De tyfoon Haiyan heeft wellicht het leven gekost aan één landgenoot. Dat zegt Hendrik Van de Velde, woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken, dat nog op zoek is naar negentien landgenoten nadat woensdag nog een Belg werd teruggevonden.
Deze foto is niet meer beschikbaar
REUTERS
Momenteel zijn nog negentien Belgen vermist op de Filipijnen, nadat vandaag contact werd gemaakt met één Belgische vermiste. Van die negentien personen verbleven er acht in niet-getroffen gebieden. ‘Mogelijk zijn ze intussen al weggetrokken uit het gebied, en is dat de reden waarom we hen niet vinden’, verduidelijkt Van de Velde.
Buitenlandse Zaken concentreerde zich de afgelopen dagen in de eerste plaats op het zwaar getroffen eiland Leyte, waar veel slachtoffers vielen. 'Daar zijn we nog op zoek naar één landgenoot, een tiental andere Belgen bevonden zich op andere getroffen eilanden', aldus Van de Velde. ‘Voor hen hebben we goede hoop, zij verbleven op plaatsten waar weinig slachtoffers vielen.’
Er is nog een tweede landgenoot waar Buitenlandse Zaken zich ernstig zorgen om maakt. De woordvoerder bevestigt het bericht van vorige week dat getuigen hebben gezien dat een landgenoot meegesleurd is door de golven. 'Officieel kunnen we nog niet melden dat de man is overleden, er is nog geen lichaam gevonden en de termijn om iemand dood te verklaren is nog niet verstreken, maar de indicaties dat hij wel degelijk is overleden zijn heel sterk.'
Rijst schenken
De tyfoon Haiyan heeft al 4.011 levens geëist op de Filipijnen. Dat meldt een nieuwe, tussentijdse balans van de overheid. 1.602 mensen zijn vermist en er zijn 18.000 gewonden. Meer dan een miljoen huizen zijn vernield of beschadigd.
De Wereldvoedselorganisatie doet een oproep om rijst te schenken. De tyfoon heeft honderdduizenden rijstakkers vernield en die moeten opnieuw ingezaaid worden. 2,5 miljoen mensen hebben volgens de Verenigde Naties voedselhulp nodig.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
De dodentol na tyfoon Haiyan op de Filipijnen is gestegen tot 5.209. Dat meldt de overheid. 1.611 mensen zijn nog vermist. De meeste doden (4.919) vielen in de Oostelijke Visayas, de regio die het zwaarst getroffen werd door Haiyan, aldus minister van Binnenlandse Zaken Mar Roxas. De 290 andere slachtoffers vielen in veertien andere provincies in het centrum en het oosten van de Filipijnen, meldt het nationale agentschap voor rampenhulp.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Een Amerikaanse marinehelikopter werpt voedsel af boven de Filipijnen.
De Wereldbank heeft de financiële hulp aan de Filipijnen bijna verdubbeld tot ruim 700 miljoen euro. Het geld is bestemd voor de reconstructie van gebieden in het land die zwaar getroffen zijn door de tyfoon Haiyan. Dat heeft de bank vannacht bekendgemaakt. Eerder deze week maakte de Wereldbank bijna 370 miljoen euro vrij voor directe hulpverlening. De Wereldbank in Washington is een internationale organisatie die vooral met kredieten armoede wil bestrijden. De Aziatische Ontwikkelingsbank heeft eerder gezegd bijna 400 miljoen euro beschikbaar te stellen.
Bron: AD | Gewijzigd: 30 januari 2017, 15:59 uur, door Joyce.s
Op de Filipijnen zijn enkele weken na de doortocht van tyfoon Haiyan nog steeds 17 Belgen vermist. Het Belgische hulpverlenersteam B-Fast is vanmorgen geland op de luchthaven van Zaventem.
©VRT
Het ministerie van Buitenlandse Zaken blijft intussen verder zoeken naar 17 vermiste Belgen, onder wie 4 die zich in het zwaarst getroffen gebied bevonden toen de tyfoon over de Filipijnen raasde. "We blijven dus ter plaatse met een aantal consuls om inlichtingen in te winnen", zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).
De 37 medische en logistieke medewerkers van het B-Fastteam zijn vanmorgen geland op Brussels Airport. "Het was een heel mooie operatie", zegt Reynders (MR). "Het team was als eerste van de Europese Unie ter plaatse. Ik hoop dat het mogelijk wordt om in de toekomst ook op Europees vlak zoiets op touw te zetten. Waarom geen EU-Fastteam?"
