hoopgevend
Beetje flauw om een plaatje vanaf een ander (belgisch) weerforum te kopieren/plakken. Ziet er alleen wel leuk uit. Ik heb alleen nog nooit van het bestaan van een 06-run van het ecmwf afgeweten! Dacht dat ie fake was, ben dus best wel verbaasd. Is hier toevallig iemand (van dat andere forum) die ervaring heeft met de 06-run's van ECMWF of is dit gemaakt door iemand die ons voor de gek wilt houden?
heb hem niet van een ander, maar 06 run is tussenrun en worden meestel niet uitgebracht ik zag hem op twitter.
heb hem niet van een ander, maar 06 run is tussenrun en worden meestel niet uitgebracht ik zag hem op twitter.
Ik dacht al, ik ken hem ergens van... Je bent voor de gek gehouden Winter4ever, het was een winterkaart uit 1963!! | Gewijzigd: 13 december 2013, 09:57 uur, door Marga
Vooruitzichten voor donderdag 19 december tot woensdag 25 december
Er zou nog steeds lucht uit het zuiden worden aangevoerd. Het zou meestal droog blijven, maar wat (lichte) regen is niet uit te sluiten. De maxima liggen tussen 5 en 10 graden in het centrum van het land. We verwachten geen nachtvorst meer.
De waarschijnlijkheid voor een Witte Kerst in het centrum van het land is nu ongeveer 10%.
spijtig...
Ik kan er een lang of kort verhaal van maken, maar met de huidige situatie is het "goodbye winter" tot zeker na de kerstdagen.
Zeer opvallend is volgens mij wel de activiteit van de jetstream, ik zou het eens na moeten gaan maar voor mijn gevoel is deze op dit moment veel sterker dan voorgaande jaren. Normaal zie je wel een afvlakking doordat de jetstream wat langzamer stroomt. Maar nu zie je constant versnelling en weer versnelling met als gevolg een sterk meanderende jet die of ons veel regen gaat brengen of heel erg rustig weer.
Maar zoals ze zich nu gedraagt in iedergeval geen winterweer. (voornamelijk zuidwestelijke stroming)
Hieronder ( om toch maar 1 plaatje te plakken) een voorbeeld van een van de kaarten...en deze komt echt uit 2013 en niet uit 63'
| Gewijzigd: 11 december 2013, 20:52 uur, door Callie-P
Modelbeoordeling en onzekerheden
Vergeleken met de vorige run zijn er minder ?koude? leden. Verder lijkt het erop dat alle leden, gezien de verwachtte wind en temperatuur, voor de gehele periode een zuidwestelijk stroming berekenen, (wat ook mooi te zien is in de Sander-pluim-windrichting). Onzekerheid zit waarschijnlijk in de koers die de verschillende randstoringen volgen. Deze randstoringen zijn vrij actief, mede door de krachtige straalstroom die er over heen staat. Dat ze steeds dichter bij komen is goed te zien aan de toenemende wind in de pluim. In de EPS periode zijn veel leden met veel wind en windstoten. Ook de toenemende neerslaghoeveelheden in de diverse pluimen voor deze periode duiden hierop.
De windstoten grafiek betreft een maximale waarde over het hele etmaal, dus ook als dit tussen de genoemde zesuurlijkse tijdstippen valt.
Bron: Knmi
| Gewijzigd: 12 december 2013, 07:45 uur, door Tatanka
Bron: KnmiCroontjes Kerst tip:
Goed vastzetten die boom....
