KMI:
Deze avond en volgende nacht wordt het meer wisselvallig vanaf de Franse grens. Tussen de zwaarbewolkte perioden met enkele fikse buien door krijgen we korte opklaringen. In de kuststreek is een donderslag niet uitgesloten. Op de Ardense hoogten kunnen de buien een winters karakter hebben
Ec voor +240 op 1hpa. Hier zien we dat de vortex samen wordt geknepen tussen twee hogen, een zwakke boven het Atlantische, en een (sterke) boven Oost-Azië. Ook is te zien dat er wel degelijk sprake is van een warming, maar dat de vortex daar weinig door gehinderd wordt. De zonale wind neemt iets af, maar wordt niet in sterke mate verminderd. Reden? De energieflux (stroom van energie door een vlak) vind niet plaats in richting van de pool (de meridionale component is dus te klein). De energie (afkomstig van de wave-2 actie) wordt dan als het ware afgekaatst en zorgt er niet voor dat de vortex al te sterk verstoort raakt.
De situatie op 10hpa is vergelijkbaar: een duidelijk zichtbaar wave-2 patroon, maar geen aantasting van de (in de kern) zeer koude vortex. Op wat uitrekking na.
De grote vraag is of er iets van de verstoring (want die is het natuurlijk weldegelijk) gaat "downwellen" naar de lagere stratosfeer. Binnen het huidige frame van 10 dagen lijkt dat maar weinig te gebeuren. De vortex is op 100hpa nog keurig netjes boven de pool gecentreerd.
Tot slot GFS op +384u op 10 hpa: nog steeds een zichtbaar effect op de vortex, maar geen disruptie. Op 1hpa is de vortex hier alweer herstellende. Het wachten is op de volgende aanval...
bron:weerwoord.be
Hou je er wel rekening mee dat het bovenstaande een zuidwestelijke stroming richting de Benelux zal geven hetgeen zal betekenen dat de temperaturen ruim boven nul zullen zijn. Het laag dat je er naast ziet liggen zal deze temperatuur zelfs verhogen doordat zij als een soort schoepenrad werkt voor de warme lucht die je in het hoog ziet boven de Azoren.
Dus al is de 850hPa onder nul ( -4 op je kaart) dan zal de neerslag voor de benelux gewoon regen zijn)
Kortom bovenstaande kaart is niet tof voor ons winterweer. Het zou wel goed zijn als de kern van dit laag veel meer richting het oosten gaat waardoor we een noord (westelijke) stroming krijgen en de kansen op winterse neerslag aannemelijker zijn. ( en dan zou eigenlijk dat laag wat er naast ligt verdwenen moeten zijn en vervangen zijn door een hoog.
De 2mtr kaart van de 15de januari ,daar teken ik voor aangezien mijn geld heb gezet dat er geen koude komt voor de 15de.
Dan de huidige modellen... ik kan niet meer zeggen dan !@#$%^& , ga maar oliebollen eten of vuurwerk kopen want het blijft voorlopig hetzelfde..
| Gewijzigd: 28 december 2013, 14:18 uur, door Callie-P
KMI:
Deze avond en volgende nacht wordt het meer wisselvallig vanaf de Franse grens. Tussen de zwaarbewolkte perioden met enkele fikse buien door krijgen we korte opklaringen. In de kuststreek is een donderslag niet uitgesloten. Op de Ardense hoogten kunnen de buien een winters karakter hebben
heehhehe het zullen ook niet weer de Ardennen zijn . Ik denk dat ik maar eens een grote berg zand in de tuin ga maken...
| Gewijzigd: 28 december 2013, 13:59 uur, door Callie-P
Heb je ook gekeken naar de 500hPa en naar de 200hPa ? Als je graag LT kijkt dan zou ik die kaarten als basis nemen en niet de 2mtr kaarten..
Je kan dan veel beter inschatten of deze kaarten überhaupt enige kans van slagen hebben.
Citaat van De Friese Weerman, zaterdag 28 december 2013, 13:12 uur Ik geef de conclusie maar meteen weg om onduidelijkheid te verkomen: geen SSW, de vortex overleeft de aanval.
Tot slot GFS op +384u op 10 hpa: nog steeds een zichtbaar effect op de vortex, maar geen disruptie. Op 1hpa is de vortex hier alweer herstellende. Het wachten is op de volgende aanval...
bron:weerwoord.be
Op het moment dat er een SSW komt dan duurt het meestal 1 a 2 weken voordat wij er voordeel van hebben.. dus reken maar uit je winst...
Ik heb deze link al eerder gepost, maar ze is zeer de moeite waard om te volgen aangaande de Vortex. ( wel even naar de laatste page scrollen)
http://forum.netweather.tv/topic/78161-stratosphere-temperature-watch-20132014/
Conclusie is daar dat er waarschijnlijk geen SSW inzit de komende weken.(!) (28 dagen) maar er zit wel beweging in de vortex. maar again zeer lange termijn.
