Een oudere man is maandagochtend zwaargewond geraakt nadat hij op de Drift in Harderwijk werd geraakt door een boom die door de harde storm omviel. Dit meldt de politie maandag 'Het ongeval vond rond 11.00 uur plaats toen een boom door de hevige wind omviel', aldus de politie.
De brandweer kwam ter plaatse om de man onder de boom vandaan te halen. Het medisch team van de traumahelikopter heeft eerste hulp verleend waarna de man per ambulance naar het ziekenhuis is overgebracht. Hij was hierbij niet aanspreekbaar en heeft vermoedelijk zwaar hoofdletsel opgelopen.
Bron: BoN
Roelof&Lars @roeloflars
Veel wind, toch geen stroom #storm #schade #windturbine #friesland
Marieke Wijsman @MariekeWijsman
#storm #Ameland Oudste huisje van Ameland. Aan beide kanten een boom om. Net de dans ontsprongen
Marieke de Vries @ElzingadeVries
#storm schade bij de Rabobank Noordoost Friesland kantoor Damwoude | Gewijzigd: 28 oktober 2013, 14:36 uur, door Marga
Ook Nederland heeft te kampen met stormweer. In Haarlem werd maandag een stuk gevel losgerukt door de wind. De brokstukken belandden vervolgens op een geparkeerde auto.
Bron: Nieuwsblad
De politie heeft het Stationsplein in Hengelo afgesloten, omdat er dakplaten van het winkelcentrum De Brink naast het plein afwaaien. Het plein is afgezet in verband met de veiligheid van wandelaars en fietsers op het plein. Het is nog niet bekend wanneer het plein weer open gaat.
Bron: RTV-Oost
De zware storm die maandag over Nederland raasde, heeft om 14.00 uur het land verlaten. Vanaf dat moment is er sprake van stormachtige wind met een kracht van 8. Volgens WeerOnline.nl waren Vlieland en op de Houtribdijk (de dijk Enkhuizen-Lelystad) de laatste stations waar maandag storm werd geregistreerd.
Volgens het KNMI komen er de komende uren in het noordwesten, midden en noorden van het land nog steeds zeer zware windstoten voor van 100-120 km/uur. In het noordelijk kustgebied kan dat oplopen tot ruim 130 km/uur.
Elders in het land zijn zware windstoten mogelijk van 75-100 km/uur. In de loop van de middag neemt de wind sterk in kracht af, het eerst in het zuiden.
Het was de zwaarste storm sinds 1990. Op Vlieland is zelfs orkaankracht gemeten met windkracht 12.
De schade is enorm. Vooral in Amsterdam vielen veel bomen om, hierdoor viel zelfs een dode. Op 25 plaatsen in Nederland is het openbaar vervoer ontregeld.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Bij de brandweerkorpsen in heel het land stromen oproepen binnen over stormschade. In de provincie Antwerpen staat de teller al op ruim 600 telefoons, waarvan zowat 200 op het grondgebied van de stad Antwerpen. In de regio Brussel werden deze voormiddag zo'n 300 interventies uitgevoerd. In het zuiden van West-Vlaanderen liepen de afgelopen uren tientallen oproepen binnen.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© afp.
In de provincie Antwerpen gaat het vooral om relatief kleine incidenten. In Mol blies de wind wel een deel van het dak van een woning en veranda weg, terwijl in Arendonk een brandweerman gewond raakte toen hij onder een omgevallen boom terechtkwam. Aan Rode Del in Arendonk belandde een omvergewaaide boom pal op een weekendhuisje. Bij het weghalen daarvan kwam een tweede boom ten val. Een lid van het Arendonkse brandweerkorps kwam daaronder terecht, met als bij wonder slechts snijwonden en pijn aan de borst tot gevolg. De man is overgebracht naar het ziekenhuis.
Op heel wat plaatsen in de Antwerpse Kempen kwamen bomen op de rijbaan terecht, wat voor wat verkeersproblemen zorgde. Dat was onder meer zo in Turnhout, Herentals, Mol, Balen, Beerse, Kalmthout en Lille. Er zou echter verder geen sprake zijn van grote schade of gewonden. In Mechelen waaide een elektriciteitspaal om op de Trianonlaan en kwam het dak van een bedrijfspand los op de Guido Gezellelaan.
Brron: HLN
Rond Amsterdam en Zwolle rijden tot na de avondspits geen treinen. Ook tussen Den Haag en Rotterdam en tussen Arnhem en Ede-Wageningen blijft het treinverkeer platliggen. Dat verwacht de NS. Oorzaak is de schade die de storm heeft aangericht.
Er rijden onder meer geen treinen tussen Amsterdam en Lelystad, tussen Amsterdam en Amersfoort, richting Noord-Holland en richting Utrecht. Bij Zwolle ligt het treinverkeer plat 'van en naar het noorden en oosten van het land'.
Bron: RTL | Gewijzigd: 7 december 2017, 13:33 uur, door Joyce.s
Bij een appartementencomplex voor ouderen in Zuidlaren (Drenthe) is een steekvlam van 10 tot 15 meter hoog ontstaan, toen een kapotte gasleiding vlam vatte.
