De storm van vandaag veroorzaakte schade aan gebouwen, auto's en aan bomen, maar ook dieren hadden er last van.
In Nijverdal viel een eekhoorn uit de boom door de harde wind. Het beestje kon nog op een voederplank kruipen, maar bleef daar helemaal versuft zitten. Heidie Duteweert belde de Dierenambulance die de eekhoorn naar de Opvang Noach in Halle heeft gebracht. De Dierenambulance was verder vooral druk met wat duiven die door de storm in moeilijkheden waren gekomen.
In Kampen ging het mis met een volière. Door de harde wind waaide de volière om. Vijftien vogels ontsnapten daardoor.
Bron: RTV-Oost
De Zware storm die Denemarken teistert is levensgevaarlijk volgens een politiewoordvoerder. Iedereen moet gewoon binnenblijven en de storm uitzitten. Er zijn op dit moment veel mensen gewond geraakt door vliegende delen zoals dakpannen en plaatwerk. De politie roept de mensen op om alleen het noodnummer te bellen wanneer het echt levensdreigend is want een omgevallen boom en dakpannen van het dak, dat geloven we wel.
In Odense en omgeving is de stroom uitgevallen en langzaam meer meldingen van stroomuitval in de rest van het land doordat hoogspanningsmasten zijn omgeknikt als lucifers.
@Onweer-Online
bron:DR.DK | Gewijzigd: 26 januari 2017, 17:01 uur, door Joyce.s
Het tramverkeer in Amsterdam komt weer langzaam op gang. In de ochtend werden alle trams stilgelegd, omdat rijden niet meer mogelijk was door forse schade aan bovenleidingen en wegversperringen. Inmiddels zijn de rails weer vrij en zijn bijna alle bovenleidingen gerepareerd. "We starten weer op en verwachten dat alles binnen de komende uren weer rijdt", aldus een woordvoerster van vervoerbedrijf GVB.
Bron: RTL
De zware zuidwesterstorm heeft niet alleen in Nederland voor problemen gezorgd. Duitsland en vooral Groot-Brittannië werden hard getroffen en hadden in totaal negen doden te betreuren. De storm teisterde met name het zuiden van Engeland en Wales. De hoogst gemeten windsnelheid was 159 kilometer per uur, op het eiland Wight.
Bij bijna 600.000 woningen in Groot-Brittannië viel de elektriciteit uit. Tegen de avond zaten nog altijd 200.000 huizen zonder de stroom, meldde de BBC. Lucht- en spoorverkeer raakten verstoord. Meer dan 100 bomen kwamen terecht op de bovenleidingen van spoorlijnen.
Een 17-jarige meisje kwam in het graafschap Kent om het leven toen een boom op haar huis viel terwijl ze lag te slapen. In het graafschap Hertfordshire overleed een man doordat een boom zijn auto verpletterde. In Londen kwamen een man en een vrouw om het leven door een gasexplosie die werd veroorzaakt door een omvallende boom. Dat gebeurde in een huis in Hounslow in het westen van de stad. Een 14-jarige jongen die zondag door een sterke windvlaag de zee in werd geslingerd, werd maandag nog steeds vermist.
Bron: AD
Een groot deel van de Belgische windmolens in de Noordzee lag vanochtend tussen 8.30 uur en 11.00 uur stil door het stormweer. Dat bevestigt uitbater C-Power. Ook bij Belwind gingen een reeks offshore molens tijdelijk uit. Electrawinds moest dan weer één windmolen in Waals-Brabant even stilleggen. Intussen zou de situatie weer normaal zijn.
Het uitschakelen van de windmolens gebeurt automatisch, verduidelijkt men bij Electrawinds. "Elke turbine heeft een klein weerstation, dat volautomatisch de wind meet en zichzelf uit de wind kan zetten bij windsnelheden van 120 km/uur of lange periodes van wind tegen meer dan 90 km/uur."
Grootste risico's zijn oververhitting door "doldraaien" en andere vormen van mechanische schade. Een wiek die afbreekt ziet men bij Electrawinds niet meteen gebeuren, ook al dankzij de veiligheidsmechanismes. "Een windmolen kan wel iets verdragen. Om af te breken zou al bijna sprake moeten zijn van een tornado", klinkt het nog.
Bron: HLN
Veel treinreizigers hadden vandaag last van het noodweer. Vergeleken met een normale maandag reedt 33 procent van de treinen niet, blijkt uit een eerste analyse van treinreiziger.nl. Tussen 12:00 uur en 15:30 viel zelfs meer dan de helft van de treinen uit.
