Buitenlandse Zaken heeft nog geen nieuws over 70 Belgen op de Filipijnen, na de doortocht van de verwoestende tyfoon. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders verklaard in de Kamer. Er is contact geweest met een twintigtal mensen dat verblijft in streken die niet door de tyfoon werden getroffen. Van zo’n vijftien landgenoten wordt verondersteld dat ze op het eiland Leyte verblijven.
‘We zijn zeer ongerust over het gebrek aan nieuws over een aantal Belgen. Ik hoop dat we in de uren en dagen die volgen, niet meer dramatische situaties gaan meemaken, maar momenteel kunnen we niets voorzien’, zei Reynders. De minister onderstreepte dat Buitenlandse Zaken inspanningen blijft leveren om contact te leggen.
Hij zei ook dat de echtgenote en kinderen van de man met Belgische en Filipijnse nationaliteit die mogelijk in Leyte is verdronken, door de post van Buitenlandse Zaken in Manilla zijn opgevangen en dat ze zo snel mogelijk naar België zullen afreizen. Over de toestand van de man zelf, heeft Reynders nog geen bevestiging. De informatie is gebaseerd op verklaringen van getuigen, luidde het.
Europees fonds
Op vragen van Dirk Van der Maelen (SP.A) en Roel Deseyn (CD&V) bevestigde de minister op Europees vlak een fonds te steunen om hulp te bieden aan de arme landen. Van der Maelen had opgemerkt dat vooral de armste landen worden getroffen door dit soort rampen als gevolg van de verwaarlozing van het klimaat en riep de Belgische regering op hun vraag rond de installatie van een schadeherstelfonds te steunen.
Ook herinnerde Reynders eraan dat ons land al jaren pleit voor een gelijkaardig initiatief als B-Fast op Europees niveau - een zogenaamde EU-Fast. ‘Vanmiddag nog heb ik contact gehad met alle ambassadeurs van de Europese landen en ik heb gezegd dat wij dat dossier aan de orde zullen brengen op de volgende Raad Buitenlandse Zaken, zei de minister.’ ‘Het is zeer belangrijk om niet alleen een initiatief van België op te starten, maar een echt Europees initiatief voor alle mogelijke tragedies in de toekomst. Misschien zal er nu een meer positieve reactie komen uit de verschillende landen.’
Tot slot noemde Reynders het nuttig een kader te scheppen voor grote solidariteitsacties. ‘Er zijn zoveel organisaties die geld vragen, dat het nuttig is om toch een kader te scheppen. Wij zullen de komende weken starten met besprekingen daaromtrent in het parlement’, aldus nog Reynders.
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0
De internationale hulp voor de slachtoffers van de supertyfoon komt in een hogere versnelling. "De Verenigde Staten sturen zelfs een vliegdekschip met 5.000 militairen en 80 vliegtuigen en helikopters", zegt VTM NIEUWS-reporter Julie Colpaert. Die vliegtuigen en helikopters zijn heel belangrijk voor de hulp aan de afgelegen gebieden. Ook B-Fast kan op volle kracht beginnen te werken. Het materiaal stond vast op de luchthaven, omdat er een tekort aan benzine was. "Dat probleem is intussen opgelost", zegt Julie Colpaert. Ze zullen zich nu opstellen in twee scholen die worden gebruikt als opvangcentra voor daklozen.
Bron: HLN/VTMNieuws
Onweersdagen: 0
Het officiële dodental van de tyfoon Haiyan in de Filipijnen is opgelopen tot 4460. Dat hebben de rampenautoriteiten in het Zuidoost-Aziatische land bekendgemaakt, meldden de Verenigde Naties. Het is een enorme sprong in het dodental. Eerder op de dag was er nog sprake van ruim 2300 doden.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Kinderen rennen op hulptroepen af in de hoop eten en drinken te krijgen. © epa.
De VN waarschuwde vandaag dat noodhulp de slachtoffers van de tyfoon Haiyan in de Filipijnen niet snel genoeg bereikt. 'Het is waar dat er nog steeds gebieden zijn waar mensen in nood zijn en waar het nog niet gelukt is om te komen', aldus noodhulpcoördinator Valerie Amos.
