© ap.
De Nederlandse overheid is nog altijd op zoek naar 10 Nederlanders in de Filipijnen. Er is geen contact met 2 toeristen en 8 Nederlanders die wonen in het land dat werd getroffen door tyfoon Haiyan. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag. Zaterdag werd er nog gezocht naar 12 Nederlanders. Het aantal Nederlanders waarmee geen contact is, fluctueerde maar daalt inmiddels gestaag.
Bron: AD
Twee vrachtwagens met Nederlandse hulpgoederen van de samenwerkende hulporganisaties (SHO) zijn op weg naar het Filipijnse rampgebied. Dat heeft Cordaid zondagavond laten weten. Naar verwachting komen de hulpgoederen rond middernacht (Nederlandse tijd) aan. Een deel wordt maandag direct uitgedeeld.
De lading kwam zaterdag vast te staan, omdat vrachtwagenchauffeurs en eigenaren van vervoersbedrijven het niet aandurfden om de goederen mee te nemen naar het getroffen eiland Leyte, uit vrees voor de onzekere situatie. Ook waren zij bang dat zij niet meer terug konden keren. Andere chauffeurs zijn bereid gevonden het transport te rijden, mede dankzij de Nederlandse consul, aldus Cordaid.
De hulplading bestaat in totaal uit 6100 tentzeilen, waarvan 3700 uit Nederland en de overige uit de Verenigde Staten.
Nationale actiedag
Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), André Kuipers, Ivo Niehe, Marco Borsato en nog veel meer prominente Nederlanders zetten zich maandag 18 november in voor de nationale actiedag Filipijnen. Dat hebben de samenwerkende hulporganisaties zondagavond bekendgemaakt.
Andere leden van het belpanel zijn Geraldine Kemper, Ivo Niehe, Peter Heerschop, Patty Brard, Klaas Drupsteen, Eric Corton, Manuel Broekman, Alberto Stegeman en Joris Linssen.
Om 22.30 uur start de gezamenlijke tv-uitzending op Nederland 1, RTL4 en SBS6 vanuit het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. De presentatie is in handen van Humberto Tan, Bridget Maasland, Jeroen Pauw en Paul Witteman.
Bron: NU.nl
Onweersdagen: 0
Deze foto is niet meer beschikbaar
Foto AFP
De schade die tyfoon Haiyan aangericht heeft op de Filipijnen, wordt door experten geschat op 6,5 tot 14,5 miljard dollar (4,8 tot 10,7 miljard euro). Dat meldt Air Worldwide, een dienstverlener voor de verzekeringssector gespecialiseerd in natuurrampen. Omdat er volgens Air Worldwide in de Filipijnen niet zoveel eigendommen of goederen verzekerd zijn, moeten de verzekeraars maar rekening houden met 300 tot 700 miljoen dollar aan vorderingen (222 tot 519 miljoen euro).
Bron: HBVL
Onweersdagen: 0
De voorbereidingen voor een tweede vlucht van het Defensievliegtuig om hulpgoederen naar de Filipijnen te vliegen, zijn in volle gang. Gezagvoerder Erik Boekelman zegt dat hulp hard nodig blijft.
Vanmiddag keert het transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht terug op de thuisbasis in Eindhoven. Donderdag vertrok het toestel om 35.000 kilo aan hulpgoederen naar de Filipijnen te brengen.
De hulpgoederen, zoals jerrycans, tentzeilen, medicijnen en een waterzuiveringsinstallatie, zijn vanaf het vliegveld op het eiland Cebu naar het rampgebied gebracht. Het vervoer naar het zwaar getroffen eiland Leyte liep daarbij flinke vertraging op. Het materiaal is beschikbaar gesteld door de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO).
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
De Wereldbank legt de laatste hand aan een noodlening van 500 miljoen dollar (371 miljoen euro) voor de Filipijnen. Via die lening wil de Wereldbank de Filipijnen bijstaan bij het herstel en de wederopbouw van het land, na de verwoestende doortocht van de tyfoon Haiyan.
© ap.
De bank deelde ook mee dat het een team van rampdeskundigden ter plaatse zal sturen om de financiële schade van de ramp op te meten. 'We willen de regering steunen bij haar inspanningen om voor herstel en wederopbouw te zorgen, en de veerkracht van de Filipijnen tegen de steeds vaker voorkomende extreme weersomstandigheden te helpen vergroten', verklaarde Jim Yong Kim, voorzitter van de Wereldbank Groep.
