De economische schade die de tyfoon Haiyan op de Filipijnen heeft aangericht, bedraagt 12 tot 15 miljard dollar (9 à 11 miljard euro). Dat cijfer bracht Kinetic Analysis Corporation vandaag naar buiten op basis van computerberekeningen. De schadepost staat gelijk aan ongeveer 5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van het Aziatische land.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© reuters.
Hoofdonderzoeker Charles Watson van Kinetic Analysis noemde de schade 'catastrofaal' voor de Filipijnen. Volgens hem is mogelijk maar 10 tot 15 procent van de schadegevallen verzekerd.
Ter vergelijking wees Watson op de schade van 50 miljard dollar die superstorm Sandy vorig jaar aanrichtte in met name New York en New Jersey. Dat bedrag is minder dan 1 procent van het Amerikaanse bbp en was bovendien voor meer dan de helft verzekerd.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Prime minister David Cameron kondigde vandaag aan dat de HMS Daring samen met een RAF C 17 transportvliegtuigvanuit Singapore hulp gaat bieden aan de Philipijnen. Verder wordt het bedrag van 6 miljoen engelse pond verhoogd worden tot 10 miljoen. De premier riep de zakelijke sector op om te helpen. Verder zullen ook Save the children, Oxfam, Care international UK en het Britse Rode kruis acties starten.
@Onweer-Online
bron: BBCNews | Gewijzigd: 12 november 2013, 07:01 uur, door Marga
In totaal gaan 24 artsen samen met verpleegkundigen en reddingsmedewerkers van de Duisburgse organisatie I.S.A.R. hulp bieden in de Philipijnen. Enkele uren voor vertrek zijn deze opgeroepen en gaan een zware taak tegemoed die op geheel vrijwillige basis is. Het gehele team is in 3 uur tijd verzameld en gemobiliseerd op luchthaven Frankfurth vanwaar ze vertrekken samen met 2 ton aan medicamenten en genoeg middelen om het hele team 10 dagen te kunnen ondersteunen in eerste levensbehoefte en onderdak. Ze nemen voornamelijk antibiotica mee en pijnstillers naast een z.g. uitgebreide trauma kit die een ieder bij zich draagt.
@Onweer-Online
bron: DerWesten
| Gewijzigd: 30 januari 2017, 15:53 uur, door Joyce.s
De Verenigde Staten sturen een vliegdekschip naar de Filipijnen om te helpen met de hulpverlening op de eilandengroep. Het vliegdekschip USS George Washington heeft 5.000 mariniers en 80 vliegtuigen en helikopters aan boord. Dat meldt het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie. De USS George Washington lag in de haven van Hong Kong en is normaal gesproken gestationeerd in Japan. Het duurt tussen de 48 en 72 uur voordat het schip voor de kust van de Filipijnen ligt.
Vanop het schip kunnen militaire vrachtvliegtuigen en helikopters medicijnen, voedsel en water naar de getroffen gebieden vliegen. Het Pentagon stuurt ook vijf andere militaire schepen mee naar de Filipijnen. Volgens een woordvoerder zal de vloot over twee tot drie dagen bij de Filipijnse kust zijn. Ook de Britse regering stuurt een militair schip naar de Filipijnen, de HMS Daring. Dat schip, met een helikopter en 200 militairen aan boord, ligt nu voor de kust van Singapore.
Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 12 november 2013, 07:31 uur, door Marga
Het Belgische B-Fastteam is vannacht op de Filippijnen aangekomen. "We hebben materieel bij om aan zeker tienduizend slachtoffers hulp te bieden en kunnen zelfs operaties uitvoeren in ons veldhospitaal", zegt dokter Tim Das.
Het team houdt zich klaar voor enkele aangrijpende taferelen. "Dit wordt ongetwijfeld een erg zware dobber omdat veel kinderen bij de slachtoffers zijn", zegt arts Tom Staes.
Bron: HBvL
Deze foto is niet meer beschikbaar
Een omgevallen reclamebord in de Chinese provincie Hainan nadat de tot tropische storm gedegradeerde tyfoon Haiyan zondag en maandag passeerde. © afp.
