heb je plaatjes of een site en hoeveel kan er gaan vallen volgens jou aan sneeuw?
laat er dan zo veel vallen dat ik vrijdag niet eens meer naar mijn werk kan fietsen maar ik hoop wel dat het met die harde wind een beetje mee gaat vallen
Maar ik hoop dat er komend weekend lekker wat sneeuw gaat vallen. Ik zit met smart te wachten tot ik weer een sneeuwballen gevecht kan houden;)
Ik hoop dat het zaterdag avond een beetje droog blijft, aangezien ik dan de hele avond over straat moet.. (nogal vreemd maar leuk feest op het dorp)
heb je plaatjes of een site en hoeveel kan er gaan vallen volgens jou aan sneeuw?
Voor de plaarjes moet ik me even verontschuldigen zit op een ps3 internet(morgenvroeg zet ik deze even) Voor sneeuw kans kijk ik altijd bij etmaalsom sneeuval. knmi maar een ieder weet ook hoe sterk de van elkaar verschillen door veel factoren dus beetje moeijlijk in te schatten
graag met boogje om delfzijl heen ,of toch maar niet ,ook wel weer leuk om moggelijke 79 stormpie met sneeuw weer eens
mee te maken laat maar komen
Enige nuance hierin is wel op zijn plaats.Storm en hevige sneeuwval is van de kaarten af.
Laatste kaarten zijn significant slechter.Wel felle sneeuwbuien mogelijk vrijdag.
Morgen misschien weer betere kaarten | Gewijzigd: 1 december 2013, 22:48 uur, door Jeroen71
Enige nuance hierin is wel op zijn plaats.Storm en hevige sneeuwval is van de kaarten af.
Laatste kaarten zijn significant slechter.Wel felle sneeuwbuien mogelijk vrijdag.
Morgen misschien weer betere kaarten
Synoptische ontwikkeling
Donderdag trekt een sterk uitdiepend en actief lagedrukgebied zuid van IJsland langs over Schotland richting Denemarken. Een bijbehorend koufront zakt op de westflank van dit laag uit naar ons land en passeert donderdagavond. Op nadering en passage van dit koufront staat er erg veel wind boven onze omgeving en op de Noordzee, waar het volgens het model tot een NNW 10 Bft kan komen. Tijdens het komend weekeinde breidt van het zuidwesten hogedrukinvloed richting ons land uit en stabiliseert het weer gedurende de EPS periode.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Opeenvolgende runs zijn uitermate consistent. Het wisselvallige weerbeeld donderdag, vrijdag en deels ook zaterdag is in alle clusters herkenbaar aanwezig. Ook in de pluim is goed te zien dat de wind donderdagavond flink gaat pieken. Kijkend naar de clusterkaarten is de oper wel de oplossing met de meeste wind. Deze gebeurtenis valt samen met het springtij, hetgeen nu al een indicatie oplevert op het bereiken van een kritisch hoogwaterpeil op vrijdag langs de westkust. Ook de stabilisatie vanaf zondag in het weer op de nadering van het Atlantische hoog is eenduidig, er is in andere oplossingen een klein faseverschil in de snelheid waarmee dat gebeurt, er zijn oplossingen die iets sneller zijn met de stabilisatie en dat al op zaterdag laten doorwerken in ons weer. Voor onze omgeving is er in de verschillende clusters gedurende de EPS-periode wel een verschil te vinden in de aanvoerrichting van de lucht, tussen Zuidwest en West en Noordwest. Het is deze aanvoerrichting die de temperatuurpluim wat breder maakt. Overigens is er in de kans op sneeuwfractie vrijdag en tijdens het weekeinde een 40-60% kans op winterse buien terug te vinden. Na het komende weekeinde neemt de kans op sneeuw snel af.