De noodlening kan gebruikt worden voor de financiering van steun in contant geld, kortetermijnjobs en tijdelijke onderkomens van arme families, zegt de Wereldbank.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Buitenlandse Zaken heeft nog geen nieuws van 25 Belgen die in de Filipijnen verblijven. Dat zegt woordvoerder Hendrik Van de Velde maandagmiddag. Tien van hen zouden zich wel buiten de door de tyfoon Haiyan getroffen zone bevinden. In het zwaarst getroffen gebied, op het eiland Leyte, zijn nog vijf landgenoten vermist.
Voorlopig is er weet van één Belg die door de tyfoon om het leven is gekomen. Volgens getuigen zou een Belgische man die vlakbij de zwaar getroffen havenstad Tacoblan woonde daar door de golven zijn meegesleurd.
Bron: GvA
Diarree en luchtweginfecties steken de kop op in de zwaargetroffen delen van de Filipijnen. Ook kampen bewoners met ontstoken wonden. Doordat medische voorzieningen zwaar beschadigd zijn, kunnen mensen slecht behandeld worden. Dat zei Karla Bil maandag tegen het ANP. Zij werkt als medisch coördinator van Artsen zonder Grenzen (AzG) in het door tyfoon Haiyan getroffen gebied.
'Er is weinig schoon drinkwater en dus hebben vooral kinderen diarree. Ook slapen mensen in hutjes en zonder dekens. Doordat het soms regent is het koud, vandaar dat we ook mensen zien met luchtweginfecties', vertelt ze. Dat zijn makkelijk te behandelen aandoeningen, mits er voorzieningen en medicijnen zijn. Die zijn echter goeddeels verwoest.
Bron: AD / HLN
De Filipijnse eilanden die door de tyfoon Haiyan het zwaarst zijn getroffen moeten met Kerstmis weer elektriciteit hebben. Energieminister Jericho Petilla heeft dat maandag gezegd tegen Filipijnse media.
Het gaat om de Oostelijke Visayas-eilanden, waaronder Leyte en Samar. De verwoeste stad Tacloban ligt op Leyte. Minister Petilla deed de belofte voor het vernielde stadhuis van de plaats Palo op het eiland, waar hij gouverneur is geweest.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
De Belgische hulpverleners van B-FAST ("Belgian First Aid & Support Team") in de Filipijnen komt eind deze week terug, maar ze laten hun materiaal wel ter plaatse. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders maandag.
Volgens Reynders is de missie van B-FAST in de Filipijnen volbracht. Ze hielpen een tijdelijk hospitaal op te richten in Palo, op het eiland Leyte, een van de ergst getroffen regio's. Dat wordt overgelaten aan de Duitse ngo Arbeiter Samaritan Bund. Het waterzuiveringsstation wordt toevertrouwd aan de Filipijnse autoriteiten.
Bron: HBVL
Onweersdagen: 0
VN-medewerkers vrezen dat anderhalve week na de tyfoon Haiyan nog altijd niet alle mensen zijn bereikt die door de storm zwaar getroffen zijn. Een woordvoerster van OCHA, de VN-organisatie voor humanitaire hulpverlening, sprak maandag van een 'logistieke nachtmerrie'. Tussen 10 tot 12,9 miljoen mensen hebben hulp nodig om van de ramp te herstellen.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© afp.
De autoriteiten, de Amerikaanse strijdkrachten en internationale hulporganisaties schatten nu dat 4 miljoen Filipijnen uit hun huis zijn verdreven. Vorige week werd dat aantal nog op 900.000 geschat. Het aantal doden wordt nu op 3900 geraamd. President Benjamin Aquino zei vandaag dat de omvang van het lijden 'hem in de verleiding brengt te gaan wanhopen'.
Hij bezocht de stad Palo, ten zuiden van de zwaar getroffen stad Tacloban. Daar hebben technici generatoren uit een overstroomd IT-park gered om de verlichting van de wegen en het stadhuis te herstellen. Minister Jericho Petilla van Energie beloofde dat de zwaarst getroffen gebieden, zoals Tacloban, met Kerstmis weer stroom hebben.
Volgens de OCHA-woordvoerster is de ramp 'immens. Het is alsof we over heel België spreken en alle inwoners moeten helpen'. Bernard Kerblat, bij de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr verantwoordelijk voor de Filipijnen, zei dat zijn organisatie er nog steeds problemen mee heeft de hulp te coördineren. 'Ik ben er persoonlijk niet zeker van dat we elk deel van het gebied waar mensen hulp nodig hebben, hebben bereikt', zei hij. Er zijn naar zijn idee zeer geïsoleerd gelegen eilanden waar nog geen hulpverlener is geweest.