Het gaslek ontstond doordat een boom omwaaide. De wortels trokken de gasleiding kapot. De brandweer heeft het vuur nog niet onder controle.
De 51 woningen van het complex Nieuw Laarhof zijn ontruimd. Voor zeker 20 bewoners wordt opvang geregeld in een andere serviceflat, omdat nog niet bekend is hoe lang het duurt voordat de woningen weer worden vrijgegeven.
Volgens de Hulpverleningsdienst Drenthe zijn er geen gewonden.
Bron: NOS
© Marcel Maijer
De veerboot uit het Britse Newcastle is rond 15:30 uur de haven van IJmuiden binnengevaren. Eerder durfde de kapitein niet aan te leggen. De passagiers liepen zes uur vertraging op.
"De sfeer aan boord was goed, mensen hebben spelletjes gespeeld, er was muziek en de winkels waren open. De boot lag een beetje in de luwte, dus ze hadden weinig last van golven", aldus Teun Wim Leene, directeur van DFDS Seaways. Nadat de eerdere poging van de kapitein mislukte, keerde het schip met 1080 passagiers terug naar zee en bleef daar tot de storm ging liggen.
Bron: RTL
De avondspits zal maandag normaal verlopen. De meeste schade is opgeruimd en er gebeuren steeds minder ongelukken door het weer. Dat heeft Rijkswaterstaat laten weten.
Op de A1 is de spitsstrook dicht tussen de knooppunten Diemen en Muiderberg, richting Amersfoort. Matrixborden zijn door de harde wind beschadigd geraakt en kunnen pas worden gerepareerd als de wind is gaan liggen.
Rijkswaterstaat maakte zich ook zorgen over de A2 bij Holendrecht, van Amsterdam naar Utrecht. Daar was de hoofdweg enige tijd dicht, omdat twee bomen uit voorzorg moesten worden gekapt. Het verkeer moest via de parallelbaan erlangs rijden. Halverwege de middag, ruim voor de avondspits, was het werk klaar en werd de hoofdrijbaan vrijgegeven.
In Den Haag was de A12 maandagmiddag in beide richtingen dicht. Door de harde wind waren gevelplaten van een gebouw boven de snelweg losgekomen. In Zeeland was de N57 over de Oosterscheldekering een tijd lang dicht. Ook op de A2 bij Utrecht, de A29 richting Rotterdam, de A9 bij Amstelveen en op de A10 bij Amsterdam-Noord had het verkeer last van de gevolgen van het weer. Bomen, takken en rommel waren op de weg terechtgekomen, vrachtwagens kantelden. De problemen op die wegen zijn voorbij, aldus Rijkswaterstaat.
Bron: AD
Na analyse van de windmetingen door Weerplaza blijkt dat de storm van de vandaag de storm van 1990, qua zwaarte nipt heeft verslagen. Daarmee is de storm van 28 oktober 2013 de zwaarste storm sinds 3 januari 1976 geworden. De storm van vandaag gaat de klimaatboeken in als een zeer zware storm.
Om geclassificeerd te worden neemt de Klimatologische Dienst van het KNMI de uurgemiddelde wind. Op 3 KNMI meetpunten is die gemiddelde wind 11 Bft geworden, een zeer zware storm (Schiermonnikoog, Vlieland, Texel). Op 5 andere meetpunten is het gemiddelde uitgekomen op 10 Bft, een zware storm.
Wadden zwaarst getroffen
Schiermonnikoog heeft het hoogste uurgemiddelde met 30,6 m/s. In 1990 haalde IJmuiden 30,4 m/s gemiddeld. Volgens de voorlopige gegevens lijkt de storm van vandaag die van 1990 dus te verslaan. Het wordt daardoor de zwaarste storm sinds 3 januari 1976, tenzij het KNMI redenen ziet om de de waarnemingen te corrigeren.
Het windstotenrecord is uiteindelijk in handen gekomen van meetpunt Lauwersoog. Eerder op de dag braken Texelhors en Vlieland al het record. Lauwersoog kreeg uiteindelijk een windstoot van 152 km/u te verwerken, de zwaarste ooit gemeten in oktober.
Bron: AD
De zware herfststorm die gisteren en vandaag over het noorden van Europa trok, heeft ook in Duitsland mensenlevens geëist. Vier mensen kwamen er om als gevolg van de storm 'Christian'. In Groot-Brittannië eiste het noodweer eerder vier levens. In de Nederlandse hoofdstad Amsterdam kwam vandaag een vrouw om. Landen in Scandinavië maken zich intussen op voor de komst van 'Christian'.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© afp.
n Duitsland lieten een automobilist en zijn passagier het leven toen een boom op hun auto viel. In de buurt van Keulen stierf gisteren al een zeiler toen zijn boot op een meertje omsloeg. Bij Sundern in Noord-Rijnland-Westfalen verdronk een sportvisser. Naast het menselijk leed en de materiële schade bracht de storm ook het transport danig in de war. Treinen vielen uit, vluchten werden afgelast en voor het wegverkeer in Sleeswijk-Holstein gold een weeralarm. Op de hoogste berg in Noord-Duitsland, de Brocken in het Harzgebergte, werden windsnelheden van 162 kilometer per uur gemeten.
Bron: HLN