Beoordeling lange termijn
Beoordeling door meteoroloog
Geldig van zaterdag 14 december tot donderdag 26 december
Synoptische ontwikkeling
Een diepe 500 hPa trog nestelt zich zaterdag boven de Atlantische Oceaan, met de kern min of meer de gehele periode tussen IJsland en Groenland. Hierdoor bevindt ons land zich de gehele periode in een krachtige zonale stroming. Aan de grond zien we in deze zonale stroming verschillende randstoringen ontwikkelen, die aanvankelijk west van Ierland blijven, maar verder in de periode steeds dichter bij ons in de buurt komen. De lucht wordt aangevoerd uit een richting tussen zuid en zuidwest en is overwegend vrij zacht.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Vergeleken met de vorige run zijn er minder koude leden. Verder lijkt het erop dat alle leden, gezien de verwachtte wind en temperatuur, voor de gehele periode een zuidwestelijk stroming berekenen, (wat ook mooi te zien is in de Sander-pluim-windrichting).
Onzekerheid zit waarschijnlijk in de koers die de verschillende randstoringen volgen. Deze randstoringen zijn vrij actief, mede door de krachtige straalstroom die er over heen staat. Dat ze steeds dichter bij komen is goed te zien aan de toenemende wind in de pluim. In de EPS periode zijn veel leden met veel wind en windstoten. Ook de toenemende neerslaghoeveelheden in de diverse pluimen voor deze periode duiden hierop.
Echter in de meerdaagse periode zijn de neerslagkansen nog klein (20 tot 50 %) en de hoeveelheden stellen over het algemeen weinig voor. De temperatuur ligt veelal iets boven het langjarig gemiddelde, zowel 's nachts als overdag. De kans op vorst is in de nachten is met 10% erg klein.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Vrij veel bewolking en af en toe wat lichte regen. De temperaturen liggen iets boven de normale waarden voor de tijd van het jaar. (Bron: KNMI)
Samenvatting EPS-periode:
Geleidelijk toenemende kans op wisselvallig weer met meer wind, bij temperaturen die iets boven het langjarig gemiddelde liggen.
Paraaf meteoroloog: tolvd
Uitgifte: 12/12/2013 01.42 uur LT
Wat nou uiteindelijk het weer gaat doen is nog wel een beetje een vraag. Het zal allemaal afhangen van de positie van de straalstroom waardoor actieve depressies ons wel of niet kunnen bereiken. m.a.w we kunnen dus stormachtig weer hebben met de kerst maar het kan ook rustig en kalm zijn.
Voor beide situaties geldt dus wel dat de temperaturen niet in de buurt van het vriespunt zullen komen..
Nou is er 1 "maar" in het verhaal, wel een kleintje maar het is een "maar". Zoals jullie weten bepaalt de ligging van de jetstream uit welke richting we de drukgebieden kunnen wachten met de bijbehorende windrichtingen.
Niets is zo veranderlijk als de jetstream dus er bestaat altijd een ( kleine) mogelijkheid dat de jetstream net goed voor ons komt te liggen.
De kans is niet groot maar hij is er wel degelijk. Normaal gesproken kun je aan de hand van de kaarten wel een redelijke verwachting maken van het pad van de jetstream, maar in het huidige geval waarbij de jetstream zo krachtig is (en blijft) zal ze blijven meanderen en kan ze altijd voor verassingen zorgen.
Het is een kleine kans, maar ze is er wel..
| Gewijzigd: 12 december 2013, 09:58 uur, door Callie-P
Het is nog niet zeker dat we een groene kerst krijgen
Ik lees ook op een ander forum mee en daar wordt door Johann Geers gezegd
dat er evenetueel nog kouder weer met kerst aan zit te komen en misschien ook sneeuw.
Citaat:
Markant kouder, evt sneeuw richting de kerst. (retrograde blokkade)
Al die "groene kerst roepetoeters" ten spijt.
Dit werd er ook gezegd:
Citaat:
Het euro hoog krijgt het zwaar de komende week door een serie aan lage druk systemen op de oceaan en boven het noorden van Europa. Het is een proces dat wel even tijd kost want het hoog laat zich niet zomaar verslaan. Bij ons krijgen we daardoor de komende week te maken met wat wisselvalliger weer met van tijd tot tijd ook een stevige wind. Voor de lange termijn geeft dit alles volgens de laatste GFS run wel mogelijkheden.