'Ik hoop dat dit in de komende 48 uur aanzienlijk zal verbeteren. Ik heb het gevoel dat we mensen in de steek hebben gelaten', aldus Amos. Ze zei dat in Manilla na een bezoek aan de zwaar getroffen stad Tacloban.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Prime Minister Cameron maakte vandaag bekent dat het vliegdekschip de HMS Illustrious ingezet wordt om hulp te bieden aan de Philipijnen. De Illustrious zal de HMS Daring aflossen omdat de HMS Illustrious zoals de USS Washington veel vers drinkwater kan aanmaken en diverse helikopters aan boord heeft die praktisch ingezet kunnen worden. Buiten inzet van dit schip sturen de Britten ook nog een Antonov met speciale luchthavenmiddelen waaronder zware transportmiddelen. Het Ministerie van defentie verklaarde dat deze inzet de laatste bottlenecks uit de logistieke hulpverlening moet halen.
De 4 waardevolle middelen die de HMS Illustrious kan bieden zijn:
1.Vergroten landcapaciteit helicopters
2.Meer luchtsteun met 7 helikopters ( 3x Lynx, 1x Merlin en 3 Sea King )
3.Grote Medische en technologische capaciteit
4.Grote vers water produktie
Lynx
Merlin
Sea King
@Onweer-Online
bron:UKGOV
| Gewijzigd: 30 januari 2017, 15:57 uur, door Joyce.s
Na de doortocht van tyfoon Haiyan zijn op de Filipijnen al zeker 4.460 mensen omgekomen. Dat hebben de VN donderdag verklaard. De Filipijnse autoriteiten blijven echter bij een vorige balans.
Deze foto is niet meer beschikbaar
©AFP
Farhan Haq, een VN-woordvoerder, verklaarde dat in totaal 12 miljoen mensen getroffen zijn door de tyfoon. 920.000 mensen hebben volgens de laatste cijfers van de overheid hun huizen moeten verlaten.
In een vorige balans spraken de Filipijnse autoriteiten over 2.357 doden. En dat blijft het officiële cijfer, zo benadrukte een woordvoerder van de Filipijnse overheid. Het cijfer van de VN klopt niet volgens hem.
Reuters meldt echter dat er alleen al in de stad Tacloban 4.000 doden zijn gevallen. Dat cijfer staat volgens het persagentschap op een bord bij het stadhuis van de verwoeste kuststad.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
Goed nieuws vanuit het kamp van de Belgische hulpverleners in Tacloban. Als eerste internationale hulporganisatie zijn ze volledig operationeel. Al het materiaal kon gisteren in een nieuw kamp opgesteld worden, in verwoest gebied waar nog niemand is geweest sinds tyfoon Haiyan. “De eerste patiënt is verzorgd. Nu zijn we definitief van start”, zegt teamleider Geert Gijs.
Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar na vier lange dagen heeft het B-Fastteam in het rampgebied een vaste locatie en beschikken de hulpverleners over al hun materiaal, dat de voorbije dagen bij mondjesmaat ter plaatse geraakte. Gisteren arriveerde de laatste vrachtwagen met tenten, medisch materiaal en voedsel. “Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar we zijn volledig operationeel”, aldus een tevreden Geert Gijs.
Bron: HBVL
Onweersdagen: 0
"Vanuit de lucht is de vernieling van het zwaarst getroffen eiland Leyte pijnlijk zichtbaar", zegt VRT-journalist Jens Franssen. Hij is vanmorgen over het rampgebied in de Filipijnen gevlogen. "Het was haast voyeuristisch."
Franssen is vanmorgen met een sportvliegtuigje van het eiland Cebu over de zee naar het zwaarst getroffen eiland Leyte gevlogen. "Vanuit de lucht zie je pas hoe groot de ravage van tyfoon Haiyan eigenlijk is", zegt hij in "De ochtend". "Het heeft iets voyeuristisch bijna. De paar huizen die nog rechtstaan hebben geen dak meer. Je kijkt letterlijk bij de mensen binnen. Ze zwaaien naar ons vanuit hun keuken."
Overal stromen vluchtelingen toe die op zoek zijn naar eten, water en onderdak. De winkels beginnen intussen opnieuw te openen, maar door de schaarste zorgt dat vaak voor lange wachtrijen. "Gewapende Filipijnse soldaten houden op bijna ieder kruispunt een oogje in het zeil, want verderop wordt er nog volop geplunderd."
Franssen is ook naar het stadhuis van Tacloban getrokken of althans wat daar nog van overblijft. "Wat ik daar zag is erg hoopvol", zegt hij. "Daar hingen grote papieren op met organogrammen en kaarten. Het staat mooi aangeduid waar hulpverleners zich moeten aanmelden. Ze krijgen hier dan een dorp toegewezen. De lokale overheid is echt wel in gang geschoten."
