December: Stormachtig wateroverlast temperatuur 14-16 graden max en min 8-10 graden.
Januari: Rustige maand met zonnig weertype en langzaam maar zeker wat kouder weer tot -5 in de nacht en overdag dan 5 graden
Februari: Volop sneeuw en dooiaanvallen. Een 2deling in het weertype. Heeft het oosten sneeuw heeft het westen regen en ijzel.
Maart: Begin van de lente met 10-15 graden.
Apri: Eerste hoge temperatuur in vorm van 25 graden.
Jij beschrijft hier een doodnormale Nederlandse winter De kans hierop is aanzienlijk groot.
Alle strenge winter verwachtingen zijn niet normaal, maar buiten proporcies. Komt ook heel weinig voor dat Nederland zulke winters meemaakt.
We hebben een zeeklimaat, weten jullie nog... Voor goeie winters moet je verder oost europa intrekken.
Maar het is daarmee ook de meest realistische voorspelling/verwachting. En toch is het iedere winter weer de minst gemaakte voorspelling.
Aan de andere kant, als je een extreme winter voorspelt, of het nu oud of warm is, en je blijft dat jaar na jaar volhouden (want veel "koude wintervoorspellers" voorspellen dat ieder jaar) krijg je ook wel een keer gelijk.
En ik? 'Ik ga weer naar mijn mooie herfsttopic. Ohnee kom ik net vandaan.
Citaat van Citaat van jewaitit, vrijdag 8 november 2013, 7:36 uur We hebben een zeeklimaat, weten jullie nog... Voor goeie winters moet je verder oost europa intrekken. En daarom komt de winter ook vrij laat op gang bij ons, zeldzaam is de winter (veel) eerder dan de jaarwisseling begint.
| Gewijzigd: 8 november 2013, 09:50 uur, door jcroon
We hebben een zeeklimaat, weten jullie nog... Voor goeie winters moet je verder oost europa intrekken.
Als je winter zekerheid wilt hebben dan moet je inderdaad naar siberie gaa maar ik denk dat we de afgelopen 3 jaar niet mogen klagen over sneeuw en ijs.
1 van mijn kinderen is 4 en die weet niet beter dan dat er elke winter (veel) sneeuw ligt.
Maar inderdaad door ons zeeklimaat zijn onze winters zeer moeilijk te voorspellen en dat maakt het juist weer zo leuk.
Anyway de kaarten.. het lijkt er steeds meer op dat we inderdaad te maken gaan krijgen met een eurohoog. Het intressante hiervan is dat dat voor ons zowel warm als koud ( redelijk) weer kan opleveren afhankelijk waar de kern van het hoogedrukgebied zich zal bevinden.
Hieronder zie je van zowel GFS als EC het 500hPa kaartje voor 18 november.
Beide modellen geven een opbouw aan van hogedruk boven Europa, waarbij ECWMF de grens tussen hoog en laag over Belgie laat lopen en GFS heeft deze grens ergens op de Noordzee liggen.
- In het geval van EC zouden we een zuidwestelijk stroming krijgen met de nodige neerslag die zal vallen uit de lagedrukgebieden die in het westen rondhangen.
- In het geval van GFS zouden we een noordwestelijke stroming krijgen maar deze lucht zou relatief warm zijn aangezien deze wordt aangevoerd door een hogedrukgebied boven de atlantische oceaan.
Het laat in iedergeval zien dat we voorlopig gewoon moeten afwachten wat het weer nou echt gaat doen aangezien het kleinste verschil al een compleet ander weerbeeld zal laten zien. Waar we denk ik wel naar toe zullen gaan is opbouw van hogedruk boven Europa. Maar goed we wachten maar af.... iets met geduld
Geldig van zondag 10 november tot vrijdag 22 november
Synoptische ontwikkeling
Het aandachtsgebied heeft te maken met een vrij sterke meanderende zonale stroming, waarin troggen en ruggen op 500 hPa elkaar in vlot tempo afwisselen. Er passeren regelmatig storingen ons land. Gedurende de gehele periode lijkt in deze situatie weinig verandering te komen.
Modelbeoordeling en onzekerheden
In de meerdaagse periode (t/m donderdag a.s.) vertonen de neerslag en windpluim het karakteristieke patroon van een zonale stroming met van tijd tot tijd pieken in de neerslag en wind. Verschil in timing is goed te zien in de hier en daar licht verschoven neerslagmaxima. De koudere nachten vallen precies wanneer het droog is, ofwel als er een trekrug overkomt. In de EPS-periode lopen de diverse oplossing ver uiteen, wat goed te zien is in de staafdiagrammen en ook in de verdeling in de 500 hPa clusters. Er is dan ook weinig concreets te zeggen over deze periode.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Aanhoudend wisselvallig met temperaturen rond en soms iets boven normaal.
