Na de tyfoon Haiyan op de Filipijnen zoeken duizenden mensen naar verwanten en vrienden via de sociale media. Dat meldt de website van Der Spiegel. Je gsm opladen kan aan noodoplaadpunten en sms'en is op de Filipijnen momenteel gratis.
Op de Facebook-pagina van een parlementslid uit de Filipijnse provincie Leyte worden dezer dagen honderden noodoproepen gepost. Burgers smeken de volksvertegenwoordigers van hun district om hulp bij het zoeken naar vermisten.
Ook op Twitter zoeken overlevenden naar vermiste verwanten en vrienden via de hashtags #yolandaPH of #haiyanPH. Soms voegen ze ook foto's van de vermiste persoon toe.
Op de sociale netwerksites krijgen de vermisten na tyfoon Haiyan een gezicht. Ook Google Person Finder wordt momenteel intensief gebruikt om vermisten terug te vinden. Die website is speciaal ontworpen om zoekenden en gezochten samen te brengen. Sinds maandag zijn er al 70.300 inzendingen geweest onder de noemer "Typhoon Yolanda". Yolanda is de naam die ze in de Filipijnen hebben gegeven aan Haiyan.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
De stad Tacloban is zwaar getroffen door de tyfoon Haiyan en een zwaartepunt van de hulpoperatie. Maar de ernstige verwoestingen op de Filipijnen strekken zich uit over een zeer groot gebied in de archipel. Dat zegt Naroesha Jagessar, een Nederlandse medewerkster van het Rode Kruis op de Filipijnen.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© epa.
Het gaat om het grootste gedeelte van de eilanden Samar en Leyte in het oosten van het land. Op Leyte alleen al wonen 2 miljoen mensen en op Samar 1,5 miljoen.
Ook het noorden van het eiland Cebu is geraakt door Haiyan, net als de bekende toeristenbestemming Coron. Dat is het noordelijke deel van de eilandengroep Palawan, in het westen van de Filipijnen. Op het eiland Panay, in het midden van het land, zijn de problemen het grootst in de provincies Iloilo en Capiz.
Tacloban en Ormoc
Als zwaarst getroffen plaatsen noemt Jagessar behalve Tacloban (220.000 inwoners) ook Ormoc (bijna 200.000 inwoners). Beide steden liggen op het eiland Leyte. Op de zuidpunt van het eiland Samar kampt de plaats Guiuan (bijna 50.000 inwoners) met grote verwoestingen.
Filipijnse media berichten vandaag ook over de toeristenplaats Basey die in het zuiden van Samar ligt, niet ver van Tacloban op het nabijgelegen Leyte. Vijf dagen na de tyfoon zou Basey (50.000 inwoners) nog altijd verstoken zijn van hulp van buitenaf. Alleen daar al kwamen volgens de plaatselijke rampenbestrijding ruim 430 mensen om. In totaal zijn op de Filipijnen al 2.275 doden geteld.
Humanitaire hulp
Volgens de Nederlandse komt de hulpoperatie, voor zover de omstandigheden dat toelaten, steeds beter op gang. Luchthavens worden weer in gebruik genomen en ook over zee is aanvoer weer mogelijk, nadat die eerder door een tropische depressie werd bemoeilijkt. Jagessar vertelt dat het bieden van onderdak en het verstrekken van water, voedsel en medische hulp nog steeds de hoogste prioriteit heeft.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
In de kuststad Tacloban is een 53-jarige Belgische Filipijn vermist geraakt, nadat allicht een metershoge golf zijn huis verwoestte. Dat melden lokale bronnen aan familie in België. Buitenlandse Zaken vreest dat Alex Cordero overleden is. Zijn vrouw Kathleen en twee van hun kinderen zijn in veiligheid.
© kos.
De Brusselse Kathleen D. (53) huwde zo'n 25 jaar geleden met Alex op de Filipijnen en zette er een regionaal kantoor van de ngo Disop mee op poten. Samen zetten ze vijf kinderen op de wereld, waarvan er drie naar België verhuisden om er verder te studeren. "Vorige week was Kathleen voor haar werk in Cambodja", vertelt een familielid. "Ze ontving nog een bericht van Alex dat hij en de twee kinderen nog leefden. Daarna viel de communicatie echter stil. Via familie op de Filipijnen kwamen we te weten dat Alex vermist was. Kathleen bereikte uiteindelijk zondag Tacloban. Hun huis vlak aan de zee is compleet verwoest. Er staan alleen nog enkele muren recht. Vermoedelijk heeft een sterke golf hun huis kapot gemaakt. Zeker is dat de twee kinderen niet thuis waren, maar bij familie van Alex. Ze zijn oké en verenigd met hun moeder. Van Alex is echter geen spoor."
