Het Rode Kruis (RK) Vlaanderen doet zondag via zijn website een oproep tot solidariteit met de slachtoffers van de tyfoon Haiyan op de Filipijnen. Dat kan op het rekeningnummer 000-0000053-53.
"Onze oproep is het gevolg van de oproep van het Internationale Rode Kruis dat een vraag tot noodhulp kreeg van het Rode Kruis van de Filipijnen", zegt Axel Vande Veegaete, manager internationale stafdiensten van het Rode Kruis Vlaanderen. Vande Veegaete heeft zelf inmiddels een aanvraag gedaan om namens Rode Kruis Vlaanderen 100.000 euro vrij te maken voor noodhulp aan de Filipijnse slachtoffers. Die vraag moet morgen wel nog formeel worden goedgekeurd door de Raad van Bestuur van het Rode Kruis Vlaanderen.
Eerder op zondag zei Eric Todts van Het Consortium van Hulporganisaties dat er voorlopig nog geen rekeningnummer wordt geactiveerd voor een nationale solidariteitsactie ten voordele van de slachtoffers van de orkaan Haiyan, maar dat dit eventueel de komende uren of dagen nog kan gebeuren.
Drie verschillende nummers?
De complexiteit van ons land kan ertoe leiden dat er eventueel drie verschillende nummers gaan circuleren waar giften op gedaan kunnen worden voor de Filipijnse slachtoffers: een nummer van het Rode Kruis, een nummer van het Consortium en eventueel ook nog een ander nummer van Artsen Zonder Grenzen. "We hebben al vaker vergaderd over de vraag of een gemeenschappelijk nummer niet wenselijker zou zijn, maar dat heeft natuurlijk organisatorisch een aantal consequenties, over de verdeling van het verzamelde geld bijvoorbeeld", zegt Axel Vande Veegaete.
Bron: HBVL
Onweersdagen: 0
Meer dan tienduizend doden en meer dan vier en een half miljoen getroffen mensen. Dat zijn de indrukwekkende getallen die horen bij de ramp in de Filipijnen. Het Heetens Hulpgoederen Centrum Filipijnen is een actie begonnen voor het land en de slachtoffers.
Het land Filipijnen is getroffen door de orkaan Haiyan. De verwoesting is groot. Een kilometer vanuit de kust staat er geen gebouw meer overeind.
Actie in Heeten
Het Heetens Hulpgoederen Centrum Filipijnen zet zich al jaren in voor het land, met name door hulpgoederen in te zamelen. Truus Schoorlemmer van het centrum: "We kunnen moeilijk contact krijgen met mensen daar, maar de situatie is schrijnend."
Na de orkaan is het centrum meteen begonnen met het inzamelen van spullen voor een extra goederentransport. Maar er wordt ook geld ingezameld waarmee ter plekke hulp geboden kan worden. Het plan was om met de Kerst naar de Filipijnen te gaan, maar ze proberen nu om al eerder te gaan.
Bron: RTVOost
Onweersdagen: 0
Lokale media in Vietnam hebben al 12 doden en tientallen gewonden gemeld als gevolg van de naderende Typhoon. De Typhoon heeft een draai gemaakt en als cat 1 typhoon aan land gegaan in de Quang Nihn Provintie vlak bij de grens van China. Windsnelheid was 145 km/u constant met stoten tot 160 km/u en zal afzwakken als deze Typhoon verder trekt in China. In Vietnam zijn in totaal 883.000 mensen gevacueerd en de neerslag cq stormvloed zal ook de kustgebieden enorme schade toebrengen.
Brian Dockery
@Onweer-Online
bron: JTWC/ TWI / VTV1
| Gewijzigd: 10 november 2013, 22:21 uur, door Frans24
Ook België stuurt hulpgoederen naar de Filipijnen. ©BELGA
Terwijl de balans na de doortocht van tyfoon Haiyan in de Filipijnen nog dreigt op te lopen, komen internationale hulpacties en steunacties volop op gang. Verscheidene landen hebben miljoenen dollars steun beloofd of al gestort en andere landen sturen hulpgoederen, troepen en materieel. Een overzicht.