Bovendien had 16 procent van de treinen nog eens een vertraging van meer dan 5 minuten. Tussen 12:00 uur en 15:30 uur, toen 51 procent van de treinen helemaal niet reed, lag dat percentage op 15 procent.
Voor een deel kunnen de uitgevallen treinen worden verklaard door de aangepaste dienstregeling van de NS: normaal gesproken valt dan 20 procent van de treinen uit. Maar nu lag dat percentage tijdens de middag dus zelfs meer dan twee keer zo hoog.
Dit berekende treinreiziger.nl op basis van de vertragingsinformatie van de NS, maar ook andere regionale treinritten zijn meegerekend. Volgens Hildebrand van Kuyeren van treinreizger.nl zou het zelfs kunnen dat de schattingen nog aan de lage kant zijn: "Ik moet opmerken dat juist op een dag als vandaag NS moeite heeft alle informatie actueel te houden, dus de praktijk kan slechter zijn."
Bron: RTLNieuws | Gewijzigd: 7 december 2017, 13:34 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De doffe ellende die met een storm gepaard gaat, overheerst grotendeels het nieuws. De weerberichten waarschuwden volop voor zeer zware windstoten maar wind- en kitesurfers volgen eerder de wijze woorden van Armand Pien zaliger: "Een herfst zonder stormen is als een vrouw zonder vormen!" Vier waaghalzen van het Belgische O'Neill team keken de eerste najaarsstorm deze morgen maar al te graag recht in de ogen.
ProductiehuisEU
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Bijzonder straffe windstoten hebben er vermoedelijk voor gezorgd dat de generator oververhit raakte en in brand vloog. Voor de tachtig opgeroepen brandweermannen was het te gevaarlijk om in te grijpen.
Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 28 oktober 2013, 19:24 uur, door Bronk
Onweersdagen: 0
Omdat het nog tot na de avondspits zal duren voordat de treinen weer volgens het spoorboekje gaan rijden, adviseert de NS mensen om 'andere manieren van vervoer' te zoeken.
Het spoorwegbedrijf zet op sommige trajecten bussen in, maar omdat de treinen in zo'n groot deel van het land niet rijden, zal dat niet voldoende zijn.
De NS en ProRail werken met man en macht om de sporen vrij te maken van bomen. Op sommige plekken gaat dat makkelijk, op andere plekken hebben bomen de bovenleiding beschadigt.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
Nadat het Thalys-verkeer enige tijd ernstig verstoord verliep als gevolg van de zware weersomstandigheden in Nederland, wordt het verkeer momenteel "rustig hernomen". Dat meldt Patricia Baars van Thalys. Reizigers dienen voor de rest van de avond wel nog rekening te houden met vertragingen van 15 à 30 minuten.
© belga.
De treinen rijden in België opnieuw aan een snelheid van 300 km/uur, in Nederland is de snelheid wel nog beperkt tot 220 km/uur, klinkt het voorts.
Baars raadt reizigers aan zich vooraf te informeren op de website van Thalys.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
In Gilleleje Denemarken kwam een man om het leven toen hij werd geraakt door dakpannen. In Noord Seeland raakte een man levensgaarlijk gewond toen hij werd bedolven onder een omgewaaide gevel. Een 57 jarige vrouw werd in Hamderslev bedolven onder een compleet afgewaaid dak en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.
@Onweer-Online
bron:DR.DK | Gewijzigd: 26 januari 2017, 17:02 uur, door Joyce.s
De storm is voorbij, maar op het spoor liggen nog boomstammen en zijn bovenleidingen beschadigd. Het opruimen is iets ingewikkelder dan alleen de takken en stammen opruimen. Wat moet er nog gebeuren voordat de treinen weer veilig over het spoor kunnen?
De belangrijkste trajecten in het westen en noordoosten van Nederland liggen bezaait met bomen en takken. ProRail werkt samen met de brandweer op dat allemaal op te ruimen. Honderden spoorwerkers zijn aan de slag om de spoorbaan vrij te maken.
Bovenleiding
Maar als de bomen en grote takken weg zijn, is het werk nog niet gedaan. Er moet worden gecontroleerd of de bovenleiding niet beschadigd is geraakt door de vallende bomen. Want treinen halen hun elektriciteit uit deze bovenleiding.
Om te checken of het spoor weer veilig is, worden schouwtreinen ingezet. Deze speciale trein - ProRail heeft er zeven - is uitgerust met een camera. Daarmee wordt gecontroleerd of alles van het spoor is en over er veilig over de rails kan worden gereden. Pas daarna wordt het spoor officieel vrijgegeven.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
De brand die in Zuidlaren (Drenthe) ontstond nadat een boom in zijn val een gasleiding kapot trok, is bedwongen. De geëvacueerde bewoners van een seniorencomplex mogen nog niet terug naar huis.
