Aan de reeks zeer zachte dagen komt dit weekend een eind. Vanaf zondag trekt de wind aan en maandag kan het zelfs stormachtig worden, met harde windstoten en veel regen.
"De windkracht kan maandag aantrekken tot 8 of 9, en bij 9 is er sprake van storm", zegt RTL-weervrouw Laura van der Blij. "Bij storm horen stevige windstoten die ervoor kunnen zorgen dat bomen omwaaien of dakpannen van het dak waaien."
Korte tijd storm
Van der Blij benadrukt dat als er een herfststorm komt, deze hoogstwaarschijnlijk van korte duur is. "In de weermodellen is vooral te zien dat het maandag onstuimig wordt, zondag valt het nog mee en dinsdag zal ook de wind weer afnemen." Toch is er nog niets zeker. "De wind is heel lastig om zo lang van tevoren – 3 dagen – te voorspellen, zowel qua timing als de exacte windkracht."
Bron: RTLNieuws | Gewijzigd: 26 januari 2017, 16:42 uur, door Joyce.s
Severe weather alert is uitgegeven en de Angst bestaat dat dit de grootste storm sinds jaren wordt.
Een serie van wind, regen en overstromings waarschuwingen zijn uitgegeven gezien de Meteorlogen windsnelheden verwachten van meer dan 80 mph (128 km/u), wat overeenkomt met orkaankrachten. De Metoffice waarschuwd de burgers zich voor te bereiden op omvallende bomen en schade aan gebouwen. Het systeem is zich verder aan het ontwikkelen op de Atlantische Oceaan en de verwachting is dat deze Brits grondgebied haalt in de nacht van zondag op maandag.
Meteorlogen vragen de mensen zich voor te bereiden op wat komen gaat daar deze storm gelijkenissen vertoond met de grote storm van 1987 waar record windsnelheden gemeten werden in Wales. Sky weerman Jo Wheeler zegt dat Oktoberstormen bekend staan om hun venijn zo ook in 1989 waar in Vale of Glamorgen een windsnelheid werd gemeten van 124 mph ( 198 km/u)
@Onweer-Online
bron:News.Sky
| Gewijzigd: 26 januari 2017, 16:43 uur, door Joyce.s
Dat het maandag hard gaat waaien staat vast, maar hoe hard is nog even afwachten. De kans op een zware herfststorm is inmiddels meer dan 60 procent, waarbij windkracht 10 niet ondenkbaar is. Dit meldt Weerplaza.nl 'De kans op de eerste herfststorm is inmiddels toegenomen tot meer dan 60%, bovendien zijn er zware windstoten mogelijk,' vertelt Michiel Severin van Weerplaza.nl. 'Met de bomen nog vol in het blad kan dit tot overlast leiden.'
Lorenzo
De windstoten van maandag komen door een voormalige tropische depressie, Lorenzo, die langs de Nederlandse kust scheert. Bij een ongunstige koers kan de wind toenemen tot een zware storm van windkracht 10, maar de kans dat dat daadwerkelijk gebeurt, is volgens het weerbureau minder dan 20%. Mocht het wel zo ver komen, dan kunnen er maandag windstoten ontstaan van meer dan 100 km/uur. Volgens het weerbureau is de kans op een storm met windkracht 9 waarschijnlijker.
Ongunstig voor natuur
Doordat de meeste bomen nog vol in het blad staan en de vele regenval ervoor heeft gezorgd dat de wortels van de bomen minder houvast hebben, komt de storm op een ongunstig moment voor de natuur en daarmee de verkeersveiligheid. In combinatie met de mogelijk zeer zware windstoten kan dit met name in de kustprovincies tot veel overlast leiden. Het meest slechte weer trekt maandag overdag over het land. Het verkeer (van voetganger tot vliegtuig) zal daardoor veel hinder kunnen ondervinden.
Zaterdag
Het contrast met de eerste dag van het weekend is groot. Zaterdag waait er ook wel een stevige wind, maar die gaat samen met flink wat zonneschijn. Slechts op een enkele plek valt een bui, op de meeste plaatsen blijft het droog. De temperatuur loopt zaterdag op naar 16 tot bijna 20 graden. Maandag is het 15 graden, de dagen daarna een graad of 13.