Een van de mensen die hun huis in Tacloban verwoest zagen worden, is de 45-jarige Patricia de la Cruz. Zij heeft uit de puinhopen een noodhut van 8 vierkante meter gebouwd, waar ze woont met twee kinderen en negen andere familieleden. Zij heeft 15 familieleden verloren, onder wie haar oudste zoon en een schoondochter, maar 'ze heeft geen tijd om te treuren'. Reddingswerkers hebben alle doden op een wagen geladen en naar een massagraf gebracht. Rond haar hut hangt in de hitte de stank van dood en verderf.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Beelden van de ravage die de tyfoon Haiyan bijna twee weken geleden aanrichtte op de Filipijnen, overspoelen nog elke dag de (online) media. Ook Lewis Whyld - fotojournalist bij Associated Press - postte een video van het rampgebied op het internet. Zijn beelden springen in het oog omdat ze geregistreerd werden met behulp van een drone.
Whyld werkt al jaren met onbemande vliegtuigjes. Volgens hem zijn ze het ideale instrument om bij een grote natuurramp als deze te worden ingezet: de omvang van het natuurgeweld wordt snel duidelijk en hulpverleners kunnen de schade op moeilijk te bereiken plaatsen opmeten. Met een warmtecamera kan hij bovendien ook zoeken naar overlevenden.
Dat de kracht van Haiyan alles verwoestend was, bewijzen bovenstaande beelden - die Whyld afgelopen weekend postte op YouTube - nogmaals.
Op de archipel wordt intussen volop puin geruimd en nagedacht over de toekomst. Volgens Jericho Petilla - de Filipijnse minister van Energie - zullen de zwaarst getroffen eilanden met Kerstmis opnieuw elektriciteit hebben. Het gaat dan om de Oostelijke Visayas-eilanden, waaronder Leyte en Samar. Petilla deed zijn belofte voor het vernielde stadhuis van de plaats Palo op het eiland, waar hij vroeger gouverneur was.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
De capaciteit op het vliegveld van het Filipijnse eiland Cebu wordt vanaf dinsdag aanzienlijk vergroot dankzij Nederlandse inzet. Het lossen van de hulpgoederen ging tot nu toe langzaam, omdat de uitlaadapparatuur voor vliegtuigen in Cebu ernstig beschadigd was geraakt door de tyfoon Haiyan.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© afp.
Vanaf dinsdag gaat het lossen gemakkelijker. 'Op Schiphol was dergelijke uitlaadapparatuur wel voorhanden. Een Brits Antanov 124-vliegtuig heeft deze apparatuur opgehaald en is nu onderweg naar Cebu. Dat maakt dat de hulpverlening daar vanaf dinsdag met sprongen vooruitgaat", zegt Jelte van Wieren, hoofd noodhulp van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
'Dit is goed nieuws. Hoe soepeler de hulpverlening kan verlopen, hoe beter. Ons doel is immers zo snel en effectief mogelijk de mensen ter plekke te helpen', zo reageerde noodcoördinator Paul Borsboom van Cordaid namens de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO).
Bron: AD
Onweersdagen: 0
De Nederlandse regering zet ook deze week een defensie vliegtuig in voor transport van noodhulp naar de slachtoffers van de tyfoon 'Haiyan' op de Filipijnen.
Het vliegtuig naar de Filipijnen zal waarschijnlijk donderdag vertrekken vanaf luchtmachtbasis Eindhoven. Het gaat om een luchttransport van 30 ton noodhulp die voor een groot deel uit chirurgische apparatuur en medicijnen zal bestaan.
Foto: fbf
Ook deze tweede vlucht is een gezamenlijke operatie van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie. Afgelopen donderdag vertrok de eerste kist met noodhulp naar de Filipijnen, de hulpgoederen daarvan zijn inmiddels in het crisisgebied aangekomen. Minister Ploumen: 'We zijn zeer blij dat die hulp nu het rampgebied heeft bereikt en de mensen daar geholpen kunnen worden. De nieuwe tweede vlucht is daarop een passend vervolg.'
De inzet komt bovenop het bedrag van ruim € 2 miljoen minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking eerder al beschikbaar stelde voor noodhulp. Het ministerie staat over verdere hulpverlening voortdurend in contact met de VN en de EU. De minister, die momenteel een reis maakt naar China, Birma en Indonesië, volgt de ontwikkelingen op de Filipijnen op de voet. Gisterenavond was een videoboodschap van haar te zien in de tv-actie voor de slachtoffers van de ramp.
Bron: BON
Onweersdagen: 0
De voedselhulp van de Verenigde Naties heeft nog altijd honderdduizenden door de tyfoon Haiyan getroffen Filipino's niet bereikt. Die inschatting heeft het hoofd van het Wereldvoedselprogramma (WFP) Ertharin Cousin dinsdag gemaakt.
