Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 november 2013, 11:07 uur | Bericht #411063
Wachten op een nieuwe superstorm in de Caraïben


Orkaan Sandy kwam op 24 oktober 2012 aan in Jamaica. © ap.

De voorbije week werd in New York de doortocht van orkaan Sandy, precies een jaar geleden, herdacht. De passage van dezelfde orkaan enkele dagen voordien in Jamaica, Haïti en Cuba kreeg toen veel minder aandacht in de media, hoewel de regio het zwaar te verduren kreeg en zich nu pas begint te herstellen. De Caraïben kregen de voorbije decennia te maken met verschillende stormen waarvan meteorologen dachten dat die maar "eenmaal in een eeuw" zouden voorkomen. "De kracht van deze stormen is enorm", zegt Guido Corno van het VN-ontwikkelingsprogramma UNDP. "Sandy was een gigantische storm, de grootste in de voorbije honderd jaar." Volgens wetenschappers zullen dergelijke extreme weerfenomenen nog toenemen tegen het einde van de eeuw, en zullen stormen als Sandy vaker voorkomen. Voor Caraïbische landen met gebrekkige middelen is dat vooruitzicht zorgwekkend.

Enorme schade
Op 24 oktober 2013 groeide Sandy uit tot een orkaan van categorie 1 en ging hij aan land in het oosten van Jamaica. Zeven op de tien inwoners van de regio kwamen zonder stroom te zitten, en in sommige delen werd het dak afgerukt van 80 procent van de huizen. De storm kwam rakelings langs Haïti, maar de hoeveelheid neerslag was er enorm. Het vormde een nieuwe beproeving voor de honderdduizenden mensen die nog steeds dakloos zijn na de aardbeving in 2010. In 2012 was de tropische storm Isaac bovendien al eens gepasseerd, gevolgd door een droogte in de aanloop naar Sandy. De gecombineerde effecten van de drie rampen hadden een dramatisch effect op de boeren in Haïti. Anderhalf miljoen inwoners van het land dreigen ondervoed te raken.

Water en neerslag
Water is "de belangrijkste zorg", zegt Johan Peleman, hoofd van de VN-coördinatie voor Humanitaire Zaken in Haïti. De hoofdstad Port-au-Prince, een stad van 2,5 miljoen inwoners, beschikt niet over riolering. De orkaan maakte de cholera-epidemie die al sinds 2010 woedt, nog erger. "Ziektes die zich verspreiden via water, waren al een van de massamoordenaars in Haïti", zegt Peleman. De oplossing, een afwateringsysteem, kan decennia op zich laten wachten. Ook buiten de hoofdstad is het land kwetsbaar voor de gevolgen van stormen. Na jaren van illegale houtkap is amper 2 procent van het eiland bebost. De kale hellingen zijn kwetsbaar voor modderstromen bij zware neerslag. Ook voor de inwoners van Santiago de Cuba, die nochtans gewend zijn aan orkanen, kwam Sandy, inmiddels uitgegroeid tot categorie 3, als een verrassing. De storm kostte elf mensen het leven en de helft van de woningen in de stad werd beschadigd. Ondanks inspanningen van de overheid is het woningtekort, dat al voor de storm bestond, nog erger geworden.

Moeilijk voorspelbaar
Dit jaar is de regio tot nog toe relatief gespaard gebleven van nieuwe stormen. Maar de klimaatverandering maakt het nog moeilijker om het weer te voorspellen, zegt Kathy Ann Caesar, hoofd van het Caribbean Institute for Meteorology and Hydrology in Barbados. "Dit orkaanseizoen waren de voorspellingen tussen normaal en boven-normaal", zegt ze. "Maar die voorspellingen bleken niet uit te komen: er zijn geen orkanen met een naam geweest." Uit het laatste rapport van het VN-klimaatpanel (IPCC) blijkt dat de temperatuur wereldwijd kan stijgen met 4,8 graden tegen het einde van deze eeuw, met voedselonzekerheid en zware schade in ontwikkelingslanden tot gevolg. De gevolgen voor de Caraïben zijn uiteenlopend en onzeker. Studies in Jamaica voorspellen meer regen in de volgende twintig jaar, en vervolgens een afname, zegt Albert Daily van de afdeling Klimaatverandering van het Jamaicaanse ministerie van Water, Land en Leefmilieu. "Er zullen minder orkanen zijn, maar ze worden sterker", zegt hij.

Zeespiegel
De stijgende zeespiegel vormt tegelijk een ernstige bedreiging voor de kustgemeenschappen. De landen proberen buitenlandse donoren ervan te overtuigen dat voorkomen veel beter is dan genezen. "Het is aangetoond dat, als je niet begint te investeren, voor elke dollar die nu niet uitgegeven wordt aan klimaataanpassing, je er uiteindelijk zes of zeven zult uitgeven binnen enkele jaren", zegt Guido Corno van de UNDP. "Die kosten zullen blijven exploderen als je geen plan op lange termijn hebt."

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 745 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 745, lezen 5 mensen het topic " Winter discussietopic 2018/2019".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden