Ik heb een hele mooie plaatje voor jou gevonden! Ik krijg hem alleen niet geupload via mijn telefoon, dus hierbij de link >>>www.begeleidzelfstandigleren.com/aardrijkskunde/vijfdes/atmosfeer/figuren/vanhogenaarlagedruk.JPGOver het algemeen klopt dat plaatje wel, maar zoals altijd zijn er wel uitzonderingen.
Zo herinner ik mee dat heel Europa in de winter ongeveer overal een zeer hoge druk had van 1030 hPa. Toen ontstond er "laag druk gebied" van 1020 hPa. Het gedroeg zich volledig als lage druk omdat het 10 hPa lager was al de omliggende gebieden maar in zowat elk ander weerbeeld is een gebied met een kerndruk van 1020 hPa een hogedrukgebied.
Het rommelt in de modellen en dit blijft toch wel stug doorgaan dus ja ... dit houdt ons winterliefhebbers dan weer scherp. Maar hebben we reden om te denken dat we toch nu eindelijk eens winter krijgen ?
Zelf ben ik eerlijk gezegd wat sceptisch aan het worden doordat de modellen ondanks alles toch met (zuid) westelijke stromingen blijven komen.
GFS komt op lange termijn zelfs weer met een reus van een lagedrukgebied wat ons weer de nodige regen gaat brengen,daar komt dan ook nog bij dat er in de middernacht run geen enkele kaart is waarbij de temperaturen voor de gehele Benelux onder nul komen. ( dan heb ik zelfs de temp kaart gepakt met de minimale temperaturen !)
De hele run gezien, denk ik dat GFS rond de 12de ons misschien wat stralingsvorst gaat brengen maar daarmee houdt het wel op. Kortom de GFS run van middernacht is absoluut geen winter.
EC is iets wat positiever voor ons weer waarbij ze wat meer vorst berekent voor de gehele Benelux. ( ook weer rond de 12de) Dit is denk ik de stralingsvorst die niet op het GFS model naar voren komt.
Er staat misschien ook nog wel een record in deze run en dat geldt voor morgen waar temperaturen ruim boven de 10 graden worden verwacht, zelfs boven de 12 graden !
Goed, Geen winter in de kaarten dus voor de komende 10 dagen dat is wel iets wat we zo onderhand kunnen stellen.
Is het nou allemaal zo negatief... nee want er is wel iets belangrijks veranderd in de kaarten en dat is de straalstroom.
Beide modellen geven over een lange periode een gematigde tot zelfs trage jetstream aan wat ons meer kans geeft op verassingen in het weer.
Alleen dat kan echt alles zijn... van Sneeuw tot 12 graden... Het is dan zeer afhankelijk van de positie van de drukgebieden en natuurlijk de straalstroom.
Je ziet hieronder dat beide modellen het wel eens zijn over de straalstroom...
Ik heb geprobeerd om te kjken of er iets van te maken is, maar EC laat zo een ratjetoe aan drukgebieden zien dat er echt niets van te zeggen is. De enige lijn die EC geeft is dat we na pakweg de 10de tot het einde van de run niet meer onder invloed komen van Laag, hetgeen droog weer voor ons zou betekenen. Echter de temperaturen zijn voor nu nog een raadsel aangezien EC zoveel kernen berekent dat de wind zo een beetje elke dag van een andere kant af komt en als de lijn iets opschuift dan hebben we toch weer een laag over ons heen of iets meer te maken met stralingsvorst als de kern van een hoog goed ligt.
GFS is wat duidelijker met haar Lagedrukreus maar desondanks is nog niet gezegd dat tussentijds er hierin niet wat veranderingen kunnen optreden. Echter ze laat geruime tijd een (zuid) westelijke wind in de kaarten staan. Dus vanuit GFS perspectief denk ik dat we daar de keuze hebben tussen droog en nat ( Duuuh) maar wel met temperaturen boven nul en waarschijnlijk zelfs ruim boven nul.
Tja dan mijn conclusie... hij stond op rood/oranje..ik laat hem daar nog even op staan omdat er wel wat kansjes zijn op winterachtig weer.
( maar hij neigt al zeer richting rood...)
Groen = winter
Oranje = winterweer staat in de steiger met grote kans van slagen
Oranje/rood = er is kans op winterweer maar veel meer kans op terugkeer naar zachter weer.
Rood= Geen kans op winter.
| Gewijzigd: 5 januari 2014, 09:48 uur, door Callie-P
@Bart en de overigen.. let op dit is stralingsvorst zoals ik hierboven net al beschreef... maar goed beter iets als niets...
KNMI zegt in lange termijnvoorspelling dat er een 25% kans is op "iets winters". De vrieskou gaan we voorlopig helaas niet in.
Thanks !
ah,, ik heb mijn rondje sites nog niet gedaan, maar dat "iets winters' dat klopt wel zoals je ook in mijn stukje kan lezen..
Hieronder wat statistieken..
Voor de maand Januari staat Januari op een hele dikke eerste plaats wat betreft warmte.. gelukkig is het pas de 5de dus er zal nog wel het e.e.a veranderen.
En de volgende tabel laat zien op welke positie deze winter staat... een gedeelde 2de plek.