Ook de Amerikanen zijn volop aan het helpen. "Amerikaanse militairen zijn de luchthaven in de buurt van Tacloban aan het vrijmaken, zodat ook hier meer hulp kan landen", zegt Franssen. "Sinds een uur zijn er ook Amerikaanse helikopters van het vliegdekschip USS George Washington die af en aan vliegen."
Bron: De Redactie | Gewijzigd: 15 november 2013, 10:10 uur, door Debbieke
Onweersdagen: 0
De Amerikaanse president Obama heeft aan de Filipijnen nog meer hulp beloofd, na doortocht van tyfoon Haiyan. "Het wordt een lange en moeilijke weg voor het land, maar Amerika is daarin hun vriend." De Verenigde Staten stuurden al een groot vliegdekschip naar de Filipijnen. Aan boord zijn verschillende helikopters en vliegtuigen, die de hulpverlening moeten vergemakkelijken. "En als dat nodig is, komt er nog meer hulp", zegt Obama. Hij vraagt ook aan alle Amerikanen om hun steentje bij te dragen.
Bron: HLN/VTMNieuws
Onweersdagen: 0
De Filipijnse autoriteiten hebben de dodenbalans na de verwoestende doortocht van tyfoon Haiyan opgetrokken naar 3.621 doden. Een eerdere balans maakte melding van 2.360 doden, niettegenstaande de Verenigde Naties hebben aangegeven dat al zeker 4.460 mensen het leven lieten.
Volgens het nationaal rampencentrum worden sinds de doortocht van de tyfoon vorige vrijdag ook nog 1.140 mensen vermist.
Bron: HBVL
Onweersdagen: 0
Deze foto is niet meer beschikbaar
Een regenboog over de verwoeste stad Tacloban EPA
Het aantal Nederlanders met wie na de orkaan op de Flipijnen geen contact meer is geweest, is naar beneden bijgesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft met veertien Nederlanders nog geen contact gehad. Gisteren waren er dat nog zeventien. Van de veertien nog niet getraceerde personen wonen er twaalf in de Filipijnen. De twee anderen zijn toeristen.
Bron: NOS
15 November 2013
Het medische team van ISAR heeft zijn bestemming gekregen namelijk naar Palo, waar ze direkt hun tenten opgezet hebben naast de Kathedraal van die stad. Midden in de nacht is het ISAR team daar naar toegegaan en in het duister hebben ze hun behandelingsplaats ingericht waarna ze meteen begonnen zijn met hulp te bieden. Groepsleider Michael Lestmeister geeft een verslag van de gebeurtenissen en vindt dat alles tot nu toe rustig verloopt maar de plaats wordt door het leger bewaakt om ons te beschermen.
De stad Palo met 63.000 inwoners, ligt op het eiland Leyte ongeveer 10 kilometer van Tacloban. Tijdens de opbouw van de ISAR tenten kwam nog een Yolande ter wereld van een vrouw die geboorte gaf in een half opgebouwde tent van ISAR. Een verpleegkundige zei meteen dat dit het eerste lichtpuntje is in deze totale verwoesting. Volgens de groepsleider heeft het even geduurd voordat we eindelijk aan de gang konden en meteen nadat we de eerste patiënte zagen leek het net onze laatste inzet in na de aardbeving in Haiiti gezien we soortgelijke verwondingen tegen kwamen.
In de loop van de dag werden de patienten geen routine meer daar de verwondingen zwaarder werden die we tegen kwamen. Veel mensen met zware hoofdwonden waarbij ze zwaar bebloed bij ons aankwamen en de huid gewoon los van de schedel zat. Bij 60 patienten die dag behandelde we zware ontstekingen die aan het etteren waren en bij veel mensen zagen we de maden in de wonden kruipen. We hebben 100 patienten geholpen vandaag waarvan we minsten 1 amputatie hebben moeten uitvoeren.
@Onweer-Online
bron:DerWesten / fbISAR
| Gewijzigd: 30 januari 2017, 15:58 uur, door Joyce.s
De doortocht van de tyfoon Haiyan op de Filipijnen heeft momenteel al aan 3.600 mensen het leven gekost, verklaart John Ging van het bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de VN (Ocha). Daarmee wordt de balans van de VN naar beneden herzien, in overeenstemming met het cijfer dat de Filipijnse overheid had meegedeeld.