De tot tropische storm afgezwakte tyfoon Haiyan heeft minstens acht mensen in het zuiden van China het leven gekost. Dat hebben Chinese staatsmedia vandaag gemeld. De storm zou bovendien voor honderden miljoenen dollars schade hebben toegebracht aan landbouw en visserij. Het zwaarst werd het eiland Hainan getroffen, waar een vrachtschip gisteren van zijn ankers sloeg en stuurloos raakte. Drie bemanningsleden vonden daarbij de dood, terwijl vier opvarenden nog worden vermist. Vier inwoners van Hainan kwamen om het leven. Twee van de slachtoffers werden dodelijk getroffen door in het rond vliegende objecten. In de provincie Guangxi overleed bovendien iemand door verdrinking. In sommige delen van Guangxi viel gisteren tot 38 centimeter regen. Windvlagen bereikten een snelheid van 100 kilometer per uur.
Bron: HLN | Gewijzigd: 30 januari 2017, 15:54 uur, door Joyce.s
VRT-radiojournalist Jens Franssen is op het getroffen eiland Cebu, in de Filipijnen. "Het is een heel vreemde tocht die we aan het ondernemen zijn. Baai per baai merk je dat de schade elke keer nog erger is." Van grootschalige internationale hulp is nog maar weinig te merken op het terrein.
Franssen is onderweg naar het noorden van het eiland Cebu, dat zwaar getroffen is door de verwoestende tyfoon Haiyan. "Het is een heel vreemde tocht die we aan het ondernemen zijn", zegt hij in "De ochtend" op radio 1. "Baai per baai die we verder naar het noorden gaan, dus dichter bij de lijn waar de tyfoon is overgegaan, merk je dat de schade elke keer nog erger is."
"In het begin ging het enkel nog om bomen die ontworteld waren, maar daarnet bijvoorbeeld zagen we een volledig intact huis, alleen stond er geen dak meer op. En dan kijk je naar rechts en zie je dat dak ook volledig intact liggen, alleen 20 meter verder."
Hoe verder Franssen naar het noorden trekt, hoe duidelijker de ravage wordt die Haiyan heeft aangericht. "Met alle gevolgen vandien: je ziet de mensen aan de kant staan: geen water, geen elektriciteit, geen telefoonlijnen. Dat maakt het ook heel moeilijk voor de hulpverlening."
"Elders moet de nood nog een stuk groter zijn"
Er is intussen heel wat internationale hulp toegezegd, maar die komt voorlopig nog niet terecht bij de slachtoffers van de ramp, zo ziet Franssen. "Ik zie heel erg weinig hulpverlening. Je ziet soms wel eens een auto passeren met wat rijstzakken. Maar de grote organisaties, zoals Artsen zonder Grenzen of het Rode Kruis, zie je hier op dit ogenblik niet.
"De mensen helpen zichzelf, proberen hun buren te helpen. Maar die grootschalige hulpverlening, die toch ook in de kleine dorpjes op gang zou moeten komen, zie ik nog helemaal niet." Vanwaar hij nu is, ziet Franssen ook de nieuwe storm aankomen, die de hulpverlening wellicht nog zal bemoeilijken. "De lucht is gitzwart en het is aan het rommelen."
"Wij zitten dan nog op een van de eilanden waar er een luchthaven en vrachtvliegtuigen landen. Dus op andere eilanden waar geen luchthaven is, moet de nood nog een stuk groter zijn", klinkt het. Franssen rijdt nu zo ver mogelijk naar het noorden en gaat proberen om daar de ferry te nemen naar het eiland Leyte (waar ook Tacloban ligt, de ergst getroffen stad), dat niet meer bereikbaar is via de lucht.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
Duizenden mensen zijn dinsdag op de verwoeste luchthaven van de Filipijnse stad Tacloban door de afzettingen gebroken nadat twee transportvliegtuigen van de Filipijnse luchtmacht waren geland met hulpgoederen.
Ze probeerden een plaatsje te krijgen voor de terugvlucht, maar slechts een paar honderd konden mee.
Er was maar een tiental soldaten en politieagenten voorhanden om de mensen tegen te houden. Moeders hielden baby's boven hun hoofd in de regen in de hoop voorrang te krijgen. Maar weinig mensen slaagden er in aan boord te komen.
Vrachtwagenchauffeur Joselito Caimoy (42) bleef nadat zijn vrouw, zoon en 3-jarige dochter met het vliegtuig waren vertrokken achter om wat rest van zijn huis en andere bezittingen te bewaken.
"Er is geen water, geen eten. Mensen scharrelen op straat spullen bij elkaar. Ze vragen familie en vrienden om eten. De verwoesting is te groot, de winkels zijn allemaal geplunderd. Mensen hebben honger en de autoriteiten kunnen ze niet in bedwang houden."
Tacloban, een stad met 220 duizend inwoners op het eiland Leyte, kreeg afgelopen vrijdag de volle kracht van een tyfoon en stormvloed over zich heen. Het grootste deel van de stad ligt in puin en is veranderd in een verwrongen brij van vernielde woningen, auto's en bomen.
Leeggeroofd
Winkels en opslagplaatsen van voedsel en drinkwater zijn leeggeroofd. Onder de overblijfselen van verwoeste huizen en omgevallen bomen proberen mensen te schuilen tegen de regen. Sommigen vonden een plek in tenten die door de overheid of hulporganisaties zijn opgezet, maar overal liggen nog lijken waarvan de ontbinding heeft ingezet.
Artsen staan te springen om medicijnen. Naast de vernielde verkeerstoren op de luchthaven staat een provisorische kliniek, waar medisch onderlegde militairen van luchtmacht en leger meer dan duizend gewonden hebben verzorgd.
'Overweldigend'
"Het is overweldigend", zegt luchtmachtkapitein Antonio Tamayo. "Wij hebben meer medicijnen nodig. Wij kunnen niet tegen tetanus inenten omdat er geen vaccin is."
Buitenlandse groepen en strijdkrachten proberen snel hulpgoederen naar het getroffen gebied te brengen, maar er is nog weinig aangekomen. Zo is Amerikaanse vliegdekschip USS George Washington onderweg naar de Filipijnen om hulp de verlenen.
Overheidsmedewerkers, politiemensen en militairen zijn vaak ook persoonlijk door de ramp getroffen, waardoor de coördinatie zoek is.
Noodhulp
De Verenigde Naties hebben ruim 18 miljoen euro beschikbaar gesteld voor noodopvangmateriaal en huishoudelijke artikelen en om te helpen bij het opzetten van spoedeisende medische hulp, watervoorziening en afvalverwerking. "Wij hebben specialistenteams, logistieke ondersteuning onmisbare voorraden gestuurd, maar het moet allemaal meer en sneller", zei het hoofd van de humanitaire dienst van de VN, Valerie Amos.
Bron: NU.nl
Onweersdagen: 0
Initiatieven en aankondigingen voor allerlei hulpacties ten behoeve van de slachtoffers op de Filipijnen stromen binnen bij de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) in Den Haag.
De Samenwerkende Hulporganisaties maakten gisteren bekend dat ze giro 555 open gaan stellen voor de slachtoffers van de orkaan Haiyan op de Filipijnen. Van links naar rechts: Hans van den Hoogen (Oxfam Novib), Madelon Cabooter (UNICEF), Henri van Eeghen (Cordaid), Rene Grotenhuis (Cordaid), Rommie Nauta (Kerk in Actie) en Jeroen den Tex (Rode Kruis). © anp.
Zo hebben diverse cabaretiers aangekondigd de recette van hun optreden te doneren aan giro 555. Een initiatief van Dolf Jansen om de opbrengst van zijn show in Hoogeveen woensdag af te staan, vond inmiddels navolging bij Freek de Jonge, die woensdag in Rijswijk speelt, alsmede Sara Kroos wier recette van haar programma in Barneveld dinsdag ook is bestemd voor de slachtoffers van de tyfoon.
1 euro voor iedere inwoner
De gemeente Texel, juist bezig aan begrotingsbesprekingen, stelt SHO 1 euro voor iedere inwoner in het vooruitzicht. Het eiland telt bijna 14.000 ingezetenen. Deze vorm van financiële hulp is volgens de gemeente traditie bij rampen. Ook voor Syrië is hulp aangeboden.
Er zijn ook allerlei kleinschaliger acties aangekondigd. Zo zet een aantal kinderen een zelfgemaakt schilderij in: bieden bij opbod. In Wijhe (Overijssel) worden door een basisschool een week lang lege flessen ingezameld.
