Noodweercentrale heeft een waarschuwing gegeven voor gladheid door aanvriezend vocht.
Noodweercentrale heeft een waarschuwing gegeven voor gladheid door aanvriezend vocht. Thanks Reedtimmer ! Het is ook erg leuk om te schrijven..
hier het kaartje wat je denk ik bedoelt, heerlijk fris vanacht maar wel uitkijken !
Eenvoudig te verklaren, in geval het noorderwind is, zal de afstand van zee tot aan plek X langer zijn. Gedurende het transport wordt de minder warm. Uiteraard is het wel zo dat hoe dichter bij de tropen, hoe hoger de temperaturen. Daarnaast ligt het land in Frankrijk plusminus 200 meter hoger dan NL. Met het waaien van de Mistral, zal de temperatuur hard zakken. Dit is een gevolg dat er lucht wordt aangevoerd uit de hogere luchtlagen.
Wat zegt hij: in de Ardennen vanaf morgen smeltende sneeuw overgaand in sneeuw. Donderdag en vrijdag kans op sneeuwbuitjes. Dus daar zal het wel wat wit worden.
Wat betreft Vlaanderen: vanaf morgen regen die eventueel kan overgaan in smeltende sneeuw (vooral in de nacht van woensdag op donderdag). Donderdag & vrijdag kans op winterse buien bij 4 graden.
Denk wel dat het tijdens de nachten gevaarlijk kan worden met vorst aan de grond en in het oosten lichte nachtvorst =gladde plekken! Na het weekend voorspelt hij nog iets kouder weer.
ze zijn ook altijd veel te voorzichtig,tot gisteren stond er nog gewoon regen op,ook voor donderdag en vrijdag
ik weet dat je geen commentaar mag geven op weerdiensten of weermannen maar dit is gewoon zo
ze zijn ook altijd veel te voorzichtig,tot gisteren stond er nog gewoon regen op,ook voor donderdag en vrijdag
ik weet dat je geen commentaar mag geven op weerdiensten of weermannen maar dit is gewoon zo Ik kan hier een lange discussie over het KMI opstarten, maar ga toch wel even in op enkele zaken..
KMI er altijd naast? Hierop antwoord ik zelfs niet op...
Gisteren voorspelden ze gewonen regen? Klopt, maar nu geven winterse buien, veranderen doen voorspellingen altijd...
Voorzichtig? Ze waarschuwen deze nacht ook al voor plaatselijk gladde plekken op de weg.
Gewoon een vraagje, kan je me even zeggen waar je de neerslag intens ziet? Ik lees overal lokale buitjes, nergens iets over stevige buien. Het "hoge" neerslagsignaal voor morgen is de gewone regen.
*Pluim*
En de sneeuwkans voor morgen natuurlijk
*Pluim*
En de sneeuwkans voor morgen natuurlijkZo zie je maar hoe fragiel de situatie is voor morgen, leden gaan gemiddeld voor 0,5cm, maar kan ook 2 of 0 zijn. Het zal afhangen van daar een graadje meer of minder en het moment en intensiteit en... Veel factoren Ik verwacht wel de eerste smeltende vlokken morgen! Is altijd leuk
Hier een mooi stukje van weeronline.nl
Vannacht voor het eerst grootschalig gestrooid
Zeist, 20 november 2013 om 06:56 door Marthijn Tabak
Source http://nieuws.weeronline.nl
Zeist – Afgelopen nacht is er in grote delen van het land gestrooid volgens de meteorologen van weeronline.nl. Onder een heldere hemel koelde het plaatselijk flink af en dook de wegdektemperatuur onder nul. Doordat er veel vocht aanwezig was als gevolg van de regen van gisteren, condensatie en aanvoer van vocht van zee was strooien op veel plaatsen noodzakelijk.
Op de meeste plaatsen in het binnenland is het krabben geblazen. Plaatselijk kan er een flinke laag ijs op de voorruiten zijn aangevroren.
Vanochtend kan het op lokale wegen en op op- en afritten plaatselijk glad zijn. Op hoofdwegen is gestrooid waar nodig. Boven de lijn Goeree-Overflakkee/Nijmegen is voor het eerst grootschalig gestrooid.
Koude nacht
De eerste grootschalige strooinacht kondigt de overgang naar een licht winters weertype aan. Vannacht koelde het flink af. In Herwijnen en op de Veluwe vroor het voor het eerst flink met -2,8. Aan de grond werd het in Twente zelfs -5,5.