GFS laat namelijk op lange termijn een Hoog boven Rusland ontstaan. Tevens ontstaat er na lage tijd ook weer eens Hoge druk boven Groenland en dat in combinatie met een noordwaarts georiënteerd Azoren Hoog......... Het moet allemaal nog wel op de goede plek vallen, op de kaarten blijven staan en het massieve lage druk systeem op de oceaan moet nog wel gaan verdwijnen maar het geeft zeker mogelijkheden.
Dus het kan toch nog spannend gaan worden komende week (2 week)
Citaat Johann Geers
Jetstream -Rossbygolven
Boven het noordelijk halfrond op een hoogte van pak hem beet 9 tot 12 kilometer waait een zeer sterke wind die met de naam straalstroom (jetstream) wordt aangeduid. De straalstroom, laten we hem gemakshalve maar even met de letters "JS" aanduiden, is gemiddeld enkele duizenden kilometers lang, enkele honderden kilometers breed en slechts een paar kilometer hoog. Het is dus een zeer langgerekte maar smalle band (corridor) met hoge windsnelheden die maxima van 300 a 350 kilometer per uur kunnen halen en die door de atmosfeer kronkelt als een rivier in het landschap. De stroming is normaal van west naar oost gericht, dat is dezelfde richting als de draaiing van de aarde. Meestal verloopt de JS met een vrij recht golvend stromingspatroon. Het kan echter ook voorkomen dat de JS steeds meer gaat kronkelen (meanderen) en dan spreken we van zogenaamde Rossby golven of planetaire golven (vernoemd naar de wetenschapper Carl Gustav Rossby).
Karakteristiek voor Rossby-golven is de fasesnelheid en amplitude van de golftoppen, hoe sterker de Rossbygolven hoe langzamer de westwaartse verplaatsing. Daarbij kunnen bepaalde golflengten en amplitudes ervoor zorgen dat de Rossby-golven quasi stationair worden met als resultaat het optreden van een blokkade door opbouwende hogedruk tussen de golftoppen en golfdalen (afsnoering). In het uiterste geval kan de stroming (JS) zelfs compleet tegen de normale west-oost richting in gaan verlopen (retrograad).
Momenteel hebben we te maken met de hierboven beschreven situatie. De JS wordt keurig boven de Atlantische Oceaan naar het noorden toe afgebogen (top golf) om vervolgens via Scandinavië en het westen van Rusland en de Balkan weer naar het zuiden toe af te zakken (dal golf). Daar tussenin geklemd dan ons warmbloedige anti-winter hoog "Varnia" en nieuwkomer "Wanda".
Foute boel
Probleem met "Varnia" en "Wanda" voor ons wintervrienden is dat het op een wel heel ongelukkige positie stelling heeft ingenomen. Zou de blokkade bijvoorbeeld bij Groenland-IJsland of boven Scandinavië hebben gelegen dan hadden we gewoon te maken met diepvries kou. Een positie boven Engeland zou juist weer garant staan voor nordstau situaties met veel sneeuw (Alpen). Nu echter in plaats daarvan de inversie situatie zonder enige neerslag en winterkou.
Uitweg
Goed, leuk om te weten, interessant ook voor diegenen die wat meer kennis willen opdoen maar de grote vraag voor de winterliefhebber is en blijft: hoe komen we er weer van af ? Het zal toch ook niet zo zijn dat dit nog tot in februari gaat voortduren ?! Een antwoord hierop kunnen we wellicht vinden in de factoren die juist ook de slingerende straalstroom veroorzaakt. Dit kan bijvoorbeeld een bergketen zijn zoals de Rocky Mountains, een koude reservoir (hoog) boven de Siberië, het afzwakken van de het winters lagedrukgebied hoog in de atmosfeer boven de Noordpool (Polar Vortex) of gewoon door het weer toenemen van de snelheid van de JS. In al deze gevallen krijgen we te maken met fase en amplitude veranderingen van de Rossby golven die zich westwaarts of eventueel ook oostwaarts zullen voortplanten.
