Koude lucht komt niet van Rusland maar van boven Scandinavië.
ow ja klopt die is er ook nog van weerplaza.. nou hoe compleet kan je het hebben | Gewijzigd: 9 november 2013, 13:20 uur, door Callie-P
VERBAND TUSSEN HARDNEKKIGE WEERPATRONEN EN AFNAME VAN HET ZEE-IJS
De opwarming van het Noordpoolgebied (the Arctic) verliep gedurende de afgelopen decennia twee keer zo snel als elders op het Noordelijk Halfrond. Daardoor is de hoeveelheid zee-ijs tijdens het zomersmeltseizoen met 40 procent afgenomen en smelt het sneeuwdek in het voorjaar in de omringende landen veel eerder. Het is aannemelijk dat deze grote veranderingen in het klimaatsysteem invloed hebben op weerpatronen ver buiten de grenzen van het poolgebied. Onderzoekers zijn bezig om die processen te begrijpen en in kaart te brengen.
Uit recent onderzoek van Jennifer Francis van de Rutgers University en Steve Vavrus van de University van Wisconsin komt naar voren dat opwarming van ‘the Arctic’ tot persistentie van bepaalde weerpatronen op de gematigde breedten zou kunnen leiden. Fenomenen zoals hittegolven maar ook koudegolven, langdurige droogtes, overstromingen en zware sneeuwval zullen frequenter op het weermenu komen te staan. Feitelijk is dat proces al enige tijd gaande.
Door de opwarming in de poolgebieden worden de temperatuurverschillen met de gematigde breedten kleiner met als gevolg dat de straalstroom-‘waves’ breder worden en de sterkte van de van west naar oost waaiende hoogtewinden afneemt. De progressie van weersystemen zoals hoge- en lagedrukgebieden wordt zodoende afgeremd met als gevolg dat onder meer hittegolven langer kunnen voortbestaan.
Jan Visser staat bekend als een weerman met boerenverstand, hij doet niet mee met seizoens voorspellingen (omdat dat simpelweg niet kan) en hij presenteert het weer op een nuchtere manier.
Het feit dat Jan Visser de ideeën van o.a. Jennifer Francis ondersteund, betekent dat het in iedergeval geen broodje aap verhaal is. De meeste op dit forum zullen trouwens wel van deze theorie gehoord hebben, maar toch wordt er aan dit verschijnsel niet veel aandacht besteedt (denk ik) Terwijl het wel een interessante ontwikkeling is die er onder andere er voor zorgt dat we grotere kansen hebben op "echte" winters.
Ook meteoconsult deelt deze ideeën, hieronder staat een stuk tekst uit een van hun weernieuwsrubrieken (Windpatroon lijkt te veranderen, okt 2012):
Minder intensief
Kwam… Want de laatste jaren wil het niet meer zo. Ze zijn er nog wel, de westcirculaties, maar lijken minder intensief dan eerder en vaak ook minder lang te duren. Meridionale stromingen, vroeger toch steeds weer iets bijzonders als ze langere tijd aanhielden, lijken het in het tegenwoordige klimaat een stuk beter te doen. Komen vaker voor, kunnen in onze omgeving nu hele seizoenen dominant zijn en dat in grote lijnen soms meerdere jaren achtereen.
In de winter zorgen meridionale stromingen vaak voor ‘vuil winterweer’. Kouder dan normaal dus en met geregeld sneeuwval. Het jaar 2010 was er een mooi voorbeeld van met z’n sneeuwwinter en uiteindelijk ook die onvergetelijke decembermaand, uitmondend in de mooiste witte kerst sinds het jaar 1938. In de zomer zijn meridionale stromingen er de laatste jaren vaak de oorzaak van geweest dat het bij ons niet lang achtereen zomerweer wilde zijn. Omdat bij meridionale stromingen bij ons altijd een bovenluchttrog (een uitzakking van lage druk in de hogere delen van de atmosfeer) dichtbij is, is het zelden langere tijd achter elkaar stabiel. Warm kan het wel zijn, als de wind een tijdje uit het zuiden waait, maar onweersbuien liggen dan altijd op de loer om aan de prille warmte weer een einde te maken
Niet onverwacht
Het feit dat meridionale stromingen tegenwoordig meer lijken voor te komen dan vroeger, komt niet helemaal onverwacht. Bochten in de straalstroom komen vaker voor naarmate de straalstroom minder sterk wordt. Belangrijkste aanjager van straalstroom zijn de temperatuurverschillen tussen het poolgebied en de gebieden rond de evenaar. De opwarming van de aarde van de laatste tientallen jaren doet zich in de poolgebieden veel sterker voor dan in de tropen. De temperatuurverschillen aan weerszijden van de straalstroom nemen hierdoor af, de straalstroom verliest aan sterkte. Hierdoor trekken er gemakkelijker bochten in. En maken meridionale stromingen meer kans dan vroeger, toen de straalstroom sterker was.
We hebben het afgelopen jaar wel gemerkt dat het weer in de war was. We hebben namelijk heel wat tempratuurrecords verbroken dit jaar (denk maar aan de 30'ers is September, de kou in het voorjaar, en de hitte in de zomer) wat dat betreft klopt deze theorie nog wel.
KNMI ondersteund deze theorie trouwens niet. Volgens hun was bijvoorbeeld de kou van het voorjaar gewoon "toevallig":
"In andere delen van de wereld was het juist heel zacht. Een oorzaak voor dit afwijkende drukpatroon is niet bekend. Waarschijnlijk is het een gril van het weer en is het toeval dat we hier zo lang mee te maken hadden"
Ook nu verschijnen er weer kaarten met een sterke meanderende straalstroom(die ons in de winter meestal kou geven).
Zou het echt toeval wezen zoals het KNMI beweert? Heeft de sterk meanderde straalstroom een andere oorzaak? Of kunnen we er nu wel vanuit gaan dat deze theorie wel bewezen is en dat we de komende jaren een interessante weerpatronen voorgeschoteld krijgen? Ik hoor graag jullie mening
| Gewijzigd: 9 november 2013, 20:04 uur, door C.A.D.
jullie mening…
denk zelf ,dat we meer en meer rare weersveranderingen krijgen binnen onze continenten
kijk nu maar waar deze enorme tyfoon langs raast ,nog nooit eerder gebeurd ,??
en dan de tornado die hier in midden/zuid nederland huis heeft gehouden
we moeten ons eens achter de oortjes krabbelen ,met wat er staat te gebeuren op weersvernderingen
straks komen de ijsberen echt langs ,op afgedreven oud poolijs
we zijn dr nog niet ,is mijn idee /gevoel/gedachten.
citaat uit weer.nl
In de nacht van zondag op maandag daalt de temperatuur in het binnenland op enkele plaatsen tot onder het vriespunt, voor de eerste keer dit seizoen. Lokaal ontstaat gladheid. Ook dat is dit seizoen nog niet eerder gebeurd. De Limburgse heuveltoppen zien morgenochtend de eerste vlokken natte sneeuw....
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1