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Vijf dagen na de verwoestende doortocht van Haiyan groeit de vertwijfeling onder de slachtoffers van de tyfoon. Volgens de autoriteiten hebben 600.000 mensen hun hebben en houden verloren en zijn ze dringend aangewezen op hulp. Maar ook de angst begint te regeren. Angst voor plunderaars die het geweld niet schuwen. Er zijn ook al verschillende schietpartijen geweest. Eigenaars van winkels slaan op de vlucht omdat ze vrezen dat hun gezinnen doelwit zullen zijn.
© getty.
Op het zwaar getroffen eiland Leyte hebben duizenden burgers een voedselopslagplaats in Alangalan bestormd. Volgens een woordvoerder van de nationale levensmiddelenautoriteit werden er 129.000 zakken rijst van elk 50 kilogram ontvreemd. "We roepen degene die de zakken meegenomen hebben, op ze met anderen te delen en niet te verkopen", aldus woordvoerder Rex Estoperez. Tijdens de bestorming van het depot stortte een muur in. Er kwamen acht mensen om het leven.
Plunderingen
Plunderaars hebben het niet alleen gemunt op voedsel. Ze gaan ook aan de haal met producten die verre van levensnoodzakelijk zijn, zoals televisies. Georganiseerde bendes breken in winkels in en gaan er met de duurste producten vandoor. Individuele plunderaars stelen de rest.
Ongeveer 2.000 agenten, soldaten en leden van de speciale eenheden zijn opgetrommeld om op Leyte een oogje in het zeil te houden. Ze hebben wegversperringen opgeworpen, en sinds maandagavond geldt in Tacloban ook de avondklok. Desondanks moest een massabegrafenis van slachtoffers van Haiyan woensdag geannuleerd worden door schietincidenten.
Kritiek op regering
Intussen krijgt de Filipijnse regering steeds meer kritiek. "Niemand in de regering lijkt de teugels in handen te hebben", aldus parlementslid Carlos Zarate. "De mensen verhongeren of sterven aan diarree". Bovendien wordt opnieuw hevige regen voorspeld. Terreinen vol puin staan onder water, en de overlevenden slapen er meestal onder de open hemel.
Het officiële dodental na de taifoen staat intussen op bijna 2.300.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
De meeste buitenlandse hulp aan de zwaar getroffen Filipijnen wordt niet via regeringsfunctionarissen aan slachtoffers verleend. Dit heeft het Filipijnse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag beklemtoond.
Woordvoerder Raul Hernandez heeft zo een poging gedaan achterdocht bij donors over de mogelijke corruptie in het land weg te nemen. Hij zei woensdagavond (plaatselijke tijd) dat 'tot dusverre alle landen die hulp bieden, behalve Indonesië, zeggen dat ze dat doen via eigen kanalen,niet-gouvernementele organisaties, liefdadigheidsinstellingen of andere stichtingen van hun keuze'. Het hoeft niet via Filipijnse kanalen gesluisd, aldus de woordvoerder.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Het Belgische B-Fast-team begint donderdag met het opzetten van een noodveldhospitaal in Tacloban, op het zwaar door de tyfoon Haiyan getroffen Filipijnse eiland Leyte.
Op vier na zijn alle Belgische hulpverleners intussen in Tacloban geraakt, en ook tweederde van de hulpgoederen is ter plaatse. Dat is vernomen van luitenant-kolonel René Wagemans, die met drie collega’s nog achtergebleven is op de luchthaven van Cebu om er de laatste vlucht van 7,5 ton hulpgoederen te regelen.
©BELGA
De luchthaven van Cebu is zowat de draaischijf voor de noodhulp aan de slachtoffers van de tyfoon. De noodhulp stroomt er massaal toe, maar zaak is die goederen ook op Leyte te krijgen. Intussen is tweederde van de hulpgoederen van B-Fast met C-130’s van de Filipijnse luchtmacht toch getransporteerd, en Wagemans probeert met drie achtergebleven collega’s de laatste 7,5 ton ook ter plaatse te krijgen. Dat moet in principe donderdagochtend gebeuren. “En alles hangt af van de veiligheidssituatie in Tacloban en het overleg met de autoriteiten, maar in principe kunnen we donderdag ook starten met de installatie van het veldhospitaal”, aldus Wagemans.