Ook delegatieleider Geert Gijs kijkt tevreden terug op het werk van zijn team op de Filipijnen. "Ik denk dat we met een kleine ploeg van een klein land, toch het verschil hebben kunnen maken. We hebben meer dan 1.300 mensen verzorgd en 60.000 liter zuiver water verdeeld."
Bron: De Redactie | Gewijzigd: 30 januari 2017, 15:59 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Het Belgische B-Fast-team is terug uit de Filipijnen. Ze werden zaterdagmorgen op de luchthaven van Zaventem verwelkomd door de vicepremiers Didier Reynders (MR), Laurette Onkelinx (PS) en Joëlle Milquet (cdH).
De kleine 40 medische en logistieke medewerkers van het team richtten onder meer een veldhospitaal in en installeerden een waterzuiveringsstation voor de slachtoffers van de tyfoon Haiyan. Ze behandelden meer dan 200 mensen per dag.
Volgens delegatieleider Geert Gijs is er op lange termijn gedacht. Lokale eenheden zijn opgeleid zodat zij met het waterzuiveringsstation kunnen werken. Een Duitse ngo heeft het veldhospitaal overgenomen.
Minister Reynders hoopt dat het Belgische model van noodhulp en interventie op Europees vlak kan worden uitgebouwd. "Het gaat er niet om een grote Europese machine uit te bouwen, maar eerder verschillende kleine teams zoals B-Fast die snel operationeel kunnen zijn", aldus de Belgische buitenlandminister.
Bron: HLN/VTMNieuws
Onweersdagen: 0
Meer dan twee weken na de verwoestende tyfoon Haiyan op de Filipijnen is het dodental tot 5.235 opgelopen. Dat meldt de Filipijnse regering. Nog 1.613 mensen zijn vermist. De meeste dodelijke slachtoffers (4.919) vielen in de oostelijke eilandengroep Visayas, waar Haiyan erg zware vernielingen aanrichtte.
In de centrale en zuidelijke provincies van het land vielen nog eens 316 doden, aldus het nationale agentschap voor rampenhulp. Meer dan 4,2 miljoen mensen moesten hun woningen verlaten. Meer dan een miljoen huizen raakten beschadigd of volledig vernield.
Valerie Amos, hoofd van de humanitaire operaties van de Verenigde Naties, pleitte in New York voor meer steun. "Er moet veel meer gedaan worden", klonk het. Ze is bezorgd dat 1,5 miljoen kinderen bedreigd zijn door ondervoeding en dat ongeveer 800.000 zwangere vrouwen en moeders voedingshulp nodig hebben.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Met vier Nederlanders in de Filipijnen is nog geen contact geweest. Het gaat niet om toeristen, maar om mensen die in het Aziatische land wonen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag maandagmiddag gemeld. Ruim een week geleden waren tien landgenoten nog niet bereikt. Sindsdien daalt het aantal gestaag.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Het opblaasbare noodziekenhuis dat Artsen zonder Grenzen eind vorige week heeft neergezet in de Filipijnse stad Tacloban heeft in het weekeinde zijn eerste patiënten ontvangen. Medici van AzG voerden zes operaties uit in het veldhospitaal, dat is neergezet naast het verwoeste Bethany ZIekenhuis. Dat maakte de medische hulporganisatie vandaag bekend.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Het opblaasbare ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Tacloban. © AFP.
Het hospitaal bestaat uit vijf opblaasbare tenten en telt 45 bedden. In het tijdelijke ziekenhuis wordt de komende 3 tot 6 maanden specialistische zorg gegeven terwijl het lokale zorgsysteem wordt herbouwd.
Tacloban werd twee weken geleden zwaar getroffen door de tyfoon Haiyan.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
De Nederlandse NOS-camereman Eric Feijten wist met een drone de verwoesting van de Filipijnse stad Tacloban vast te leggen. De beelden zijn zonder geluid, maar spreken voor zich.
Bron: HBvL
Het aantal doden door de tyfoon Haiyan op de Filipijnen is opgelopen tot zeker 5500. Bijna 1800 mensen worden nog vermist. Dat hebben de autoriteiten woensdag bekendgemaakt.
In de puinhopen worden tweeënhalve week na het natuurgeweld nog altijd lichamen geborgen. Ruim 3,5 miljoen mensen zijn ontheemd. Meer dan 26.000 mensen zijn gewond geraakt, volgens de laatste cijfers in Filipijnse media.
Bron: AD
Nog zes Belgen zijn vermist op de Filipijnen na de doortocht van tyfoon Haiyan bijna drie weken geleden. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) donderdag in een persbericht.
Volgens Buitenlandse Zaken is de situatie voor één man 'heel onrustwekkend', omdat hij op het zwaarst getroffen eiland Leyte woonde. Twee andere vermisten verbleven in een gebied waar de storm niet voorbijkwam.