* De Verenigde Staten sturen patrouilleboten en transportvliegtuigen
* De Verenigde Naties sturen 40 ton voedselhulp en experts om de schade op te meten
* UNICEF maakt een transportvliegtuig klaar met 60 ton aan hulpgoederen, waaronder tenten en geneesmiddelen
* De Europese Commissie maakt 3 miljoen euro vrij voor hulpgoederen
* Groot-Brittannië heeft dan weer 11,5 miljoen euro vrijgemaakt
* Duitsland laat weten dat 23 ton hulpgoederen onderweg zijn
* Artsen Zonder Grenzen stuurt 200 ton geneesmiddelen, tenten en gezondheidsproducten naar de Filipijnen
* Canada heeft 3,75 miljoen euro aan financiële hulp beloofd
* Nieuw-Zeeland en Australië hebben al een eerste schijf van 344.000 euro overgeschreven
* België stuurt een B-Fast-team met een veldhospitaal en een waterzuiveringsmodule
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
VIDEO INTERVIEW OP DEZE SITE BEVAT SCHOKKENDE BEELDEN
http://stormvisuals.com/florida-weather/2013/11/10/video-storm-photographer-shares-experience-with-deadly-typho.html
@Onweer-Online
De Filipijnse regering doet een oproep tot kalmte na de verwoestende doortocht van tyfoon Haiyan. Terwijl er berichten zijn over plunderingen en slachtoffers die wanhopig op zoek zijn naar voedsel en water zegt president Benigno Aquino dat de hulpverlening wordt opgevoerd en de samenwerking versterkt.
Steeds meer hulpverleners komen aan in de oostelijke regio van de Filipijnen die het zwaarst getroffen is door tyfoon Haiyan. De doortocht van de tyfoon heeft vermoedelijk aan meer dan 10.000 mensen het leven gekost.
President Aquino zegt dat de nationale regering een aantal taken van de lokale regeringen zal overnemen en meer mensen op het terrein zal inzetten. Intussen roept de Filipijnse regering de bevolking op tot kalmte.
Bron: HLN
De tyfoon Haiyan heeft maandag na het noorden van Vietnam ook Zuid-China bereikt. In de Zuid-Chinese provincie Hainan vielen maandag zeker drie doden als gevolg van het natuurgeweld van de tyfoon. Bijna 40.000 mensen zijn vanwege het noodweer geëvacueerd in Hainan.
De buitengewoon krachtige storm arriveerde vrijdag boven de oostelijke kusten van de Filipijnen. Daar heeft hij met windsnelheden tot 380 kilometer per uur kolossale verwoestingen aangericht en waarschijnlijk duizenden doden veroorzaakt.
Bron: AD
In de zwaarst getroffen gebieden op de Filipijnen worden maandag honderden militairen en politiemannen ingezet om de orde en rust te bewaren en om plunderaars tegen te houden. De regering hoopt op die manier dat de hulp beter op gang komt.Onder meer in de Filipijnse provincie Leyte, die het zwaarst getroffen werd door tyfoon Haiyan, heerst er al enkele dagen chaos en wordt er geplunderd. Overlevenden van de tyfoon zijn nog altijd wanhopig op zoek naar voedsel, medicijnen en andere benodigdheden.
De Filipijnse en internationale hulpverleners stellen intussen alles in het werk om de hulpverlening op gang te krijgen. Ze bereiken mondjesmaat de zwaarst getroffen gebieden met tenten, drinkbaar water, voedsel en medische hulpmiddelen. Hun werk wordt bemoeilijkt door het slechte weer en door de gespannen sfeer die er heerst. Onder meer in de zwaar getroffen stad Tacloban hebben plunderaars winkels en een konvooi van het Rode Kruis aangevallen, aldus journalisten van AFP. "De mensen zijn echt gewelddadig. Ze vallen bedrijven en winkels binnen, alleen maar om voedsel, water en melk te bemachtigen", vertelt een ooggetuige. Reynaldo Balido, woordvoerder van het nationaal rampencentrum, benadrukte dat het herstellen van de orde in Tacloban een van de belangrijkste prioriteiten is.
