Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
3 november 2013, 18:24 uur | Bericht #411259
Wervelstorm Arnhem 3 november 2013

Aljo Hartgers
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
3 november 2013, 18:30 uur | Bericht #411260
'Het is hier een gekkenhuis'

De windhoos in Wijk bij Duurstede was 'angstaanjagend', zegt ooggetuige Richard de Rooij tegen RTL Nieuws. "Ik zat achter mijn computer en hoorde een tikkend geluid van al het puin dat tegen het raam aan kletterde. Het klonk alsof er een gebouw instortte."

Richard de Rooij woont en werkt op het industrieterein Broekweg bij Wijk bij Duurstede. "De windhoos is schuin over het industrieterrein heen getrokken. Waar hij de grond heeft geraakt is alles meegenomen."

"Voorgevels zijn eraf gewaaid. Er worden panden gestut omdat ze op instorten staan. Bussen liggen op z'n kant. Het is hier een gekkenhuis. Het hele industrieterrein is afgesloten omdat er te gevaarlijk is."

Bron: RTL
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
3 november 2013, 18:40 uur | Bericht #411265
Windhoos Maurik

Albert Zwarteveen
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
3 november 2013, 18:47 uur | Bericht #411266
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
3 november 2013, 19:46 uur | Bericht #411272

Helga van Leur ‏@helgavanleur
Op verzoek een topfoto uit het #RTLweer. Gemaakt door Bob en Sacha Janssen (3-11-2013 rond 16.30h Driel) cc@henklbr
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
3 november 2013, 21:19 uur | Bericht #411288
Dode en gewonden door noodweer in de UK



Een man, vermoedelijk in de veertig, is tijdens een zware windstoot in Blackpool de weg opgeduwd en is onder een taxi terecht gekomen. Brandweerlieden moesten airbags gebruiken om de taxi op te tillen. De man is overgebracht naar het ziekenhuis. Zijn toestand is kritiek. Het weer was afschuwelijk volgens een woordvoerder van de Lancashire Fire and Rescue Service. "Veel mensen werden omver geblazen. Het is het hoogseizoen voor de verlichting, maar de mensen beseffen niet hoe gevaarlijk het is op de Promenade van Blackpool." De promenade werd voor vijf uur afgesloten.

Een vrouw is overleden toen zij vast kwam te zitten door het opkomende tij bij de Tilly Whim caves in Dorset. Zij is door de ruwe zee de grot ingeduwd. Reddingswerkers hebben twee uur lang met de vrouw gesproken door midden van een luchtgat bovenaan grot. De reddingsbrigade heeft meerdere pogingen ondernomen om de vrouw te redden maar werden door de hoge golven bij de klif terug de zee op geduwd. Na twee uur perste een dappere kustwacht zich door het smalle ventilatiegat, maar vond het ontzielde lichaam van de vrouw. Reddingswerkers konden door het slechte weer haar lichaam niet bergen en wachten tot de omstandigheden beter zijn. De Tilly Whim Caves is een populaire plaats waar men tegen de klif kan klimmen en in het water kan springen. Deelnemers aan deze activiteiten dragen veiligheidshelmen en wetsuits. Het slachtoffer en haar broer waren van de klif gesprongen. Een toeschouwer sloeg alarm, toen hij zag, dat de man in moeilijkheden was gekomen. Pas nadat de man door een helicopter uit het water was gehaald, werd het duidelijk, dat zijn zus vast waskomen te zitten in een grot aan de basis van de klif.

Ondertussen zijn vijf vissers via een luchtbrug bij de Cornische kust gered toen hun boot begon te zinken in de woeste zee. In Wales zitten 25.000 huishoudens zonder stroom door het noodweer.  De boot de Panamera zonk een paar uur nadat de mannen gered waren. De opvarenden zijn veilig en hebben geen verwondingen opgelopen.

Vandaag viel ook de eerste sneeuw op één van de hoogste bergen van England: Blencathra in het Lake District. Op sommige plaatsen was het sneeuwdek 3 cm dik. Door het slechte weer in Wales kwamen gisteravond 25.000 huishoudens zonder stroom te zitten. Elektriciteitspalen vielen om en gebouwen raakten beschadigd. Little Haven nabij Haverfordwest (Pembrokeshire) werd bedolven onder torenhoge golven. Overal in het land vielen bomen om. Een mand in Bridgend (South Wales) kwam een man met de schrik vrij, toen een boom op zijn auto belandde. Een passagier van een ferry moest via de lucht naar een ziekenhuis gebracht worden. Het persoon was tijdens de overtocht op de boot gevallen. De P&O ferry bevond zich midden op de Ierse Zee tijdens een reis van Dublin naar Liverpool. De man raakte zwaar gewond aan zijn hoofd en gezicht. 








