polaire front zich grofweg als een zwabberende band bewolking die een cirkel om de aardbol vormt. Momenteel is het polaire front ook op de weerkaarten mooi zichtbaar in onze omgeving. Deze woensdag passeert namelijk een golf van deze frontale storing het land, en komen we even aan de warme zuidzijde van het polaire front. Het gaat gepaard met enige tijd regen, al duurt het in het noordoosten pas tot de avond voordat het ook daar gaat regenen.
De mobiele App MeteoEarth laat de neerslagband van het polaire front deze woensdagmiddag goed zien.
Waar het normaal gesproken in de avonduren afkoelt, loopt de temperatuur vanavond vanuit het zuidwesten juist op. Diep in de nacht naar donderdag worden de hoogste temperaturen verwacht. Woensdagmiddag is 10 à 11 graden, maar rond vier uur vannacht verwachten we van noord naar zuid temperaturen tussen 12 en ruim 14 graden. In de loop van donderdag komen we weer aan de koelere noordzijde van het polaire front terecht, en komen de temperaturen een paar graden lager uit.
Bron: Meteo Consult