Bron: Gazet van Antwerpen | Gewijzigd: 30 januari 2017, 15:52 uur, door Joyce.s
Het aantal doden kan alleen nog maar geschat worden maar de verwoesting wordt met de dag duidelijker naar apocaliptische omvang. Ondanks de vele aangeboden hulp vanuit het buitenland vechten de overlevende in een naakt bestaan. Aan de poort van de Luchthaven van Tacloban die nagenoeg verwoest is, bedelen de overlevende om hulp en schreeuwen waar hun President Aquino is. Een vrouw schreeuwt... 'we hebben water nodig ...we hebben dorst en wanneer worden de lijken van de straten gehaald'
Bij temperaturen van 30 graden en meer ontbinden de lijken in een razend tempo en wordt het gezondsheidsrisico steeds groter voor de overlevende die zich beschermen met sjaals en stofkapjes. Op de lokale radio roept een vrouw dat de stank verschrikkelijk is en de kinderen het niet lang meer volhouden. Wanneer komt er hulp vraagt ze, tot op heden nog niets gezien.
Een student verklaard dat alles weg is, geen eten, drinken en als er nog iets overreind staat is het alleen een kaal skelet en geen een gebouw of huis. De mensen lopen als zombies rond op zoek naar eten en drinken, het is net een film. Kleine magazijntjes zijn al geplunderd er is gewoon niets meer.
De noodgoederen stroom komt nauwelijks op gang doordat de meeste wegen tot een meter hoog bezaaid liggen met schroot. In Tacloban is nu 40 ton hulpgoederen aangekomen maar dit is nog maar een druppel op een gloeiende plaat.
Een vrouw die voor een noodopvang staat zegt dat er iets georganiseerd moet worden om de lijken weg te halen en het voedsel en water te verdelen. H\onderden mensen staan te wachten op eten en drinken voor het hulpcentrum. Hun Honger en vertwijveling slaan om in woede en een paar hulptransporten zijn al geweldadig overvallen en winkels al leeggeplunderd. In Manilla is de noodschreeuw al aangekomen en worden er 450 politieagenten gestuurd naar de getroffen gebieden om de orde te handhaven. Enkele regeringsmensen en wetenschappers hebben hun ontslag ingediend, gezamelijk verklaarde ze; 'We hebben verzaakt'
@Onweer-Online
bron:Tonline
| Gewijzigd: 30 januari 2017, 15:52 uur, door Joyce.s
People in Tacloban, Philippines, pass debris left over from Typhoon Haiyan on Monday, November 11. Haiyan, one of the strongest storms in recorded history, laid waste to the Philippines. Officials say that as many as 10,000 people may have died in the storm.
People make their way across a flooded street in Shangsi, China, on November 11.
Damage in Eastern Samar province on November 11.
Buildings lie in ruins on Victory Island in Eastern Samar province.
Survivors of Typhoon Haiyan line up at the airport in Tacloban to board a U.S. military C-130 for Manila.
Buildings are destroyed along the shores of Guiuan.
Homes lie in ruins in Guiuan on November 11.
U.S. Marine Corps Osprey helicopters arrive at Villamor Airbase in Manila to deliver humanitarian aid.
Bron: CNN | Gewijzigd: 14 februari 2017, 09:39 uur, door Joyce.s
Philippine and U.S. military personnel load relief goods onto a plane in Manila
People ride past destruction in the coastal city of Tacloban on Sunday, November 10.
A large boat sits aground surrounded by debris in Tacloban on November 10.
Two boys inspect debris in Tacloban.
People stand under a shelter in Tacloban.
Clothes dry on a line outside a stadium used as an evacuation center in Tacloban.
Typhoon survivors wait to receive relief goods at the Tacloban airport.