Plume: 40 foot high waves lash the harbour at Illfracombe, Devon. Storm force winds and heavy rain swept Britain last night


Damp light: A streetlamp is drenched by a column of water in Ilfracombe


Waves crashing and seagulls soaring over the sea wall of Newhaven Harbour in West Sussex


Awesome power: A woman watches waves the sea batter the wall at Newhaven


Overcast: Much of the seas off the south coast roiled and churned because of powerful winds


Grandeur: Much of Britain has experienced stormy conditions this week, and there may be more to come


Stormy weather at Porthcawl in South Wales today after a night of high winds and rain battered the country


Winds of up to 89mph swept Wales, bringing down power lines and leaving up to 25,000 homes without power


The powerful wind and lashing rain caused travel chaos in wales with people advised not to leave their homes


Soaked: The Seaside village of Little Haven near Haverfordwest in Pembrokeshire has been hit by huge 30 foot waves and a high tide


Gale-force: A walker drops his head and battles against gusts of 70 knots (80mph) on the exposed coast in Aberystwyth


Erosion: Paving stones collapse as the high tide washes away soil in Aberystwyth

 
Intrepid: A brave walker battles against buffeting gale force winds and fresh snowfall  on the summit path of Blencathra in the Lake District, Cumbria, this morning


Snow was forecast in the area last night and the early hours of the morning, when temperatures plunged below freezing


Broken seaside railings and uprooted granite slabs after the 80mph winds and huge waves struck Aberystwyth


A local council worker surveys the damage to the seafront in Aberystwyth


Collapse: The winds also left up to 25,000 homes without power in Wales


Splashdown: A man runs for cover as waves crash down in Aberystwyth, Wales Gale-force winds and a high tide caused huge waves to batter the coastline


Deluge: A total of 10 flood warnings were in place in coastal areas of Wales last night, because of concerns over high tides


A bystander takes a picture of the furious conditions in Aberystwyth

© onweer-online
Bron: Daily mail
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
3 november 2013, 21:39 uur | Bericht #411290
Gewonde door windhoos

Het knalweer gisteren heeft een gewonde geëist. De bewoonster van een boerderij in Ameide (Zuid-Holland) raakte zaterdagavond gewond toen een windhoos haar woning uitkoos om mee te spelen. Dat liet de politie Rotterdam zondag weten.

De wind tilde het dak van de boerderij en veranderde het huis in een grote puinzooi. De Nederlandse, vrouwelijke versie van Achilles raakte gewond aan haar hiel. Ze is zover bekend de enige die gewond raakte tijdens het noodweer wat zaterdag tussen 20.00 en 24.00 over Nederland trok.

Bron: Spits
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 november 2013, 09:35 uur | Bericht #411307
Centrum Wijk bij Duurstede nog niet veilig na windhoos

Bedrijventerrein Broekweg in Wijk bij Duurstede biedt maandagochtend de aanblik van 'een soort rampgebied', aldus een medewerker van een van de bedrijven. Het gebied werd zondagmiddag getroffen door een windhoos, die dwars over het Utrechtse stadje raasde.


Medewerkers van een staalbedrijf dekken een weggeblazen daklicht af, een dag na de windhoos. De hevige wind richtte forse schade aan in de Utrechtse stad, in een strook van 2 kilometer lang en 60 meter breed. © anp.