Gisteren werd door de VN nog melding gemaakt van 4.460 doden, maar dat aantal werd toen prompt tegengesproken door de Filipijnse overheid die het op 2.357 dodelijke slachtoffers hield.
Ondertussen is het dodental door beide partijen aangepast. Eerder op de dag had de Filipijnse overheid de dodenbalans al opgetrokken tot 3.621, een getal dat nu dus gevolgd wordt door de VN.
"De Filipijnse autoriteiten hebben ons gevraagd om op een consistente wijze met hen te rapporteren. Zij maken geen schattingen, maar ze melden reële cijfers", zegt Ging. Hij verontschuldigde zich ook dat de VN onvoldoende had duidelijk gemaakt dat het om een schatting ging.
Bron: HLN
Ik bedoel dat we ons dat niet kunnen voorstellen.
Berichten samengevoegd door Marga
Bij zware overstromingen in Vietnam zijn deze week minstens zes mensen om het leven gekomen. Volgens de lokale autoriteiten zijn 20.000 anderen geëvacueerd. De zware overstromingen zijn het gevolg van een nieuwe tropische depressie boven zee, na de doortocht van tyfoon Haiyan, die vernieling zaaide in de Filipijnen voor die afgezwakt over Vietnam trok.
Desalniettemin werden voor de tyfoon in het land 800.000 mensen geëvacueerd. "Het water steeg te snel en heel wat mensen hebben niet de tijd gehad om er zich op voor te bereiden", luidt het. Drie mensen zijn nog vermist. Verschillende delen van de oude stad Hué, die door Unesco geklasseerd is als Werelderfgoed, staan minstens een meter onder water.
Bron: hbvl
De Nederlandse ambassade in de Filipijnse hoofdstad Manilla draait overuren sinds de tyfoon Haiyan ruim een week geleden over een deel van het land raasde. De relatief kleine diplomatieke post kreeg tot dusver ruim 60 meldingen over Nederlanders die mogelijk in de problemen zijn gekomen.
Veel van hen zijn inmiddels getraceerd of hebben zichzelf gemeld bij de ambassade, het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag of bij familie of vrienden. Maar met 13 Nederlanders is nog altijd geen contact geweest sinds de natuurramp. 'De zorg over hen neemt toe. Hun status is onbekend. We blijven er alles aan doen om met hen contact te leggen'', zei plaatsvervangend ambassadeur Ank Willems zaterdag in haar kantoor tegen het ANP.
Willems, die 5 maanden op deze post zit, en haar collega's volgden vorige week al het nieuws in aanloop naar de superstorm die werd verwacht. De ambassade gaf via de website advies wat Nederlanders het beste konden doen. Al snel was duidelijk dat de tyfoon van ongekende omvang was en veel verwoestingen had aangericht.
Telefoontjes van verontruste familieleden
De ambassade paste daarop in overleg met het ministerie het reisadvies aan. Ook kwamen al snel de eerste telefoontjes binnen van gedupeerde Nederlanders en van verontruste familieleden, vrienden en werkgevers. Een Nederlandse consulair specialist werd uit New Delhi in India ingevlogen om te assisteren in Manilla.
In de eerste dagen was er bijna geen telefoon- en internetverkeer mogelijk in het rampgebied. 'Je probeert dan alle andere kanalen die je hebt, te gebruiken', vertelt Dick Camerling, hoofd consulaire zaken. Zo vragen ambassademedewerkers aan plaatselijke autoriteiten, andere ambassades, hulporganisaties en bedrijven om relevante informatie door te geven, in een poging te achterhalen waar iemand verblijft.
Opluchting en blijdschap, maar ook grote bezorgdheid en soms verdriet wisselen elkaar daarbij af, vertellen Willems en Camerling. Zo kwam een 69-jarige Nederlander om het leven die met vier vrienden op duikvakantie was bij een van de eilanden. De vier, die al hun spullen en documenten waren kwijtgeraakt, kwamen uiteindelijk naar de ambassade in Manilla, die vliegtickets en een hotel voor hen boekte, de reisdocumenten in orde maakte, geld gaf voor kleding en eten en 'een luisterend oor' bood, vertelt Willems. 'Het was heftig', blikt haar collega Camerling terug.