Volgens haar zijn inmiddels 1,9 miljoen mensen bereikt. 'De realiteit is dat we weten dat er nog veel meer mensen zijn die door de storm zijn getroffen', aldus Cousin. 'We wisten dat 2,5 miljoen mensen voedsel nodig hadden toen we onze eerste beoordeling maakten', voegde ze daaraan toe.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
De kosten van de wederopbouw van de Filipijnen na de tyfoon kunnen oplopen tot circa 5,8 miljard dollar (4,2 miljard euro). Dat heeft de Filipijnse minister van Economische Planning, Arsenio Balisacan, gezegd.
Balisacan zei dat het geld onder meer nodig is voor de herbouw van huizen, scholen, bruggen en wegen. Volgens de bewindsman kan de economie mogelijk sneller gaan groeien als de wederopbouw voortvarend wordt aangepakt.
Hij voegde eraan toe dat de economische fundamenten van het Aziatische land grotendeels intact zijn gebleven. Balisacan hoopt dat de Filipijnen onder gunstige voorwaarden in het buitenland geld kunnen lenen.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
In de Filipijnen is nog altijd geen contact met tien Nederlanders sinds tyfoon Haiyan twee weken geleden passeerde. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het aantal Nederlanders dat niet gevonden kon worden, daalde de afgelopen weken, maar sinds zondag dus niet meer. Ook toen stond het aantal op tien. Toch gaan er wel mensen van de lijst af, terwijl er andere namen bij komen.
Twee toeristen
Er is geen contact met acht Nederlanders die in het land wonen en twee mensen die er op vakantie waren. Van één Nederlander is bevestigd dat hij is overleden. Het gaat om een 69-jarige toerist die verdronk nadat zijn boot was gekapseisd.
Bron: RTL
Buitenlandse Zaken heeft nog geen nieuws van 23 Belgen die op de Filipijnen verblijven. Dat heeft woordvoerder Hendrik Van de Velde dinsdagavond laten weten. Vijftien bevinden zich in de door de tyfoon Haiyan getroffen gebieden.
Op Leyte, waar de tyfoon het hardst toesloeg, is er nog één Belg waar er geen nieuws over is. Er is ook nog de landgenoot die volgens getuigen door de golven zou zijn meegesleurd.
Bron: HBVL
Onweersdagen: 0
De superfyfoon Haiyan heeft volgens de jongste balans aan meer dan 4.000 mensen op de Filipijnen het leven gekost. De verantwoordelijken voor rampen hadden woensdag 4.011 dodelijke slachtoffers opgelijst. Er worden nog 1.602 personen vermist.
Bij het natuurgeweld raakten meer dan 18.000 mensen gewond, aldus de verantwoordelijken. Volgens de VN-noodhulporganisatie hebben minstens 2,5 miljoen mensen voedselhulp nodig. Meer dan een miljoen huizen zijn beschadigd of werden vernield, aldus de VN-organisatie.
Bron:Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
Het veldhospitaal van B-Fast in Palo, op het Filipijnse eiland Leyte, een van de zwaarst getroffen regio's door de tyfoon Haiyan, heeft al een duizendtal patiënten verzorgd. Dat heeft Jan Eyckmans, de woordvoerder van de FOD Volksgezondheid, op Twitter gemeld en werd bevestigd door Hendrik Van de Velde, de woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken. Van de Velde meldt ook dat nog twintig Belgen vermist zijn op de Filipijnen.
"Dat cijfer kan kloppen, aangezien zowat 200 patiënten per dag worden verzorgd", zegt Van de Velde. "De leden van het team verzorgen in het veldhospitaal vooral kleinere letsels, zoals open wonden."
Van de Velde bevestigt nog dat B-Fast tot en met donderdag volop blijft werken en dat het hospitaal dan wordt overgedragen aan de Duitse ngo Arbeiter Samaritan Bund. De leden van het team zullen zaterdag weer in België zijn.
Momenteel zijn nog twintig Belgen vermist op de Filipijnen, van wie er acht in niet-getroffen gebieden verbleven. "Op Leyte zijn we nog op zoek naar één persoon, een tiental andere personen bevinden zich op andere eilanden", aldus Van de Velde. De woordvoerder bevestigt nog dat getuigen hebben gezien dat een landgenoot meegesleurd is door de golven. "Officieel kunnen we nog niet melden dat de man is overleden, er is nog geen lichaam gevonden en de termijn om iemand dood te verklaren is nog niet verstreken, maar de indicaties dat hij wel degelijk is overleden zijn heel sterk."
Bron: HBVL
Onweersdagen: 0
Het ministerie van Buitenlandse Zaken probeert nog met negen Nederlanders contact te leggen in het door de superstorm Haiyan geteisterde rampgebied in de Filipijnen. Van deze negen personen wonen er acht in de Filipijnen, één is een toerist.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0