In de binnenstad van Wijk bij Duurstede zijn nog wat straten afgesloten, omdat het er nog niet veilig is. Er kunnen nog takken, dakpannen, glas en lantaarnpalen vallen. Op Broekweg zijn dak en gevels van machinefabriek Urschel compleet weggewaaid. Werknemers barstten maandagmorgen in tranen uit toen ze de ravage zagen. De directeur van het bedrijf maakt zich grote zorgen of zijn verzekering de schade door noodweer wel zal vergoeden. Van een naastgelegen metaalbedrijf is het dak ontzet. 'Aan de buitenkant is niet veel te zien, maar het is zo lek als een mandje en is onveilig', aldus de eigenaar. Volgens de gemeente zijn meer gebouwen in de plaats instabiel. Deskundigen en verzekeraars komen maandag kijken of er in die panden gewerkt kan worden. Andere bedrijven met kapotte daken en ramen hebben forse waterschade, want het heeft na de windhoos langdurig geregend. De brandweer raadt mensen dringend af om zelf op hun natte daken te klimmen om schade te herstellen. Ook adviseert de brandweer om rookgaskanalen van de cv te controleren. Als het pijpje op het dak losgeraakt is, moet de verwarming uit en moet er een installateur komen.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Frans24
Lid
Woonplaats: Weeze (D)
Berichten: 1874
Lid sinds: 6 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 november 2013, 10:36 uur | Bericht #411311
Opnieuw tornado's in de Lage Landen



Nog geen twee weken na de 'tornado-outbreak' van 20 oktober jl. was het vandaag opnieuw prijs. Over het centrale deel van Nederland werden diverse windhozen waargenomen in de loop van de namiddag. Deze windhozen werden veroorzaakt door enkele 'low topped supercells' die erg goed op de radarbeeldne te zien waren.

Doordat de hozen overdag tot ontwikkeling kwamen en dit gebeurde in niet al te dun bevolkt gebied, zijn er tal van video- en foto-opnames gemaakt van dit event en daarmee is dit zonder twijfel de tot nog toe best gedocumenteerde windhozen situatie in de Benelux, zeker wat betreft het aanbod aan beeldmateriaal.

De windhoos had een ranke vorm en ziet er van ver weinig gevaarlijk uit. Echter, de hoos toonde een puin/stofwolk aan de grond wat wijst op een krachtig windveld. Bovendien zijn er beelden beschikbaar van vlak bij de windhoos waarop duidelijk de kracht te zien is.

Op de beelden is te zien dat de hoos/hozen een diameter had van amper een paar 10tal meter maar desalniettemin een erg uitgesproken krachtig windveld kende. Onder welke categorie we deze hozen moeten indelen in de EF schaal valt pas te besluiten na onderzoek ter plaatse, maar er mag uitgegaan worden van EF1 à lokaal EF2 schade en misschien zelfs nipt EF3 maar dat is op basis van foto's moeilijk uit te maken. Beelden zijn er voldoende te vinden op Youtube, op deze link een kort overzicht.

Dat er de laatste tijd zoveel hozen zijn hoeft ons geenszins te verwonderen. De straalstroom en bijhorende sterke windshering is al een tijdje in onze buurt aan het slingeren en bij momenten is de luchtmassa even onstabiel tussen de storingen heen. Een hoge windshearing, vochtige lucht en wat onstabiliteit, meer is er niet nodig om de kansen op een windhoos te vergroten. Een bijkomende factor van belang is dat de wind in de onderste 1 à 2 km ook nog eens draait met de hoogte en dit was deze namiddag ook nog eens het geval.

Onderstaand enkele GFS kaarten waarop diverse windshear parameters te zien zijn. De SWI index is een soort STP/SCP index, m.a.w een index waarin zowel onstabiliteit als diverse windshear parameters vervat zitten. Waar deze index een waarde van 1 of hoger krijgt, nemen de kansen op supercells en windhozen toe. Op de kaarten is ook te zien dat het midden van Nederland zich in de namiddag bevond nabij een snel doortrekkende jetstreak (straalstroomfragment), meer bepaald tijdelijk in de linker uitgang ervan.









De Radarbeelden toonden enkele supercells over het centrale deel van Nederland en op onderstaand beeld zijn er drie tegelijk actief. het is momenteel nog onduidelijk welke cell precies welke tornado heeft veroorzaakt maar alle vertoonden ze rotatie (mesocyclone). (radarbeeld: KMI/Belgocontrol)



Vanuit België is de rotatie bij de eerste (meest oostelijke) supercells nog net te zien alvorens deze verderop een windhoos produceert (radarbeeld: KMI/Belgocontrol)...



De X-band radar, gesitueerd op de meetpost in Cabeau, bevond zich vlakbij de lijn waar de supercells zich bevonden. Dit leverde enkele bijzonder fraaie beelden op van diverse cellen in de buurt. Benieuwd wat de velocity data oplevert.