SHO roept Nederlanders op zelf ook een actie te bedenken of te doneren op giro 555.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Koning Willem-Alexander heeft een telegram gestuurd aan de Filipijnse president Benigno Aquino om zijn medeleven te betuigen met de families van de slachtoffers van tyfoon Haiyan. Ook een brief van premier Mark Rutte met een soortgelijke strekking is onderweg naar de president, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
Het lot van de 16 Nederlanders die op de Filipijnen zoek zijn, is nog onzeker. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdagochtend meegedeeld.
Maandagavond werd bekend dat met deze mensen sinds de storm over het land raasde, geen contact meer is geweest. Het departement onderhoudt wel contact met familieleden van de betrokken Nederlanders. Het ministerie heeft maandag een consulair specialist naar de Filipijnen gestuurd, die de ambassade in Manilla assisteert bij het zoeken naar de verdwenen mensen.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Deze foto is niet meer beschikbaar
Slachtoffers van de tyfoon Haiyan worden geëvacueerd op het vliegveld van Tacloban. © afp.
De noodhulp in de Filipijnse gebieden die zijn getroffen door de superorkaan Haiyan komt eindelijk op gang, maar worden dinsdag gehinderd door een nieuw noodweer. De voorlopers van de tropische storm Zoraida bereikten de verwoeste stad Tacloban met hevige regenbuien. Op de luchthaven moesten militairen honderden mensen terugdringen die in de stromende regen wachtten op een transportvliegtuig dat ze mogelijk zou kunnen meenemen.
Dagelijks worden 55.000 voedselpakketten uitgedeeld, maar die hoeveelheden zijn lang niet toereikend. Steeds meer mensen komen uit de omliggende gebieden naar Tacloban. Inmiddels zijn in de stad 250 lichamen geborgen, zei de burgemeester, Alfred Romualdez. Gevreesd wordt dat er nog veel meer doden gevonden zullen worden.
Bron: AD
De berichtgeving over tropische storm Zoraida is >> hier << te volgen. | Gewijzigd: 12 november 2013, 13:22 uur, door Marga
Onweersdagen: 0
Het aantal Nederlanders in de Filipijnen waarmee geen contact gelegd kan worden, is opgelopen naar 23. Eerder was van 16 Nederlanders niet bekend waar ze zijn. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten aan RTL Nieuws. Voor een deel zijn het Nederlanders die op vakantie waren in de Filipijnen toen tyfoon Haiyan toesloeg. Sindsdien is er bijvoorbeeld op sociale media niets meer van ze vernomen.
Volgens het ministerie wisselt de groep continu van samenstelling. Soms is er weer contact met vermist gewaande Nederlanders en komen er weer nieuwe vermisten bij.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
De nationale tv-actie voor de slachtoffers van de tyfoon Haiyan in de Filipijnen is komende maandag. De hele dag zullen publieke en commerciële radio- en tv-zenders aandacht aan de ramp besteden. Dat hebben de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO), de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), RTL en SBS dinsdagmiddag bekendgemaakt.
© anp.
Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum wordt maandag ingericht als actiecentrum waar het publiek van 6 uur in de ochtend tot middernacht geld en cheques kan inleveren. Een apart belteam neemt telefonische giften in ontvangst. De omroepen en de SHO maken op korte termijn meer bekend over de programmering.
'Het is geweldig dat de omroepen de inzameling van giro 555 voor de slachtoffers van de Filipijnen mogelijk willen maken door een nationale actie op radio en tv te organiseren', zei actieleider Henri van Eeghen van de SHO dinsdag. 'We merken dat Nederlanders graag hun betrokkenheid met de slachtoffers laten zien en dat maken de omroepen op deze manier mogelijk.'
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Verschillende hulporganisaties in België zamelen geld in of zetten andere acties op touw om de slachtoffers van de tyfoon Haiyan op de Filipijnen te helpen. Over een mogelijke gezamenlijke actie van het Consortium 12-12 valt pas later een beslissing.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© epa.
SOS Kinderdorpen is ter plaatse al gestart met een noodhulpprogramma, de organisatie werkt immers met lokale mensen. Ze bieden voedsel en onderdak aan getroffen kinderen en families, maar ook hun eigen infrastructuren zijn getroffen door de tyfoon. SOS Kinderdorpen roept daarom op hen financieel te helpen bij de heropbouw van hun SOS Kinderdorp in Tacloban.
Plan België is al 50 jaar actief op de Filipijnen en wil nu vooral extra geld inzamelen om gezinnen aan drinkbaar water te helpen en hen een kit voor basishygiëne te kunnen aanbieden. Zo'n 40.000 kinderen in het land worden via de organisatie gesponsord door Belgische families.
Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, heeft 25 miljoen euro nodig voor dringende hulp. Unicef neemt de coördinatie op zich van de hulpverlening op vier domeinen: water en sanitaire voorzieningen, voeding, onderwijs en de bescherming van kinderen. Unicef België roept op om de internationale actie te steunen. 40 procent van de getroffen bevolking zijn kinderen.
Rode Kruis-Vlaanderen maakte voorlopig 100.000 euro vrij om de slachtoffers in de Filipijnen te helpen. De organisatie kan ook op de financiële steun van de Vlaamse overheid rekenen, die 150.000 euro toezegde. Het Rode Kruis raadt mensen wel af zelf goederen in te zamelen. Ingezameld geld kan gebruikt worden om ter plaatse hulpgoederen aan te kopen die cultureel aangepast zijn.
Caritas International heeft een eerste schijf van 100.000 euro vrijgemaakt voor de hulpverlening. De lokale vleugel van de organisatie, Caritas Filipijnen heeft zelf al voor 1,5 miljoen euro ingezameld en er bestaat ter plaatse een uitgebreid netwerk van schuilplaatsen voor noodsituaties, zowel van de overheid als van Caritas. Toch is er nog bijkomende hulp nodig omdat heel wat mensen nog steeds afgesloten zijn van de buitenwereld.
Artsen Zonder Grenzen is al met verschillende teams naar de Filipijnen vertrokken om er medisch en logistiek materiaal te leveren.
Het Consortium 12-12 voor Noodhulp, bestaande uit Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam Solidariteit en Unicef België, beslist later vandaag over een eventuele gezamenlijke actie. Pas morgenochtend zal daarover gecommuniceerd worden.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Gevangenen in een gevangenis in de stad Tacloban, waar de tyfoon Haiyan het lelijkst heeft huisgehouden, zijn vandaag ontsnapt. Dat heeft een woordvoerder van het Filipijnse leger meegedeeld. Over hoeveel gedetineerden het precies gaat, is nog onbekend. Ze wisten te ontsnappen door een muur neer te halen.
© ap.
Bewakers schoten op de vluchtende gevangenen, waarop sommige gedetineerden naar hun cellen terugkeerden. Hoeveel er precies de benen namen, is nog onbekend. "Maar", zei de woordvoerder, "waar kunnen ze naartoe, wat hebben ze te eten?"
Het leger probeert de Filipijnse bevolking intussen zoveel mogelijk te helpen, maar kampt zelf ook met grote problemen. Zo zijn gebouwen waar in totaal zo'n duizend militairen gelegerd waren verwoest door het noodweer.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Het Nederlandse Rode Kruis heeft 30 hulpverzoeken gekregen van mensen in Nederland die familieleden in de Filipijnen kwijt zijn. Het gaat om verzoeken van zowel Nederlanders als van Filipijnen die in Nederland verblijven.
Het Rode Kruis registreert die hulpverzoeken en probeert te helpen, laat de hulporganisatie weten aan RTL Nieuws. De internationale hulporganisatie formeert hiervoor 'tracingteams', die naar het rampgebied in de Filipijnen gaan om te proberen daar de vermisten op te sporen.
Deze teams zijn uitgerust met satelliettelefoons. Als zij een vermiste vinden, kan diegene direct contact opnemen met de bezorgde familieleden in Nederland.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
Een Nederlandse legervliegtuig gaat tentzeilen, drinkwater, medicijnen en jerrycans van de samenwerkende hulporganisaties naar de Filipijnen brengen. Dat hebben ministers Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking en minister Jeanine Hennis van Defensie bekendgemaakt.
Het vliegtuig vertrekt waarschijnlijk donderdag vanaf luchthaven Eindhoven. Volgens minister Jeanine Hennis heeft Defensie ’juist hiervoor’ capaciteit voor internationale noodhulp en humanitaire hulpverlening. "Het is goed dat Defensie ook hier het verschil kan maken", zegt minister Hennis van Defensie.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat over verdere hulpverlening voortdurend in contact met de VN, die een belangrijke coördinerende rol heeft, en de EU.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0