Het B-Fast-team kwam dinsdagochtend (plaatselijke tijd) na een vlucht van 21 uur aan op Cebu. Het team is 41 hulpverleners sterk. Behalve een veldhospitaal en hulpgoederen hebben ze ook een waterzuiveringsstation mee.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
Serge Vandenesse, de vijftigjarige man van wie gevreesd werd dat hij de allesverwoestende tyfoon op de Filipijnen niet had overleefd, is veilig en wel. Dat bevestigde zijn kameraad Mark Trappeniers (51) uit Wommelgem woensdag.
©Belga
Serge Vandenesse (50) en zijn Filipijnse vrouw Jessa Abatias bevonden zich in Tacloban, het zwaarst getroffen gebied. Zijn kameraad Mark Trappeniers was dinsdag doodongerust en vreesde voor het ergste, maar hij meldde onze redactie woensdag dat Serge het goed stelt, al is de man wel alles kwijt.
Nog 86 Belgen niet gelokaliseerd
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders laat woensdag weten dat er nog 86 Belgen op de Filipijnen zitten die nog altijd niet zijn gelokaliseerd. Een dertigtal daarvan bevinden zich in de meest getroffen gebieden.
Volgens de buitenlandminister kan de situatie van een "gebrek aan informatie" nog wel een tijdje duren. Het Belgisch consulaat in Manilla heeft versterking gekregen van een consul uit Jakarta (Indonesië).
Bijna 800 Belgen wonen nagenoeg permanent op de Filipijnen. Buitenlandse Zaken opende zondagochtend een crisiscentrum dat telefonisch bereikbaar is op 02/501.40.00.
Bron: HBVL | Gewijzigd: 13 november 2013, 17:33 uur, door Debbieke
Onweersdagen: 0
De eerste drie vrachtvliegtuigen van Artsen zonder Grenzen (AzG) met hulpgoederen voor de slachtoffers van de tyfoon Haiyan zijn geland op de luchthaven van het Filipijnse Cebu. Zes vliegtuigen zijn nog onderweg, en morgen vertrekt nog een tiende vrachtvliegtuig vanuit Oostende. In totaal gaat het om 350 ton hulpgoederen.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© epa.
Teams van de hulporganisatie zijn al sinds zaterdag actief in Cebu. Andere teams proberen nu ook andere delen van de Filipijnen te bereiken met vliegtuigen, helikopters en boten. Zo is per vliegtuig Guiuan aangedaan, in het oosten van het eiland Samar. "De verwoesting is er enorm, en de noden zijn er erg hoog", aldus AzG.
De hulporganisatie start er morgen activiteiten op. AzG stuurde ook al een team per helikopter naar het eiland Panay. Andere teams komen binnenkort per boot aan op het eiland Bantayan en in de stad Ormoc, in het westen van het eiland Leyte.
Wie de hulpverlening aan de slachtoffers in de Filipijnen wil steunen, kan een gift overmaken op de rekening BE73 0000 0000 6060. AzG werkt totaal onafhankelijk en maakt geen deel uit van het Consortium 12-12 of 21-21.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Vanaf luchthaven Eindhoven is een defensievliegtuig vertrokken met 29.000 kilo aan hulpgoederen voor slachtoffers van de tyfoon in de Filipijnen. Volgens verslaggever Pepijn Crone is er tentzeil mee voor 5000 families, en medische kits waarmee duizenden slachtoffers kunnen worden geholpen.
© Pepijn Crone
"In de voorste kar zitten lampen, die werken op zonne-energie, de laatste twee zijn medische materialen en tentzeil", zegt Crone.
Het toestel heeft verder drinkwatermateriaal mee, drinkwaterzuivering, medicijnen en jerrycans. De inzet komt bovenop de ruim 2 twee miljoen euro die Ploumen zaterdag al beschikbaar stelde.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
Er moet sneller hulp komen voor de overlevenden van de tyfoon Haiyan. Dat heeft Valerie Amos, hoofd van de humanitaire operaties van de Verenigde Naties, verklaard. Ondertussen is het vliegdekschip van de Verenigde Staten vlakbij het getroffen gebied.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Bewoners in Tacloban bedekken hun gezichten tegen de stank van de ontbindende lichamen. Foto: AFP
Amos noemt de situatie op de plaatsen waar Haiyan passeerde ‘luguber’. ‘Zij die het konden, zijn vertrokken. Vele anderen proberen’, aldus de topvrouw van de VN na een bezoek aan Tacloban. ‘De mensen hebben wanhopig hulp nodig. We moeten hen nu helpen.’ De VN wil volgens Amos nu eerst een snellere distributie van de hulpgoederen bekomen.