Netbeheerder Enexis is nog zeker enkele uren bezig met reparatiewerkzaamheden. Daardoor zit het appartementencomplex nog tot die tijd zonder elektriciteit en gas.
Ook de waterleiding in Zuidlaren raakte maandagmiddag beschadigd door omvallende bomen. Een groot deel van het dorp zat daardoor zonder water. Dat leidde niet tot problemen bij het gaslek, aldus de woordvoerder van de brandweer, omdat de brandweerwagens zelf watertanks hebben.
Bron: RTLNieuws/ANP
Onweersdagen: 0
Het treinverkeer van Amsterdam CS is maandag aan het begin van de avond weer op gang gekomen. Iets voor zeven uur vertrok een trein naar Haarlem. In de centrale hal van het station was het rond 19.00 uur nog steeds chaotisch. Er stonden lange rijen voor de infobalie en horecagelegenheden.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Amsterdam Centraal, vandaag. © epa.
Op de informatieborden stond nog steeds slechts de tekst 'let op omroepbericht'. De NS riep reizigers op om hun reis indien mogelijk uit te stellen.
De treinen rijden dinsdag in principe weer volgens de normale dienstregeling. Het is mogelijk dat op sommige trajecten de herstelwerkzaamheden nog niet klaar zijn. Dat kan gevolgen hebben voor de treindienst. Reizigers krijgen dan ook het advies kort voor de vertrek te informeren of er treinen rijden op bepaalde trajecten.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
De brandweer is maandag in totaal 9264 keer uitgerukt voor stormschade of wateroverlast. Dat bleek maandag aan het begin van de avond uit gegevens van alarmeringen.nl. Volgens alarmeringen.nl kwamen de meeste meldingen uit Noord en Oost-Gelderland. Vanuit die regio kwamen maandag 1510 meldingen.
Ook in de grote steden had de brandweer de handen vol. In Den Haag en omstreken moest de brandweer 834 in actie komen. In in de regio Rotterdam-Rijnmond rukte de brandweer 787 keer uit en in Amsterdam-Amstelland 614 keer.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Gisterenmorgen leverde windenergie even twintig procent van de verbruikte stroom. Dat meldt Alice Detollenaere van ODE, de koepel van hernieuwbare energieproducenten. Vorige woensdag was dat record nog scherpgesteld op dertien procent.
Windmolens in de provincie Antwerpen. © photo news.
Woensdagmiddag werd 1.200 megawatt aan groene stroom geproduceerd, terwijl het totale Belgische verbruik op dat moment 9.900 MW bedroeg.
Gisterenochtend tussen 7.15 uur en 7.30 uur lag de geproduceerde windenergie korte tijd nog hoger, op 1.345 MW. Het was echter vooral de lagere afname die het aandeel windenergie de hoogte in stuwde. Met een verbruik van 6.730 MW liep dat op tot twintig procent, aldus Detollenaere.
Vandaag, toen de wind ook hoge snelheden liet optekenen, werd het record niet meer gebroken. Een aantal windmolens - vooral op zee - werd toen uit veiligheidsoverwegingen enkele uren uitgeschakeld.
Eerder raakte al bekend dat het mooie weer zaterdag en de felle wind gisteren voor uitzonderlijk lage stroomprijzen zorgde.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Verkeer rond Amsterdam ondervond in de avondspits problemen van de storm die maandagochtend over het land raasde.
Vanwege stormschade moesten aan het begin van de avondspits verschillende wegen deels worden afgesloten. Ook het verkeer bij Rotterdam kreeg te maken met naweeën van de storm. Ondanks dat de acute problemen van het weer voorbij zijn, verliep de avondspits behoorlijk druk. Rond 17:45 uur stond er volgens de VID 223 kilometer file.
Bron: BON
Onweersdagen: 0
Dit oude monumentje 'Thais Joaptje' in het Groningse Rottum werd niet gespaard door de storm. In één windvlaag lagen alle dakpannen eraf. De middeleeuwse dakpannen, Kloostermoppen, zijn van historische waarde, maar lagen grotendeels in gruzelementen. Een kijker stuurde ons deze foto.
© Peter van der Ploeg
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
De verzekeraars draaien overuren aangezien stormschade gedekt is door de brandverzekering. Toch kan je niet alle schade door stormen door de verzekeringen laten terugbetalen. Vernielingen in de tuin, zoals weggewaaide tuinmeubelen, moet je zelf betalen. Vorig jaar hebben verzekeraars trouwens zo'n 64,4 miljoen euro terugbetaald.
Bron: HLN/VTMNieuws
Onweersdagen: 0