Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chaves, NM; Roosevelt, NM.

2 Nov 2024 10:31:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chaves, NM; Roosevelt, NM.

2 Nov 2024 09:31:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hutchinson, TX; Moore, TX.

2 Nov 2024 08:48:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chaves, NM.

2 Nov 2024 08:35:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaver, OK; Lipscomb, TX.

2 Nov 2024 08:34:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hemphill, TX; Roberts, TX.

2 Nov 2024 08:27:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carson, TX; Hutchinson, TX; Moore, TX; Potter, TX.

2 Nov 2024 08:20:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Roberts, TX.

2 Nov 2024 08:20:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Roosevelt, NM.

2 Nov 2024 07:38:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hutchinson, TX; Moore, TX.

2 Nov 2024 07:38:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chaves, NM.

2 Nov 2024 07:34:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carson, TX; Hutchinson, TX; Moore, TX.

2 Nov 2024 07:24:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ochiltree, TX; Roberts, TX.

2 Nov 2024 07:24:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carson, TX; Moore, TX; Potter, TX.

2 Nov 2024 07:02:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hartley, TX; Moore, TX; Oldham, TX; Potter, TX.

2 Nov 2024 06:49:53
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
5 november 2013, 17:12 uur | Bericht #411397
Lokale klimaatverandering, moeilijk!

Klimaatverandering is een hot item de laatste jaren, iedereen is er wel op de een of andere manier mee bezig. Dat de temperatuur gemiddeld over de hele wereld gaat stijgen, dat is wel bekend. Maar wat betekenen de gemiddelden waarmee wordt gewerkt voor jouw regio? Voor sommige plaatsen houdt het misschien wel een daling van de temperatuur in, en op andere plekken een sterke stijging. Wat iedereen natuurlijk graag wil weten, is wat er precies gaat gebeuren in het land of in de regio waar jij woont. Dan is natuurlijk de grote vraag: waarom is juist die lokale klimaatverandering zo moeilijk te voorspellen?


Dikkere wolken reflecteren meer zonlicht. Dit betekent dat een deel van de inkomende straling van de zon gereflecteerd wordt, maar ook de energie die de aarde uitstraalt behouden wordt. Hogere dunne wolken laten veel straling door.

Negatieve feedback = in balans
Dit komt omdat er heel veel ‘feedbacks’ plaatsvinden in het klimaat. Een feedback is een terugkoppeling, die positief of negatief kan zijn. Een negatieve terugkoppeling betekent dat het systeem zichzelf in balans houdt. Dit is bijvoorbeeld zo met wolkenvorming. Die vindt plaats als de aarde opgewarmd is (dus vaak in de loop van de middag als de zon al even schijnt). Dan stijgt er warme lucht op die op een bepaalde hoogte condenseert. Dus als de aarde opwarmt, verwacht je meer wolkenvorming. Wolken reflecteren echter ook zonlicht, en zorgen er zo voor dat deze warmte de aarde niet kan bereiken. Als er minder warmte de aarde bereikt, dan is er ook minder wolkenvorming. Daardoor lossen de wolken op, en kan er weer meer warmte de aarde bereiken. Dit is één van de negatieve feedbacks die de aarde in balans houdt.


IJs en sneeuw reflecteren een groot deel van de inkomende straling van de zon. Het land absorbeert juist veel straling, en de oceaan is heeft de grootste opname van straling met maximaal 10% die gereflecteerd wordt.

Positieve feedback = uit balans
Een positieve feedback geeft juist een disbalans. Zoals gezegd reflecteren wolken het zonlicht en zorgen ze ervoor dat deze straling de aarde niet bereikt. Dit komt door het witte oppervlak. Dit geldt ook voor ijs. Door het witte oppervlak weerkaatst ijs veel straling (rond de 50% tot zelfs 90% als het om verse sneeuw gaat). De oceaan daarentegen is heel donker van kleur en daardoor heel goed in het absorberen van straling (94%). Wat gebeurt er dan als de aarde opwarmt? Het ijs op de Noord- en Zuidpool gaat smelten. Dat houdt in dat er minder ijsoppervlak op aarde is, en meer oceaanoppervlak. Er wordt dus minder zonnestraling gereflecteerd, en meer zonnestraling opgenomen. Hierdoor wordt het warmer, waardoor er nog meer ijs gaat smelten. Dit noemen ze een voorbeeld van een negatieve feedback in het klimaat, een disbalans. Dit zien we nu al heel duidelijk gebeuren. Door de smelt van het ijs in de zomer zijn delen van de zeeën ten noorden van Siberië tegenwoordig niet met ijs bedekt op het moment dat daar de winter begint. Het gevolg hiervan is dat de temperaturen daar een tijdje tot wel 15 graden hoger zijn dan op het moment dat er wel ijs ligt.