Op basis van getuigenissen ging Buitenlandse Zaken er eerder al van uit dat één man is omgekomen. 'Maar zijn lichaam werd nog niet gevonden', klinkt het.
Consulaire medewerkers in de Filipijnen blijven contact zoeken met de vermiste Belgen, zegt Buitenlandse Zaken. Vlak na de doortocht van de tyfoon op 9 november konden ongeveer 300 Belgen niet bereikt worden.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
Deze foto is niet meer beschikbaar
De Nederlandse Janet Kuit, lid van het Dutch Signi Search Dogs, zoekt met haar Belgische Herder naar vermiste personen in de stad Tacloban op de Filipijnen. Het Brabantse reddingsteam heeft al 40 lichamen gevonden. © epa.
Nederlandse speurhonden hebben zaterdag op de Filipijnen voor het laatst gezocht naar slachtoffers van de cycloon die het land ruim drie weken geleden trof. In totaal hebben ze de afgelopen week ongeveer 50 doden gevonden. Daarnaast werden nog eens 50 tot 60 plekken gemarkeerd waar waarschijnlijk doden onder de rommel en het puin liggen.
Dat zei medewerkster Janette Kruit van de stichting Signi Zoekhonden. Die zocht sinds maandagmiddag met vier honden en drie begeleiders in de stad Tacloban naar doden.
Het zoeken was 'extreem zwaar' voor mens en hond. 'Dat kwam door de extreme hitte in combinatie met de grote hoeveelheid wrakhout en rotzooi, waarop het vreselijk moeilijk lopen was', vertelt Kruit. 'De honden moesten geregeld een auto met airco in om bij te komen.'
Bron: AD
De zwaarste tyfoon die ooit aan land kwam, heeft in november op de Filipijnen minstens 5.719 mensenlevens gekost. Dat blijkt uit de nieuwe balans van slachtoffers en schadegegevens, die de rampenbestrijdingsdienst woensdag bekendmaakte. Er worden nog steeds 1.779 mensen vermist.
Tyfoon Haiyan was op 8 november over de Filipijnen geraasd en had vooral door een verschrikkelijke stormvloed zware schade veroorzaakt. Meer dan 26.000 mensen liepen verwondingen op, vier miljoen mensen verloren have en goed. Meer dan 1,2 miljoen huizen werden verwoest of beschadigd.
Bron: HBVL
Onweersdagen: 0
Als gevolg van de doortocht van de tyfoon Haiyan, meer dan vier weken geleden, zijn er nog altijd twee Belgen vermist op de Filipijnen. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) in een persbericht.
Volgens de FOD Buitenlandse Zaken is het evenwel niet helemaal zeker dat de twee Belgen zich op het moment van de ramp op de Filipijnen bevonden. "Het is moeilijk om daar zekerheid over te krijgen", zegt Hendrik Van de Velde, woordvoerder van de federale overheidsdienst. "De mogelijkheid bestaat dat de twee betrokkenen er op dat moment niet waren, en dat ze nu niet weten dat er naar hen gezocht wordt." Minister Reynders heeft de consulaire diensten van Buitenlandse Zaken wel gevraagd om al het mogelijke te blijven doen om deze twee personen te vinden.
Op basis van getuigenissen was Buitenlandse Zaken eerder al van één Belgisch slachtoffer uitgegaan. Het gaat om een 53-jarige man die op 8 november door de golven werd meegesleurd. Hij wordt niet meer bij de vermisten gerekend, maar omdat zijn lichaam nog niet gevonden werd, is zijn overlijden nog niet officieel. "Pas na een termijn van dertig dagen kan een akte van het overlijden worden opgesteld", zegt de woordvoerder. "Dat kan dus pas op 8 december gebeuren."
Bron: HLN
Er is nog altijd geen contact geweest met drie Nederlanders in de Filipijnen sinds de tyfoon Haiyan begin november huishield in dat land. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag donderdag gemeld.
De drie Nederlanders wonen al geruime tijd in de Filipijnen. Met hen was al weinig contact. Mogelijk zijn woonadressen verouderd. De Nederlandse ambassade in het Aziatische land blijft echter speuren naar het drietal.
Kort na de orkaan bestond er onzekerheid over het lot van ongeveer vijftien landgenoten. Daarna daalde het aantal gestaag.
Bron: NU.nl
Onweersdagen: 0
Het is exact een maand geleden dat de dodelijke superstorm Haiyan een spoor van vernieling achterliet in de Filipijnen. Vooral de stad Tacloban werd hard getroffen. De Filipino's proberen in de mate van het mogelijke hun leven terug op te pikken, maar dat is niet eenvoudig.