Zes dagen nadat een van de krachtigste tyfoons ooit op aarde passeerde op de Filipijnen, is het nog steeds moeilijk om hulp bij de overlevenden in de getroffen gebieden te krijgen. In het zwaar getroffen Tacloban zitten zo nog duizenden mensen zonder water en voedsel. Er liggen ook nog steeds lijken, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.
Ondertussen nadert het Amerikaans vliegdekschip USS George Washington - met 5.000 mariniers en 80 vliegtuigen en helikopters aan boord - de Filipijnen. Vanop het schip kunnen de vliegtuigen en helikopters hulp tot in moeilijk bereikbare gebieden krijgen.
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0
Het blijkt niet eenvoudig om de noodhulp bij de slachtoffers van tyfoon Haiyan te krijgen. VRT-radiojournalist Jens Franssen is in de haven van Cebu. "De internationale hulp begint langzaam maar zeker op gang te komen, maar het verkeer zit volledig vast." Zo'n 11 miljoen mensen heeft hulp nodig op de Filipijnen. "De Filipijnse overheid spreekt over de grootste logistieke operatie in decennia", zegt Franssen vanuit Cebu. "Dat merk je ook hier in de haven. Het verkeer zit volledig vast. Het is een logistieke nachtmerrie om de hulp te verschepen."
De internationale hulp begint langzaam maar zeker op gang te komen. "Voor het eerst in dagen rijden er trucks langs met hulpgoederen en water, maar de tonnen goederen geraken volgens lokale hulporganisaties momenteel moeilijk bij de slachtoffers."
©Jens Franssen
Naast de internationale hulp zijn er ook nog steeds veel mensen die hun familie op een ander eiland proberen te helpen. Zij proberen de ferry te nemen en proberen dan zoveel mogelijk hulpgoederen mee te nemen. "Velen van hen hebben dozen mee en zakken", zegt Franssen. "Intussen hangen hier overal papiertjes op met daarop de vermelding dat iedereen maximaal 50 kg materiaal mag meenemen. Iedereen wil natuurlijk zoveel mogelijk meenemen, maar de boten zijn daar niet op voorzien."
"Muziek doet leven"
Sinds gisteren is de zon ook terug op de Filipijnen. "Wie kan die timmert een hut ineen", zegt Franssen. Tussen al het menselijke leed door is er hier een daar een lichtpuntje. "Het oog van de tyfoon is hier gepasseerd, toch heeft deze muzikant zijn gitaar kunnen redden. Muziek doet leven."
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
Na enkele dagen gewacht te hebben op de luchthafen van Manilla is het ISAR team op 13 november door een Amerikaans vliegtuig van het leger aangekomen in het rampgebied van Tacloban. De Amerikanen hebben de luchtbrug overgenomen van het Philipijnse leger daar deze de situatie niet meer aankan en men heeft de luchthaven van Tacloban 24 uur inzetbaar gemaakt met militaire hulpmiddelen die de Amerikanen bezitten.
Bij Aankomst is meteen duidelijk dat het een grote verwoesting is en men ziet alleen maar vertwijvelde mensen rondlopen en de plaatselijke autoriteiten kunnen het geheel niet goed coordineren volgens de Groepsleider van ISAR. We gaan meteen opzoek naar een plaats waar we kunnen beginnen met hulp te bieden door een z.g. noodhospitaal in te richten. De Groepsleider verwacht dat na inrichting men 100 patienten per dag kan ontvangen voor kleine verwondingen en botbreuken maar we kunnen ook indien nodig operaties uitvoeren.
@Onweer-Online
bron:DerWesten/fbISARDuisburg | Gewijzigd: 30 januari 2017, 15:56 uur, door Joyce.s
Het Amerikaanse vliegdekschip George Washington is donderdag in de Filipijnen aangekomen. Er zijn onder meer 21 helikopters aan boord om de broodnodige hulp te brengen aan de slachtoffers van de verwoestende tyfoon Haiyan.
©AFP
Er zijn 5.000 militairen actief op het vliegdekschip, dat heeft aangemeerd voor de kust van het eiland Samar. Met de helikopters moeten moeilijk toegankelijke gebieden bereikt kunnen worden.
Er zullen acht Amerikaanse schepen deelnemen aan de reddingsacties. Het vrachtschip Charles Drew heeft al water en voedsel gebracht naar de zo goed als van de kaart geveegde stad Tacloban, op het eiland Leyte.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
De leden van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KNVR) trekken een kwart miljoen euro uit voor hulp aan de Filipijnen. Dat heeft voorzitter Tineke Netelenbos bekendgemaakt.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© afp.