Dit soort grootschalig drukverdelingen met een machtig hogedrukbastion boven onze hoofden zijn vaak zeer stug en vooral ook zeer log. Dus meestal zijn ze ook niet zomaar even verdwenen. Overigens zijn er ook situaties uit het verleden dat een schijnbare hopeloze situatie zoals we die nu hebben binnen een week doorslaat in een winterse setting.
Kijkende naar de drukpatronen hoger in de atmosfeer (250hPa) en verloop van de polarejet dan zie ik toch zeker lichtpuntjes mbt een complete omstelling van de stroming boven onze hoofden juist voor of tijdens de kestdagen door een retrograd verlopend jet. (Scandihoog . Grote vraag is of de golftop met het oostwaarts verschuiven van de Rossbygolf en een steeds meer meanderende straalstroom boven onze hoofden weet te "breken" en de blokkade in de steigers kan zetten. Steeds weer zie ik (nog zwakke) signalen opduiken die dit proces zouden kunnen gaan inleiden. Daarom ben ik, zeker ook gezien de tijdspanne van bijna 2 weken, nog helemaal niet overtuigd van de Kerstdepressie en zacht weer. Wellicht komt (kwam) deze dit jaar juist iets te vroeg.
Berichten samengevoegd door Debbieke | Gewijzigd: 12 december 2013, 10:07 uur, door Peter-Paul
Hahahahahaha
Fijn om te horen dat er dit jaar nog een kans(je) is op winterweer.
Het lijkt er iedergeval op dat we de rest van dit jaar weinig winterweer kunnen verwachten met wind uit het zuid-westen,en toenemende neerslag/wind kansen.
| Gewijzigd: 12 december 2013, 19:24 uur, door Debbieke
Het is nog niet zeker dat we een groene kerst krijgen
Ik lees ook op een ander forum mee en daar wordt door Johann Geers gezegd
dat er evenetueel nog kouder weer met kerst aan zit te komen en misschien ook sneeuw.
Eigenlijk zegt Johan Geers hetzelfde als in mijn laatste (?) post. http://www.onweer-online.nl/forum/topic/39447/winter-discussietopic-20132014/413989/#message414014 ( blauwe tekst)
Zolang de straalstroom zo sterk meandert kan er van alles gebeuren. Het kan koud worden, warm worden ( relatief dan) , het kan droog blijven of juist veel regenen met veel wind enzovoort.
Een kleine verschuiving van de straalstroom in een gunstige positie voor ons kan ons gewoon een witte kerst bezorgen.
Om nu te zeggen dat we een groene kerst krijgen is een gok net als dat we een witte kerst krijgen. Alleen als je de kaarten bekijkt is de kans op een groen kerst op dit moment gewoon vele malen groter dan dat we een witte kerst krijgen .
Maar goed we hoeven niets uit te sluiten alles ken, kan kon
De huidige kaarten laten nog steeds geen grote aanwijzingen zien voor een "change" naar kouder weer.
Dit laat de onderstaande pluim ook duidelijk zien.. jammer genoeg
Maar we gaan gewoon hoop blijven houden ( ik zal zo nog een keertje de modellen induiken )
| Gewijzigd: 12 december 2013, 20:00 uur, door Callie-P
Dat klopt wat je ziet. Dit heeft te maken met de vele Hogedrukgebieden die als een soort lopende band warme lucht zo een beetje vanuit Afrika richting het oosten transporteren.
Hieronder kun je dat wel aardig zien met behulp van de pijl. Dan moet je dus weten dat elk hoog met de klok meedraait dus vandaar die transportband.
Hieronder een plaatje van de huidige positie van de Jetstream ( kijk eens hoe sterk hij is over bijna de hele lengte !) . Alles ten noorden van de Jet kan ons niet bereiken ( koude bijvoorbeeld)
| Gewijzigd: 12 december 2013, 20:11 uur, door Callie-P