Samenvatting EPS-periode:
De kans op een aanhouden van het wisselvallig weertype met temperaturen dicht bij normaal is groot, maar er zijn veel onzekerheden.
Paraaf meteoroloog: tolvd
Uitgifte: 08/11/2013 01.52 uur LT
source : http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/extra/guidance_meerdaagse.html
Hieronder de pluim van het KNMI die voor de tijd van het jaar echt niet verkeerd is
| Gewijzigd: 8 november 2013, 10:19 uur, door Callie-P
Ik zie dat toch niet staan hoor?
Citaat van KMI
Vooruitzichten voor zondag
Zondag kunnen er vooral in de voormiddag nog enkele flinke buien vallen, in de loop van de namiddag wordt het geleidelijk droger en zonniger. Het blijft echter vrij fris bij maxima tussen 4 graden in de Hoge Venen en 8 tot 10 graden in de andere streken. De wind waait overdag meestal matig uit noordwestelijke richtingen.
Onweersdagen: 0
Klopt,heb juist gekeken en het is verdwenen maar het stond er vanmorgen wel degelijk op.
Wel spijtig want het had anders wel leuk geweest! Voorbije zomer hadden ze ook eens een sneeuwsymbool gezet op hun kaart bij 25° Het is ook vrijdag voor die mensen
Wat ze wel zeggen voor volgende week vrijdag:
Het wordt wisselend bewolkt met buien die in de Ardennen af en toe een winters karakter kunnen krijgen.
Voor:
Na
| Gewijzigd: 8 november 2013, 19:47 uur, door thunderstorms_4ever
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Zoals te zien op LT zelfs een oostcirculatie! En (droge) sneeuw ligt ook in de mogelijkheden.. Vrees alleen dat het een koude uitbijter is aangezien die wel heel grillig versprongen is vergeleken met de vorige runs, even pluimpje van GFS afwachten dus.. | Gewijzigd: 8 november 2013, 19:48 uur, door mitchel1992
De kaarten zijn prachtig.. Zeker op LT.. Elke dag vorst tot - 5 of - 6 als laagste binnen 2 weken, en maxima van 1 of 2 tot 5 graden En op het laatste zie je de situaties alleen maar verbeteren
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Pluimpjes = EC, . ( je ziet alleen bij de pluim alle leden en ik geef toe ik kijk er ook graag naar )
Hier even 2 maal 500hPa en 2mtr , zelfde tijdstip,zelfde run alleen GFS en EC...
Temperaturen komen aardig overeen alleen zal EC mogelijk natter en ruiger zijn dan GFS en EC laat het kouder zijn in het hoge noorden.
Ik ben zeer benieuwd wat voor situatie we gaan hebben zo rond de 20ste. We kunnen denk ik inmiddels wel concluderen dat er verandering op komst is ( hetgeen niet perse koud is !) | Gewijzigd: 8 november 2013, 20:50 uur, door Callie-P
Ja, inderdaad, ik zat naar de 12h te kijken van donderdag (ik dacht al, wat is ecmwf vroeg klaar)
Vind de oper van Ecmwf nu eigelijk wel tegen vallen, heb liever een lekker negatieve AO | Gewijzigd: 8 november 2013, 20:54 uur, door C.A.D.
Pluimpjes = EC, .
Er is toch ook gewoon een GFS pluim?
Het KNMI werkt alleen met EC dus als je naar de pluim kijkt van het KNMI dan is dat alleen EC.
Bij Weer.nl kun je wel een pluim zien die een combinatie laat zien van NCEP en EC. ( NCEP gebruikt als GFS als basis)
Wil je de pluimen bij weer.nl kunnen zien moet je volgens mij een accountje aanmaken ( gratis)
http://www.weer.nl/pluimverwachtingen.html
Hier de pluim zoals hij nu is van weer.nl
Laat je overigens niet verleiden door naar de gekleurde lijntjes te kijken. Je kan beter alleen naar de losse leden kijken (grijs) en op basis daarvan je eigen conclusie trekken. Wat je hier dus ziet is dat de meeste leden zo ergens tussen de nul en10 graden rond hangen en enkele leden onder nul.
Kortom temperaturen lijken richting normaal te gaan ( hetgeen het KNMI ook aangeven heeft)
Samenvatting EPS-periode:
Grote kans op aanhoudend wisselvallig weer met temperaturen rond normaal.
Paraaf meteoroloog: diepevee
Uitgifte: 09/11/2013 00.56 uur LT
Wat ook wel een leuke link is is de onderstaande :
http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/maandverwachting/
Je kan daar de onderstaande grafieken zien die een verwachting laten zien van de komende maand.
De dikke rode staaf laat zien waar de grootste kans ligt en de dunne lijn geeft de mogelijkheid aan maar de kans is klein