Een positieve feedback is een gesloten koppeling die steeds extremer wordt. In dit geval geeft het weer hoe het smelten van ijs nog meer opwarming veroorzaakt.

Lokaal klimaat
Deze feedbacks creëren vaak een eigen microklimaat. Vanwege de grote weerkaatsing van de zonnestraling blijft het op de Noord- en Zuidpool ook erg koud. Door de grote verdamping die plaatsvindt boven een regenwoud, blijft het daar lokaal ook erg veel regenen want de verdamping zet zich om in wolken en regen. Zo blijft het vochtige klimaat van een regenwoud in stand. Het zijn systemen op heel grote schaal, als we het hebben over de Amazone of de Noordpool. Op zo’n grote schaal lijkt het misschien een zeer stabiel systeem, maar gezien de sterke feedbacks, is het een groot systeem wat volledig afhankelijk is van wat er op 1 plek gebeurt. Als er dan meer warmte vastgehouden wordt (door een verhoging van de CO2 in de atmosfeer), dan zou het weleens zo kunnen zijn dat die feedbacks verstoord worden.


De Amazone is een grote opslag van CO2. Als dit gebied verloren zou gaan, dan zou dit enorme gevolgen hebben voor de klimaatverandering. Een feedback die van groot belang is, is die tussen de vegetatie en de regen. Door de grote hoeveelheid vegetatie komt er door verdamping veel vocht vrij dat wolken veroorzaakt. Deze regenen weer uit boven hetzelfde gebied. En wist je dat belangrijke voedingstoffen voor de Amazone vanuit de Sahara met de wind meegevoerd worden? Deze dalen dan neer in de Amazone en worden daar gebruikt voor de groei van de vegetatie.

Sahara
Heb je wel eens over nagedacht hoe de Sahara ontstaan is? Deze woestijn was namelijk tot ongeveer 6.000 jaar geleden een savanne. In een paar honderd jaar is deze hele streek in een kurkdroge woestijn veranderd, met op sommige plekken een regenval van maar 5 millimeter per jaar! Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Natuurlijke cycli van de aarde dragen bij aan veranderingen zoals ijstijden. We gaan er hier niet precies op in hoe dit gebeurt, maar het zijn heel langzame processen van tientallen duizenden jaren. Deze veranderingen veroorzaken langzame omslagen in het klimaat. Feedbacks in het klimaat kunnen ervoor zorgen dat zo’n omslag opeens heel plotseling kan verlopen, zoals in het geval van de Sahara. Als het minder warm is, verdampt er minder vocht vanuit vegetatie. Dit veroorzaakt minder wolken/regenval, waardoor er ook minder planten groeien. Zo kan het ineens heel hard gaan, en is in een paar honderd jaar tijd de hele vegetatie in Noord-Afrika doodgegaan. Zo’n groot gebied met hetzelfde klimaat lijkt dan wel zeer stabiel te zijn, maar als er een kleine factor verandert, dan kan het tot gevolg hebben dat het hele systeem in elkaar stort.


De Sahara was heel lang geleden ook een tropisch bos. Vandaar dat er nog veel voedingsstoffen in de grond zitten. De wind neemt deze stoffen tot over de oceaan mee om ze dan neer te laten dalen in Zuid-Amerika.

Wat betekent dat voor de toekomst?
Van zulke onderzoeken leren we dat lokale veranderingen veel sneller kunnen verlopen dan dat we misschien zouden verwachten. Ook zien we dat lokale veranderingen in Midden-Afrika, veel invloed hebben op het klimaat in Europa. Als bij ons een zuidelijke wind staat vanuit de Sahara kan dat een hittegolf veroorzaken in de zomer. Als de Sahara begroeit en daardoor vochtiger zou zijn, zou dat in het Middellandse Zeegebied waarschijnlijk meer regen geven.

Al die feedbacks zorgen ervoor dat we niet eens weten hoe de Amazone zich precies gaat ontwikkelen. Dan kunnen we uiteraard ook niet voorspellen wat heel lokale veranderingen gaan doen. Je ziet, klimaatverandering is zo simpel nog niet!

Bron: Meteo Consult.
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.879 topics, welke bij elkaar 448.469 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.605 leden.
Het nieuwste lid is Gympie24.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 55 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 55, lezen 3 mensen het topic "Algemeen onweerskansentopic 2023".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden