SNEEUW !
Voor kans op sneeuw moet de temperatuur op 1500 meter minimaal -5 zijn.. eigenlijk voor zekerheid minimaal -8.
Kijk eens naar de onderstaande kaarten
Zodra het blauw wordt dan zitten we onder de -6 graden en hoe donkerder blauw hoe kouder.
Nu is het natuurlijk fantastisch dat EC deze koude op 850hPa berekent. Echter voor sneeuw heb je ook neerslag nodig... en deze staat iets minder op de kaarten.
Er is 1 kaartje dat neerslag van betekenis laat zien en dat is de onderstaande kaart. De kaart voor deze kaart in het model laat weliswaar een groot neerslag gebied zien boven Belgie maar doordat de 850hPa dan nog niet onder nul is (!) zal dit volgens deze run alleen regen zijn. ( misschien met uitzondering van de Ardennen)
Het gaat allemaal een beetje afhankelijk worden of :
a: bovenstaande ook daadwerkelijk zo gaat lopen aangezien we nu al herhaaldelijk hebben gezien dat zelfs kaarten op korte termijn 180graden verschillen
b: indien bovenstaande gebeurt zal de neerslagsom ook afhankelijk zijn van de snelheid waarmee het lagedrukgebied zich laat verdrijven door het Scandihoog.
Je kan hieronder zien dat het eigenlijk binnen een 24uur gebeurt moet zijn.. maar soms duurt zoiets wat langer dus dan zou er zomaar meer sneeuw kunnen vallen..
OF het gaat zo snel dat er echt geen vlok omlaag komt... daarnaast is het lagedruk boven land met als gevolg dat er weinig verdamping is doordat er simpelweg gewoon geen water onder het laag zit
Toch leuk he al die onzekerheid..
We zullen gewoon HIRLAM en dergelijke in de gaten moeten gaan houden
| Gewijzigd: 8 januari 2014, 14:01 uur, door Callie-P
| Gewijzigd: 8 januari 2014, 14:18 uur, door thunderstorms_4ever
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Poolwervelsplit brengt kou dichtbij
Veranderingen die zich op dit moment in de poolwervel (polar vortex) in de stratosfeer afspelen staan volgende week waarschijnlijk aan de basis van een duidelijke weersverandering. Was het deze winter tot nu toe erg zacht en wisselvallig in Nederland, vanaf maandag lijkt het een stuk kouder te worden en ligt een periode met winterweer op de loer.
De poolwervel is een straalstroom, een band met hoge windsnelheden om het noordpoolgebied heen, die extreem koude lucht daar op z’n plaats houdt. Nu lag de spil van die wervel de afgelopen tijd op zo’n manier boven Canada dat extreem koude lucht aan de grond, aan de achterzijde ervan, steeds weer tot over de VS kon golven, met het barre winterweer daar tot gevolg dat de afgelopen tijd iedere keer weer het nieuws haalde. Tegelijkertijd had Europa aan de voorzijde van die poolwervel steeds een zuidwestenwind die erg zachte en vochtige lucht aanvoerde.
Inmiddels worden de bordjes verhangen. In de stratosfeer heeft zich boven de Noordelijke IJszee, ten noorden van Rusland, een tweede kern in de poolwervel gevormd (dit wordt een poolwervelsplit genoemd) die de komende dagen richting Nova Zembla trekt. Deze tweede kern beïnvloedt het windpatroon op grote hoogte zo dat zich de komende dagen boven Scandinavië een hogedrukgebied kan vormen. Als dat er eenmaal is, wordt de zuidwestcirculatie van de laatste weken op steeds meer plaatsen een halt toegeroepen en vervangen voor een oostelijke tot noordoostelijke wind die veel koudere lucht Europa gaat binnen blazen. En kan op steeds meer plaatsen alsnog de winter invallen.
In Nederland lijken we maandag op de grens met de koude lucht terecht te komen, die langzaam vanuit het noordoosten in onze richting oprukt. Volgens steeds meer berekeningen markeert die dag het begin van de eerste winterse periode van dit jaar. Met een overgang naar een weertype waarin het in de nachten licht en misschien wel matig vriest en overdag temperaturen dichtbij nul.
Hoe lang deze periode duurt, hangt deels ook weer van de ontwikkelingen in de stratosfeer af. Zolang de zogenoemde poolwervelsplit in stand blijft, heeft het hogedrukgebied boven Scandinavië een flinke steun in de rug en kan zich dan makkelijker handhaven. Op basis van de laatste berekeningen voor de stratosfeer is het niet ondenkbaar dat het, als de kou eenmaal is begonnen, de hele rest van de volgende week ook koud blijft.
Bron: MeteoConsult
Het is geen straf om deze 2 keer voorbij te zien komen
| Gewijzigd: 8 januari 2014, 14:27 uur, door Stefanv
Poolwervelsplit brengt kou dichtbij
Veranderingen die zich op dit moment in de poolwervel (polar vortex) in de stratosfeer afspelen staan volgende week waarschijnlijk aan de basis van een duidelijke weersverandering. Was het deze winter tot nu toe erg zacht en wisselvallig in Nederland, vanaf maandag lijkt het een stuk kouder te worden en ligt een periode met winterweer op de loer.
Bron: MeteoConsult
@ Callie-P Dus toch een polar vortex?
Volgens mij is het zo dat het gemiddelde van de pluimen op het einde altijd naar het langjarig gemiddelde neigen.
Kaarten kun je zien op www.wetterzentrale.de -> top karten (links boven op de website) en dan krijg je links boven een menu te zien met de verschillende modellen.
Vrij grote kans (ca. 60%) op een winters weertype met in de nachten lichte, mogelijk matige, vorst en overdag temperaturen rond het vriespunt. Daarnaast is er nog een ca. 40% kans op een wisselvallig weertype met temperaturen rond of boven het langjarig gemiddelde.
Uitgifte: 08/01/2014 03.40 uur LT
Aldus het KNMI. Het kan nog alle kanten uit schijnbaar
EC staat de vorst al enkele dagen achtereen op de kaarten/pluimen, GFS pas sinds een dag (of 2), maar gaat als een dolle en gooit er va. zaterdag 18/1 "gewoon" even 4(!!) ijsdagen tegenaan. Er wordt ook nog een kleine hoeveelheid neerslag aangegeven, dus dat zou eventueel nog wat extra afkoeling kunnen genereren. Dit neerslagpiekje staat ook bij EC op in de pluim op de 18e.
(voor ZO overigens... zag een pluim van de Friese weerman en die houdt het nog iets boven 0.
Ik denk dat het inmiddels afwachten is tot het moment daar is en we met een dikke jas, das, muts volledig bepakt en bezakt de deur uit kunnen.
Tot nu toe is het na het weekend raak! | Gewijzigd: 8 januari 2014, 16:56 uur, door Marga
Ben niet helemaal zeker of het 0 graden is, op die kaart zie je dat de kust gebieden rond de -4 hebben denk dat het witte gebied daar niet rond 0 is maar eerder naar de -7 of -8, als ik het goed heb toch ben er niet zeker van :p
Weer schakelt volgende week over op sneeuw
Nadat Nederland de afgelopen dagen een recordwarmte beleefde voor de tijd van het jaar, moet het nu rekening houden met kouder weer en mogelijk zelfs met sneeuw.
Dit schrijft weeronline.nl woensdag. Komende maandag begint de vorstperiode en die kan volgens de weersite de hele week duren.
Het KNMI is iets voorzichtiger. Het meteorologisch instituut verwacht dat het vanaf zondag geleidelijk aan kouder wordt met kans op vorst in de nacht. Overdag blijven de temperaturen dan rond of iets onder normaal. Vanaf maandag is er ook kans op (natte) sneeuw. Het koude weer ontstaat doordat de wind naar het oosten en noordoosten gaat draaien, waardoor koude lucht naar Nederland wordt geblazen. Hoe lang de koude periode zal duren is nog onduidelijk. Het KNMI acht de kans vrij groot (60%) dat we van woensdag 15 januari tot en met woensdag 22 januari een winters weertype zullen hebben, met in de nachten mogelijk lichte tot matige vorst en overdag temperaturen tond het vriespunt. Daarnaast is er nog een circa 40% kans op een wisselvallig weertype met temperaturen rond of boven het langjarig gemiddelde.
Tot nog toe hebben we nauwelijks nachtvorst gehad. Op slechts 5 dagen kwam de temperatuur onder het vriespunt, normaal zouden dit er 15 moeten zijn, aldus weeronline.nl. De afgelopen dagen was het juist uitzonderlijk warm voor begin januari. Afgelopen maan
Bron: Blik op Nieuws
-kaart-
dan is dit toch sneeuwval?(gelijk de website even bekeken, staan leuke dingen op)
Met deze bovenlucht temperaturen is dat inderdaad (vrijwel) zeker sneeuw:
Natuurlijk is dit erg ver weg en weten we dat sneeuw moeilijk te voorspellen is. Ik ben benieuwd of er in de nieuwe run ook sneeuwpret is!
....@ Callie-P Dus toch een polar vortex?
Ja en nee.. het is een tijdelijke splitsing die op de 11de al weer voorbij is en de polar jet wordt er niet door gebroken dus waarschijnlijk zal de invloed van deze splitsing minimaal zijn.
Hier is de link van mijn post aangaande de splitsing..
http://www.onweer-online.nl/forum/topic/39447/winter-discussietopic-20132014/415697/#message415719
ik heb hieronder even een tekening in elkaar geknutseld die laat zien hoe lucht draait ( rode lijn) en wat er zou moeten gebeuren willen we spreken over een volledige split van de Vortex. ( blauwe lijn) we zouden dus dan 2 afzonderlijke Vortexen hebben met hun eigen polar night jet. even voor de duidelijkheid we praten hier niet over een SSW !
| Gewijzigd: 8 januari 2014, 17:32 uur, door Callie-P
De kou wordt in deze run wel 1 a 2 dagen uitgestelt helaas. Vervolg van de run is gewoon prima.