Jammere is dat de Vortex niet "out of the blue" veranderd dus deze LT verwachting is zeer realistisch.
Berichten samengevoegd door Marga | Gewijzigd: 28 december 2013, 14:16 uur, door Callie-P
Gelukkig wel, alleen geen koude als gevolg van een SSW en daar ging het hier net even om 3de week januari en dan een 1 week later hebben wij er voordeel van . ( mits de SSW ook zal plaats vinden)
Verder kunnen we natuurlijk gewoon wel een keer sneeuw krijgen. Alleen er zal geen blokkering komen doordat de straalstroom zal blijven meanderen.
Misschien dat ik straks wel even in leesbare taal de SSW kan uitleggen en de reden dat we er koude door KUNNEN krijgen.
| Gewijzigd: 28 december 2013, 20:04 uur, door Callie-P
Goed plan! Ik ben wel toe aan een duidelijke uitleg van dat verschijnsel op mijn niveau (die van een pas beginnende weerfanaat). Zeker op dit moment, nu de kaarten er weer niet zo positief voor staan. Ik denk dat ik niet de enige ben...
| Gewijzigd: 28 december 2013, 20:40 uur, door C.A.D.
Zou je voor de gein ook eens kunnen kijken naar de 850hPa kaart van dat moment..daarnaast pak ook eens de 500hPa van de wetterzentrale daarop zie je iets beter de isobaren. De kaart die je hierboven poste is echt slecht voor winterweer...
Het bovenstaande lagedruk gebied transporteert lucht vanuit het azorenhoog onze richting op. Als je iets wil met een lagedrukgebied dan moet de kern boven Scandinavië liggen zodat wij een noordelijke of noordwestelijke stroming krijgen. Dan hebben we kans op sneeuw in de Benelux. Zoals dit gebied ligt is het regen. de 850hPa kaart die je zou zien laat namelijk boven een groot gedeelte van Europa temperaturen zien van 5 graden boven nul op 1500mtr hoogte !
Ps voor de andere lezers :het stukje over de SSW komt iets later,natuurlijk ben ik er weer te diep ingedoken waardoor het een iets langer stukje is geworden en het dus nog niet af is. Excuus voor de vertraging. | Gewijzigd: 29 december 2013, 09:03 uur, door Callie-P
Ach ja, ik vind het kaartje van de Friese Weerman veel leuker om naar te kijken dan een GFS-run die ons (zoals zo vaak) een eindeloze, ondoorbroke, strakke, donkerblauwe/paarse westcirculatie voorschotelt. Alleen jammer dat de desbetreffende run afsluit met een strakke zuidwestenwind.
Maar er zal inderdaad geen wit goud uit dwarrelen
| Gewijzigd: 29 december 2013, 00:25 uur, door C.A.D.
De vogels in de tuin denken er ook zo over.. ze fluiten alsof hun leven er van afhangt.... als dit maar geen herhaling gaat worden van 2012 waar de sappen in de planten gingen lopen en er een strenge vorstperiode in februari kwam met als gevolg dat vele planten kapot vroren..
Hieronder de laatste kaart van EC ( 0:00run) ..kortere temijn en net zo warm..
| Gewijzigd: 29 december 2013, 09:00 uur, door Callie-P
hehehhe nou dat is misschien wat fris, maar ja aan de andere kant daar worden ze hard van
Maar inderdaad ziet het er niet positief uit voor winterweer.
Hieronder de pluim..
Op zich vind ik hem niet slecht omdat er duidelijk een neergaande trend inzit. Steeds meer leden gaan richting de nul graden lijn en bij EC zelfs onder nul.
Kanttekening erbij is de onzekerheid in de pluim. Je kan hier uitstekend zien tot hoever de pluim zekerheid biedt ( zo rond de 5de) daarna komt er onzekerheid en gaan meer leden voor andere scenario's
Als ik nu kijk naar de afgelopen weken en wat de modellen ons voorschotelen voor de komende tijd dan LIJKT de trend te zijn een voortzetting van het huidige weer met temperaturen rond de 5 graden.
maar goed ik heb toch iets gevonden wat de langste termijn is dus je weet waar deze kaarten horen, maar deze kaarten geven wel iets waar we op hopen...
En ik het kader van "elke strohalm grijpen" hieronder een scenario op de 14de die ons sneeuw zou kunnen brengen ( al zal het niet blijven liggen maar ja je moet wat)
Ow met uitzondering van de Ardennen natuurlijk die zouden met deze kaarten wel sneeuw krijgen
p.s. Friese weerman.. hieronder dus een kaartje zoals ik bedoelde...
| Gewijzigd: 29 december 2013, 10:11 uur, door Callie-P