Bron: AD
Al een paar dagen zien de weerkaarten er voor aanstaande maandag erg onstuimig uit. Het lijkt er zelfs steeds meer op dat we langs de Nederlandse kust te maken krijgen met een volwaardige herfststorm, windkracht 9. We bespreken kort de huidige verwachtingen voor maandag.
De luchtdrukkaart voor zondag 27 oktober om 2.00 uur. Een groot lagedrukgebied ligt boven de noordelijke Atlantische Oceaan. Helemaal links ontstaat een klein lagedrukgebied dat maandag het onstuimige weer bij ons moet brengen.
Op 16 oktober schreven we op deze website een artikel dat herfststormen sinds 1990 minder vaak lijken voor te komen dan voorheen. Alsof de natuur hier een tegenantwoord op wilde geven, verschenen een week later de eerste tekenen dat we begin volgende week rekening moeten houden met een serieus windveld in onze omgeving.
De kaart voor maandag 28 oktober om 14u. Het kleine lagedrukgebied bevindt zich op de Noordzee. Ten zuiden van dit systeem staat een krachtig windveld met langs onze kust mogelijk storm, windkracht 9.
Klein lagedrukgebied
Op de noordelijke Atlantische Oceaan liggen momenteel meerdere lagedrukkernen met daar omheen veel wind en regen. Ten zuiden van Groenland bevindt zich een groot lagedrukgebied dat zich de komende steeds verder ontwikkelt. Op een wat zuidelijker breedtegraad, ten zuiden van Newfoundland, ontstaat een klein lagedrukgebied dat er in eerste instantie niet gevaarlijk uitziet. Toch ontwikkelt het zich razendsnel met flinke windsnelheden en wordt maandag in de buurt van ons land verwacht.
Dit is de windverwachting voor Terschelling (Hoorn), berekend door het ECMWF. De windsnelheden zijn in meter per seconde. Bij 21 m/s is er sprake van windkracht 9.
Verwachte windsnelheden
Het is nog niet helemaal duidelijk wat de exacte koers van het lagedrukgebied precies wordt, waardoor de windverwachting nog vrij onzeker is. De potentie voor een storm langs de kust is zeker aanwezig. Enkele berekeningen komen zelfs met een windkracht tien of elf met windstoten tot 150 km/u. Opgemerkt moet worden dat dit wel de meest extreme windberekeningen zijn, maar dat er ook berekeningen zijn die niet verder komen dan een windkracht acht langs de kust. In ieder geval geeft het aan dat het maandag een zeer winderige dag zal worden en dat een eerste échte storm van dit seizoen niet onrealistisch lijkt.
Gedurende het weekend zal duidelijker worden wat ons begin volgende week te wachten staat.
De berekende maximale windstoten voor Terschelling (Hoorn) lopen voor maandag sterk uiteen. Enkele berekeningen van het ECMWF laten de wind zelfs even uitschieten tot 150 km/u!
Bron: Meteoconsult
Op verschillende plaatsen zijn voor zondag geplande evenementen afgelast omwille van de voorspelde windsnelheden van vijf tot zes Beaufort. Het KMI verwacht dat de wind zondag ‘vrij krachtig’ of ‘krachtig’ en aan zee ‘zeer krachtig’ waait, met rukwinden inlands rond 70 km/u en aan zee rond 80 km/u.
De provincie Oost-Vlaanderen besliste zaterdagavond om het jaarlijks evenement 'Halloween in Puyenbroeck' in haar provinciaal domein in Wachtebeke af te gelasten. Tickets worden terugbetaald.
In Aalst wordt een halloweenzoektocht in het stadspark afgelast, omdat ook daar de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.
In Zelzate wordt de kindernamiddag en een comedy-avond in een feesttent verplaatst naar het cultureel centrum De Brug aan de Asseneedsesteenweg. De grote tent die zaterdagavond gebruikt wordt voor een jaarlijkse chirofuif, moet zondagvoormiddag neergehaald worden.
Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 27 oktober 2013, 00:28 uur, door Debbieke
Het waait erg krachtig vandaag, met rukwinden die kunnen oplopen tot 80 km/uur, zo waarschuwt het KMI. De windstoten van vandaag zijn slechts een voorproefje van wat ons morgen te wachten staat. Dan worden in het binnenland zware rukwinden van 80 tot 100 km/uur verwacht. Aan de kust kunnen windsnelheden tot 115 km/uur worden gehaald. Als gevolg van de hoge windsnelheden besliste spoorwegbeheerder Infrabel vanmorgen dat de plaatsing van de nieuwe boogbrug over de sporen in Zwankendamme niet kan doorgaan.
(Archieffoto) © photo news.
De brug van 550 ton en met een lengte van 90 meter moet met een speciale kraan op haar plaats worden gehesen. Het gaat om millimeterwerk. De wind heeft er echter voor gezorgd dat de plaatsing van een van de langste boogbruggen in België moest worden stilgelegd. Infrabel volgde de situatie uur per uur op, maar besliste alsnog de werken stil te leggen. Sowieso zal er vandaag tot 22 uur geen treinverkeer zijn tussen Brugge en Zeebrugge. De werken worden uitgesteld tot volgend weekend. De plaatsing van de boogbrug zal zaterdagavond worden hervat.
Ondanks de rukwinden, schijnt vanmiddag af en toe de zon, al is er nog kans op een bui. Er waait een vrij krachtige, en aan zee een krachtige tot harde zuidwestenwind met rukwinden tot 80 km/uur. De maxima schommelen tussen de 12 en 16 graden. Vanavond is het tijdelijk droog, maar vannacht neemt de bewolking vanaf het zuidwesten toe, gevolgd door perioden met regen. De zuid- tot zuidwestenwind wakkert aan tot krachtig, en aan de kust tot stormachtig. Op zee komt het tot een volle storm, met een kracht van 9 beaufort. 's Nachts hangen de minimumtemperaturen tussen 8 en 12 graden.
Morgen wordt het weer pas echt onstuimig. Boven land staat een krachtige wind, en op zee wordt storm tot zware storm, met windstoten van 9 à 10 beaufort, verwacht uit het zuidwesten. In het binnenland moet rekening gehouden worden met zware windstoten, van 80 tot 100 km/uur. Aan de kust waait de wind met snelheden van 100 tot 115 km/uur. In de loop van de namiddag en avond zal de wind wel in sterkte afnemen. De dag begint betrokken met regen, maar nadien verschijnen opklaringen, afgewisseld door buien. De maximumtemperaturen liggen in dezelfde lijn: 13 tot 17 graden.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Vandaag is het al oppassen geblazen voor windstoten aan de kust, maar morgen krijgt ons land pas echt te maken met een zware storm. Meteo Consult verwacht dat er windstoten tot 140 kilometer per uur kunnen voorkomen.
De storm die maandag over ons land trekt is de eerste zware storm sinds 2007, meldt Meteo Consult. Een kleine, maar felle stormdepressie trekt in rap tempo van Engeland naar het zeegebied ten noorden van de Wadden. Het hoogtepunt van de storm valt bij ons rond de middag.
Aan de kust komt het tot storm met windkracht 9 tot 10. Mogelijk haalt de wind op de Wadden zelfs even 11 op de schaal van Beaufort.
Zware windstoten
De storm veroorzaakt ook zeer zware windstoten. Landinwaarts kunnen die 90 tot 120 kilometer per uur zijn en langs de kust mogelijk 120 tot 140 kilometer per uur. Op de Wadden kan het plaatselijk zelfs tot windstoten van 150 km/uur komen.
In de tweede helft van de middag neemt de wind snel af en tijdens de avondspits zijn we zelfs de zware windstoten alweer kwijt.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
Door het stormweer zondag en maandag wordt het gemeentelijk Sint-Annapark te Maldegem preventief afgesloten door het voorspelde stormweer. Het park is tot nader order verboden toegang voor onbevoegde personen. De politie zal regelmatig controle uitvoeren op de naleving van dit verbod. De Politiezone Maldegem wil u dan ook bedanken om dit verbod te respecteren.
Bron: BelgischeRadioUnie
Onweersdagen: 0
Vluchten van en naar Schiphol verlopen ondanks de harde wind vooralsnog volgens de dienstregeling. Dat laat een woordvoerder van de luchthaven weten.
Schiphol doet op dit moment nog geen aanpassingen, zegt woordvoerder Miriam Snoerwang. "Het kan best zo zijn dat KLM bijvoorbeeld aanpassingen gaat doen, maar dat is nu nog niet zo."
"Wat wij nu doen is alle losse stukken vastzetten, zoals losse containers" zegt Snoerwang. De situatie wordt vandaag continu in de gaten gehouden en op basis daarvan worden eventueel maatregelen getroffen.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
Tijdens de hevige regenval zijn zondag op de A28 meerdere ongelukken gebeurd. De ongevallen zijn veroorzaakt door water op de weg waardoor auto's in de slip raakten. Op de snelweg is tussen Zuidwolde en De Wijk een auto tegen de vangrail gebotst. Er is een traumahelikopter ingezet. De weg is enige tijd afgesloten geweest.
Foto: 112Groningen / Martin Nuver
Op de A28 ter hoogte van Haren zijn meerdere auto's bij ongevallen betrokken. Volgens de politie zitten mogelijk personen in twee auto’s bekneld. De snelweg is vanaf Eelde in noordelijke richting afgesloten voor al het verkeer. Er is een omleidingsroute.
Bron: DVHN
Onweersdagen: 0
Het is een dag met veel wind vandaag en dat merk je natuurlijk vooral aan de kust. VTM NIEUWS-reporter Rosalie Pieters brengt verslag uit vanop de dijk in Zeebrugge. Dat het er al stevig aan het waaien is, zie je meteen. Maar terwijl haar haren in haar gezicht waaien, vertelt Rosalie onverstoord verder. De wind vandaag is eigenlijk een voorproefje voor wat ons vanavond en morgen te wachten staat. Er is echt stormweer voorspeld, met aan zee rukwinden tot 110 km per uur.
Bron: HLN
Een kleine, maar felle stormdepressie trekt maandag zeer snel van Engeland naar het zeegebied ten noorden van de Wadden. De luchtdrukverschillen worden in ons land dermate groot, dat hoge windsnelheden worden opgewekt. Aan zee komt op grote schaal een zuidwesterstorm te waaien en ook in het binnenland veroorzaakt de nabijheid van de depressie uitermate onstuimige condities. In een aanzienlijk deel van het binnenland waait het maandag krachtig, 6 Bft, een heftigheid die landinwaarts niet vaak gehaald wordt. In combinatie met de te verwachten windstoten kan er dan ook gemakkelijk schade veroorzaakt worden. Te denken valt aan afgerukte takken en dakpannen, maar ook aan hele bomen die tegen de vlakte gaan en vrachtwagens of aanhangwagens die omwaaien. Een waarschuwing voor de dag van maandag is dan ook op z’n plaats.
De huidige berekening van het ECMWF model voor wat betreft positie van het stormlagedrukgebied ten noorden van Nederland rond 12 UTC maandag.
De koers van het lagedrukgebied dat ‘het gaat doen’
Zondagmiddag bevindt het toekomstige ’stormlagedrukgebied’ zich nog redelijk inactief boven de Atlantische Oceaan. Zondagavond schuift het in windsterkte toenemend naar het zuidwesten van Engeland. Vooral ten zuiden van deze stormdepressie ontwikkelen vurige winden, met in het Kanaal en aan de kusten van Frans Bretagne en Normandië op grote schaal storm. Wat vervolgens de exacte koers zal worden is nog enigszins onduidelijk, maar het meest waarschijnlijke scenario (waar ook de meeste weermodellen mee uit de bus komen) is een route die via het oosten van Engeland over de centrale delen van de Noordzee loopt en vervolgens via noordelijk Denemarken verder gaat. Ondertussen diept de stormdepressie uit, onder een actief deel van de straalstroom, en nemen de windsnelheden alleen maar toe. Sterker nog, het HIRLAM model berekent orkaankracht rondom de depressie, 12 Bft, maar die visie wordt niet ondersteund door de andere modellen. De meeste andere modellen hebben wel veel wind op de uitdiepende depressie.
Twee keer de luchtdrukkaart van het ECMWF model. Bovenin de run van 12 UTC zaterdagmiddag en onderin de run van 00 UTC zondag. Weinig tot geen verschil in de weerkaarten. Het grote windveld zict aan de voorzijde en zuidzijde van het stormlagedrukgebied.
Grote luchtdrukverschillen
In het ECMWF model wordt het luchtdrukverschil in ons land rond het middaguur op zo’n 18 hectoPascal berekend. Voorwaar een grote luchtdrukgradiënt over een relatief kleine afstand. Destijds, bij de zware januaristorm van 1990 (25 januari) was het luchtdrukverschil 20 hectoPascal, dus slechts een beetje groter. Nou zeggen luchtdrukverschillen niet alles, want ook windsnelheden in de hogere luchtlagen spelen een cruciale rol in de doorstaande wind en de windstoten die uiteindelijk worden gemeten. Als we kijken naar de verticale opbouw van de atmosfeer en de vele wind die daar morgen (maandag) op verschillende hoogten aanwezig is, speelt meekoppeling van de wind op hoogte zeker een rol.
Nog twee luchtdrukkaarten voor maandag 12 UTC. Bovenin de visie van het NCEP model (de berekening van zondag 00.00 UTC), onderin de visie van het UKMO model (de berekening van zondag 00.00 UTC). Opvallend is dat het NCEP model het lagedrukgebied in deze modelrun niet genoeg heeft uitgediept voor een losse lagedrukkern. De windsnelheden zijn dan ook danig lager dan de andere modellen. De visie van het UKMO is min of meer gelijk aan die van het ECMWF.
De windverwachting voor het maandag etmaal
Komende nacht waait het in ons land al stevig met windkracht 4 tot 8, waarbij die 8 staat voor een stormachtige wind. Morgenochtend trekt de steeds verder ontwikkelende stormdepressie via de centrale delen van de Noordzee richting het noordoosten en komt dermate dicht langs dat de wind extra aanwakkert. In de ochtend waait eraan zee een windkracht 8 tot 9, ofwel een stormachtige wind tot volle stormwinden. Tijdens het hoogtepunt van de storm -rond het middaguur- kan de wind even 10 Bft halen aan de noordwestkust. Immers, het is juist daar dat het lagedrukgebied het dichtst nadert.
De windsneldheden zoals wij ze verwachten voor maandag rond 13.00 uur. Dit zijn niet de windstoten, maar puur de doorstaande winden. In het grootste deel van het binnenland staat een volle 6 Bft, in de kustprovincies 7-8 Bft. Aan zee waait een storm tot zware storm (9 tot 10 Bft).
Veel belangrijker dan de windkracht 9 of 10 zijn de korte, maar zeer zware windstoten die de depressie veroorzaakt. Landinwaarts komt het overal tot zware of zeer zware windstoten van 90 tot 120 km/uur. Langs de kust zijn windstoten mogelijk van 120 tot 140 km/uur, en op de Wadden kan een enkele plek zelfs tot windstoten van 150 km/uur komen. In de tweede helft van de middag neemt de wind snel af en tijdens de avondspits zijn we zelfs de zware windstoten alweer kwijt.
De heftigheid van wind en windstoten wordt bepaald door luchtdrukverschillen, maar ook door de aanwezige wind op enige hoogte. Op dit berekende windprofiel voor De Bilt voor morgen rond lunchtijd is aan de rechterzijde van de grafiek te zien dat vanaf ongeveer 500 meter hoogte de wind zo'n 50 knopen bedraagt (dikke driekhoek), wat gelijk staat aan zware storm. Door de grote onstabiliteit kan de wind op hoogte doorvallen tot op de grond en daardoor zijn er ook zullke heftige windstoten mogelijk.
Windstoten van meer dan 130 km/uur werden in de afgelopen 20 jaar slechts 2 maal ergens tijdens een storm gemeten. Voor het laatst vrijwel precies 11 jaar geleden, op 27 oktober 2002. Toen registreerde men in IJmuiden een windpiek van 148 km/uur. Tijdens de zeer zware januaristorm in 1990 haalde IJmuiden een windsnelheid van 158 km/uur.
Bron: Meteoconsult
De harde wind heeft zondag op meerdere plaatsen in Nederland stormschade veroorzaakt, al valt het volgens de meeste brandweerkorpsen erg mee wat betreft het aantal meldingen. Er hebben zich voor zover bekend geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. Wel kwamen er in totaal enkele tientallen meldingen binnen over bijvoorbeeld afgebroken takken en omgewaaide bomen.
In Noord-Holland dreigden volgens een woordvoerster zonnepanelen van een pand te waaien, in de regio Kennemerland waren er problemen met bouwsteigers en dakplaten. In Zeeland en de regio Rotterdam Rijnmond waren de meldingen op een hand te tellen.
Ook in Limburg waaide het hard. Van een kerk aan de Navolaan in Heerlen is het dakleer los gewaaid en er ontstond schade aan het kruis op de toren, aldus de brandweer. De meeste stormmeldingen kwamen uit Zuid-Limburg onder meer uit Heerlen, Kerkrade, Maastricht en Geleen.
De brandweer in de regio Haaglanden kwam af op meldingen van losse geveldelen en zag her en der kappen van lantaarnpalen loskomen. Een probleem met een spoorboom bij Zoetermeer werd door ProRail opgelost.
De brandweer vreest maandag meer problemen; dan wordt windkracht negen of tien verwacht.
Bron: AD | Gewijzigd: 7 december 2017, 13:27 uur, door Joyce.s
Miljoenen mensen zijn in Groot-Brittannië gewaarschuwd voor een grote storm. Alle overheidsdiensten zijn extra in paraatheid gebracht. Dat laat minister-president David Cameron weten via twitter.
Er wordt verwacht dat de storm, die de naam St. Jude heeft gegeven, windkracht 12 en windstoten van 130 kilometer per uur met zich meebrengt. Er is angst voor overstromingen, schade aan gebouwen en ongelukken.Groot-Brittannië vreest voor de ergste storm sinds The Great Storm uit 1987. Tijdens die storm waren er windstoten van bijna 200 kilometer per uur.Het resultaat was toen rond de twintig doden. Veel omgewaaide bomen en 1,5 miljard pond aan schade.
Bron: NU.nl
De ANWB verwacht dat de ochtendspits morgen twee keer zo zwaar als normaal zal zijn. Volgens een woordvoerster van de ANWB zal de storm vanaf zes uur aanzwellen en krijgt de ochtendspits daardoor de volle laag.
Volgens de verkeersdienst moeten ook fietsers uitkijken. Zij kunnen last krijgen van afgebroken takken en verloren lading. Verder adviseert de ANWB automobilisten om verstandig om te gaan met de weersomstandigheden. "Het is geen goed idee om op het hoogtepunt van de storm met een aanhangwagen op de Afsluitdijk te gaan rijden", aldus de woordvoerster.
Bron: RTL
De zware storm lijkt ons land morgenochtend al binnen te trekken. "Volgens de laatste weermodellen is Zeeland rond 7 uur in de ochtend al aan de beurt", zegt RTL weervrouw Amara Onwuka.
Eerder leek het erop dat de storm vooral in de middag zou huishouden. De storm gaat gepaard met windstoten tot plaatselijk 140 kilometer per uur. Langs de kust komt waarschijnlijk windkracht 10 te staan. In het Waddengebied kan er zelfs windkracht 11 komen te staan.
"Via de westkust trekt de storm in de loop van de ochtend naar het noorden van het land. In de loop van de middag wordt het dan weer wat rustiger", verwacht Onwuka. Er wordt veel overlast verwacht door de harde wind. De ANWB verwacht een zeer zware spits en de NS rijdt met minder treinen.
Bron: RTL | Gewijzigd: 7 december 2017, 13:27 uur, door Joyce.s
Rederij Doeksen heeft besloten dat morgenochtend een aantal veerdiensten tussen Harlingen en Vlieland en Harlingen en Terschelling vervallen. Dit in verband met de verwachte zware zuidwesterstorm.
De sneldiensten gaan nog wel, zo laat Doeksen via Twitter weten. De afvaart van 9 uur naar Vlieland wordt geschrapt, net als de vaart om 12 uur van Vlieland naar Harlingen. De veerboot naar Terschelling van 9.45 uur vaart niet uit en ook zal er om 12.30 uur geen boot van Terschelling naar Harlingen gaan.
Bron: RTL
De meldingen van stormschade in Overijssel vallen tot nu toe mee. De brandweer hoefde vandaag maar enkele keren uit te rukken. Zo is de brandweer van Zwolle uitgerukt naar een woning aan de Goeijenmarkte in Zwolle-Zuid. Door de harde wind vandaag waren op het dak van een woning dakpannen gevaarlijk los komen te zitten. In Hengelo, aan de Industriestraat, was een boom tegen een huis aangevallen. De schade aan het huis was minimaal. De brandweer heeft de boom verwijderd en in stukken gezaagd. Of het de komende 24 uur ook zo rustig blijft voor de brandweer in Overijssel is afwachten. "Het gaat steeds harder waaien", aldus een woordvoerder van de brandweer, "dus het zou zo maar kunnen dat we het nog druk gaan krijgen."
Bron: RTV-Oost
De zware rukwinden hebben in het land heel wat schade aangericht. Vooral omvergewaaide bomen en zware takken op de baan bezorgden brandweerkorpsen het nodige werk. Op meerdere plaatsen in het westen van Vlaams-Brabant heeft het stormweer hinder en schade veroorzaakt. De brandweer van Halle moest deze namiddag tien keer uitrukken naar aanleiding van het slechte weer. In negen gevallen gingen het om omvergewaaide bomen, op een andere locatie was een deel van een dakgoot weggewaaid. De interventies situeerden zich in Sint-Genesius-Rode, Beersel en Halle.
© thinkstock.
Vliegend dak
Bij de brandweerdienst in het gebied Asse-Lennik en Opwijk moesten ze vijf keer uitrijden. Meestal ging het om zware takken die op de rijbaan neerkwamen. In de Drie Egyptenbaan in Gooik vloog een dak van een schuur weg. Het dak van enkele vierkante meters kwam enkele meters verder op grond terecht. De brandweer spande een zeil over de ontstane opening.
Vallende bomen
De brandweer van Leuven kreeg in de loop van de dag elf meldingen voor omvergevallen bomen. Vooral in Haacht en Keerbergen sneuvelden heel wat takken en bomen. In de Jules Vandenbemptlaan in Heverlee (Leuven) richtte een grote boom heel wat schade aan toen die op twee geparkeerde wagens terecht kwam. De boom werd in stukken gezaagd en verwijderd. De zwaarbeschadigde auto's werden getakeld.
Omvergeblazen
Op de Westelsebaan in Averbode (Scherpenheuvel-Zichem) tuimelde ter hoogte van het rusthuis Huyze Honighsdries een werfafsluiting omver. In de Blankaertstraat in Schaffen (Diest) kwam door de wind een reclamebord op het fietspad terecht. In de Wissenstraat en in de Leuvensestraat in Aarschot waaiden hekken op de rijbaan.
De brandweer van Vilvoorde kreeg vijf oproepen binnen. In Machelen tuimelde een stelling omver. Verder verdween in Vilvoorde een deel van een dakgoot van een woning en gingen enkele bomen tegen de vlakte. De brandweer van Zaventem kreeg vier melding van stormschade en -hinder in Kortenberg, Steenokkerzeel en Sint-Stevens-Woluwe (Zaventem). In Tervuren ging eveneens een boom tegen de vlakte. In het centrum van Overijse waaiden twee bomen omver.
Bron: HLN | Gewijzigd: 27 oktober 2013, 18:27 uur, door Bronk