Door : Karim Hamid 3 november 2013

bron: Weerspinselsblog.de
  | Gewijzigd: 15 februari 2017, 09:41 uur, door Joyce.s
"Only A Biker Knows Why A Dog Sticks His Head Out Of A Car Window"
Frans24
Lid
Woonplaats: Weeze (D)
Berichten: 1874
Lid sinds: 6 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 november 2013, 12:15 uur | Bericht #411319
De lijn is dood in Lucaswolde


Foto: Adrie Kiwiet - Thoma

De meeste bewoners van de Hooiweg in Lucaswolde kunnen sinds de storm van vorige week maandag niet meer bellen en internetten.

De oorzaak van de dode telefoonlijnen is vermoedelijk een kapot getrokken kabel door een ontwortelde boom. Dit is lastig voor boeren die veel gebruik maken van internet en telefoon. Het kan zelfs gevaarlijk zijn, in geval van een noodsituatie.

Ondanks verschillende meldingen bij KPN is het euvel nog steeds niet verholpen. Het bedrijf is wel langs geweest, maar heeft daarna niets meer van zich laten horen.

bron:RTVOost
"Only A Biker Knows Why A Dog Sticks His Head Out Of A Car Window"
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 november 2013, 13:01 uur | Bericht #411322
Sneldienst Vlieland vervalt

Rederij Doeksen laat de sneldienst voor maandagavond van en naar Vlieland vervallen. Dit in verband met de te verwachten weersomstandigheden. Er vaart geen boot van Harlingen naar Vieland om 17.15 uur. Verder is er geen veerdienst tussen Terschelling en Vlieland om 18.10 uur en tussen Vlieland en Harlingen vervalt de vaart om 18.50 uur. Er voor in de plaats worden vervangende veerdiensten ingezet en wel van Vlieland naar Harlingen om 17 uur en van Harlingen naar Vlieland om 19 uur. Ook de MS Midsland van Harlingen naar Terschelling vaart niet om 18 uur.

Bron: LC | Gewijzigd: 4 november 2013, 14:50 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 november 2013, 14:49 uur | Bericht #411324
Helse ochtendspits door herfstweer

Er stond vanmorgen meer dan 300 kilometer file op de weg. Het is de eerste maandag na de vakantie, dan is het altijd al een pak drukker en het was ook een natte ochtendspits met veel wind. Er waren windstoten tot 70 km per uur. Dat heeft voor de nodige problemen gezorgd. De rest van de week krijgen we trouwens nog meer van dat weer.



Bron: HLN / vtm
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 november 2013, 15:06 uur | Bericht #411326
Tornado's trekken door Nederland

Een tornado heeft gistermiddag even na drie uur in delen van Wijk bij Duurstede grote schade aangericht. Ruim een half uur later was Arnhem aan de beurt, waar zeker een en waarschijnlijk twee tornado’s aan de grond kwamen. Daar was de schade overigens een stuk kleiner. De buien, waaraan de tornado’s ontstonden, veroorzaakten op andere plaatsen overlast vanwege het zware onweer en de hagel waarmee ze gepaard gingen. Pas gisteravond gingen de buien er vanuit het zuiden langzaam uit, toen een gebied met regen het land naderde.

Dat er gisteren buien zouden ontstaan, was wel duidelijk. Dat daarbij onweer en hagel zouden optreden, stond ook in de verwachting. Maar de tornado’s die er uiteindelijk kwamen, daar was niet op gerekend. Het is ook niet het eerste verschijnsel waaraan je denkt, als je zo diep in de herfst bent als we nu al zijn. Om boven land tornado’s te krijgen (in Nederland in ieder geval een zeldzaamheid) heb je het zwaarste type bui nodig: de supercell, een bui die om zijn eigen as draait.


Het atmosfeerprofiel van gisteren, voor de fijnproevers. Onderin is de draaiende en toenemende wind met de hoogte te zien. De lijn omhoog langs de rode en blauwe stukken geeft de hoogte aan tot waar de wolk kon groeien. In werkelijkheid was dit nog iets meer door de grote onstabiliteit van het moment. Daarmee kon de top van de wolk precies in de straalstroom komen, het deel van het atmosfeerprofiel waar het het hardste waaide. De rest van de uitleg staat in het verhaal.