Bron: Cnn | Gewijzigd: 14 februari 2017, 09:39 uur, door Joyce.s
Over zeker 50 Belgen op de Filipijnen heeft Buitenlandse Zaken maandagmiddag nog altijd geen nieuws. Ze zouden zich allemaal in het zwaarst getroffen gebied bevinden. Dat meldt Buitenlandse Zaken. Intussen werd wel al duidelijk dat een 59-jarige Nederlander er omgekomen is. Sinds zondag is een crisiscentrum geopend. Daar hebben ze weet van bijna 800 Belgen die zo goed als permanent in het land wonen. Buitenlandse Zaken heeft intussen met de meesten contact gehad. Over 50 van hen is er echter nog geen nieuws. Zij bevinden zich in het zwaarst getroffen gebied. 'Op dit moment is er geen informatie over mogelijke Belgische slachtoffers', aldus Vandeweyer. Een medewerker van de Belgische ambassade in Manilla is naar Cebu gestuurd met een satelliettelefoon, om zo de communicatie tussen België en de diensten op de Filipijnen te vereenvoudigen. Vandeweyer laat nog weten dat een vijftiental Belgische artsen de bevolking hun diensten hebben aangeboden. De artsen zijn op de eilandengroep voor hun stage.
Nederlander omgekomen
Bij de doortocht van de tyfoon is een 69-jarige Nederlander om het leven gekomen. Dat heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag laten weten. De man was met vrienden op duikvakantie bij het eiland Camanga, in het westen van het land. Sinds de doortocht van de tyfoon is er geen contact meer geweest met zeker zestien Nederlanders op de Filipijnen. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken onderhoudt het contact met hun familieleden. Het ministerie zal maandag een consulair specialist naar de Filipijnen sturen, om assistentie te verlenen bij het vinden en helpen van Nederlanders.
Belgische Ambassade in Manilla
Multinational Bancorporation Center
9th floor - 6805 Ayala Avenue
Makati City - Manila
Republic of the Philippines
Tel:+ (63) (2) 845 18 69 tot 73
Fax:+ (63) (2) 845.20.76
Noodnummer
Intussen opende Buitenlandse Zaken zondag het callcenter van het crisiscentrum. Familieleden van personen die zich in de Filipijnen bevinden en die na de doortocht van de tyfoon niet gecontacteerd konden worden, kunnen de FOD Buitenlandse Zaken contacteren op het volgende nummer: 02 501 40 00. (België)
Nederlandse Ambassade in Manilla
Adres
26th Floor BDO Equitable Tower
8751 Paseo de Roxas, Makati City
Metro Manilla
Filipijnen
Telefoon (+63) 2-786 6666
Bericht op website ministerie van Buitenlandse Zaken (Nederland)
Op 8 november 2013 zijn de Filipijnen getroffen door Typhoon Haiyan (lokaal genaamd Yolanda). Hierbij is een aanzienlijk aantal slachtoffers gevallen. De tyfoon heeft grote schade aangericht onder andere in de provincies Leyte en Oost Samar, Negros Occidental, noordelijk Cebu, Masbate en Iloilo, hoewel ook andere gebieden schade hebben opgelopen. Alle niet essentiële reizen naar de getroffen gebieden worden ontraden.
Reis- en communicatie-infrastructuur zijn ernstig verstoord. Het is moeilijk te reizen of contact met de getroffen gebieden te krijgen. Deze verstoring zal naar verwachting ten minste een aantal dagen aanhouden. In veel gebieden is op dit moment geen elektriciteit.
U wordt geadviseerd de berichtgeving in de media te volgen en u goed te laten informeren over de situatie ter plaatse alvorens af te reizen. Bij calamiteiten wordt u aangeraden onder alle omstandigheden de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en - bij georganiseerde (toeristische) reizen - goed contact te houden met de touroperators. Meer informatie kunt u vinden op de websites van Tropical Storm Risk en National Disaster Risk Reduction and Management Council.
Nederlanders, die tijdelijk of permanent in Filipijnen verblijven, wordt aangeraden zich te registreren via de website van de Nederlandse ambassade in Manilla waar u tevens aanvullende informatie inzake een verblijf in de Filipijnen kunt vinden.