Bron: Knmi
Maar ik wilde het even hebben over de verschillen tussen de EC en GFS pluim (met name voor vrijdag 6 en zaterdag 7 december)
Pluim EC: run 01 dec 21:50u -> vrijdag/zaterdag (er staat nu ca. 3 graden overdag en ’s nachts vlak boven het vriespunt)
Pluim GFS: run 02 dec 08:00u -> vrijdag/zaterdag (ca. 3 graden, ’s nachts net onder het vriespunt)
EC gaat uit van een duidelijke NW stroming en GFS gaat uit van een meest westelijke stroming.
Uitgaande van de kaartjes (wederom verontschuldiging voor het niet plaatsen ervan) liggen er prachtige mogelijkheden.
Alle twee laten ze een gigantisch Scandi-Laag zien. Het verschil zit ‘m in de positie van het Hoog.
EC gaat voor een Hoog, iets ten zuiden van IJsland en met de kern onder Ierland. Gevolg: Noord Westelijke stroming.
GFS gaat voor een Hoog van de Balkan tot Ierland, met de kern boven Frankrijk. Gevolg: Westelijke stroming.
De EC run is nog niet verwerkt in een pluim, maar zoals hij nu op de kaarten staat, kan het weer een koude zijn!
Als iemand wel de mogelijkheid heeft… voel je vrij en plaats de pluimen.
Edit: plaatjes via omweg toch geplaatst.
| Gewijzigd: 2 december 2013, 08:57 uur, door Ossekop
Als iemand wel de mogelijkheid heeft… voel je vrij en plaats de pluimen.
Aangezien ik voor de kust vooral regen verwacht in plaats van sneeuw (overtuig me alsjeblieft als je er anders over denkt!) , richt ik me alvast maar op een ontwikkeling die ik de laatste dagen soms in de langer termijn kaarten (wel heel verweg) zie terug keren: Een Scandi-hoog!
"...en wat had ik graag de 240h van de Oper bij dit bericht geplakt, helaas lukt het niet."
Gelukkig kan ik de laatste pluim er wel bij plakken (en die is wel de moeite waard):
| Gewijzigd: 2 december 2013, 10:13 uur, door C.A.D.
Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag vallen er nog enkele buien, soms met een winters karakter.
Vrijdag vallen er vooral winterse buien over de noordoostelijke landshelft. In de Hoge Venen vallen sneeuwbuien, aan zee en nabij de Franse grens is het overwegend droog. Zaterdag weinig verandering met vooral in het oosten enkele winterse buien en boven 300m enkele sneeuwbuien. Uiteindelijk verwachten we een sneeuwlaag over de Ardense hoogten van zo'n 5 à 10 cm. In Vlaanderen kan het lokaal vooral vrijdagnacht of zaterdagnacht glad worden door enkele sneeuwbuien.
*pluim knip*
Ik zag de pluim inderdaad ook veranderen in poep!
Alleen de komende 2 nachten sprake van lichte vorst en dan pas weer in de nacht van zondag (8) op maandag (9).
Voor de rest normalen voor de tijd van het jaar, met weinig spraakmakende dingen.
Het moge ook algemeen bekend zijn dat er altijd behoorlijke verschillen zijn tussen verschillende pluimverwachtingen en de bijhorende tijd ervan. Het beste is dan ook uitgaan van een pluim die steeds van dezelfde run is.
Persoonlijk hecht ik ook meer waarde aan de EC dan aan de GFS, omdat die van meer leden uitgaat. Hoewel ik de kaarten van GFS over het algemeen beter te lezen vind. Het interpreteren hiervan is dan weer een "eigen mening" en maakt het leuk.
Ik kijk dan ook altijd éérst naar de EC-pluim. (max een dag of 8-9 vooruit)
Hierna naar de GFS kaarten, trek hieruit mijn "eigen" conclusies en verwachtingen, om pas daarna naar de GFS pluim te kijken.
De enige reden die ik hiervoor kan bedenken: "zat ik een beetje in de goede richting met mijn eigen verwachting"