Ontstaan supercells
Supercells zijn buien die ontstaan als een extreem snel stijgende luchtstroom door een atmosfeer gaat waarin draaiing aanwezig is. De benodigde snelheid van de stijgende lucht wordt geleverd door een sterk onstabiele atmosfeer. De draaiing moet komen van winden die dichtbij het aardoppervlak zowel wat richting als snelheid betreft sterk van elkaar verschillen. De buien waaraan de tornado’s in Wijk bij Duurstede en in Arnhem gisteren voorkwamen, waren supercells. Dat staat vast. Laat in de Middag trok ook door de Betue nog een bui waaraan een tornado werd gezien. Verder is er een niet bevestigde melding van een tornado in de omgeving van Garderen, op de Veluwe. De vraag is vervolgens op welke manier aan de hiervoor gestelde voorwaarden is voldaan.


De tornado bij Maurik, net nadat Wijk bij Duurstede was getroffen. Foto: Petra Honders.


Een van de tornado's in Arnhem. Waarschijnlijk zijn er daar twee of drie geweest. Foto: Aldert Boer.

Nog een foto van Aldert Boer.
Hoe onstabiel was de lucht
Was de lucht gisteren bij voorbeeld voldoende onstabiel? Daar hebben we hier intern nog wel een tijdje over gediscussieerd. In vergelijking met de zomermaanden, als het bij het optreden van zware buien meestal erg warm is en de buientoppen soms wel tot 15 of 16 kilometer konden doorgroeien, waren de omstandigheden gisteren op het eerste gezicht niet heel spectaculair. Een analyse van de temperatuurprofielen van de atmosfeer van gisteren leverde op dat een buienwolk niet veel verder dan tot 7 of 8 kilometer hoogte kon doorgroeien. Ruim voldoende voor een forse bui, maar genoeg voor een supercell? Iets nauwkeuriger inzoomen op de top van de buien leverde wel op dat het op die hoogte een tijdje bijzonder hard waaidde met windsnelheden tot 200 kilometer per uur. Een dergelijk sterke wind kan, net als een sterke wind boven een schoorsteen, een extra kracht op de stijgende luchtkolom eronder uitoefenen. De lucht in de wolk, die toch al snel stijgt, gaat er alleen maar harder van omhoog. Op die manier krijg je extra onstabiliteit dus!


Wilfred Jansen zag de Arnhemse tornado van wat verder weg.

Waar komt de draaiing vandaan?
Maar dan de voor supercell benodigde draaiing, waar kwam die vandaan? Hiervoor moeten we onze blik naar het deel van de atmosfeer dichtbij het aardoppervlak richten. Voor de mensen die wat dieper geïnteresseerd zijn, verwijzen we hiervoor ook naar de plaatjes bij dit verhaal. Wat opviel dichtbij het aardoppervlak was dat de wind daar in de eerste honderden meters snel toenam en enigszins van richting veranderde. Van zuidwest direct op de grond naar west op enige hoogte daarboven. Verder groepeerden de buien, die vanaf een uur of 10 in de ochtend ontstonden, zich lange tijd in een lijn, die enigszins van zuidwest naar noordoost over het midden van het land lag. Als je goed keek, zag je dat zich op die lijn ook een windsprong van 20 a 30 graden bevond. Van zuidwest aan de zuidkant naar meer west aan de noordkant.  Lang niet zo’n spectaculaire windsprong als je in de zomer op dergelijke lijnen wel tegenkomt, maar toch was hij er. En hij deed zijn werk.


Een foto van Arjan Woesthoff, waarschijnlijk ook uit Arnhem.


De Betuwse tornado, om 17.36 gefotografeerd van de Prins Willem-Alexanderbrug bij Echteld. Foto: Gemma Spies.


Low topped supercells
Een luchtpakket, dat onder de omstandigheden als gisteren in een (felle) stijging terechtkomt, begint vanaf het moment dat hij van het aardoppervlak vertrekt eigenlijk meteen te draaien. En als er dan zoveel dynamiek in de atmosfeer is als gisteren, kan er toch een supercell ontstaan; een bui die al op 500 meter hoogte begint (je kon de wolken gisteren voor je gevoel bijna aanraken en ze joegen echt over het land) en z’n top al op 7 of 8 kilometer hoogte heeft. Zo’n bui wordt een ‘low topped supercell’ genoemd en is veel actiever dan je op het eerste gezicht zou denken. Met zware hagel, omdat de neerslagelementen door de sterke stijgstromen in de wolk toch heel lang boven kunnen blijven, en dus tornado’s, op die plekken waar de supercell sterk genoeg is.