Met nog net geen 2 maandente gaan ( meteorologisch) en met de verwachtingen van januari in gedachten lijkt ook hier een top 10 plek zeker haalbaar..
| Gewijzigd: 5 januari 2014, 09:58 uur, door Callie-P
bestaand uit
- een aanmerkelijk kouder scenario
- een handhaving van de temperaturen rond of boven normaal.
Beoordeling lange termijn
Geldig van dinsdag 07 januari tot zondag 19 januari
Synoptische ontwikkeling
Een hoogtelaag ten noorden van Schotland houdt een zuidwestelijke bovenstroming in stand waarmee zachte lucht over het aandachtsgebied wordt aangevoerd. De eerste dagen van deze periode is de aanvoerrichting iets meer zuid waardoor de aangevoerde lucht tijdelijk nog iets zachter is. Eind van de week trekt het hoogtelaag naar het oosten en beweegt een rug over onze omgeving naar het oosten. Na het volgende weekeinde laten de meeste leden een niet al te sterk meanderende zonale stroming op gang komen. In de loop van de volgende week handhaaft ongeveer de helft van de oplossingen dit patroon, de andere helft laat weer een rug vanuit het zuiden opbouwen. De exacte locatie hiervan varieert..
Modelbeoordeling en onzekerheden
Het EPS is gedurende de operationele run-tijd behoorlijk consistent. Alleen aan het einde van de 10-daagse periode lopen de oplossingen wat uiteen. Daarmee neemt dan ook de onzekerheid toe. Na het volgende weekeinde zien we een duidelijke bifurcatie in de oplossingen, bestaand uit een aanmerkelijk kouder scenario en een handhaving van de temperaturen rond of boven normaal.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Zacht maar wisselvallig. Aan het einde van deze periode minder zacht en ook minder wisselvallig.
Samenvatting EPS-periode:
50% kans op voortzetting van het (licht) wisselvallige weer met temperaturen rond of net boven normaal. Circa 25% kans op rustiger winterweer met lagere temperaturen.
Paraaf meteoroloog: veeken
Uitgifte: 05/01/2014 03.58 uur LT
www.knmi.nl | Gewijzigd: 5 januari 2014, 10:14 uur, door Callie-P
De kaarten zijn zeker nog niet geschud zoals je ook kan lezen in mijn bovenstaande stukken. Echter voor echte koude moeten de kaarten echt iets anders laten zien dan wat we nu zien. ( ze komen niet verder dan wat stralingsvorst en 1 of 2 keer een oostenwindje)
De reden waarom je zoveel leden onder nul ziet heb ik net even beschreven in het stukje van het KNMI.
Er is nu grote onzekerheid doordat de straalstroom nu even niet zwart wit bepaalt wat er gebeurt doordat ze niet zo krachtig meer is. En bedenk ook dat GFS absoluut geen winter laat zien.
Dus nee de kaarten zijn zeker niet geschud maar ik ben bang dat de joker al vergeven is voor de komende periode .
( overigens hebben we ook februari nog !!)
| Gewijzigd: 5 januari 2014, 10:24 uur, door Callie-P
Toch maar even een kaartje plaatsen zodat jullie kunnen zien waardoor er zoveel onzekerheid is...
Je ziet hieronder een 500hPa kaartje met boven Europa zo een 10 (!) hogedruk kernen. Zolang hier geen bezem doorgehaald is is er echt nog niets te zeggen wat betreft windrichtingen en temperaturen.. vandaar ook de grote onzekerheid.
wbt GFS. Ik verbaas mij ook wat over de grote verschillen tussen GFS en EC. De eeuwige discussie welk model beter is zal ook eeuwig blijven.
Jammer genoeg moet ik tot nu toe wel concluderen dat GFS deze winter het vaak bij het goede eind heeft/had.
Mijn theorie wbt GFS is nu dat dit model ( veel) meer rekening houdt met de situatie in de USA ( extreme koude) waardoor wij dus die trein van lagedrukgebieden over ons heen kregen. Ook is GFS niet meer zo positief wbt de Vortex en een splitsing hiervan.
wat de waarheid zal zijn... dat weten we over 3 weken !
| Gewijzigd: 5 januari 2014, 10:34 uur, door Callie-P
ik laat het plaatje van Bart even staan maar hieronder met een kleine uitleg van MOS aangezien ik gok dat niet iedereen MOS kent.
Source: http://www.weeronline.nl/vakman-index/130/0
Het MeteoVista Model Output Statistics (MeteoVista - MOS) berekent meteorologische parameters door statistiek en het Global Forecast System te combineren. Aan de hand van de gegevens van het GFS en de waarnemingen uit het verleden wordt gekeken hoe de relatie tussen de gegevens is. Hierdoor kan het weer nog beter en nauwkeuriger voorspeld worden. Elk uur kan dit model worden geüpdatet met nieuwe waarnemingen. Op het korte termijn zijn de waarnemingen veel beter dan het GFS model, omdat ze beter rekening houden met kleine verschillen in het lokale weer. Dit MeteoVista - MOS presteert uitstekend, blijkt uit diverse onderzoeken naar de kwaliteit van de weersinformatie.
Even in koetjes en kalfjes taal :
MOS pakt de data van GFS en gegevens uit het verleden en maakt hier een berekening op. | Gewijzigd: 5 januari 2014, 10:41 uur, door Callie-P
Nee, die warmte moet echt wieberen. Dadelijk loopt alles in de tuin weer "uit" zodat ik weer de helft van mijn planten kan rooien zoals in 2012.