Het geld is bedoeld voor persoonlijke hulp voor medewerkers en studenten van de zeevaartschool in Palompon op het eiland Leyte, om de schade aan de gebouwen van de zeevaartschool te herstellen en voor de gemeenschap van Palompon en de directe omgeving.
De KNVR werkt sinds 2001 samen met de zeevaartschool in Palompon. De Nederlandse overheid droeg eerder enkele malen financieel bij en Nederlandse reders die Filipijnse zeevarenden in dienst hebben, maken maandelijks geld over. Sinds 2001 hebben 1335 afgestudeerde studenten een contract gesloten met Nederlandse reders. De meesten zijn nog altijd bij hen in dienst.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Het Belgische B-Fast-team is eindelijk in het rampgebied rond de Filipijnse stad Tacloban aangekomen met alle personeel en de nodige goederen. Dat heeft woordvoerder Hendrik Vandevelde van Buitenlandse Zaken vandaag bevestigd.
Het team zal beginnen met de inrichting van een veldhospitaal en een waterzuiveringsstation. © belga.
B-Fast heeft zijn tenten opgeslagen iets ten zuiden van de zwaar getroffen stad Tacloban in de provincie Leyte.
De locatie kreeg het team toegewezen van de VN-coördinator voor noodhulp. Dat vernam persagentschap Belga van de woordvoerder van de FOD Volksgezondheid Jan Eyckmans.
Nu de logistieke problemen, waar alle hulporganisaties de laatste dagen mee werden geconfronteerd, achter de rug zijn, kan het B-Fast-team eindelijk met zijn activiteiten van start gaan. Het team begint met de inrichting van een veldhospitaal en een waterzuiveringsstation.
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) zal deze namiddag verder communiceren over het B-Fast-team op de Filipijnen, zo liet woordvoerder Vandevelde nog weten.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Hulporganisaties bieden naast voedsel, water en eerste hulp nu ook psychische ondersteuning aan de slachtoffers op de Filipijnen. Nabestaanden die alles kwijt zijn, zijn ten einde raad.
"Ik ontmoette vandaag een man in het ziekenhuis die zichzelf in de borst wilde steken omdat hij zijn hele gezin had verloren", vertelt een woordvoerder van Artsen Zonder Grenzen. "We horen dit soort tragische verhalen overal."
AZG is gestart met de eerste noodhulp in andere gebieden dan het eiland Cebu. Zo gaat een team vrijdag naar de gemeente Guian, in het oosten van eiland Samar, waar nog weinig over bekend is. Duidelijk is wel al dat 'het hele dorp is vlakgeslagen en er simpelweg geen daken meer zijn'.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
Het Ministerie van Defensie heeft razendsnel gereageerd om hulp te bieden aan de Philipijnen zegt persvoorlichter George Little vandaag. Tijdens een persconferentiee op het Pentagon verklaarde hij dat Defensie en andere Amerikaanse overheidinstanties direct de handen ineengeslagen hebben en begonnen zijn om humanitaire hulp te bieden. Toen we zagen hoe erg de ramp was op de Philipijnen heeft Deventie Secretaris Hagel meteen de oproep gedaan om alle beschikbare Militaire middelen beschikbaar te stellen en direkt te sturen om hulp te bieden. De Philipijnen zijn onze bondgenoot en bondgenoten staan we bij in geval van zo een ramp, zei Hagel.
Als eerste werd meteen 250 mariniers van de 3e espeditie brigade geplaats op Clark en Villamore op de Philipijnen om de luchtbrug te assisteren die bestaat uit:
5 KC-130 transportvliegtuigen en 4 MV-22 Ospreys. De aankomende dagen wordt deze luchtvloot nog uitgebreid en op 12 november hadden ze al bijna 50 ton aan hulpgoederen gebracht. We hebben de prioriteit gesteld aan Water, voedsel, tenten, hygiene producten en medicamenten. Hagel heeft ook besloten het vliegdekschip de USS George Washington te sturen samen met de kruisers USS Antietam, USS Cowpens en destroyers USS Mustin, USS McCampbell and USS Lassen. Later komt ook nog het voorraadschip de USNS Charles Drew maar de George Wasgington is van groot belang daar deze ruim 1,5 miljoen liter vers water kan maken per dag en beschikt over 11 helicopters die direkt ingezet kunnen worden daar er genoeg voorraden zijn op het schip.
USS George Washington Group
KC-130 Hercules
MV-22 Osprey
USNS Charles Drew
@Onweer-Online
bron:navy.mil
| Gewijzigd: 30 januari 2017, 15:57 uur, door Joyce.s