Grote betrokkenheid
De Nederlandse gemeenschap in de Filipijnen toont volgens Willems ondertussen 'grote betrokkenheid' bij de slachtoffers van de tyfoon. Twee Nederlandse bedrijven zamelen geld in en sturen vrachtauto's met duizenden voedselpakketten naar Samar. Ook particulieren, onder wie partners van enkele ambassademedewerkers, helpen als vrijwilliger bij het klaarmaken van noodpakketten.
Bron: AD
Een kapel in de zwaar getroffen Filipijnse stad Tacloban doet dienst als noodhospitaal voor pasgeborenen, nadat het echte ziekenhuis verwoest werd door tyfoon Haiyan. In de kerk werd er tijdelijk een afdeling neonatale intensieve zorgen geïnstalleerd. Tussen al het menselijke leed door worden er uiteraard nog altijd baby's geboren op de Filipijnen. Die kindjes kunnen voor verzorging niet meer terecht in het Eastern Visayas Regional Medical Center, waarvan de benedenverdieping helemaal onderliep na de doortocht van de verwoestende orkaan Haiyan. De hele afdeling neonatologie werd weggeveegd, samen met de enige couveuse van de instelling en al het andere medische materiaal dat levens kan redden. Artsen en personeel brachten twintig hulpbehoevende baby's dan maar in veiligheid in de kleine kapel van het ziekenhuis op de bovenverdieping. Sommige kindjes werden er op het kleine altaar gelegd. Zes van de twintig haalden het uiteindelijk niet.
Althea
Want ook het kerkje blijft helaas, zoals de hele stad, verstoken van elektriciteit en van andere basisnoden. Zo wisselen twee ouders elkaar af om handmatig non-stop zuurstof in de longetjes te pompen van hun drie dagen oude baby, Althea Mustacisa. Het meisje werd op 13 november thuis geboren. Ze had een gewicht van 2,65 kg en kon moeilijk ademen. Ze werd gereanimeerd en ligt nu dus aan de manuele zuurstofpomp om haar in leven te houden. Stoppen is sterven, Althea kan niet zelfstandig ademen. Anderen proberen wat uit te rusten op de houten kerkbankjes, waar ze zich neervleien met hun kind in de armen.
Bron: HLN / AD | Gewijzigd: 30 januari 2017, 15:58 uur, door Joyce.s
De overlevenden van de tyfoon Haiyan likken hun wonden en bidden vandaag voor een beetje hoop. De Filipijnen staan voor een zware opdracht: het land heropbouwen na een storm die minstens 3.681 doden maakte.
In vernielde kerken komen Filipijnen samen om vandaag te zingen en te bidden. In de Santo Niño kerk bijvoorbeeld, in Tacloban, een van de zwaarst getroffen steden van het land. Rosario Capidos (55) was er ook bij. Ze weende en hield haar negenjarige kleinzoon Cyrich stevig vast.
Capidos zocht samen met negen familieleden toevlucht in haar huis toen Haiyan toesloeg op 8 november. Toen het water opkwam, heeft ze haar drie kleinkinderen op een plaat van piepschuim gelegd en naar een Chinese tempel gevoerd. Haar familie overleefde. ‘Ik ben God dankbaar dat ik een tweede kans heb gekregen.’
Massale hulpverlening komt de voorbije dagen goed op gang. Amerikaanse helikopters droppen voedselpakketten en medische teams op de verschillende eilanden, ook de meer afgelegen gebieden. Maar er staat ook een humanitaire crisis voor de deur. Geschat wordt dat vier miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. Zeker een half miljoen huizen zijn beschadigd, de helft daarvan is helemaal vernield, volgens de Verenigde Naties.
Landbouw
De VN waarschuwt ook voor de gebrekkige informatie over bergachtige gebieden in het westen van het land. Daar zou nog 60 procent van de mensen voedsel en drinken nodig hebben.
1.186 mensen worden nog vermist, volgens nationale cijfers. Het officiële dodental is sinds vrijdag met zestig gestegen. De eerst geschatte 10.000 doden lijkt een overschatting van de VN. De overheid schat de schade aan infrastructuur en landbouw op 230 miljoen dollar. De VN vreest dat de economische en humanitaire kost nog zal stijgen als hulp voor de landbouwers niet op tijd komt voor het volgende plantseizoen in december en januari.
