komt ie ,het sneeuwt hier ,bijna,
Zowel EC als GFS geven op dit moment geen 850hPa kaarten meer binnen 36 uur waarbij de temperatuur -5 is of lager. Dus die sneeuw is even van de kaarten.
Misschien voor morgenavond al is het EC model het daar ook niet mee eens
Lange termijn geven beide modellen wel een koudere trend aan. ( je moet de control van GFS maar even negeren want die is de weg weer eens kwijt) maar je kan zien dat de meeste leden allemaal tussen de 5 graden boven nul en 5 graden onder nul hangen.
Source: www.weer.nl
Hieronder heb ik het meest optimistische kaartje van Hirlam gepost waarbij de sneeuwval in Belgie en Luxembourg zal vallen.
Misschien voor morgenavond al is het EC model het daar ook niet mee eens
Hmmm!
| Gewijzigd: 19 november 2013, 12:40 uur, door Marga
Inderdaad, volgend weekend lijkt vrij "zacht" te verlopen, maar na het weekend gaat het precies toch wel afkoelen. Daarna is LT en kan het alle kanten uit.
http://www.weerplaza.nl/weerkaarten/?dag=1&tau=39®io=eu&element=snow
Is dit nog een leuk kaartje wat betreft de sneeuw voor woensdag op donderdag?
Klopt dat kaartje had ik ook gezien bij weerplaza, maar GFS geeft slechts op 1 kaartje binnen dit tijdsbestek -5 aan en dan 1 kaartje een klein stukje. ( tussen +27h en +30h ) bij het volgende kaartje verdwijnt het naar het noorden en daarna is het verdwenen.
Dus het kaartje van weerplaza wat je hierboven poste vond ik wat te optimistisch ( zeker omdat op het meteoconsult kaartje er absoluut geen sprake is van -5 of lager boven Belgie.)
Hieronder het eerste kaartje van GFS waarbij er op 850hPa volgens GFS weer een -5 in het zicht komt... ( vrijdag a.s.)
| Gewijzigd: 19 november 2013, 12:40 uur, door Marga
Ik weet niet of "zacht" nou de juiste benameing is voor het weekend aangezien we temps in de nacht verwachten van onder nul
Source KNMI
Hieronder de LT bespreking van het KNMI en die is echt niet verkeerd ::)
Geldig van donderdag 21 november tot dinsdag 03 december
Synoptische ontwikkeling
Donderdag ligt boven onze omgeving op 500 hPa een diepe hoogtetrog die naar het Middellandse zeegebied uitzakt en daar afsnoert. Vanaf vrijdag blijft dit afgesnoerde hoogtelaag een groot deel van de periode zuid van de Alpen liggen. Op de westflank van deze hoogtetrog bouwt zich boven Ierland een hoogterug op, die tot het weekeinde vrij stationair blijft liggen en pas begin volgende week richting Scandinavië trekt. Dit alles heeft tot gevolg dat Nederland zich gedurende bijna de gehele periode in een noordelijke tot oostelijke stroming bevindt, waarmee koude lucht wordt aangevoerd.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Tot het volgende weekeinde is de spreiding in oplossingen niet erg groot en zien we een kans van 60-70% op lichte vorst in de nacht. De spreiding in de temperatuur wordt waarschijnlijk vooral veroorzaakt door subtiele verschillen in de aanvoerrichting: noord (maritiem) of oost (continentaal) en alle richtingen daartussen. Dit is weer een gevolg van kleine onzekerheden in de verdeling tussen het hoog bij Ierland en het laag boven de Middellandse zee. Aandachtspunt is de neerslag die vanuit het oosten op vrijdag over het zuidoosten kan trekken, waarschijnlijk in de vorm van (natte) sneeuw (Zie pluim van beek). Omdat hier de verwachting nogal varieert en de kans 40% is, dit nog niet in de verwachting genoemd. In de EPS-periode zien we dat geleidelijk steeds meer leden naar een meer zonale stroming neigen. Op de laatste dag van de deze periode is dat ong. 60% van de leden. Dit is dan ook de reden dat aan het einde van de EPS periode er steeds meer minder koude oplossingen te zien zijn.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Overwegend droog, maar vrij koud najaarsweer. Middagtemperatuur rond 5 graden en minimumtemperatuur rond of net boven het vriespunt.
Samenvatting EPS-periode:
Grote kans op een nogal koud en overwegend droog weertype. In de nachten kans op lichte vorst.
Paraaf meteoroloog: tolvd
Uitgifte: 19/11/2013 06.16 uur LT
Source KNMI
Het bovengenoemde is tot 3 december en al gaan er minder leden aan het einde van de EPS periode voor koude oplossingen zegt men ook dat er veel onzekerheden zijn.. dussss ik denk deze week fris, volgende week frisser en daarna ... wie zal het zeggen
p.s zie ook dat blauwe stukje en dan met de GFS 850hPa kaart die ik net gepost heb in gedachten
| Gewijzigd: 19 november 2013, 12:40 uur, door Marga
Geplaatst op 19 november 2013 - 11:04 door Marco Verhoef
Het hogedrukgebied wat tot nu toe steeds ten westen van ons land lag, schuift op richting de noordelijke Noordzee en Scandinavië. Langzaam wordt het zo meer en meer een winterse weerkaart.