Tijdelijke witte wereld
Na een droge ochtend gaat het van het westen uit regenen. Tegen de avond kan de regen plaatselijk overgaan in natte sneeuw. Of de natte sneeuw even blijft liggen is afhankelijk van de hoeveelheid die er valt. Met name de Limburgse heuvels en de Veluwe maken kans op een tijdelijke witte wereld.
Eerste vorst op 11 november
In de nacht naar 11 november vroor het voor het eerst dit herfstseizoen, toen gingen slecht enkele strooiwagens de weg op. Toen werd het in het Gelderse Deelen -1,4 graden. Dat was zo’n twee weken later dan vorig jaar toen het al op 26 oktober tot een vriesnacht kwam.
| Gewijzigd: 20 november 2013, 07:35 uur, door Callie-P
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een zwakke rug van hoge druk lag om 05 UTC over ons land en trekt naar het zuidoosten weg. Een lagedrukgebied, om 06UTC net ten oosten van de Faeröer, beweegt zuidoostwaarts in de richting van de Noordzee. Overdag buigt het laag zuidwaarts af en ligt rond middernacht net ten westen van ons land. In de nacht trekt het opvullend verder in de richting van Noord-Frankrijk. Het bijbehorende occluderende frontale systeem bereikt onze westkust aan het einde van de middag en stagneert in de avond boven het zuidwesten. Het front verlaat pas donderdagochtend in zuidwestelijke richting ons land, wanneer het laag boven Frankrijk is aangekomen. Aan de noordzijde van het laag wordt donderdag koude en droge continentale lucht aangevoerd.
MODELBEOORDELING:
In grote lijnen zitten de verschillende modellen op één lijn, al zijn er wel detailverschillen vooral in de diepte van het laag wanneer dit ten westen van ons land ligt. De modellen hebben min of meer dezelfde koers, maar in Harmonie is de kern wat ondieper. Of de sneeuw blijft liggen zal mede afhangen van de hoeveelheid. Als gevolg van doorvallende neerslag bij een krimpende wind koelt de luchtkolom af, proces is goed te volgen in de progtemps. Het freezing-level komt dan tijdelijk rond 300 vt te liggen. Het zwaartepunt in de neerslag ligt vannacht boven Zeeland en Zuid-Holland. Maar de temperatuur blijft boven nul, mede door aanvoer van maritieme lucht onderin. In het midden van het land gaat de wind al vrij snel om naar oost en wordt op hoge drogere lucht aangevoerd. Dit zou weer kunnen verklaren waarom in het binnenland de neerslagintensiteit. Deze processen zijn in de progtemps terug te vinden. Dit kan verklaren waarom Neso regen en natte sneeuw geeft. Voorlopig houden we die trend aan, d.w.z. regen en natte sneeuw. De neerslagverdeling kent nog wat onzekerheden, mede omdat er nog wat onzekerheid is omtrent de positie van het draaipunt van de occlusie boven ons land.
Aandachtspunten:
WIND:
Aan de voorzijde van dat laag zien we in alle modellen een Z 6-7 Bft verschijnen. Harmonie komt met een kleine 8, omdat er wat meer uitwisseling is. Ook in de avond op de zuidelijke Noordzee op de noordflank van het laagje een ZO-O 7 Bft zien, allemaal aan de rand van onze kustdistricten.
BEWOLKING:
Van het westen uit snel toenemende frontale bewolking op de nadering van het laag. In de frontale neerslag ontstaat ook vrij gemakkelijk stratus. Harmonie is daar vrij enthousiast in, met name in het zuidwesten. Pas in de nacht naar donderdag klaart het van het noordoosten uit wat op.
NEERSLAG:
In de middag frontale neerslag. De neerslag begint als regen, maar gaat waarschijnlijk in de tweede helft van de middag en in de avond over in natte sneeuw (zie: modelbeoordeling)
ZICHT:
Goede zichten, ondiepe mistbanken verdwijnen snel. In de middag en avond in de frontale neerslag matige zichtcondities, later in natte sneeuw zeer waarschijnlijk verder teruglopend naar slecht.
TEMPERATUUR:
Overdag Tx rond 5 graden, later in de middag in frontale neerslag mogelijk zakkend naar 1 à 2 graden. Toch blijft in alle modellen de temperatuur, m.u.v. het noordoosten, komende nacht boven nul.
Bron: KNMI
ECMWF
WRF Neerslag
WRF Sneeuw
| Gewijzigd: 20 november 2013, 08:16 uur, door Bart Standaert