Bron: De Standaard / Ministerie van BuZa
Tussen al het nieuws over vernielingen en doden door, komt er ook nog goed nieuws uit de Filipijnen. Emily Sagalis is in een in alle haast opgezet ziekenhuis bevallen van Bea Joy, een dochtertje dat ze naar haar vermiste moeder noemde. In een hangar van een vernielde luchthaven, die in allerijl werd omgetoverd tot een ziekenhuis, is maandag een baby geboren in een kartonnen ‘bed’, tussen modder, gebroken glas, verwrongen metaal, nagels en ander puin. Het is zowat het eerste goede nieuws dat in de zwaar getroffe Filipijnen te noteren valt sinds de tyfoon Haiyan er genadeloos toegeslagen heeft. ‘Ze is zo mooi’, fluisterde de 21-jarige moeder Emily Sagalis net na de geboorte. ‘Ik noem haar Bea Joy, naar mijn moeder Beatriz.’ Het huis van de moeder van Emily in Tacloban werd volledig vernield toen de tyfoon genadeloos toesloeg. Sindsdien is nog niets vernomen van Beatriz. ‘Bea Joy is mijn mirakelbaby’, zei mama Emily nog. ‘Ik dacht dat ik zou sterven met haar nog in mijn buik toen de hoge golven kwamen, maar gelukkig is het anders uitgedraaid.’ Door de tyfoon zou op de Filipijnen zouden al zeker tienduizend doden gevallen zijn.
Bron: de Standaard
Artsen Zonder Grenzen (AZG) vliegt dinsdag vrachthulp naar de Filipijnen vanuit Oostende. Er is al drie miljoen euro vrijgemaakt om de hulpverlening vanuit België op te starten. Wie de hulpverlening aan de slachtoffers in de Filipijnen wil steunen, kan een gift overmaken op de rekening BE73 0000 0000 6060. Dat heeft AZG maandagnamiddag bekendgemaakt.
Op zaterdag 9 november is een eerste team van Artsen Zonder Grenzen aangekomen in Cebu. Een vijftigtal internationale medewerkers, waaronder medisch personeel, logistieke krachten en psychologen, zullen de komende dagen hard aan het werk zijn. ‘In eerste instantie focussen we ons op de provincie Leyte, waar de tyfoon aan land is gegaan’, legt Natacha Reyes, medisch coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in de Filipijnen, uit. ‘De meeste ziekenhuizen zijn vernield en er is een groot gebrek aan medisch personeel. We gaan ook een medisch team installeren op de luchthaven van Tacloban, waar bijzonder veel gewonden toekomen.’
Om deze hulp te kunnen verlenen, zullen dinsdagochtend drie vrachtvliegtuigen met hulpgoederen van Artsen Zonder Grenzen naar de Filipijnen vertrekken, vanuit Oostende en Dubai. In totaal gaat het om 329 ton: medisch materiaal om gewonden te verzorgen en consulten te doen, maar ook vaccins tegen tetanos en hulpgoederen zoals tenten en hygiënekits. Nadien zullen nog twee vrachten volgen, één met al het nodige om water te zuiveren, en één met een opblaasbaar ziekenhuis en meer medisch materiaal.
Bron: Het Nieuwsblad
Het B-Fastteam dat onderweg is naar de verwoeste gebieden in de Filipijnen raakt maar moeilijk ter plaatse. De Airbus heeft tussenlandingen moeten maken in Azerbeidzjan en India. "Momenteel staan we aan de grond in Calcutta, India. We hebben geen toelating om over Cambodja te vliegen", zegt VTM NIEUWS-journaliste Julie Colpaert. Zij zit mee op de vlucht met het team. "De kans is groot dat alle hulpgoederen overgeladen zullen worden op C130's, omdat de Airbus waar we mee vliegen te groot is om te landen op de kleine luchthavens in het getroffen gebied".
Bron: HLN/VTMNieuws
Onweersdagen: 0