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0
Na de verwoestende tyfoon op de Filipijnen denken ontroerde Nederlanders ook aan de kinderen. In de week na de ramp hebben tientallen mensen gebeld naar de stichting Wereldkinderen, omdat ze een Filipijns kindje willen adopteren. Dat is vrij veel voor zo kort na een ramp, zegt Inge Prenger, die de afdeling adoptie van de stichting leidt. 'Deze mensen hebben de beelden gezien en zijn geraakt. Ze hebben het gevoel: kan dat arme kind niet nu op een vliegtuig naar ons worden gezet?'
Deze foto is niet meer beschikbaar
© epa.
Ingrid van Galen uit Eindhoven is een van de mensen die graag willen adopteren. Zij is er al wel langer mee bezig, sinds de aardbeving in Haïti van 2010. De eerste hordes heeft ze genomen, ze is in principe goedgekeurd als aanstaande ouder. 'Afgelopen weekend zat ik naar de tv te kijken en ik dacht, zullen we dan maar eens in actie komen, nu met die tyfoon? Er zijn vast een hoop kinderen plotseling ouderloos geworden.'
Van Galen belde donderdag met Wereldkinderen. Hoe lang het duurt voor ze zekerheid krijgt, weet ze niet. 'Ik hoop dat het snel lukt.'
De meeste geïnteresseerden waren eerder nog niet bezig met adoptie. Wereldkinderen moet ze uit de droom helpen. De weg naar adoptie is lang en er is geen garantie dat mensen uiteindelijk een kindje krijgen om zich over te ontfermen. Prenger: 'Daardoor wordt ze duidelijk: dit gaat hem niet worden. Veel aspirant-ouders haken dan af.'
Wereldkinderen vertelt de mensen dat ook kinderen in andere landen nieuwe ouders zoeken. Prenger: 'Dat willen de meesten niet, ze hebben niet zo'n behoefte aan informatie daarover. Ze hebben het gevoel 'deze Filipijnse kinderen hebben geen ouders meer en zijn hulpeloos, ik wil voor ze zorgen'. Dat heeft iets wrangs.'
De Stichting Adoptievoorzieningen, die het eerste papierwerk regelt voor de overheid, ziet hetzelfde gebeuren. 'Mensen zien kleine kinderen op tv en willen die gaan helpen. Maar als ze er goed over hebben nagedacht, haken ze toch af. We noemen ze schijnaspirantouders', zegt directeur Peter Benders.
Wereldkinderen brengt onder anderen Filipijnse kinderen zonder ouders onder bij Nederlandse gezinnen. Elk jaar komen er ongeveer 15 kinderen uit het Aziatische naar Nederland, een vrij kleine groep.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Artsen Zonder Grenzen (AZG) heeft verschillende teams op verschillende eilanden in de Filipijnen, goed voor 137 hulpverleners. Het is ontzettend lastig om noodhulp te verlenen in het rampgebied. Veel wegen zijn onbegaanbaar, de luchthaven in Tacloban is ernstig beschadigd en de luchthaven in Cebu is overvol en overbelast, zo meldt de organisatie.
"Onder de hulpverleners bevinden zich artsen, verpleegkundigen, chirurgen, logistieke medewerkers, psychologen en water-en-sanitatiespecialisten. Daarnaast hebben we honderden tonnen aan medisch materiaal en hulpgoederen naar het rampgebied gestuurd", luidt het.
Deze foto is niet meer beschikbaar
©Reuters
Veldhospitaal
In Tacloban, de hoofdstad van de zwaar getroffen provincie Leyte, bereidt een team van AZG een veldhospitaal voor. Een ander team bereidt medische activiteiten voor in Palo, een plaats ten zuiden van Tacloban waar het ziekenhuis ernstige schade heeft opgelopen.
"Ook trokken we naar de zwaar getroffen plaats Ormoc, in het westen van Leyte, om daar de noden te peilen. We richten ons daarbij eerst vooral op de vele mensen die zich in de evacuatiecentra hebben verzameld. Ons team heeft hier al enkele patiënten behandeld. In de plaats Dulang bereiden we een distributie van hulpgoederen voor en zullen we de kliniek ondersteunen. Later zullen we de situatie langs de kust in het oosten en westen van het eiland onderzoeken".
Zuiver water
Ondertussen stuurt Handicap International 50 waterzuiveringspompen naar de zwaarst getroffen gebieden. Daarnaast stuurt de organisatie ook een nieuwe lading urgentiekits naar de Filipijnen, goed voor meer dan 5 ton bijkomend materiaal.
Bron: HBVL
Onweersdagen: 0