Vandaag bevinden we ons nog aan de rand van een zadelgebied. Zowel ten oosten, als ten westen van ons land ligt een hogedrukgebied. Tegelijkertijd zien we ten noorden en ten zuiden van ons land een depressie op de weerkaart prijken. Het zadelgebied verdwijnt de komende 24 tot 36 uur en morgen krijgen we nog even met een echt lagedrukgebied te maken. Vanuit het noorden trekt dat onze kant op en trekt in de loop van de dag en aan het begin van de donderdag over ons land naar het zuiden. Daarna wordt de weerkaart meer en meer winters.
Donderdag bouwt een hogedrukgebied op boven Scandinavië en de noordelijke Noordzee. Dat is typisch een positie die in de zomer warm en zonnig weer brengt en in het winterhalfjaar juist kouder weer. In het weekeinde komt de lucht nog niet uit een echt koud brongebied.
Daarnaast kunnen wolkenvelden de afkoeling in de nacht nog een beetje temperen. Na het weekeinde stroomt eerst gevoelig koudere lucht uit over grote delen van Scandinavië. En die lucht bereikt deels ook ons land. De kans dat het in de nacht vriest is dan groot. Het is zelfs niet ondenkbaar dat we aan het eind van de maand met de maximumtemperatuur dicht bij het vriespunt komen. Het is natuurlijk nog ver weg, maar winterliefhebbers hebben iets om naar uit te kijken. De winterhaters kunnen zich nog even vasthouden aan de strohalm die onzekerheid heet. | Gewijzigd: 19 november 2013, 12:08 uur, door Peter-Paul
Even het stukje van het KMI voor de lange termijn:
Vooruitzichten voor dinsdag 26 november tot maandag 02 december
Ons weer zou bepaald blijven door een aanvoer van vrij koude lucht uit het oosten tot het noordoosten. Daardoor zou het koud zijn voor de tijd van het jaar, met maxima van 3 of 4 graden in het centrum van het land en verspreide nachtvorst. De kans op neerslag lijkt klein, maar die neerslag zou winters kunnen worden, zowel in Laag- als in Hoog-België.
Geplaatst op 19 november 2013 - 11:04 door Marco Verhoef
tekst tekst teks ..
De winterhaters kunnen zich nog even vasthouden aan de strohalm die onzekerheid heet. Mooi stukje zeker die laatste zin 10 punten voor Marco !!
Citaat van svenne, dinsdag 19 november 2013, 12:10 uur Het "zachte" weer dat ik dit weekend bedoelde waren vooral de maxima die meer als 5 graden zouden gaan halen hehehe , Dus eigenljk ben je verwend.. nu al door temps iets boven de 5 graden zacht te noemen tsik tsik die jeugd van tegenwoordig
| Gewijzigd: 19 november 2013, 12:40 uur, door Marga
aangezien de temperatuur dan dicht bij 0 zit
Tja in deze post : http://www.onweer-online.nl/forum/topic/39447/winter-discussietopic-20132014/412217/#message412248 waren de kaarten ons nog redelijk goed gezind.
Persoonlijk denk ik met de huidige kaarten dat de kans niet groot is maaaaar Hirlam heeft nog hoop voor morgen (woensdag) avond zoals je hieronder kan zien.
De meeste sneeuwkansen zijn denk ik toch voor Belgie en Luxembourg .. ardennen !!!!
Maar goed het zal nowcasten blijven. Bij weerplaza blijven ze stug volhouden dat de 850hPa op -5 zit terwijl bij bijvoorbeeld meteoconsult de kaarten alleen in noord Nederland ( heel even) op -5 hebben staan. Anarchie overal !
Kortom verwacht geen dik pak sneeuw morgenavond, maar morgenavond is zeker wel even een avondje om in de gaten te houden natte flatsen zullen er wel vallen hoop ik.
Afhankelijkheden zijn bijvoorbeeld:
- wat doet de 850hPa en hoe snel verandert de temperatuur daarin ?
- Hoe intensief zijn de buien ( je kan dan tijdelijke afkoeling krijgen waardoor het wit wordt mits de buien voldoende laten vallen)
- hoe vroeg gaat de neerslag vallen, indien het al geruime tijd regent voordat de 850hPa onder de -5 komt dan is de kans op een witlaagje niet zo heel erg groot
- En wat zal het tempo zijn dat de neerslag over de Benelux trekt..
Stukje KNMI.. zeer realistisch denk ik..
Verwachting
dinsdag 19 tot en met maandag 25 november 2013
Vandaag en morgen
Vannacht droog en koud, morgenmiddag regen en later kans op natte sneeuw.
Van het noordwesten uit klaart het geleidelijk op, al kan er nog steeds een enkele bui voorkomen. De temperatuur ligt rond 8 graden. Vanavond wordt het op steeds meer plaatsen droog en komen er ook meer opklaringen. De noordwestenwind is zwak tot matig, aan de kust vrij krachtig of krachtig.
Vannacht is het vrij helder en kan er hier en daar een ondiepe mistbank ontstaan. De temperatuur daalt landinwaarts naar waarden rond het vriespunt, aan zee blijft het een paar graden zachter. De zwakke tot matige wind komt uit richtingen tussen noord en noordwest.
Morgen overdag zijn er eerst perioden met zon. In de middag neemt de bewolking verder toe en gaat het van het westen uit regenen, in de avond gaat de regen mogelijk over in natte sneeuw. De middagtemperatuur ligt rond 5 graden. De wind draait in de ochtend van noordwest naar zuidwest en neemt daarbij langs de kust toe naar vrij krachtig tot krachtig. In de loop van de middag draait de wind door naar zuid tot zuidoost, in de avond naar oost tot zuidoost. (Bron: KNMI) | Gewijzigd: 19 november 2013, 17:11 uur, door Callie-P