Brittannië zet zich schrap voor de meer zware storm in decades. Met Office UK heeft afgelopen nacht de noodweer waarschuwing uitgebreid. Er wordt wind van orkaankracht tot 160 km/h verwacht. Meteoroloog Dan Williams meldt dat deze zeer serieuze situatie wijdverspreid schade kan veroorzaken op zondag en maandag. Hij dringt er op aan om niet de weg op te gaan als dit niet noodzakelijk is. De meteorologen van de regering denken erover na om een erg zeldzame code rood - "neem nu actie" - waarschuwing uit te geven. De huidige code oranje betreft krachtige en destructieve wind voor maandag in het zuiden incl Wales, London, Devon, Cornwall tot aan Norfolk, East Anglia en tot in de Midlands.
Er worden windstoten verwacht van 144 km/h en aan de kust zelfs tot meer dan 160 km/h. Deze "perfect storm" begint de komende uren te ontstaan doordat twee weersystemen gaan botsen boven de Atlantische Oceaan. Deze en een andere band van warm weer zullen in de jetstream terecht komen met als gevolg een zeer gevaarlijk en destructief weertype. Alle ingrediënten komen bij elkaar voor een zeer zeer zware storm. Bomen kunnen ontworteld worden en schade aan gebouwen is zeer waarschijnlijk. Ook kan de stroom uitvallen. Mensen worden dringend verzocht weg te blijven bij de kust en boulevards langs het strand. Er worden wijdverspreide overstromingen verwacht.
Momenteel laten de modellen zien, dat het systeem dwars over het midden van England trekt. Het is een ontwikkelende situatie en mensen worden geadviseerd om de weerberichten en de waarschuwingen goed in de gaten te houden en vooral ter harte te nemen. Het slechte nieuws is, dat als dit systeem op dinsdag het land heeft verlaten het volgende lagedruksysteem op woensdag al weer op de loer ligt. Voorafgaande aan de storm trekt op zondag een band van zware tot zeer zware regen over de UK
© onweer-online
Bron: Express
| Gewijzigd: 26 oktober 2013, 11:14 uur, door Marga
© onweer-online
Bron: Express
Citaat van Citaat van reedtimmer, vrijdag 25 oktober 2013, 13:39 uur Een leuk stukje op Weerplaza over de invloed van de TD 'Lorenzo'.
Scenario's genoemd op Weerplaza
1) Lorenzo trekt recht over Nederland of net ten zuiden van ons
--> veel regen --> hooguit 6 Bft. Kans: 14%.
2) Lorenzo scheert pal langs de kust
--> veel regen --> 7 tot 9 Bft. Kans: 67%
3) Lorenzo trekt ten NW en N langs Nederland
--> minder regen --> 9-10 Bft. Kans: 19%
Voledige tekst>> http://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/Weekend%3a+Zon%2c+zacht%2c+wind%2c+regen/1830
Is dit scenario 3 in het stukje dat Reedtimer postte?
Aha, dankjewel. Mensen vergeet je klok niet een uur achteruit te zetten morgen
Zon 0:00UTC tot Maa0:00UTC
KNMI is altijd voorzichtig als het om een relatief lange termijn gaat, zoals nu. De windstoten zijn nu ten eerste nog erg onzeker. Daarnaast moet een organisatie als het KNMI betrouwbaar blijven. Als ze nu zouden waarschuwen voor 140 km/u, wordt dat meteen overal in de media gemeld. De kans dat deze snelheden werkelijkheid worden is er wel degelijk, maar is nog niet heel groot. Als dit dus niet gebeurt krijgt het KNMI weer veel kritiek, en daarmee worden zij dus weer minder vertrouwd door de Nederlanders.
Daarbovenop: De termijn voor code geel is 48 uur. Dit gaat dus dat maandagochtend half 11. De zwaarste windstoten worden pas rond 3 uur verwacht, dus deze worden nog niet meegerekend.
Kijk maar naar de kaarten voor maandag. Deze worden eerder steeds heftiger dan steeds minder heftig. Meteoconsult heeft vanochtend getweet dat de kans op een zware storm steeds groter wordt.
Het KNMI doet gewoon rustig aan om de redenen die ik in mijn vorige bericht heb gezegd. Vooral de termijn is belangrijk, want maandagochtend zijn er (zoals het ernu uitziet) simpelweg nog geen(nauwelijks) zwaardere windstoten dan wat het KNMI nu aangeeft.
Let maar op, elke update die het KNMI doet zal de windsnelheid wat toenemen.
Het is ook niet voor niets dat ze code oranje pas 24 uur van tevoren afgeven. Ze zien in De Bilt die storm ook wel aankomen, maar ze wachten op meer zekerheid.
Er wordt code oranje en een weeralarm afgegeven als de windstoten >100 km/h zijn.
Edit: Omdat de bomen nog vol in blad zit kan het denk ik best zijn dat er een weeralarm wordt afgegeven vanwege de schade. Of kijken ze niet naar de schade?
| Gewijzigd: 26 oktober 2013, 11:06 uur, door reedtimmer
75-90 km per uur voor Gelderland is al heel fors. Dit soort windsnelheden voor het binnenland zijn redelijk zeldzaam. Aan de kust waait het natuurlijk bijna altijd harder. Rekening houdend dat het knmi. Ook nog voorzichtig is kunnen we onze borst natmaken. Dit word een hele heftige zoals deze nu op de kaarten staat.