Behalve tornado's, trad bij de buien ook zware hagel op die de wereld af en toe wit kleurde. Zoals hier in Apeldoorn. Foto: Gerben Nijhof.

Hagel in Oldenzaal. Foto: Gerson Veenstra.

Buien brachten vanalles
Alles hebben we gisteren gezien. Zware hagel, op heel veel plaatsen. Zwaar onweer, met vele bliksems en lange en soms ook heftige donders. En ook veel regen. Op sommige plaatsen in de buienlijn kwam in totaal meer dan 25 millimeter omlaag.  En dan natuurlijk de tornado’s, in de omgeving van Wijk bij Duurstede en van Arnhem. Low topped supercells zijn in Nederland niet een jaarlijks voorkomend fenomeen, maar ook weer niet uniek. Er zijn andere voorbeelden van bekend, zoals 3 augustus 2008 (Lutjegast, Sebaldeburen, Doezum) en 1 oktober 2006 (Bergeijk).


Hagel in Bennekom. Foto: Renate van den Braak.

De grootte van de hagel in Bennekom. Foto: Stefan Jak.

Lastig te verwachten
Het zijn situaties die bijzonder lastig te verwachten zijn. De omstandigheden zijn dusdanig marginaal bij dit type buien dat alles precies op zijn plek moet vallen. Omdat hetzelfde al geldt voor supercells in de zomer in Nederland, is het vrijwel ondenkbaar dat we een tornado in de verwachting zullen opnemen. De onrust die zo’n verwachting veroorzaakt, zal meestal grotere onrust brengen dan de uitkomst ervan. Meestal komen ze er namelijk niet. Maar soms, zoals gisteren, dus wel.



Bron: Meteo Consult.
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
4 november 2013, 17:53 uur | Bericht #411331
Wijk bij Duurstede komt bij van de schrik

In Wijk bij Duurstede was er vandaag maar één onderwerp van gesprek: de windhoos of tornado die zondag over het Utrechtse plaatsje heen raasde en die een spoor van vernieling achterliet. Burgemeester Tjapko Poppens van de gemeente was om 7 uur al op pad om in het historische centrum, woonwijk De Horden en op het bedrijventerrein daarachter poolshoogte te nemen. 'Het is echt een wonder dat er geen slachtoffers zijn', zei hij vanochtend.

Vooral op het bedrijventerrein is de ravage enorm. Verzekeraar Interpolis plaatste er maandag een mobiel kantoor om alle meldingen van klanten te behandelen. Ook andere verzekeraars stuurden inspecteurs naar het zwaargetroffen terrein. De wind rukte gevels en dak van een machinefabriek. Andere gebouwen raakten ontzet door de harde wind en vrijwel overal stond de zaak blank door gaten in daken en de aanhoudende regen.

Veel bewoners van De Horden sliepen de hele nacht niet, omdat hun huis door stormschade zo lek was als een mandje. Een bewoonster van de Hofstede meldde dat ze meer dan 40 pannetjes onder lekken op zolder moest zetten. Tot tevredenheid van de burgemeester ruimde Wijk bij Duurstede maandag met man en macht de ravage op en was ingrijpen van de gemeente niet nodig.

Hoeveel schade er precies is ontstaan konden gemeente en verzekeraars maandagmiddag nog niet zeggen. Wel is duidelijk dat het nog dagen tot weken zal duren voor alle schade is hersteld.

Volgens weerbureau WeerOnline is Wijk bij Duurstede getroffen door een tornado 'met matige schade'. Daarvan is sprake als er na een onweersbui plaatselijk windsnelheden ontstaan van 138 tot 178 kilometer per uur. Er zijn twee lichtere categoriën tornado en vier zwaardere classificaties. Het Rivierengebied en Arnhem kregen kort na Wijk bij Duurstede te maken met een windhoos, die echter niet veel schade aanrichtte.