Er moet nog veel heropgebouwd worden, maar vooral het verlies van vrienden en familie is moeilijk te verwerken. "Nu de feestdagen eraan komen, doet het eens zo pijn dat onze geliefden niet meer bij ons zijn."
Bron: HLN/VTMNieuws
Onweersdagen: 0
Het door een tyfoon getroffen gebied in de Filipijnen is tot nu toe vrij gebleven van grote uitbraken van levensbedreigende ziekten. Medische noodhulp is momenteel vooral gericht op het behandelen van aandoeningen die mensen oplopen door verslechterde leefomstandigheden. Dat heeft een hulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen (AzG) gezegd.
Veel ontheemde Filipijnen lijden bijvoorbeeld aan diarree, longontsteking of zware verkoudheden, zegt de medewerkster van de artsenorganisatie. Ook komen er nog steeds slachtoffers binnen die gewond zijn geraakt door de tyfoon, of later verwondingen opliepen toen ze teruggingen naar hun verwoeste huizen om tussen het puin spullen te zoeken.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Verplegers uit Australië verlenen medische hulp aan overlevenden van tyfoon Haiyan in Tacloban. © reuters.
De noodhulporganisatie biedt daarnaast geestelijke hulp. 'Veel mensen zijn getraumatiseerd. Het helpt al als ze hun verhaal kwijt kunnen', aldus de medewerkster. Ook heeft AzG ruimtes ingericht waar kinderen veilig kunnen spelen.
Knokkelkoorts
Volgens de hulpcoördinator zijn er wel gebieden waar momenteel knokkelkoorts vaker voorkomt dan normaal. Hulporganisaties zijn daar bezig de bron van de ziekte, de mug, te bestrijden. Dat lijkt effect te hebben.
Volgens de medewerkster zijn er in het rampgebied nog steeds dorpen en gemeenschappen waar het centrum van de tyfoon overheen is gegaan maar die nog steeds verstoken zijn van hulp. De hulp van AzG spitst zich nu toe op deze afgelegen gebieden.
De krachtige tyfoon Haiyan richtte in november dood en verderf aan in een groot gebied in de Filipijnen. AzG is een van de vele hulporganisaties die sindsdien actief zijn in het land. De medische hulp van de organisatie is gericht op de noodtoestand. Dat betekent dat zodra het Filipijnse systeem weer draait de hulporganisatie haar activiteiten aan de Filipijnen overdraagt. Hoe lang AzG er nog noodhulp blijft geven vanwege de storm kon de medewerkster niet inschatten.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Het aantal doden door de tyfoon Haiyan op de Filipijnen is opgelopen tot meer dan zesduizend. Ook zijn nog steeds bijna 1.800 mensen vermist. Dat hebben de autoriteiten vrijdag laten weten, schrijft de Filipijnse nieuwswebsite Inquirer News.
Ruim een maand nadat de tyfoon de Filipijnen teisterde, wordt in het zwaarst getroffen gebied Tacloban nog elke dag minstens twintig lijken gevonden, zegt een woordvoerder van een hulporganisatie.
Van ruim 16 miljoen mensen is het huis beschadigd of verwoest. Volgens de autoriteiten zal het zeker nog drie jaar duren voordat dit deel van het land weer is opgebouwd.
Bron: NU.nl
Onweersdagen: 0
De Filipijnen hebben drie miljard dollar (2,2 miljard euro) nodig voor de heropbouw van de gebieden die begin november verwoest zijn door tyfoon Hayian, de dodelijkste in de geschiedenis van het land. Dat zegt de Filipijnse president Benigno Aquino.
Tientallen dorpen in het centrum van de Filipijnen hebben nood aan hulp van de regering om de verwoestingen op te ruimen en de beschadigde infrastructuur herop te bouwen, zei Aquino in de marge van de top van de Asean (Association of Southeast Asian Nations) vrijdag in Tokio.
"De taak is erg ontmoedigend", betreurde hij. Aquino schat dat "zowat 130 miljard pesos", ofwel bijna drie miljard dollar geïnvesteerd moet worden in het herstel, zo blijkt uit een tekst die presidentschap in Manila zaterdag publiceert.
De balans na de tyfoon bedraagt zaterdag op 6.033 doden en 1.779 vermisten. Zowat een miljoen woningen zijn verwoest, waardoor vier miljoen mensen geen dak meer boven het hoofd hebben.
Hayian trof de Filipijnen op 8 november en haalde windsnelheden tot 300 kilometer per uur.
Bron: HBVL
Onweersdagen: 0