Bron: AD
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 november 2013, 19:53 uur | Bericht #411340
Windhoos in Wijk bij Duurstede

4 november 2013 - De windhoos die zondagmiddag 3 november voor grote ravage in Wijk bij Duurstede heeft gezorgd, ontstond in een actieve buienlijn die urenlang over het midden van het land trok. Deze buien gingen gepaard met hagel en onweer.


Beeld van neerslagradar in De Bilt (kruisje): reflectiviteit op 15.10 uur waarbij in de cirkel een haakvorm is te zien. Hierbinnen bevindt zich de tornado. Bron: KNMI

Boven Zuid-Holland ontwikkelde zich rond 14.00 uur in de buienlijn een zogenaamde supercel. Dit type buien heeft een eigen circulatie met afwijkende windsnelheden en windrichtingen in de boven- en onderlaag. Hierdoor kan zich een windhoos ofwel tornado vormen.

Rond 15.00 uur ontstond een dergelijke wervelwind in de buurt van Everdingen die als een trechtervormige slurf onder de onweerswolken zichtbaar was. De windhoos trok met de buien mee en veroorzaakte kort daarna schade in Wijk bij Duurstede. In zo’n twee minuten tijd trok de tornado over een smalle strook van ongeveer 2 kilometer lang en 60 meter breed.

Later in de middag is er ook in de omgeving van Arnhem een tornado gezien. Deze wervelwind deed zich voor onder een bui die ontstond kort achter de eerste supercel.

Door de sneldraaiende wind en grote luchtdrukverschillen laat een wervelwind een spoor van vernielingen achter. De grootte van de schade ligt voornamelijk aan de plek waar de windhoos overheen is getrokken. Zo zal een wervelwind in een stedelijke omgeving meer schade aanrichten dan in een landelijk gebied.

Wervelwinden of tornado’s duren zeer kort en komen ieder jaar in Nederland wel eens voor. Jaarlijks zo’n een tot drie keer. Deze plotseling optredende weerfenomenen zijn zeer lokaal en daardoor vrijwel niet te voorspellen.

Bron: KNMI | Gewijzigd: 4 november 2013, 19:54 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 november 2013, 20:01 uur | Bericht #411341

Ramon Geerman


Bos N
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 november 2013, 20:03 uur | Bericht #411342

Mike A


Roland Kamp
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
5 november 2013, 17:07 uur | Bericht #411395
Schade Wijk bij Duurstede lokt malafide klussers


© anp.

De ravage die zondag in Wijk bij Duurstede is aangericht door een tornado, lokt malafide klusjesmannen. Bij gemeente en politie zijn al verschillende meldingen binnengekomen van klusjesmannen die een karwei opknapten, maar daar achteraf extreem veel geld voor vroegen. Volgens de gemeente gaan klussers langs de deuren in de getroffen woonwijk De Horden en bij winkels in het centrum.

Ze bieden hun diensten aan voor een bepaald bedrag, maar zeggen achteraf dat ze veel meer werk hebben uitgevoerd en dat daarvoor extra moet worden betaald.

Volgens de politie gaat het om oplichting, maar als een bewoner zelf heeft ingestemd met het uitvoeren van een klus, kan de politie de onbetrouwbare klussers niet oppakken. Inwoners wordt geadviseerd alleen met erkende bedrijven in zee te gaan en een schriftelijke afspraak over het werk en de kosten te maken.

Bron: AD
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 november 2013, 11:30 uur | Bericht #412015
Schade door windhoos Utrecht 700.000 euro

Verzekeraar Interpolis uit Tilburg heeft in totaal voor 700.000 euro aan schadeclaims binnengekregen na de windhoos, die zondag 3 november over Wijk bij Duurstede raasde. Ruim 50 verzekerden hebben schade gemeld, zei een woordvoerster van de verzekeraar woensdag.


De Neude op een mooie dag © ANP.

De windhoos trok een spoor van 2 kilometer lang over het Utrechtse stadje. Binnen een paar minuten ontstond een ravage op het bedrijventerrein, een aangrenzende woonwijk en in het centrum. Daken en gevels waaiden weg. Omdat het daarna langdurig hard regende, ontstond ook veel waterschade in woningen en bedrijven.

Andere verzekeraars en de gemeente hadden woensdag nog geen beeld van de schade.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 2 3
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 375 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 375, lezen 6 mensen het topic "Stormkansen 27 en 28 oktober 2013".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden